Ухвала
від 13.03.2023 по справі 905/39/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901, UA368999980313151206083020649


У Х В А Л А

13.03.2023 Справа № 905/39/23

Господарський суд Донецької області у складі судді Сковородіної О.М.,

секретар судового засідання Лукашенко В.Є.,

розглянувши матеріали заяви Комунального підприємства Дружківська льодова арена Дружківської міської ради

про відстрочення виконання судового наказу

у справі №905/39/23 про видачу судового наказу Товариству з обмеженою відповідальністю ЛТК Електрум за вимогою про стягнення за договором №2/2021 про закупівлю електричної енергії від 01.10.2021 суми боргу в розмірі 264 294,21 грн. з Комунального підприємства Дружківська льодова арена Дружківської міської ради

представники сторін у судове засідання не з`явились

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю ЛТК Електрум звернулось до суду з заявою про видачу судового наказу за вимогою про стягнення за договором №2/2021 про закупівлю електричної енергії від 01.10.2021 суми боргу в розмірі 264 294,21 грн. з Комунального підприємства Дружківська льодова арена Дружківської міської ради.

Наказом Господарського суду Донецької області №905/39/23 від 16.01.2023 було стягнуто з Комунального підприємства Дружківська льодова арена Дружківської міської ради на користь Товариства з обмеженою відповідальністю ЛТК Електрум суму боргу в розмірі 260 125,08 грн., 3% річних в розмірі 4 169,13 грн., витрати на оплату судового збору в сумі 268,40 грн.

На адресу суду від Комунального підприємства Дружківська льодова арена Дружківської міської ради надійшла заява про відстрочення виконання судового наказу протягом 30 календарних днів з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні.

Ухвалою суду заява Комунального підприємства Дружківська льодова арена Дружківської міської ради про відстрочення виконання судового наказу протягом 30 календарних днів з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні була призначена до розгляду на 13.03.2023.

Представники сторін у судове засідання 13.03.2023 не з`явились.

02.03.2023 на електронну адресу суду від стягувача надійшли додаткові пояснення, в яких останній заперечує щодо задоволення заяви про відстрочення.

Розглянувши зазначену заяву та додані до неї документи, господарським судом встановлено наступне.

Як на підстави для відстрочення виконання судового наказу вказує, що підприємство фактично не працює, основна діяльність не ведеться, майно підприємства евакуйовано до більш безпечних регіонів України, отримання прибутку не відбувається з березня 2022 року, спортивна споруда зруйнована частково через ракетний обстріл.

Суд, розглянувши заяву про відстрочення виконання судового наказу, дослідивши надані боржником до заяви документи, зазначає наступне.

Відповідно до ст.1291 Конституції України судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов`язковими до виконання на всій території України.

Згідно з ч. 2 ст. 13 Закону України Про судоустрій та статус суддів судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України.

Відповідно до ч.ч.1-5 ст.331 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України), за заявою сторони суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, а за заявою стягувача чи виконавця (у випадках, встановлених законом), - встановити чи змінити спосіб або порядок його виконання. Заява про встановлення або зміну способу або порядку виконання, відстрочення або розстрочення виконання судового рішення розглядається у десятиденний строк з дня її надходження у судовому засіданні з повідомленням учасників справи. Підставою для встановлення або зміни способу або порядку виконання, відстрочки або розстрочки виконання судового рішення є обставини, що істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим. Вирішуючи питання про відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення, суд також враховує: 1) ступінь вини відповідача у виникненні спору; 2) стосовно фізичної особи - тяжке захворювання її самої або членів її сім`ї, її матеріальний стан; 3) стихійне лихо, інші надзвичайні події тощо. Розстрочення та відстрочення виконання судового рішення не може перевищувати одного року з дня ухвалення такого рішення, ухвали, постанови.

Підставою для відстрочки, згідно з ч.3 ст.331 ГПК України, є конкретні обставини, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим. Вирішуючи питання про розстрочку господарський суд повинен враховувати матеріальні інтереси сторін, їх фінансовий стан, ступінь вини відповідача у виникненні спору, наявність інфляційних процесів у економіці держави та інші обставини справи, зокрема, стосовно юридичної особи наявну загрозу банкрутства, відсутність коштів на банківських рахунках і майна, на яке можливо було б звернути стягнення, стихійне лихо, інші надзвичайні події тощо.

Відповідно до ч.3 ст.13 ГПК України, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

За приписами ст.86 ГПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також вірогідність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Суд зауважує, що боржником не надано жодних документів, які б підтверджували обставини, викладені у заяві про відстрочення виконання судового наказу.

Також, суд звертає увагу, що заборгованість виникла до введення воєнного стану в Україні.

Заявником не обґрунтовано та не надано доказів на підтвердження можливості реального виконання судового наказу після скасування або припинення воєнного стану в Україні.

Відповідно до частини 1 статті 326 ГПК України, судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими на всій території України.

Виходячи з викладеного вище, приймаючи до уваги ступінь вини боржника у виникненні спору, а також недоведеність боржником тих обставин, на які він посилається, суд відмовляє у задоволенні заяви про відстрочення виконання судового наказу протягом 30 календарних днів з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст.ст. 234, 331 ГПК України, господарський суд -

УХВАЛИВ:

У задоволенні заяви Комунального підприємства Дружківська льодова арена Дружківської міської ради про відстрочення виконання судового наказу протягом 30 календарних днів з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні - відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена протягом десяти днів до Східного апеляційного господарського суду.

Суддя О.М. Сковородіна

Дата ухвалення рішення13.03.2023
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу109522470
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/39/23

Ухвала від 13.03.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна Олена Миколаївна

Ухвала від 20.02.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна Олена Миколаївна

Ухвала від 10.02.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна Олена Миколаївна

Судовий наказ від 16.01.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна Олена Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні