Ухвала
від 13.03.2023 по справі 907/108/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Коцюбинського, 2А, м. Ужгород, 88000, e-mail: inbox@zk.arbitr.gov.ua, вебадреса: http://zk.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

"13" березня 2023 р. м. УжгородСправа № 907/108/23

Суддя Господарського суду Закарпатської області Лучко Р.М., розглянувши матеріали справи

за позовом ОСОБА_1 , с. Дубриничі Закарпатської області

до відповідача 1 Товариства з обмеженою відповідальністю Тренд Груп ЛТД, м. Ужгород

до відповідача 2 ОСОБА_2 , м. Ужгород

про переведення прав та обов`язків покупця частки в статутному капіталі

ВСТАНОВИВ:

Адвокат Литвин Степан Йосипович звернувся до Господарського суду Закарпатської області з позовом в інтересах ОСОБА_1 до відповідача 1 Товариства з обмеженою відповідальністю Тренд Груп ЛТД та відповідача 2 фізичної особи ОСОБА_2 у якому просить суд: перевести на ОСОБА_1 (PHOKHH НОМЕР_1 ) права та обов`язки покупця частки в статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю ЦЕНТР СД МАРКЕТ (Код ЄДРПОУ 33064176), яка складає 25%, що становить 357 424,68 грн. за договором міни частки в статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю ТОВ ЦЕНТР СД МКЕТ (Код ЄДРПОУ 33064176) від 09 серпня 2022 року, укладеного між ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючим: АДРЕСА_1 (РНОКПП НОМЕР_2 ) паспорт серія НОМЕР_3 , виданий 21.12.2007 р. Ужгородським МВ УМВС України в Закарпатській області, як Продавцем та Товариством з обмеженою відповідальністю Тренд Груп ЛТД 88000 Закарпатська область, м. Ужгород, вул. Набережна Незалежності, №1 (Код ЄДРПОУ 38999304), як Покупцем та зобов`язати приватного нотаріуса Ужгородського міського нотаріального округу Селехман О.А. внести відповідні зміни в ЄДР про зміни в складі учасників товариства.

Автоматизованою системою документообігу суду для розгляду справи №907/108/23 визначено головуючого суддю Лучка Р.М., що підтверджується протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 08.02.2023.

Ухвалою Господарського суду Закарпатської області від 14.02.2023 позовну заяву залишено без руху та встановлено позивачу строк для усунення недоліків, виявлених судом.

24 лютого 2023 року до відділу діловодства та забезпечення судового процесу Господарського суду Закарпатської області від адвоката Литвина С.Й. надійшло клопотання про усунення недоліків, згідно з яким адвокатом в обраний самостійно спосіб усунуто виявлені судом недоліки позовної заяви.

Згідно з ч. 3 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України (надалі ГПК України), якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Отже, розглянувши подане адвокатом клопотання про усунення недоліків суд дійшов висновку, що позовна заява в цілому відповідає вимогам статей 162-164 ГПК України, а відтак суд визнає подані матеріали достатніми для відкриття провадження у справі.

Водночас, з огляду на те, що відповідачем 2 у позовній заяві вказана фізична особа, що не є підприємцем ухвалою Господарського суду Закарпатської області від 02.03.2023 в порядку ч. 6 ст. 176 ГПК України, зобов`язано Головне управління Державної міграційної служби України у Закарпатській області надати інформацію про місце проживання (перебування) відповідача 2 фізичної особи ОСОБА_2 .

09 березня 2023 року на поштову адресу суду від Головного управління Державної міграційної служби України у Закарпатській області надійшов лист відповідь №2101.03.7-2394/2101.03-23 від 06.03.2023, у якому повідомлено, що громадянин ОСОБА_2 значиться знятим з реєстраційного обліку 25.08.2022 за рішенням суду з адреси: АДРЕСА_2 .

Згідно ч. 10 ст. 176 ГПК України, якщо отримана судом інформація не дає можливості встановити зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) фізичної особи, суд вирішує питання про відкриття провадження у справі. Подальший виклик такої особи як відповідача у справі здійснюється через оголошення на офіційному веб-порталі судової влади України.

Відповідно до ч. 4 ст. 122 ГПК України відповідач, третя особа, свідок, зареєстроване місце проживання (перебування), місцезнаходження чи місце роботи якого невідоме, викликається в суд через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів до дати відповідного судового засідання. З опублікуванням оголошення про виклик відповідач вважається повідомленим про дату, час і місце розгляду справи.

За таких обставин, виклик відповідача 2 - ОСОБА_2 в судове засідання здійснюється через оголошення на офіційному веб-порталі судової влади України. Водночас, суд вважає за необхідне також надіслання процесуальних документів в справі такому учаснику за останньою відомою адресою місця проживання ( АДРЕСА_2 ).

Відповідно до ч. 2 ст. 50 ГПК України, якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Згідно з ч. 4 ст. 50 ГПК України про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

На титульному аркуші позовної заяви позивачем зазначено третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору: ТОВ Центр СД Маркет, приватний нотаріус Ужгородського міського нотаріального округу Селехман О.А. ТОВ Рітейл Груп Уж, проте позивачем жодним чином не обґрунтовано ймовірність впливу рішення у даній справі на права та обов`язки таких третіх осіб, не подано суду відповідного клопотання з цього приводу, а відтак, наразі судом питання про залучення вказаних осіб до участі в справі як третіх осіб не вирішується.

Водночас, як слідує з долучених до позовної заяви документів спір стосується права на частку в статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю Центр СД Маркет, а відтак, суд вбачає за доцільне з власної ініціативи залучити до участі у справі вказане Товариство як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача, позаяк рішення суду у спорі про переведення прав та обов`язків покупця частки в статутному капіталі Товариства безумовно впливає на його права та обов`язки.

За таких обставин, при вирішенні питання щодо форми господарського судочинства, у якому повинен здійснюватися розгляд позовних вимог, господарський суд виходить з наступного.

Відповідно до ст. 12 ГПК України, загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Враховуючи приписи ст.ст.12, 247, 249 ГПК України, оцінивши предмет та підстави позову, категорію справи та її складність, значення справи для сторін, обраний позивачем спосіб захисту, можливий обсяг і характер доказів у справі, з метою забезпечення принципів змагальності сторін, диспозитивності та пропорційності у господарському судочинстві, за відсутності встановлених главою 10 розділу ІІІ ГПК України обставин в сукупності, господарський суд вважає, що зазначену справу слід розглядати за правилами загального позовного провадження зі стадії підготовчого засідання (глава 3 ГПК України).

Відповідно до ч. 3 ст. 164 ГПК України у разі необхідності до позовної заяви додається клопотання про призначення експертизи, витребування доказів тощо.

Так, прохальна частина поданого позову містить клопотання в якому адвокат просить витребувати копію договору міни частки в статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю Центр СД Маркет від 09 серпня 2022 року, укладеного між ОСОБА_3 та Товариством з обмеженою відповідальністю «Тренд Груп ЛТД» 88000 Закарпатська область, підставність, обґрунтованість та відповідність такого клопотання вимогам ст. 81 ГПК України суд вважає за можливе розглянути в підготовчому засіданні.

Керуючись ст. ст. 12, 50, 120, 162, 165-167, 176, 232-235 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі №907/108/23.

2. Здійснювати розгляд справи №907/108/23 за правилами загального позовного провадження.

3. Призначити у справі №907/108/23 підготовче засідання та повідомити учасників справи, що воно відбудеться 04 квітня 2023 р. о 10:00 год. у приміщенні Господарського суду Закарпатської області за адресою: м. Ужгород, вул. Коцюбинського, 2а, зал судових засідань №2.

4. Залучити до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Товариство з обмеженою відповідальністю Центр СД Маркет (88000, м. Ужгород , пл. Кирила і Мефодія, буд. 1, код ЄДРПОУ 33064176).

5. Здійснити офіційне оприлюднення оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України про повідомлення відповідача 2 ОСОБА_2 про відкриття провадження, дату та час проведення підготовчого засідання у справі № 907/108/23.

6. Запропонувати учасникам справи подати/надіслати суду:

Відповідачам:

- відзив на позов, оформлений згідно з вимогами ст. 165 ГПК України, разом із доказами, які підтверджують обставини, на яких він ґрунтуються, якщо такі докази не надані позивачем протягом 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі;

- заперечення на відповідь на відзив (у разі отримання відповіді на відзив) протягом 5 днів з дня її отримання, оформлені згідно з вимогами ст. 167 ГПК України;

- заяви з процесуальних питань (за наявності) не пізніше ніж за три дні до проведення підготовчого засідання.

Позивачу:

- відповідь на відзив (у разі отримання відзиву на позов) протягом 5 днів з дня його отримання, оформлену згідно з вимогами ст. 166 ГПК України;

- заяви з процесуальних питань (за наявності) не пізніше ніж за три дні до проведення підготовчого засідання.

Третій особі:

- пояснення щодо позову або відзиву, оформлені згідно з вимогами ст. 168 ГПК України, разом із доказами, які підтверджують обставини, на яких вони ґрунтуються протягом 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі/відзиву на позов.

7. Звернути увагу учасників справи, що:

- заяви та клопотання, які подаються до суду, повинні відповідати статтям 169-170 ГПК України.

- копії відзиву, відповіді на відзив та заперечення на відповідь на відзив та додані до них документи іншому учаснику справи повинні бути надіслані (надані) одночасно з надісланням (наданням) відзиву, відповіді на відзив та заперечень на відповідь на відзив до суду (ч. 5 ст. 165, ч. 3 ст. 166, ч. 3 ст. 167 ГПК України).

- копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними (ч. 9 ст. 80 ГПК України). Доказами надіслання доказів є опис вкладення у цінний лист з конкретним переліком і фіскальний чек.

- відповідно до ст. 135 ГПК України, суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, зокрема, за ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу.

8. Рекомендувати представникам учасників справи подавати до суду клопотання про отримання процесуальних документів в електронному вигляді та повідомити суду офіційні електронні адреси з метою здійснення судових викликів та повідомлень відповідно до ст. ст. 120, 242 ГПК України шляхом надсилання судових рішень в електронній формі.

9. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається http://court.gov.ua/fair/sud5008/ або http://www.reyestr.court.gov.ua.

Суддя Р.М. Лучко

СудГосподарський суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення13.03.2023
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу109522560
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин пов’язані з правами на акції, частку у статутному капіталі

Судовий реєстр по справі —907/108/23

Ухвала від 14.03.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

Ухвала від 07.03.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

Ухвала від 21.02.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

Ухвала від 08.02.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

Ухвала від 03.05.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

Ухвала від 03.05.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

Ухвала від 04.04.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

Ухвала від 13.03.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

Ухвала від 02.03.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

Ухвала від 14.02.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні