Ухвала
від 07.03.2023 по справі 908/439/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 26/25/18

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

07.03.2023 Справа № 908/439/18

м.Запоріжжя Запорізької області

Господарський суд Запорізької області у складі судді Юлдашева Олексія Олексійовича, розглянувши матеріали господарської області за участю секретаря Лісовик О.В.

Кредитори: 1/ Товариство з обмеженою відповідальністю "Дансон" (вул. Щорса, 36В, м. Київ, 01133)

2/ ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 )

3/ Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Веста" (вул. Олексія Терьохіна, 8-А, офіс 111, 04080)

Боржник - Приватне підприємство "АЛЬЯНС", код ЄДРПОУ 30723124 (вул. Фортечна, 6, м. Запоріжжя, 69002)

У судовому засіданні присутній представник ТОВ «Фінансова компанія «ІНВЕСТОХІЛЛС ВЕСТА» - Пасацький Ю.О. (в режимі відеоконференції)

УСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 26.04.2018. відкрито провадження у справі №908/439/18 про банкрутство Приватного підприємства "АЛЬЯНС", введено мораторій на задоволення вимог кредиторів. Введено процедуру розпорядження майном, розпорядником майна призначено арбітражного керуючого Сиротенка Олександра Олександровича.

19.07.2018. на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України оприлюднено відповідне оголошення.

Ухвалою Господарського суду Запорізької області від 26.06.2018. у справі № 908/439/18 затверджено реєстр вимог конкурсних кредиторів Приватного підприємства "АЛЬЯНС".

Ухвалою суду від 05.12.2018 заяву розпорядника майна боржника Сиротенка О.О. про дострокове припинення його повноважень задоволено та припинено його повноваження. Розпорядником майна Приватного підприємства "АЛЬЯНС" призначено арбітражного керуючого Мірошника Ігоря Вікторовича, ідентифікаційний номер НОМЕР_1 (свідоцтво Міністерства юстиції України № 820 від 17.04.2013р., адреса для листування: а/с 1176, м. Запоріжжя, 69005).

Ухвалою від 28.01.2021 задоволено заяву арбітражного керуючого Мірошника І.В. про відмову від участі у справі № 908/439/18 про банкрутство Приватного підприємства "Альянс"; відсторонено арбітражного керуючого Мірошника І.В. від виконання ним повноважень розпорядника майна у справі № 908/439/18 про банкрутство Приватного підприємства "Альянс"; розпорядником майна боржника призначено арбітражного керуючого Бурцеву Ірину Юріївну (свідоцтво Міністерства Юстиції України № 353 від 28.02.2013р., адреса для листування: а/с 83, м. Запоріжжя, 69019).

Постановою Центрального апеляційного господарського суду від 02.08.2021 ухвалу Господарського суду Запорізької області від 28.01.2021 року у справі №908/439/18 скасовано; справу №908/439/18 направлено до Господарського суду Запорізької області.

Ухвалою від 08.12.2022 призначено судове засідання на 29.12.2022 о 10-30. Запропоновано сторонам надати суду пропозиції щодо подальшої процедури банкрутства ПП "Альянс".

Судове засідання 09.02.2023 не відбулось, з технічних причин.

Ухвалою суду від 09.02.2023 відкладено судове засідання на 07.03.2023 об 11-30; запропоновано сторонам надати суду пропозиції щодо подальшої процедури банкрутства ПП "Альянс".

Розглянувши у судовому засіданні 07.03.2023 року матеріали справи, судом установлено наступне.

З 21.10.2019 введено в дію Кодекс України з процедур банкрутства.

Частиною 2 Прикінцевих та Перехідних Положень Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що з дня введення в дію цього Кодексу визнано таким, що втратив чинність Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (Відомості Верховної Ради України, 1992р., № 31, ст. 440 із наступними змінами).

Відповідно до ч. 4 Прикінцевих та Перехідних Положень Кодексу України з процедур банкрутства, з дня введення в дію цього Кодексу подальший розгляд справ про банкрутство здійснюється відповідно до положень цього Кодексу незалежно від дати відкриття провадження у справі про банкрутство, крім справ про банкрутство, які на день введення в дію цього Кодексу перебувають на стадії санації, провадження в яких продовжується відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Перехід до наступної судової процедури та подальше провадження у таких справах здійснюється відповідно до цього Кодексу.

Відповідно до цього Кодексу щодо боржника - юридичної особи застосовуються такі судові процедури: розпорядження майном боржника; санація боржника; ліквідація банкрута (ч.1 ст.6 Кодексу України з процедур банкрутства).

Згідно ч. ч. 1, 2 ст.44 Кодексу України з процедур банкрутства під розпорядженням майном розуміється система заходів щодо нагляду та контролю за управлінням розпорядженням майном боржника з метою забезпечення збереження, ефективного використання майнових активів боржника, здійснення аналізу його фінансового стану, а також визначення наступної процедури (санації чи ліквідації). Процедура розпорядження майном боржника вводиться строком до 170 календарних днів.

Продовження процедури розпорядження майном боржника понад законодавчо встановлені строки Кодексом про банкрутство не передбачено.

Як зазначалося вище, провадження у справі № 908/439/18 про банкрутство Приватного підприємства «АЛЬЯНС» було відкрито ухвалою Господарського суду Запорізької області від 26.04.2018. Також, даною ухвалою введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, введено процедуру розпорядження майном боржника, розпорядником майна призначено арбітражного керуючого Сиротенка Олександра Олександровича.

Враховуючи, що процедура банкрутства за приписами Кодексу України з процедур банкрутства має строковий характер, строк процедури розпорядження майном Приватного підприємства «АЛЬЯНС», який було введено господарським судом ухвалою від 26.04.2018., закінчився 12.10.2018.

У разі тривалого здійснення провадження у справі про банкрутство через неможливість його завершення із застосуванням спеціальних норм законодавства про банкрутство суд має право застосувати загальні процесуальні норми з метою забезпечення права на справедливий суд в розумінні строків розгляду справи і забезпечення балансу інтересів кредиторів та боржника під час судового провадження.

Відтак продовження процедури банкрутства Приватного підприємства «АЛЬЯНС» на стадії розпорядження майном, за відсутності можливості переходу до наступних процедур банкрутства, призводить лише до порушення прав як боржника так і кредиторів.

Стаття 49 Кодексу України з процедур банкрутства встановлює, що до закінчення процедури розпорядження майном боржника збори кредиторів приймають одне з таких рішень: схвалити план санації та подати до господарського суду клопотання про введення процедури санації і затвердження плану санації; подати до господарського суду клопотання про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури; звернутись до господарського суду з клопотанням про продовження строку розпорядження майном у межах граничних строків, визначених цим Кодексом.

У підсумковому засіданні господарський суд ухвалює одне з таких судових рішень: ухвалу про продовження строку процедури розпорядження майном у межах граничних строків, визначених цим Кодексом; ухвалу про введення процедури санації та затвердження плану санації; постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури; ухвалу про закриття провадження у справі про банкрутство.

Відповідно до ст.90 Кодексу України з процедур банкрутства господарський суд закриває провадження у справі про банкрутство, якщо:

1) боржник - юридична особа не внесена до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань;

2) юридичну особу, яка є боржником, припинено в установленому законодавством порядку, про що є відповідний запис в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань;

3) у провадженні господарського суду є справа про банкрутство того самого боржника;

4) відновлено платоспроможність боржника або погашені всі вимоги кредиторів згідно з реєстром вимог кредиторів;

5) затверджено звіт керуючого санацією або ліквідатора в порядку, передбаченому цим Кодексом;

6) до боржника після офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про його банкрутство не висунуто вимог;

7) справа не підлягає розгляду в господарських судах України;

8) господарським судом не встановлені ознаки неплатоспроможності боржника;

9) в інших випадках, передбачених законом.

Провадження у справі про банкрутство може бути закрито у випадках, передбачених пунктами 1, 2, 5 і 7 частини першої цієї статті, на всіх стадіях провадження у справі про банкрутство (до та після визнання боржника банкрутом), у випадках, передбачених пунктами 3, 4, 8 і 9 частини першої цієї статті, - лише до визнання боржника банкрутом, а у випадку, передбаченому пунктом 6 частини першої цієї статті, - лише після визнання боржника банкрутом.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає за необхідне закрити провадження у справі № 908/439/18 про банкрутство Приватного підприємства «АЛЬЯНС».

Згідно ч. 8 ст. 41 Кодексу України з процедур банкрутства, дія мораторію припиняється з дня закриття провадження у справі про банкрутство.

У зв`язку з чим, мораторій на задоволення вимог кредиторів слід скасувати.

У зв`язку із закриттям провадження у справі, суд вважає вважає за необхідне клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Веста" про закриття провадження у справі; клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Веста" про відсторонення розпорядника майна боржника; клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Веста" про витребування доказів і призначення експертизи, зазишити без розгляду.

Керуючись ст.ст. 2, 7, 90 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. ст. 231, 233-235 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів

УХВАЛИВ:

1. Провадження у справі № 908/438/18 про банкрутство Приватного підприємства "АЛЬЯНС", код ЄДРПОУ 30723124 (вул. Фортечна, 6, м. Запоріжжя, 69002) - закрити.

2. Мораторій на задоволення вимог кредиторів - скасувати.

3. Процедуру розпорядження майном та повноваження розпорядника майна арбітражного керуючого Мірошника І.В. - припинити.

4. Залишити без розгляду:

1) Клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Веста" про закриття провадження у справі.

2) Клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Веста" про відсторонення розпорядника майна боржника.

3) Клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Веста" про витребування доказів і призначення експертизи.

Копію ухвали надіслати: учасникам судового процесу, Департаменту реєстраційних послуг ЗМР.

Ухвала господарського суду набирає законної сили негайно після її оголошення, відповідно до ч.1 ст.235 ГПК України.

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом 10 днів з дня її проголошення за правилами, визначеними ст. ст. 256-259 ГПК України, шляхом подання апеляційної скарги наразі через Господарський суд Запорізької області.

Повний текст ухвали складено та підписано-14.03.23.

Суддя О.О. Юлдашев

Дата ухвалення рішення07.03.2023
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу109522636
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/439/18

Ухвала від 04.07.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 04.07.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 30.05.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 30.05.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 24.04.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 24.04.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 07.03.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 15.02.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 09.02.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 29.12.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні