Ухвала
від 13.03.2023 по справі 914/730/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

13.03.2023 Справа № 914/730/23

Господарський суд Львівської області у складі судді У.І. Ділай, розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Партнер Дістрібьюшн» (79069, Львівська обл., м.Львів, вул.Шевченка, буд.313, корп.8, офіс 238; ідентифікаційний код 37171990)

про видачу судового наказу за вимогою про стягнення з Приватного підприємства «Ірина-М» (80751, Львівська область, Золочівський район, с.Вороняки, вул.Шкільна, буд.28; ідентифікаційний код 23955500) за договором поставки №201/21 від 05.02.2021р. заборгованості у розмірі 1469,90 грн основного боргу, 940,10 грн штрафних санкцій та 268,40 грн судового збору.

Встановив:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Партнер Дістрібьюшн» звернулося до Господарського суду Львівської області із заявою про видачу судового наказу про стягнення з Приватного підприємства «Ірина-М» (80751, Львівська область, Золочівський район, с.Вороняки, вул.Шкільна, буд.28; ІПН 239555013197) за договором поставки №201/21 від 05.02.2021р. заборгованості у розмірі 1469,90 грн основного боргу, 940,10 грн штрафних санкцій 268,40 грн судового збору.

Розглянувши подану заяву про видачу судового наказу та додані до неї документи, суд дійшов висновку про відмову у видачі судового наказу з огляду на таке.

Господарський процесуальний кодекс України визначає юрисдикцію та повноваження господарських судів, встановлює порядок здійснення судочинства у господарських судах (стаття 1 ГПК України).

Частина 1 ст. 12 ГПК України визначає, що Господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку:

1) наказного провадження;

2) позовного провадження (загального або спрощеного).

Відповідно до ст. 147 ГПК України, судовий наказ є особливою формою судового рішення, що видається судом за результатами розгляду вимог, передбачених статтею 148 цього Кодексу. Із заявою про видачу судового наказу може звернутися особа, якій належить право вимоги. Заявником та боржником в наказному провадженні можуть бути юридичні особи та фізичні особи - підприємці. Судовий наказ підлягає виконанню за правилами, встановленими законом для виконання судових рішень.

Згідно з ст. 148 ГПК України, судовий наказ може бути видано тільки за вимогами про стягнення грошової заборгованості за договором, укладеним у письмовій (в тому числі електронній) формі, якщо сума вимоги не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Особа має право звернутися до суду з вимогами, визначеними у частині першій цієї статті, в наказному або спрощеному позовному провадженні на свій вибір.

Відповідно до ч. 1 ст. 509 Цивільного кодексу України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Згідно із приписами ч. 1 ст. 626 Цивільного кодексу України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

З вищевикладеного вбачається, що наказне провадження передбачає можливість стягнення неоспорюваної заборгованості, за заявою особи, якій належить право вимоги про стягнення неоспорюваної грошової заборгованості за письмовими договорами, яка не перевищує 100 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до приписів ст. 150 ГПК України заява про видачу судового наказу подається до суду у письмовій формі та підписується заявником.

У заяві повинно бути зазначено: 1) найменування суду, до якого подається заява; 2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) заявника і боржника, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України заявника та боржника, реєстраційний номер облікової картки платника податків заявника та боржника (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта заявника та боржника (для фізичних осіб - громадян України), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців), а також офіційні електронні адреси та інші дані, якщо вони відомі заявнику, які ідентифікують боржника; 3) ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) представника заявника, якщо заява подається представником, його місце проживання; 4) вимоги заявника і обставини, на яких вони ґрунтуються; 5) перелік доказів, якими заявник обґрунтовує обставини, на яких ґрунтуються його вимоги.

До заяви про видачу судового наказу додаються: 1) документ, що підтверджує сплату судового збору; 2) документ, що підтверджує повноваження представника, - якщо заява підписана представником заявника; 3) копія договору, укладеного в письмовій (в тому числі електронній) формі, за яким пред`явлено вимоги про стягнення грошової заборгованості; 4) інші документи або їх копії, що підтверджують обставини, якими заявник обґрунтовує свої вимоги.

Як вбачається з заяви про видачу судового наказу, заявник просить стягнути з боржника заборгованість, що склалась через неналежне виконання останнім своїх зобов`язань за договором поставки №201/21 від 05.02.2021. На підтвердження викладеного у заяві про видачу судового наказу заявником долучено до заяви копію договору поставки №201/21 від 05.02.2021, товарно-транспортні накладні від 28.01.2022, 01.02.2022 а також звіт про дебіторську заборгованість клієнта на 23.02.2023.

Згідно з п.3.3 договору поставки №201/21 від 05.02.2021, сторони домовились, що покупець зобов`язаний при отриманні товару надавати постачальнику довіреність суворої звітності на отримання ТМЦ від постачальника, на кожну окрему партію поставки або документ письмову довіреність з переліком осіб, яким доручається отриманні товару, що є додатком №1 до цього договору, з переліком осіб, яким надається право на отриманні / прийом товару, зі зразками їх підписів, а також зі зразками печатки/ок та штамп/ів покупця (при їх наявності). Довіреність підписується керівником/підприємцем, бухгалтером(при наявності) та скріплюється печаткою Покупця (при їх наявності). Підпис особи, уповноваженої отримувати/приймати товар, на товаросупроводжувальних документах, зразок якої є в довіреності наданій Покупцем, вважається достатньою підставою того, що товар отриманий/прийнятий уповноваженою особою Покупця, без необхідності подальшого завіряння такого підпису печаткою (штампом). Наявність на товаросупроводжувальних документах печатки(штампу), зразки яких були заздалегідь надані Покупцем, є належним доказом того, що товар отримано/прийнято уповноваженою особою Покупця, навіть якщо зразок підпису особи, вказаної в довіреності не співпадає з тим, що міститься в товаросупроводжувальних документах. В випадку, якщо зразок підпису та / або зразок печатки(штампу) на накладній не співпадає зі зразками підписів та зразками печаток(штампів) наданих Покупцем Постачальнику в довіреності, однак таких підпис, печатка(штамп) міститься на накладних, які були сплачені Покупцем раніше, вважається, що товар був отриманий/прийнятий уповноваженою особою Покупця.

Натомість, заявником не долучено до матеріалів заяви належних доказів отримання саме уповноваженою особою Приватного підприємства «Ірина-М» товару, як це передбачено договором поставки №201/21 від 05.02.2021. Зокрема, в матеріалах заяви про видачу судового наказу відсутній додаток №1 до Договору Поставки №201/21 від 05.02.2021 (письмова довіреність з переліком осіб, яким доручається отриманні товару), як відсутні і довіреності суворої звітності на отримання представником Приватного підприємства «Ірина-М» ТМЦ від постачальника за неоплаченими поставками. В зв`язку з чим у суду відсутня можливість встановити обставини, вказані у заяві про видачу судового наказу.

Пунктом 1 ч. 1 ст. 152 ГПК України унормовано, що суддя відмовляє у видачі судового наказу, якщо заяву подано з порушенням вимог статті 150 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 2 ст. 152 ГПК України про відмову у видачі судового наказу суддя постановляє ухвалу не пізніше десяти днів з дня надходження до суду заяви про видачу судового наказу.

Суд доводить до відома заявника, що згідно з ч.1 ст.153 ГПК України, відмова у видачі судового наказу з підстав, передбачених п-п.1,2,8,9 ч.1 ст.152 цього Кодексу, не є перешкодою для повторного звернення з такою самою заявою в порядку, встановленому цим розділом, після усунення її недоліків.

Враховуючи вищевикладене та керуючись статтями 152, 154, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Відмовити Товариству з обмеженою відповідальністю «Партнер Дістрібьюшн» у видачі судового наказу про стягнення з Приватного підприємства «Ірина-М» 1469,90 грн основного боргу за договором поставки №201/21 від 05.02.2021, 940,10 грн штрафних санкцій та 268,40 грн судового збору.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена в апеляційному порядку відповідно до розділу 4 Господарського процесуального кодексу України.

Інформацію по справі, яка розглядається можна отримати за наступною веб-адресою: http://lv.arbitr.gov.ua/sud5015.

Суддя Ділай У.І.

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення13.03.2023
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу109523325
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи наказного провадження

Судовий реєстр по справі —914/730/23

Ухвала від 13.03.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Ділай У.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні