Рішення
від 13.03.2023 по справі 926/240/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

58000, м. Чернівці, вул. О.Кобилянської, 14, тел. 55-09-34

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 березня 2023 року Справа № 926/240/23За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Чернівцігаз Збут

до відповідача Приватного підприємства Карпатські барви

про стягнення заборгованості в сумі 21 187,27 грн

Суддя О.Г. Проскурняк

Секретар судового засідання Д.В. Паращук

Представники сторін: не з`явились.

СУТЬ СПОРУ: Товариство з обмеженою відповідальністю Чернівцігаз Збут звернулось до Господарського суду Чернівецької області із позовом до відповідача Приватного підприємства "Карпатські барви" про стягнення заборгованості в сумі 21 187,27 грн.

Позов обґрунтований тим, що 11 вересня 2019 року між Товариством з обмеженою відповідальністю Чернівцігаз Збут та Приватним підприємством Карпатські барви укладений Договір № 41ВР587-330-19 на постачання природного газу для потреб споживачів, що не є побутовим.

Далі позивач вказує, що ТОВ Чернівцігаз Збут передало Відповідачу у власність природний газ відповідно до Договору у травні-червні 2022 року в загальному обсязі 0,541 тис. куб. м., при цьому ПП Карпатські барви порушило умови договору в частині оформлення актів приймання-передачі природного газу.

Крім цього, відповідач свої зобов`язання в частині оплати послуг з постачання природного газу не виконав, в результаті чого виникла заборгованість в сумі 21 187,27 грн.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 17 січня 2023 року, судову справу № 926/240/23 передано на розгляд судді Проскурняку О.Г.

Ухвалою Господарського суду Чернівецької області від 18 січня 2023 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі; вирішено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження; судове засідання по суті призначено на 07 лютого 2023 року.

Ухвалою суду від 07 лютого 2023 року відкладено судове засідання по суті на 23 лютого 2023 року.

Ухвалою Господарського суду Чернівецької області від 23 лютого 2023 року відкладено судове засідання по суті на 13 березня 2023 року.

Позивач явку належного представника в судове засідання 13 березня 2023 року не забезпечив, при цьому через канцелярію суду надійшло клопотання останнього про розгляд справи без його участі.

Відповідач явку належного представника в судове засідання 13 березня 2023 року вкотре не забезпечив, відзив на позов не надав, хоча належним чином повідомлявся про час, дату та місце розгляду справи.

Зокрема, судом неодноразово надсилались ухвали суду на юридичну адресу відповідача, однак повідомлення поштової служби про доставку відправлення до суду не повернулись.

Як вбачається з роздруківки відстеження відправлення з сайту АТ Укрпошта, відправлення знаходиться у точці видачі/доставки

З огляду на неможливість повідомлення відповідача засобами поштового зв`язку, судом додатково повідомлено відповідача про дату, час і місце судового засідання розмістивши оголошення про виклик до суду на веб-порталі судової влади України, на офіційному веб-сайті Господарського суду Чернівецької області.

Відповідно до змісту частини 4 статті 122 Господарського процесуального кодексу України, з опублікуванням оголошення про виклик відповідач вважається повідомленим про дату, час і місце розгляду справ.

Згідно статті 2 Закону України Про доступ до судових рішень, кожен має право на доступ до судових рішень у порядку, визначеному цим Законом. Усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі.

Вищевказані ухвали Господарського суду Чернівецької області були оприлюднені в Єдиному державному реєстрі судових рішень: http://reyestr.court.gov.ua/.

Крім того, суд зауважує, що направлення листа рекомендованою кореспонденцією на дійсну адресу є достатнім для того, щоб вважати повідомлення належним, оскільки отримання зазначеного листа адресатом перебуває поза межами контролю відправника, у даному разі суду.

Аналогічний правовий висновок викладено у постанові Великої Палати Верховного Суду від 25 квітня 2018 року у справі № 800/547/17, постановах Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 27 листопада 2019 року у справі № 913/879/17, від 21 травня 2020 року у справі № 10/249-10/19 та від 15 червня 2020 року у справі №24/260-23/52-б.

Згідно із частиною 1 статті 202 Господарського процесуального кодексу України, неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Разом з цим, відповідно до частини 2 статті 178 Господарського процесуального кодексу України, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

З огляду на зазначене та клопотання позивача про розгляд справи без участі представника, суд вважає за можливе розглянути справу без участі сторін за наявними в ній матеріалами.

В порядку статей 8, 222 Господарського процесуального кодексу України, здійснювалося фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів.

На виконання вимог статті 223 Господарського процесуального кодексу України, складено протоколи судових засідань, які долучено до матеріалів справи.

Відповідно до статті 219 ГПК України рішення у даній справі прийнято у нарадчій кімнаті за результатами оцінки доказів, поданих сторонами.

Відповідно частини 4 статті 240 Господарського процесуального кодексу України, у разі неявки всіх учасників справи у судове засідання, яким завершується розгляд справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Розглянувши подані документи і матеріали, заслухавши пояснення представника позивача, з`ясувавши фактичні обставини справи, що мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

В С Т А Н О В И В:

Відповідно до статті 3 Закону України Про ринок природного газу, одним з принципів функціонування ринку природного газу є вільна торгівля природним газом та рівності суб`єктів ринку природного газу незалежно від держави, згідно із законодавством якої вони створені.

Статтею 12 вказаного Закону унормовано, що постачання природного газу здійснюється відповідно до договору, за яким постачальник зобов`язується поставити споживачеві природний газ належної якості та кількості у порядку, передбаченому договором, а споживач зобов`язується оплатити вартість прийнятого природного газу в розмірі, строки та порядку, передбачених договором. Постачання природного газу здійснюється за цінами, що вільно встановлюються між постачальником та споживачем, крім випадків, передбачених цим Законом. Права та обов`язки постачальників і споживачів визначаються цим Законом, Цивільним і Господарським кодексами України, правилами постачання природного газу, іншими нормативно-правовими актами, а також договором постачання природного газу.

Згідно статті 11 Цивільного кодексу України (далі-ЦК України), цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки.

Частиною 1 статті 509 ЦК України унормовано, що зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Згідно частини 1 статті 626 ЦК України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Так, 11 вересня 2019 року між Товариством з обмеженою відповідальністю Чернівцігаз Збут (Постачальник) та Приватним підприємством Карпатські барви: (Споживач) був укладений договір № 41ВР987-330-19 (далі - Договір) на постачання природного газу для потреб споживачів, що не є побутовими.

Пунктом 9.1 Договору унормовано, що цей Договір набуває чинності з дати його підписання уповноваженими представниками Сторін та скріплення їх підписів печатками (за наявності) Сторін і діє в частині постачання газу з газової доби, з якої Споживач включений до Реєстру споживачів Постачальника в інформаційній платформі оператора ГТС, а в частині проведення розрахунків - до їх повного здійснення.

Згідно пункту 9.2. Договору, останній вважається продовженим на кожний наступний календарний рік, якщо не менш ніж за один календарний місяць до закінчення строку дії Договору жодною зі Сторін не буде заявлено про припинення його дії. При цьому, Сторони мають внести зміни до Договору щодо планових обсягів постачання газу на продовжений строк у разі необхідності такої зміни.

Докази визнання договору у встановленому законом порядку недійсним відсутні. Отже, враховуючи, що сторонами не було заявлено про припинення дії договору чи визнання їх недійсними в судовому порядку, він продовжив свою дію у 2020 - 2022 роках.

Відповідно до статті 629 ЦК України, договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Частиною 1 статті 628 ЦК України унормовано, що зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Згідно пункту 1.1. Договору, Постачальник зобов`язується передати у власність Споживачу природний газ (надалі - газ), а Споживач зобов`язується прийняти та оплатити вартість газу Постачальнику у розмірах, строки та порядку, що визначені цим Договором.

Відповідно до пункту 2.1 Договору, Постачальник забезпечує Споживача підтвердженим обсягом природного газу на визначений договором період. Оперативний контроль за відпуском газу Замовнику здійснює Оператор ГРМ відповідно до умов договору розподілу газу, укладеного в установленому порядку між Споживачем та Оператором ГРМ. Постачальник також має право контролювати обсяг споживання природного газу Споживачем, використовуючи базу даних оператора ГРМ/ГТС або інформацію Споживача, а також шляхом самостійного контролю обсягів споживання природного газу на об`єкті Споживача.

Згідно пункту 2.3 Договору, обсяг переданого (спожитого), газу за розрахунковий період (один календарний місяць - з 07.00 години першого дня місяця до 07.00 години першого дня наступного місяця включно, пункт 4.1 Договору), що підлягає оплаті Споживачем, визначається на межі балансової належності між Оператором ГРМ та Споживачем на підставі даних комерційних вузлів обліку (лічильників газу), визначених в заяві-приєднанні до договору розподілу природного газу, укладеного між Оператором ГРМ та Споживачем, а також з урахуванням процедур, передбачених кодексом ГРМ.

Розрахунки за поставлений Споживачеві газ здійснюються за цінами, що вільно встановлюються між Постачальником та Споживачем. Ціна 1 тис. куб. метрів газу без урахування податку на додану вартість становить 7 458,33 гривень, крім того вартість послуги доступу до потужності становить 157,19 гривень. Ціна 1 тис. куб. метрів природного газу з урахуванням вартості послуг доступу до потужності складає 7 615,52 гривень. Податок на додану вартість становить 1 523,11 гривень. Всього ціна газу за 1 тис. куб. становить 9 138,63 грн.

В разі порушення Споживачем строків оплати, визначених п. 4.2, цього Договору, більше ніж на 3 (три) календарні дні, Постачальник в односторонньому порядку має право збільшити ціну 1 тис. куб. метрів газу на 100.00 гривень, крім того до ціни додається вартість послуги доступу до потужності.

Відповідно до пункту 4.2., 4.2.1 Договору, оплата газу здійснюється Споживачем виключно грошовими коштами у національній валюті України (гривні) шляхом перерахування грошових коштів на банківський рахунок Постачальника в наступному порядку:

Споживач, до 25 числа місяця, що передує місяцю постачання газу, сплачує повну вартість запланованого обсягу газу на наступний місяць. Споживач самостійно розраховує суму платежу, виходячи з ціни газу на наступний розрахунковий період та відповідної величини договірного обсягу газу, заявленого на наступний розрахунковий період. У разі відсутності інформації про зміну ціни газу на наступний розрахунковий період до дати здійснення оплати. Споживач розраховує суму платежу за ціною, що діє на дату здійснення оплати. При ньому, для забезпечення закупівлі Споживачем (який має бути установою, що фінансується з державного або місцевого бюджету) місячної вартості спланованого обсягу газу до початку місяця, що передує місяцю постачання газу, Сторони можуть в порядку, визначеному п.2.6.7 цього Договору оформити рахунок-акт визначення договірних (планових) обсягів тазу.

Як вбачається із матеріалів справи, а саме: актів приймання-передачі природного газу до договору від 31 травня 2022 року № ЧЦ382006248 та 31 червня 2022 року № ЧЦ382006766 позивач передав у власність відповідачу природній газ в загальному обсязі 540,99 тис.куб.м. вартістю 21 187,27 грн.

При цьому, Відповідач порушив умови Договору в частині оформлення актів приймання-передачі газу.

Так, відповідно до пункту 2.6, 2.6.1 2.6.3. Договору, визначення фактичного обсягу поставленого Споживачу природного газу здійснюється в наступному порядку:

-за підсумками розрахункового періоду Споживач до 02 числа місяця, наступного за розрахунковим, зобов`язаний надати Постачальнику копію акту, який визначає фактичний обсяг розподіленого Оператором ГРМ природного газу Споживачу за розрахунковий період, що складений між Оператором ГРМ та Споживачем.

-на підставі отриманого від Споживача акту, складеного між Оператором ГРМ та Споживачем згідно з п.2.6.1 цього Договору, Постачальник протягом трьох робочих днів готує два примірники акту приймання-передачі природного газу за розрахунковий період, підписаних Постачальником. При цьому, Споживач, після виконання ним п. 2.6.1 цього Договору, зобов`язаний до 05 числа місяця, наступного за розрахунковим самостійно (через представника (працівника) Споживача або іншу особу) отримати у Постачальника два примірники акту приймання-передачі природного газу за розрахунковий період.

-Споживач протягом двох календарних днів з дати отримання акту приймання-передачі газу зобов`язується самостійно (через представника (працівника) Споживача або іншу особу) повернути Постачальнику один примірник оригіналу акту приймання-передачі газу, підписаний Споживачем та скріплений печаткою Споживача (за її наявності).

В цей же час, як вказується позивачем, ПП Карпатські барви в порушення вищезазначених вимог Договору не було повернуто Постачальнику один примірник оригіналу акту приймання-передачі газу за поставлений газ у травні-червні 2022 рік, а також не було надано в письмовій формі мотивовану та обґрунтовану відмову від підписання вказаного акту.

Згідно пункту 2.6.4. Договору, у випадку відмови Споживача від підписання акту приймання-передачі газу або його неповернення Споживачем Постачальнику в порядку, передбаченому п.п. 2.6.2 - 2.6.3 цього Договору, такий акт вважається підписаним Споживачем, обсяг постачання (споживання) газу встановлюється Постачальником на підставі даних Оператора ГРМ, а акт приймання-передачі газу підписується Постачальником в односторонньому порядку та є підставою для проведення Споживачем розрахунків по цьому Договору.

Листом Оператора ГРМ АТ Чернівцігаз від 17 листопада 2022 року підтверджуються обсяги газу отримані Відповідачем у травні-червні 2022р.

З урахуванням вищенаведеного вбачається, що позивач покладені на нього обов`язки виконав в повному обсязі, поставивши відповідачу природній газ, а відповідач свої зобов`язання не виконав належним чином, зокрема порушив умов договору в частині оформлення актів приймання-передачі природного газу та не сплативши повну суму за отриманий газ, заборгувавши позивачу 21 187,27 грн.

Згідно пункту 5.1, 5.2.1. Договору, постачальник має право отримувати від споживача оплату спожитий газ відповідно до умов Договору, а Споживач згідно до пункту 5.5.2 Договору зобов`язується оплачувати Постачальнику вартість газу на умовах та в розмірі, визначених договором.

Пунктом 6.1 Договору унормовано, що за невиконання або неналежного виконання своїх зобов`язань за Договором Сторони несуть відповідальність згідно з Договором і чинним законодавством України.

Статтею 526 ЦК України унормовано, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутністю таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до положень статті 530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Нездійснення відповідачем оплати рахунків у строки, встановлені пунктом 4.2.1 Договору, стало підставою для звернення з позовом до суду.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку що вимоги позивача до відповідача стосовно стягнення заборгованості в сумі 21 187,27 грн. є обґрунтованими, такими, що підтверджені матеріалами справи та підлягають задоволенню.

Щодо розподілу судових витрат.

Частиною 1, 2 статті 123 ГПК України унормовано, що судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Згідно частини 8 статті 129 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо).

Згідно положень пункту 2 частини 1 статті 129 Господарського процесуального кодексу, судовий збір покладається у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Відповідно до пункту 1 частини 4 вказаної статті, інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі задоволення позову - на відповідача.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає за необхідне судові витрати покласти на відповідача.

Керуючись статтями 2, 4, 5, 123, 194, 196, 219, 222 420 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В :

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Приватного підприємства Карпатські барви (58000, м. Чернівці, вул. Череповецька, буд 17, код ЄДРПОУ 33336956) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Чернівцігаз Збут (58018, м. Чернівці, вул. Воробкевича Сидора, 1-А, код ЄДРПОУ 39584988) 21 187,27 грн. заборгованості та 2 684,00 грн судового збору.

Повний текст рішення складено та підписано 14 березня 2023 року.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом двадцяти днів з дня його проголошення до Західного апеляційного господарського суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя О.Г. Проскурняк

СудГосподарський суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення13.03.2023
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу109524100
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —926/240/23

Судовий наказ від 20.04.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Проскурняк Олег Георгійович

Судовий наказ від 04.04.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Проскурняк Олег Георгійович

Рішення від 28.03.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Проскурняк Олег Георгійович

Ухвала від 22.03.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Проскурняк Олег Георгійович

Ухвала від 15.03.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Проскурняк Олег Георгійович

Рішення від 13.03.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Проскурняк Олег Георгійович

Ухвала від 23.02.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Проскурняк Олег Георгійович

Ухвала від 07.02.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Проскурняк Олег Георгійович

Ухвала від 17.01.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Проскурняк Олег Георгійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні