Ухвала
від 10.03.2023 по справі 295/2778/23
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №295/2778/23

1-кс/295/1205/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.03.2023 року м. Житомир

Слідчий суддя Богунського районного суду м. Житомира ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні в м. Житомирі клопотання слідчого СВ ВП№1 ЖРУП ГУНП в Житомирській області ОСОБА_3 про проведення обшуку в кримінальному провадженні № 42022062020000122 від 08.07.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190, ч. 3 ст. 358 Кримінального кодексу України, -

У С Т А Н О В И В :

Слідчий за погодженням з процесуальним прокурором звернувся до слідчого судді з указаним клопотанням де зазначено, що досудовим розслідування встановлено, що до Житомирської окружної прокуратури надійшли матеріали Управління СБУ в Житомирській області про те, що посадові особи ТОВ «Агрокозак» за попередньою змовою групою осіб шляхом обману отримали в оренду земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Кмитівської сільської ради Глибочицької ОТГ, загальною площею 29,6100 га., чим завдано шкоди у великих розмірах.

Крім цього до Житомирської окружної прокуратури надійшли матеріали Управління СБУ в Житомирській області про те, що ОСОБА_4 за попередньою змовою з посадовими особами ТОВ «Агрокозак» підробила підпис директора даного товариства в заяві про затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельних ділянок в натурі на території Кмитівської сільської ради Глибочицької ОТГ.

В ході досудового розслідування, що після широкомасштабного вторгнення Росії до України 24.02.2022, на території Житомирської області за адресою: с. Козак Коростишівського району Житомирської області, вул. Миру, буд. 25) функціонує ТОВ «Агрокозак» (код ЄДРПОУ - 42908773, директором якогом є ОСОБА_5 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ), діючи на виконання вказівок засновників підприємства ОСОБА_6 50% в статному капіталі (громадянин російської федерації, ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 ), ОСОБА_7 10% в статному капіталі (громадянин російської федерації, ІНФОРМАЦІЯ_3 проживає за адресою: АДРЕСА_3 ) та ОСОБА_8 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженець та мешканець АДРЕСА_4 ), залучили до протиправної схеми члена постійної комісії з питань агропромислового комплексу, земельних відносин Глибочицької ОТГ ОСОБА_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_5 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_5 ) для лобіювання інтересів вищевказаного підприємства серед депутатського корпусу Глибочицької територіальної громади, на території якої агропідприємство обробляє землю. В свою чергу, ОСОБА_4 в березні 2020 року підробивши підпис директора ТОВ «Агрокозак» ОСОБА_5 , подала на ім`я голови Глибочицької сільської ради заяву з проханням затвердити технічну документацію із землеустрою щодо встановлення меж земельних ділянок в натурі під нерозподіленими земельними частками спільної власності загальною площею 29,6100 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Кмитівської сільської ради Глибочицької ОТГ, а також надати в оренду вищезазначені земельні ділянки терміном на 7 років (до появи власників) з розміром орендної плати 8 % від нормативно - грошової оцінки.

З метою подальшого документування незаконного заволодіння правом оренди на земельну ділянку комунальної власності, а також враховуючи спосіб вчинення злочину, вважає за доцільне у рамках кримінального провадження звернутися до слідчого судді з клопотанням про отримання дозволу на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_6

Допитаний в якості свідка гр. ОСОБА_5 відмовився від надання показів, а також відмовився надавати вільні та експериментальні зразки почерку та підписів.

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань ОСОБА_5 являється директором ТОВ «Агрокозак» ЄРДПОУ 42908773, а співзасновниками ОСОБА_9 , ОСОБА_10 (громадянин російської федерації) та ОСОБА_8 .

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно ОСОБА_5 належить квартира АДРЕСА_7 .

За вказаною адресою можуть зберігатися документи, які можуть бути використані як доказ в кримінальному проваджені, а також документи необхідні для проведення почеркознавчої експертизи.

На даний час у слідства виникла необхідність у проведенні обшуку за адресою АДРЕСА_6 з метою відшукання вільних зразків почерку та підписів ОСОБА_5 , необхідних для проведення почеркознавчої експертизи.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Заслухавши слідчого, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Розгляд клопотання проведено за відсутності особи, у володінні якої перебуває річ, з урахуванням достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни, переховування або знищення речі.

Статтею 8 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04.11.1950 встановлено, що кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатися у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобіганням заворушення чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ч. 3 ст. 234 КПК України, у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; підстави для обшуку; житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

Пунктом 7 ч. 3 ст. 234 КПК України передбачено, що у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

Клопотання слідчого ґрунтується на вимогах закону і підлягає задоволенню. Відповідно до ч. 1 ст. 235 КПК України, ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Враховуючи вищевикладене слідчий суддя приходить до висновку про задоволення клопотання.

На підставі викладеного, керуючись ст. 234, 235, 309, 369-372, 532 КПК України, слідчий суддя

П О С Т А Н О В И В :

Надати прокурору Житомирської окружної прокуратури ОСОБА_11 та слідчим (слідча група) в рамках кримінального провадження № 42022062020000122 від 08.07.2022, дозвіл на проведення обшуку, а саме: слідчим СВ відділу поліції №1 Житомирського РУП ГУНП в Житомирській області, заступнику начальника СВ відділу поліції №1 Житомирського РУП ГУНП в Житомирській області капітану поліції ОСОБА_12 , слідчим СВ відділу поліції №1 Житомирського РУП ГУНП в Житомирській області ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_3 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 за адресою: АДРЕСА_6 - житлове приміщення, яке на праві власності належить ОСОБА_5 ; з метою відшукання документів необхідних для проведення почеркознавчої експертизи.

Строк дії ухвали встановити до 07.04.2023.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення10.03.2023
Оприлюднено15.03.2024
Номер документу109524747
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку в кримінальному провадженні № 42022062020000122 від 08.07.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190, ч. 3 ст. 358 Кримінального кодексу України

Судовий реєстр по справі —295/2778/23

Ухвала від 10.03.2023

Кримінальне

Богунський районний суд м. Житомира

Перекупка І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні