Ухвала
від 13.01.2022 по справі 757/54166/21-ц
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/54166/21-ц

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 січня 2022 року суддя Печерського районного суду м. Києва Підпалий В.В., перевіривши розглянувши цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Телеканал «Прямий» про визнання незаконним та скасування наказу, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, стягнення заборгованості із заробітної плати та моральної шкоди, -

ВСТАНОВИВ:

В провадження Печерського районного суду м. Києва надійшла позовна заява, в якій позивач просить:

- визнати незаконним та скасувати наказ генерального директора Товариства з обмеженою відповідальністю «Телеканал «Прямий» від 31.08.2021 № 130-к, згідно з яким ОСОБА_1 , ведучого програм відділу ведучих департаменту інформаційних програм, звільнено 31.08.2021 за прогул без поважних причин відповідно до пункту 4 статті 40 Кодексу законів про працю України;

- поновити ОСОБА_1 з 01.09.2021 року на посаді ведучого програм відділу ведучих департаменту інформаційних програм Товариства з обмеженою відповідальністю «Телеканал «Прямий»;

- стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Телеканал «Прямий» на користь ОСОБА_1 середній заробіток за час вимушеного прогулу за період з 01.09.2021 року по дату ухвалення рішення включно;

- стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Телеканал «Прямий» на користь ОСОБА_1 заборгованість зі сплати заробітної плати за період з 01.04.2021 року по 31.08.2021 року включно;

- стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Телеканал «Прямий» на користь ОСОБА_1 моральну шкоду в розмірі 10 000 грн.

Згідно до ч. 5 ст. 177 ЦПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів). Разом з тим позивачем не вказано, чи всі докази ним подано до суду.

Відповідно до ч. 4 ст. 177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Як вбачається зі змісту позовних вимог, позивач просить суд, крім вимог: поновлення на роботі та стягнення заборгованості із заробітної плати, також визнати незаконним та скасувати наказ, стягнути середній заробіток за час вимушеного прогулу та стягнути моральну шкоду.

У постанові Верховного Суду України від 30 листопада 2016 року у справі № 6-1121цс16 зроблено висновок, що починаючи з 01 вересня 2015 року, позивачі в справах за позовними вимогами, що випливають із трудових відносин, не звільняються від сплати судового збору, за винятком позивачів у двох категоріях: про стягнення заробітної плати та про поновлення на роботі.

Від цього висновку не відступила Велика Палата Верховного Суду від 30 січня 2019 року у справі № 910/4518/16 (провадження № 12-301 гс 18) де зазначено, що пільга щодо сплати судового збору не поширюється на вимоги позивачів про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні (або за час вимушеного прогулу) під час розгляду таких справ в усіх судових інстанціях.

Такий висновок зроблений у постанові Об`єднаної палати Верховного Суду від 10 жовтня 2019 року у справі № 369/10046/18, де також визначено, що середній заробіток за час вимушеного прогулу за своєю правовою природою не є заробітною платою, а є спеціальним видом відповідальності роботодавця за порушення трудових прав працівника.

Тобто, з урахуванням позовних вимог, позивач повинен сплатити судовий збір за звернення до суду в частині вирішення позовних вимог про визнання незаконним та скасування наказу, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, стягнення моральної шкоди.

Зокрема, у відповідності до ч. 3 ст. 175 ЦПК України позивачу необхідно вказати ціну позову та уточнити позовні вимоги викладені у п.п. 3, 4 позовних вимог, а саме: зазначити суму заборгованості по заробітній платі та суму середнього заробітку за час вимушеного прогулу, які позивач просить стягнути з відповідача з наданням відповідного розрахунку.

Разом з тим, позивачу необхідно визначитись із ціною позову та сплатити судовий збір за майнові вимоги про стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та стягнення моральної шкоди та за подання до суду позовної заяви немайнового характеру (визнання незаконним та скасування наказу), відповідно до ставок судового збору, визначених ст. 4 Закону України "Про судовий збір".

З огляду на викладене, суддя приходить до висновку, що подана позовна заява не відповідає вимогам, встановленим законодавством.

Згідно ч. 1,2 ст. 185 ЦПК України, суддя встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, в якій зазначає недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Таким чином, вказана позовна заява підлягає залишенню без руху з наданням позивачеві строку на усунення недоліків.

Враховуючи викладене та керуючись ст. 175, 177, 185 ЦПК України, суддя

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Телеканал «Прямий» про визнання незаконним та скасування наказу, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, стягнення заборгованості із заробітної плати та моральної шкоди, - залишити без руху.

Роз`яснити позивачу, можливість усунути виявлені недоліки протягом десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Ухвала оскарженню не підлягає.

СУДДЯ В.В. Підпалий

Дата ухвалення рішення13.01.2022
Оприлюднено16.03.2023
Номер документу109526960
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання незаконним та скасування наказу, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, стягнення заборгованості із заробітної плати та моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —757/54166/21-ц

Ухвала від 13.01.2022

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Підпалий В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні