Ухвала
від 14.03.2023 по справі 592/3123/23
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 592/3123/23

Провадження № 1-кс/592/1320/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 березня 2023 року м.Суми

Слідчий суддя Ковпаківського районного суду м. Суми ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , слідчого ОСОБА_4 , підозрюваної ОСОБА_5 , захисника ОСОБА_6 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Суми, клопотання слідчого СВ Сумського РУП ГУНП в Сумській області ОСОБА_4 про відсторонення від посади підозрюваної ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в рамках кримінального провадження №42022202510000069, внесеного до ЄРДР від 13.09.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернувся із клопотанням, погодженим з прокурором, про відсторонення підозрюваної від посади та вимоги мотивує тим, що слідчим відділом Сумського РУП ГУНП в Сумській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №42022202510000069, внесеному до ЄРДР від 13.09.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, а саме за фактом зловживання службовим становищем в.о. директора КЗ СОР «Сумський фаховий медичний коледж» ОСОБА_5 , з метою одержання неправомірної вигоди у вигляді грошових коштів для самої себе та інших працівників даного закладу, всупереч інтересам служби, порушуючи вимоги посадової інструкції та Статут Закладу, шляхом видання упродовж січня-серпня 2022 року наказів про нарахування і виплату заробітної плати та премій, в результаті чого зайво нараховано грошові кошти на суму 368194,29 грн.

09.03.2023 ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Обставини, що дають підстави обґрунтовано підозрювати ОСОБА_5 у скоєнні інкримінованого їй злочину, підтверджується зібраними матеріалами досудового розслідування в їх сукупності.

На даний час у слідства існує достатньо підстав вважати, що ОСОБА_5 , відносно якої здійснюється кримінальне переслідування, використовуючи власний авторитет в КЗ СОР «Сумський фаховий медичний коледж», так як являється в.о. директора вказаного Закладу, у підпорядкуванні якої перебувають службові/посадові особи (працівники), маючи тісні зв`язки з керівництвом Сумської ОВА, керівниками інших підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності, перебуваючи на посаді, може підробити, спотворити та/або знищити правовстановлюючі, організаційно-розпорядчі, фінансово-господарські документи Установи, а також впливати, у тому числі шляхом підкупу, погроз, незаконних звільнень, позбавлення преміювань, на своїх підлеглих працівників/колишніх працівників з метою уникнення від кримінальної відповідальності.

Задля досягнення дієвості кримінального провадження, запобігання протиправній поведінці підозрюваної ОСОБА_5 та усунення можливості вчинення незаконних дій щодо впливу на свідків та інших учасників провадження, у слідства виникла необхідність відсторонення ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від займаної посади в.о. директора КЗ СОР «Сумський фаховий медичний коледж» строком на 2 місяці.

Прокурор Окружної прокуратури м. Суми ОСОБА_3 та слідчий СВ Сумського РУП ГУНП в Сумській області ОСОБА_4 у судовому засіданні клопотання підтримали та просили задовольнити.

Підозрювана ОСОБА_5 разом із захисником, адвокатом ОСОБА_6 , заперечували проти задоволення клопотання слідчого.

Слідчий суддя, заслухавши думку учасників провадження та вивчивши матеріали клопотання у їх сукупності, дійшов до наступних висновків.

Згідно положень ст.ст. 131, 132 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження. Застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, дізнавач, прокурор не доведе, що: 1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; 2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, дізнавача, прокурора; 3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, дізнавач, прокурор звертається із клопотанням.

Відсторонення від посади є одним із заходів забезпечення кримінального провадження.

У відповідності до ч. 1 ст. 154 КПК України, відсторонення від посади може бути здійснено щодо особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину.

За правилом ч. 1 і ч. 2 ст. 157 КПК України, підставою для відсторонення від посади є наявність достатніх засад вважати, що такий захід необхідний для припинення кримінального правопорушення, припинення або запобігання протиправній поведінці підозрюваного чи обвинуваченого, який, перебуваючи на посаді, може знищити чи підробити речі і документи, які мають значення для досудового розслідування, незаконними засобами впливати на свідків та інших учасників кримінального провадження або протиправно перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

При вирішенні питання про відсторонення від посади слідчий суддя, суд зобов`язаний врахувати такі обставини: 1) правову підставу для відсторонення від посади;2) достатність доказів, які вказують на вчинення особою кримінального правопорушення; 3) наслідки відсторонення від посади для інших осіб.

Згідно із ч. 5 ст. 65-1 ЗУ «Про запобігання корупції», особа, якій повідомлено про підозру у вчиненні нею кримінального правопорушення у сфері службової діяльності, підлягає відстороненню від виконання повноважень на посаді в порядку, визначеному законом.

Так, судом встановлено, що слідчим відділом Сумського РУП ГУНП в Сумській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №42022202510000069, в рамках якого 09.03.2023 ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 264 КК України, а саме за фактом зловживання службовим становищем, будучи в.о. директора КЗ СОР «Сумський фаховий медичний коледж», з метою одержання неправомірної вигоди у вигляді грошових коштів для самої себе та інших працівників даного закладу, всупереч інтересам служби, порушуючи вимоги посадової інструкції і Статуту Закладу, шляхом видання упродовж січня-серпня 2022 року наказів про нарахування і виплату заробітної плати та премій, в результаті чого зайво нараховано грошові кошти на суму 368194,29 грн.

Слідчий суддя на етапі досудового розслідування не вправі вирішувати ті питання, які повинен вирішувати суд під час розгляду кримінального провадження по суті, зокрема, оцінювати докази з точки зору їх достатності і допустимості для визнання особи винуватою чи невинуватою у вчиненні кримінального правопорушення, а лише зобов`язаний на підставі розумної оцінки сукупності отриманих доказів, визначити, що причетність особи до вчинення кримінального правопорушення є вірогідною та достатньою для застосування щодо неї обмежувального заходу.

За наведеного, беручи до уваги додані до матеріалів клопотання докази, зібрані в ході досудового розслідування, слідчий суддя вважає, що пред`явлена ОСОБА_5 підозра у вчиненні злочину в сфері службової діяльності, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, на даній стадії слідства є обґрунтованою, що узгоджується з усталеною практикою Європейського суду з прав людини, зокрема позицією висловленою у пункті 175 рішення у справі «Нечипорук і Йонкало проти України» (заява № 42310/04) від 21.04.2011.

Крім того, зважаючи на встановлені судовим розглядом обставини справи, доводи слідчого і прокурора, пояснення підозрюваної та її захисника, слідчий суддя приходить до ствердного висновку, що ОСОБА_5 , перебуваючи на посаді в.о. директора КЗ СОР «Сумський фаховий медичний коледж», використовуючи свої професійні зв`язки та будучи наділеною організаційно-владними і адміністративно-господарськими повноваженнями відносно підлеглих працівників, які є свідками вчинення кримінально протиправних дій, може незаконними способами (у тому числі шляхом підкупу, погроз, незаконних звільнень, позбавлення преміювань) впливати на останніх з метою перешкоджання кримінальному провадженню та встановленню істини по справі, а також, маючи доступ до службових приміщень, знищити чи підробити речі і документи, які мають значення для досудового розслідування.

Таким чином, задля досягнення дієвості провадження та уникнення встановлених ризиків, заявлене слідчим клопотання підлягає задоволенню у повному обсязі.

За правилом ч. 2 ст. 154 КПК України, відсторонення від посади здійснюється на підставі рішення слідчого судді під час досудового розслідування на строк не більше двох місяців.

Керуючись ст.ст. 154-157, 309, 376, 392, 534 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого СВ Сумського РУП ГУНП в Сумській області ОСОБА_4 про відсторонення від посади підозрюваної ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в рамках кримінального провадження №42022202510000069, внесеного до ЄРДР від 13.09.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, задовольнити.

Відсторонити підозрювану ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від посади в.о.директора Комунального закладу Сумської обласної ради «Сумський фаховий медичний коледж» (код ЄДРПОУ 02011574) на період з 14 березня 2023 року по 12 травня 2023 року.

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Копію ухвали вручити слідчому, прокурору, підозрюваній та захиснику.

Ухвала слідчогосудді можебути оскарженабезпосередньо доСумського апеляційногосуду протягомп`яти днівз дняїї оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.03.2023
Оприлюднено16.03.2023
Номер документу109528758
СудочинствоКримінальне
Сутьвідсторонення від посади підозрюваної ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в рамках кримінального провадження №42022202510000069, внесеного до ЄРДР від 13.09.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України

Судовий реєстр по справі —592/3123/23

Ухвала від 26.06.2023

Кримінальне

Сумський апеляційний суд

Рунов В. Ю.

Ухвала від 14.03.2023

Кримінальне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Фоменко І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні