Рішення
від 13.03.2023 по справі 672/137/23
ГОРОДОЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №672/137/23

Провадження №2/672/167/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 березня 2023 року м.Городок

Городоцький районний суд Хмельницької області у складі:

головуючої судді Пономаренко Л.Е.,

за участю секретаря судового засідання Ратушняк Л.В.,

прокурора Козел Н.О.,

відповідача ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Городку Хмельницької області в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Волочиської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Городоцької міської ради до ОСОБА_1 про стягнення витрат на лікування потерпілого від кримінального правопорушення, третя особа: Комунальне некомерційне підприємство «Городоцька міська багатопрофільна лікарня» Городоцької міської ради Хмельницької області,

ВСТАНОВИВ:

Волочиська окружна прокуратура в інтересах держави в особі Городоцької міської ради звернулася до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення витрат на лікування потерпілого від кримінального правопорушення, третя особа: Комунальне некомерційне підприємство «Городоцька міська багатопрофільна лікарня» Городоцької міської ради Хмельницької області. Позовні вимоги обгрунтовує тим, що ухвалою Городоцького районного суду Хмельницької області від 24.02.2022 ОСОБА_1 звільнено від кримінальної відповідальності, передбаченої ч.2 ст.125 КК України у зв`язку з примиренням з потерпілим. З отриманими тілесними ушкодженнями потерпіла ОСОБА_2 перебувала на стаціонарному лікуванні у неврологічному відділенні КНП «Городоцька МБЛ» 11 ліжко-днів з 10.01.2022 по 21.01.2022 та на її лікування витрачено 11583,77 грн Приймаючи до уваги, що витрати закладу охорони здоров`я на лікування потерпілої ОСОБА_2 здійснені внаслідок злочинних дій ОСОБА_1 , тому обов`язок по відшкодуванню витрат необхідно покласти на відповідача. Просить стягнути з ОСОБА_1 витрати на лікування потерпілої в сумі 11583,77 грн.

В судовому засіданні прокурор позовні вимоги підтримала, просить задовольнити позов.

Представник Городоцької міської ради в судове засідання не з`явився, попередньо подано заяву про підтримання позовних вимог та розгляд справи за відсутності представника міської ради.

Представник КНП «Городоцька міська багатопрофільна лікарня» в судове засідання не з`явився, попередньо надіслав суду заяву про підтримання позовних вимог та розгляд справи за відсутності представника підприємства.

В судовому засіданні до початку розгляду справи по суті відповідач позовні вимоги визнав повністю, зазначив, що розуміє необхідність відшкодування державі витрачені кошти на лікування.

Відповідно до ч.ч. 1, 4 ст.206 ЦПК України позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Враховуючи, що відповідач визнав позов, таке визнання не суперечить закону, не порушує права, свободи та інтереси інших осіб, суд, перевіривши законність підстав, задовольняє позовні вимоги.

З урахуванням позицій прокурора, відповідача, матеріалів справи, аналізуючи відсутність протиріч з законом та зачіпання прав та інтересів інших осіб, суд дійшов до наступних висновків.

Приписи ст.131-1 Конституції України, ст.56 ЦПК України, ст.23 Закону України «Про прокуратуру» наділяють прокурора повноваженнями на представництво в суді інтересів держави у випадках, а саме: якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу.

Судом встановлено та матеріалами справи підтверджено, що ухвалою Городоцького районного суду Хмельницької області від 24.02.2022 ОСОБА_1 звільнено від кримінальної відповідальності, передбаченої ч.2 ст.125 КК України у зв`язку з примиренням з потерпілою ОСОБА_2 . Ухвала набрала законної сили 04.03.2022.

За приписами ч. 6ст. 82 ЦПК України, вирок суду в кримінальному провадженні, ухвала про закриття кримінального провадження і звільнення особи від кримінальної відповідальності або постанова суду у справі про адміністративне правопорушення, які набрали законної сили, є обов`язковими для суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, стосовно якої ухвалений вирок, ухвала або постанова суду, лише в питанні, чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчинені вони цією особою.

Як вбачається з листа комунального некомерційногопідприємства «Городоцькаміська багатопрофільналікарня» Городоцькоїміської радиХмельницької області№ 93 від 31.01.2023 ОСОБА_2 перебувала на стаціонарному лікуванні у неврологічному відділенні КНП «Городоцька МБЛ» 11 ліжко-днів з 10.01.2022 по 21.01.2022 та на її лікування витрачено 11583,77 грн.

Із інформацій, які надавалися на запити прокурора, Городоцькою міською радою та КНП «Городоцька міська багатопрофільна лікарня» заходи, щодо відшкодування витрат на лікування потерпілої не вживалися, цивільний позов у кримінальному провадженні не заявлявся.

Відповідно дост. 1206 Цивільного кодексу Україниособа, яка вчинила кримінальне правопорушення, зобов`язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров`я на лікування потерпілого від цього кримінального правопорушення, крім випадку завдання шкоди при перевищенні меж необхідної оборони або у стані сильного душевного хвилювання, що виникло раптово внаслідок насильства або тяжкої образи з боку потерпілого.

Особа, яка не пред`явила цивільного позову в кримінальному провадженні, а також особа, цивільний позов якої залишено без розгляду, має право пред`явити його в порядку цивільного судочинства (ч. 7ст. 128 КПК України).

Відповідно до п.3 Постанови Пленуму Верховного суду України від 07.07.1995року №11«Про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину, та судових витрат»питання про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого вирішується згідно з Порядком обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання, затвердженихпостановою Кабінету Міністрів України №545 від 16липня 1993року.

Як передбачено цим Порядком, сума ума коштів, яка підлягає відшкодуванню, визначається закладом охорони здоров`я, в якому перебував на лікуванні потерпілий, виходячи з кількості ліжко-днів, проведених ним в стаціонарі, та вартості витрат на його лікування в день. Визначена сума коштів на лікування потерпілого стягується судом з обвинуваченого або фізичної чи юридичної особи, яка за законом несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, при ухваленні вироку за позовом закладу охорони здоров`я або прокурора. У разі коли при ухваленні вироку сума коштів, витрачених на стаціонарне лікування потерпілого, ще не була визначена і рішення про їх відшкодування не було прийнято, стягнення провадиться в порядку цивільного судочинства за позовом вказаних юридичних осіб. У такому ж порядку відшкодовуються витрати на стаціонарне лікування особи, яка постраждала від злочину, в разі закриття кримінального провадження за нереабілітуючими обставинами. Стягнені в установленому порядку кошти залежно від джерела фінансування закладу охорони здоров`я, у якому перебував на стаціонарному лікуванні потерпілий, зараховуються до відповідного бюджету або на користь юридичної особи (відомства), якій належить заклад охорони здоров`я.

Аналізуючи спірніправовідносини вконтексті вказанихнорм права,судом встановлено,що узв`язкуіз скоєннямвідповідачем кримінальногоправопорушення,держава вособі Городоцькоїміської радиХмельницької областіпонесла витрати на лікування потерпілої у кримінальному провадженні у розмірі 11583,77грн. Оскільки причино-наслідковий зв`язок між діями відповідача та наслідками понесення витрат на лікування потерпілої від злочину встановлено, то обов`язок по відшкодуванню цих витрат необхідно покласти на відповідача, а відтак, позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ст.141 ЦПК України, оскільки позивач звільнений від сплати судового збору, він підлягає стягненню з відповідача в дохід держави у розмірі 1073,60 грн.

Керуючись ст. ст.89, 141, 263-265, 354 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Волочиської окружноїпрокуратури вінтересах державив особіГородоцької міськоїради до ОСОБА_1 ,третя особа:Комунальне некомерційнепідприємство «Городоцькаміська багатопрофільналікарня» Городоцькоїміської радиХмельницької областіпро стягненнявитрат налікування потерпілоговід кримінальногоправопорушення- задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Городоцької міської ради для зарахування в місцевий бюджет на рахунок НОМЕР_1 в АТ КБ «ПриватБанк», ЄДРПОУ 02004216, МФО 305299 відшкодування витрат на лікування потерпілого в сумі 11583,77 грн.( одинадцять тисяч п`ятсот вісімдесят три ) грн. 77 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави судові витрати по справі в розмірі 1073 грн.60 коп.

Апеляційна скарганарішеннясудуможебутиподанапротягом тридцятиднівздняпроголошення рішення до Хмельницького апеляційного суду безпосередньо або через Городоцький районний суд Хмельницької області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Відомості про учасників справи:

Позивач: Волочиська окружна прокуратура,код ЄДРПОУ 02911102, місце знаходження: вул.Слави, буд.8, м.Волочиськ Хмельницька область, 31200.

В інтересах держави в особі Городоцька міська рада Хмельницькій області, код ЄДРПОУ 38823893, місце знаходження: вул.Грушевського, 53, м.Городок Хмельницька область, 32000.

Відповідач: ОСОБА_1 , РНОКПП: НОМЕР_2 , місце проживання: АДРЕСА_1 .

Третя особа: Комунальне некомерційне підприємство «Городоцька міська багатопрофільна лікарня» Городоцької міської ради Хмельницької області, код ЄДРПОУ 02004216, місце знаходження: вул.Шевченка, 40, м.Городок Хмельницька область, 32000.

Суддя Л.Е.Пономаренко

Дата ухвалення рішення13.03.2023
Оприлюднено16.03.2023
Номер документу109529113
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення витрат на лікування потерпілого від кримінального правопорушення,

Судовий реєстр по справі —672/137/23

Рішення від 13.03.2023

Цивільне

Городоцький районний суд Хмельницької області

Пономаренко Л. Е.

Ухвала від 17.02.2023

Цивільне

Городоцький районний суд Хмельницької області

Пономаренко Л. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні