Ухвала
від 14.03.2023 по справі 948/637/23
МАШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 948/637/23

Провадження № 2/948/89/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14.03.2023суддя Машівськогорайонного судуПолтавської областіКравець С.В.,розглянувши позовнузаяву адвокатаСмаля ВіктораВікторовича вінтересах ОСОБА_1 до Великобурлуцького районного відділу державної виконавчої служби Східного міжрегіонального управління міністерства юстиції України (м.Харків) про скасування тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України

в с т а н о в и л а :

у березні 2023 року до Машівського районного суду Полтавської області надійшла вказана позовна заяву, у якій позивач просить скасувати йому тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України, оскільки державним виконавцем вже закінчено виконавче провадження у межах якого було застосовано тимчасове обмеження, але державний виконавець з відповідним клопотанням до суду не звертався.

При вирішенні питання про відкриття провадження у справі встановлено таке.

Відповідно до ч. 1, 4 ст.441 ЦПК України, тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України може бути застосоване судом як захід забезпечення виконання судового рішення або рішення інших органів (посадових осіб), що підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому законом.

Частиною 5статті цієїстатті передбачено,що судможе скасуватитимчасове обмеженняфізичної особиу правівиїзду замежі Україниза вмотивованоюзаявою боржника.Суд розглядає заяву про скасування тимчасового обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України у десятиденний строк з дня її надходження у судовому засіданні з повідомленням сторін та інших заінтересованих осіб за обов`язкової участі державного (приватного) виконавця (ч.6).

Отже, порядок скасування тимчасового обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України регулюється Розділом VI ЦПК України «Процесуальні питання, пов`язані з виконанням судових рішень у цивільних справах та рішень інших органів (посадових осіб)» та може розглядатися за окремою заявою боржника, а не в порядку позовного провадження.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 186 Цивільного процесуального кодексу України, суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

За вказаних обставин, враховуючи вищенаведене, даний позов не підлягає розгляду в порядку позовного провадження, внаслідок чого у відкритті провадження слід відмовити.

Вказаний висновок зроблено з урахуванням ухвали ВС від 12.05.2022р., справа № 202/6252/21.

Водночас, суд звертає увагу представника позивача, що відповідно до ч.ч.1, 2 ст. 48 ЦПК України сторонами вцивільному процесіє позивачі відповідач. Позивачем і відповідачем можуть бути фізичні і юридичні особи, а також держава.

При цьому, згідно ч.1 ст. 60 цього Кодексу представником у суді може бути адвокат або законний представник, який має повноваження на ведення справи в суді, здійснює від імені особи, яку він представляє, її процесуальні права та обов`язки (ч.1 ст. 64).

За таких обставин, представник не може виступати позивачем у справі замість особи, яку він представляє, як про це зазначено у даному позові.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 186, 441 ЦПК України

у х в а л и л а :

у відкриттіпровадження усправі запозовною заявоюадвокатаСмаля ВіктораВікторовича вінтересах ОСОБА_1 до Великобурлуцького районного відділу державної виконавчої служби Східного міжрегіонального управління міністерства юстиції України (м.Харків) про скасування тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України відмовити.

Роз`яснити позивачу, що він має право звернутися до суду з заявою в порядку Розділу VI ЦПК України «Процесуальні питання, пов`язані з виконанням судових рішень у цивільних справах та рішень інших органів (посадових осіб)», яка має відповідати вимогам ст.183 ЦПК України.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку на її оскарження, а у випадку її оскарження, після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Ухвала може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду протягом 15 днів з дня її складення.

Суддя С.В.Кравець

Дата ухвалення рішення14.03.2023
Оприлюднено16.03.2023
Номер документу109543886
СудочинствоЦивільне
Сутьскасування тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України

Судовий реєстр по справі —948/637/23

Ухвала від 14.03.2023

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Кравець С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні