Постанова
від 26.08.2010 по справі 2а-3450/10/1670
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

          

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 серпня 2010 року < ЧАС >

м. Полтава

Справа № 2а-3450/10/1670

Полтавський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді – Соколенка Ф.Ф.,

при секретарі  – Стемковській О.О.,  

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Прокурора Пирятинського району Полтавської області в інтересах держави в особі Пирятинського районного центру зайнятості до Приватного сільськогосподарського підприємства "Степ" про стягнення боргу по сплаті страхових внесків, -

В С Т А Н О В И В:

19 липня 2010 року  Прокурор Пирятинського району Полтавської області , Пирятинський районний центр зайнятості звернувся до Полтавського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Приватне сільськогосподарське підприємство"Степ" про стягнення боргу по сплаті страхових внесківна випадок безробіття в розмірі 1 221 грн 88 коп. за період з 01  січня 2010 року по 01 квітня 2010 року.

В обґрунтування своїх вимог позивач посилався на те, що Приватним сільськогосподарським підприємством "Степ" не сплачено страхові внески на випадок безробіття, чим порушено вимоги частини 3 статті 17 та пункту 3 частини 2 статті 35 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття".

Представник позивача в судове засідання не з`явився, надіслав до суду клопотання про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги підтримав у повному обсязі.

Відповідач явку уповноваженого представника у судове засідання не забезпечив, хоча про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, про що свідчить повідомлення про вручення поштового відправлення.

Суд, вивчивши та дослідивши матеріали справи, повно з’ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об’єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті,  приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що Приватне сільськогосподарське підприємство "Степ" зареєстроване як юридична особа 15 лютого 2001 року Пирятинською районною державною адміністрацією, ідентифікаційний код 31148568 та відповідно до пункту 4 статті1 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" є страхувальником на випадок безробіття, перебуває на обліку як платник страхових внесків у Пирятинському районному центрі зайнятості.

          Відповідно до частини 1 статті 8 Закону України від 02.03.2000 № 1533-III "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" (надалі - Закон №1533-III) Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття створюється для управління страхуванням на випадок безробіття, провадження збору та акумуляції страхових внесків, контролю за використанням коштів, виплати забезпечення та надання соціальних послуг, здійснення інших функцій згідно із цим Законом і статутом Фонду.  

Згідно частини 2 статті 12 Закону №1533-III функції робочих органів виконавчої дирекції Фонду покладаються на центр зайнятості Автономної Республіки Крим, обласні, Київський і Севастопольський міські, районні, міськрайонні, міські та районні у містах центри зайнятості.

Виконавча дирекція Фонду та її робочі органи ведуть реєстр платників страхових внесків та провадять збір страхових внесків, контролюють правильність нарахування, своєчасність сплати страхових внесків.

Відповідно до пункту 3 частини 2 статті 35 Закону №1533-III відповідач як роботодавець зобов'язаний своєчасно та в повному розмірі сплачувати внески до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Страхові внески згідно пункту 4.2 Інструкції про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, затвердженої наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18.12.2000  № 339 (надалі - Інструкція № 339), нараховуються для роботодавців у відсотках до сум фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, які включають витрати на виплату основної та додаткової заробітної плати, інших заохочувальних і компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України "Про оплату праці", які підлягають обкладанню податком з доходів фізичних осіб.

          Відповідно до частини з статті 17 Закону №1533-III та пункту 5.6 Інструкції № 339 перерахування страхових внесків здійснюється страхувальниками одночасно з одержанням (перерахуванням) коштів на оплату праці (виплати доходу), у тому числі в безготівковій чи натуральній формі, або виручки від реалізації товарів (послуг). При цьому фактичним одержанням (перерахуванням) коштів на оплату праці (виплати доходу) вважається одержання відповідних сум готівкою, зарахування на банківський рахунок одержувача, перерахування за дорученням одержувача на будь-які цілі, одержання товарів (послуг) або будь-яких інших матеріальних цінностей в рахунок зазначених виплат (доходу), фактичне здійснення з цих виплат (доходу) відрахувань, передбачених законодавством або за виконавчими документами, чи будь-яких інших відрахувань.

Статтею 34 Закону №1533-III передбачено, що Фонд зобов'язаний контролювати правильність нарахування, своєчасність сплати страхових внесків, а також витрат за страхуванням на випадок безробіття, передбачених цим Законом та іншими нормативно-правовими актами з питань страхування на випадок безробіття.

Відповідно до рядку 22 Розрахункової відомості про нарахування і перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття за 1-ий квартал 2010 року вцілому відповідачем самостійно обраховано та  зазначено залишок заборгованості на кінець звітного періоду в тому числі недоїмка за платником зі сплати страхових внесків у розмірі 5 104грн 83 коп.

Статтею 39 Закону №1533-III передбачено, що спори, які виникають із правовідносин за цим Законом, вирішуються в судовому порядку.

15 вересня 2009 року Полтавський окружний адміністративний суд в повному обсязі задовольнив позовні вимоги прокурора Пирятинського району, який виступав в інтересах Пирятинського районного центру зайнятості, і постановив стягнути з Приватного сільськогосподарського підприємства "Степ" за період з 01 жовтня 20008 року по 01 січня 2009 недоїмку по сплаті страхових внесків на випадок безробіття в розмірі 1 803 грн 28 коп.

01 березня 2010 року відповідач частково перерахував недоїмку в сумі 1000 грн 00коп.

07 квітня 2010 року Полтавський окружний адміністративний суд в повному обсязі задовольнив позовні вимоги Пирятинського районного центру зайнятості і постановив стягнути з Приватного сільськогосподарського підприємства "Степ" за період з 01 липня 2009 року по 01 січня 2010 року недоїмку по сплаті страхових внесків на випадок безробіття в розмірі 3 079 грн 67 коп.

Таким чином, за Приватним сільськогосподарським підприємством "Степ"  рахується заборгованість зі сплати страхових внесків на випадок безробіття за період з 01 січня 2010 року по 01 квітня 2010 року, яка була самостійно обрахована відповідачем та не сплачена в установлений строк та, відповідно, яка не була предметом судового розгляду  у розмірі 1 221 грн 88 коп. (5 104,83 грн - 3079,67 грн - (1803,28 грн-1000 грн)= 1 221, 88 грн).

Відповідно до статті 39 Закону №1533-III спори, що виникають із правовідносин за цим Законом, вирішуються в судовому порядку.

З огляду на викладене, беручи до уваги, що відповідачем станом на день розгляду справи добровільно не сплачено заборгованість за період  з 01 січня 2010 року по 01 квітня 2010 року в розмірі 1 221 грн 88 коп., позовні вимоги про стягнення вказаної суми є обгрунтованими і підлягають задоволенню.

Згідно частини 4 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.    

На підставі викладеного, керуючись  статтями  7, 8, 9, 10, 11, 71, 160-163  Кодексу адміністративного судочинства України,-

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Прокурора Пирятинського району Полтавської області в інтересах держави в особі Пирятинського районного центру зайнятості до Приватного сільськогосподарського підприємства "Степ" про стягнення боргу по сплаті страхових внесків за період з 01 січня 2010 року по 01 квітня 2010 року в розмірі 1 221 грн 88 коп. задовольнити.

Стягнути з Приватного сільськогосподарського підприємства "Степ" (с. Теплівка, Пирятинський район, Полтавська область, 37045, код ЄДРПОУ 31148568) на користь Пирятинського районного центру зайнятості (вул. Леніна, б.39, м. Пирятин, Полтавська область, р/р 37178971900379, ГУДКУ у м. Полтаві, МФО 831019, код ЄДРПОУ 34698810) заборгованість зі сплати страхових внесків за період з 01 січня 2010 року по 01 квітня 2010 року в розмірі 1 221 грн 88 коп. (одна тисяча двісті двадцять одна гривня вісімдесят вісім копійок).

          Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня проголошення постанови з одночасним поданням  її копії до суду апеляційної інстанції. У разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160  Кодексу адміністративного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

          Повний текст постанови виготовлено 30 серпня 2010 року.

   

          Суддя                                                                                Ф.Ф. Соколенко

Дата ухвалення рішення26.08.2010
Оприлюднено03.09.2010
Номер документу10954908
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3450/10/1670

Постанова від 26.08.2010

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Ф.Ф. Соколенко

Ухвала від 20.07.2010

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Ф.Ф. Соколенко

Ухвала від 20.07.2010

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Ф.Ф. Соколенко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні