Рішення
від 15.03.2023 по справі 904/4606/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.03.2023м. ДніпроСправа № 904/4606/22

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Біолік ЛТД", м. Суми

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Сіріус Блек", м. Дніпро

про стягнення заборгованості

Суддя Ярошенко В.І.

Без участі (виклику) представників сторін

ПРОЦЕДУРА

Товариство з обмеженою відповідальністю "Біолік ЛТД" звернулося до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Сіріус Блек" про стягнення заборгованості за договором поставки № 189-М від 19.03.2020 на суму57 839, 46 грн, яка складається з суми основного боргу - 37 867 грн, пені -14 457, 97 грн, 10% річних - 5 514, 49 грн.

Ухвалою суду від 09.12.2022 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі № 904/4606/22. Вирішено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Статтею 248 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

У зв`язку з неможливістю поштового відправлення через відсутність фінансування у Господарському суді Дніпропетровської області, ухвалу суду від 09.12.2022 фактично було направлено відповідачу 23.01.2023.

Оскільки на дату спливу встановленого законом шістдесятиденного строку для розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження у суду були відсутніми відомості стосовно належного повідомлення відповідача про розгляд даної справи та можливість подання до суду заяв по суті справи, судом застосовано принцип розумного строку тривалості провадження для надання можливості обом учасникам справи скористатись своїми процесуальними правами, що є необхідним заходом дотримання таких засад господарського судочинства як змагальність сторін та рівність учасників процесу під час розгляду даної справи. Наведене відповідає положенням статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практиці Європейського суду з прав людини, які згідно з приписами статті 17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" підлягають застосуванню судами при розгляді справ як джерело права.

Суд наголошує на тому, що зі своєї сторони ним здійснені всі необхідні заходи щодо належного повідомлення учасників справи про розгляд цієї справи.

Згідно із частинами 2, 3 статті 120 Господарського процесуального суду України суд повідомляє учасників справи про дату, час і місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії, якщо їх явка є не обов`язковою; виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень.

Пунктом 10 частини 2 статті 9 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" встановлено, що в Єдиному держаному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (далі - ЄДР) містяться відомості про юридичну особу, зокрема, щодо її місцезнаходження. Ухвала суду від 09.12.2022 була надіслана відповідачу на його адресу, вказану в ЄДР, а саме: 49019, м. Дніпро, вул. Ударників, буд. 27.

Відповідно до положень частини 6 статті 242 Господарського процесуального суду України днем вручення судового рішення є, зокрема, день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

При цьому, частина 7 статті 120 Господарського процесуального суду України зобов`язує учасників судового процесу повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи. У разі відсутності заяви про зміну місця проживання ухвала про повідомлення чи виклик надсилається учасникам судового процесу, які не мають офіційної електронної адреси, та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв`язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає.

27.02.2023 на адресу суду повернувся направлений відповідачу конверт із копією ухвали суду від 09.12.2022, до якого відділенням поштового зв`язку додано довідку про причину невручення поштового відправлення - "за закінченням терміну зберігання".

Вказаний факт свідчить про належне повідомлення відповідача про відкриття провадження у справі та можливість подання до суду заяв по суті справи.

Відповідно до частини 9 статті 165 Господарського процесуального кодексу України, яка кореспондується із частиною 2 статті 178 цього Кодексу, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

За викладених обставин, суд вважає за можливе розглянути справу за наявними в ній матеріалами.

В порядку статті 240 Господарського процесуального кодексу України судом прийнято рішення у справі.

АРГУМЕНТИ СТОРІН

Позиція позивача, викладена у позовній заяві

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем своїх зобов`язань за договором поставки товару № 189-М від 19.03.2020 в частині оплати заборгованості за поставлений товар.

Позиція відповідача

Відповідач не скористався своїм процесуальним правом на подання відзиву на позов у встановлений судом строк.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ ВСТАНОВЛЕНІ СУДОМ ТА ДОКАЗИ, ЩО ЇХ ПІДТВЕРДЖУТЬ

19.03.2020 між Товариством з обмеженою відповідальністю «БІОЛІК ЛТД» (далі - позивач, постачальник) та Товариством з обмеженою відповідальністю «НОВАЛІК-ФАРМ» (далі - ТОВ "Сіріус Блек", відповідач, покупець) був укладений Договір поставки № 189-М (далі - договір).

Відповідно до пункту 1.1 договору, постачальник зобов`язується поставити та передати у власність Покупцю лікарські засоби/ вироби медичного призначення/ антисептики, дезінфекційні засоби/ засоби індивідуального захисту/інші товари (далі - Товар), а Покупець зобов`язується прийняти Товар, вчасно і в повному обсязі оплатити його на умовах даного Договору.

Найменування, асортимент та кількість товару зазначаються покупцем в заявках, які надаються постачальнику у письмовій формі, електронною поштою, факсимільним зв`язком або у інший спосіб, прийнятий для покупця (пункт 1.2 договору)

Згідно з пунктом 2.1 договору загальна сума договору становить сума вартості Товару згідно видаткових накладних за поставлений Товар.

Ціни на Товар у накладних та рахунках зазначаються виключно у гривнях. Всі накладні є невід`ємною частиною даного договору (пункт 2.2 договору).

Пунктом 2.3 договору зазначено, що розрахунки за Товар здійснюються за передоплатою (перед поставкою товару). Передоплата здійснюється згідно виставлених рахунків Постачальника з моменту отримання рахунку Покупцем.

В пункті 4.5 договору встановлено, що поставка товару здійснюється на умовах DDP згідно з ІНКОТЕРМС 2010. Транспортування товару здійснюється силами постачальника, якщо інше не узгоджене в заявці, транспортними засобам, які відповідають вимогам чинного законодавства України щодо перевезення товарів даного виду.

Поставки Товару здійснюється в терміни, що узгодженні Сторонами в заявках (пункт 4.6 договору).

Згідно з пунктом 5.4 договору, прийом-передача Товару здійснюється на підставі накладних, які підписані матеріально відповідальна особа від Покупця, що буде приймати Товар від Постачальника. Наявність на накладній підпису та або/печатки (штампу) свідчить про прийняття товару Покупцем. У разі відсутності відмітки Покупця про дату отримання (приймання) Товару, днем отримання (приймання) Товару Покупцем є дата виписки накладної, згідно якої була поставлена дана партія Товару. Покупець зобов`язаний повернути екземпляри Постачальника, а саме: оригінали накладних та первинних документів.

Відповідно до пункту 7.5 договору, у разі домовленостей сторін щодо оплати за товар по факту або надання відтермінування, та наявності заборгованості у Покупця перед Постачальником за товар за затримку оплати поставленого Товару Покупець зобов`язаний сплатити Постачальнику: суму боргу; пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ. що діяла у період, за який сплачується пеня від суми неоплаченого Товару за кожний день прострочення та штраф 10 (десять) відсотків річних від прострочення суми в порядку ст. 625 ЦК України. Сторони домовилися, що штрафні санкції (пеня та річні відсотки) за прострочення виконання зобов`язання по сплаті за Товар нараховуються з дня порушення терміну оплати до дати повного погашення боргу та штрафних санкцій відповідно до ч. 6 ст. 232 ГК України, згода підтверджується фактом підписання даного Договору. При цьому, Покупець зобов`язаний сплатити Постачальнику визначену суму боргу та штрафні санкції протягом 1 (одного) банківського дня з моменту отримання письмового повідомлення (претензії) від Постачальника.

Договір набуває чинності з дати підписання договору обома Сторонами та діє до 31 грудня 2021 року, а щодо зобов`язань за договором діє до повного їх виконання. Закінчення строку дії та розірвання Договору не звільняє Сторону під відповідальності за його порушення, яке мало місце під час дії цього Договору. Тобто, якщо грошові розрахунки між сторонами за даним Договором проведені не в повному обсязі, то строк дії Договору продовжується до моменту повних взаємних розрахунків між сторонами (пункт 10.1 договору).

На виконання умов договору Товариство з обмеженою відповідальністю «БІОЛІК ЛТД» поставило відповідачу Товар, а саме: Спирт етиловий 96 % розчин для зовнішнього застосування 96% по 100 мл у флаконах, на загальну суму 170 544 у т.ч. ПДВ, що підтверджується видатковою накладною № Б0000005726 від 28.09.2020 та товарно-транспортною накладною № Б5726 від 28.09.2020.

Відповідач за поставлений Товар розрахувався частково у сумі 132 677 грн.

Між сторонами було підписано Акт звірки взаємних розрахунків за період з 20.03.2020 по 30.06.2021 відповідно до якого заборгованість ТОВ «НОЗАЛІК-ФАРМ» перед ТОВ «БІОЛІК ЛТД» становить 37 867 грн.

20.07.2021 ТОВ «НОВАЛ1К-ФАРМ» проведена державна реєстрація змін до відомостей про юридичну особу: зміни по складу учасників, кінцевого бенефіціарного власника, керівника, місцезнаходження Товариства, найменування на ТОВ «СІРІУС БЛЕК» та зміни інформації для здійснення зв`язку з юридичною особою, що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Для досудового врегулювання спору позивачем на адресу відповідача направлена претензія № 8 від 01.08.2022 про погашення заборгованості.

Позивач стверджує, що відповідач не здійснив повну оплату за отриманий товар у визначений строк, у зв`язку з чим за ним утворилась заборгованість в розмірі 37 867 грн.

Зазначені обставини і стали причиною звернення позивача до суду з даними позовом. Крім суми основного боргу в розмірі 37 867 грн позивач просить суд стягнути пеню у розмірі 14 457, 97 грн та 10 % річних у розмірі 5 514, 49 грн.

ОЦІНКА АРГУМЕНТІВ СТОРІН, ВИСНОВКИ СУДУ

Щодо правовідносин сторін

Частиною 1 статті 712 Цивільного кодексу України передбачено, що за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

З огляду на наявний в матеріалах справи договір та обставини справи, між позивачем та відповідачем виникли правовідносини з поставки товару.

До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін (ч. 2 ст. 712 Цивільного кодексу України).

Щодо суми основного боргу

За приписом частини 1 статті 692 Цивільного кодексу України покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

Факт прийняття покупцем товару на загальну суму 170 544 грн підтверджується матеріалами справи.

Умовами договору передбачено строки, розмір та порядок оплати поставленого товару. Відповідно до пунктів 2.3 договору, строк оплати поставленого товару є таким, що настав.

Частиною 1 статті 612 Цивільного кодексу України зазначено, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Статтями 525 та 526 Цивільного кодексу України передбачено, що одностороння відмова вiд зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов`язання має виконуватися належним чином вiдповiдно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства.

Статтею 530 Цивільного кодексу України визначено, що якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події. Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Відповідач за поставлений товар розрахувався частково у сумі 132 677 грн.

Станом на час розгляду справи доказів сплати заборгованості у розмірі 37 867 грн від представників сторін не надійшло.

Перевіривши розрахунок наданий позивачем, господарський суд дійшов висновку, що позовні вимоги позивача щодо стягнення з відповідача заборгованості за надані послуги у розмірі 37 867 грн підлягають задоволенню у повному обсязі.

Щодо суми пені

Відповідно до положень статті 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Статтею 611 Цивільного кодексу України передбачено, що у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Стаття 549 Цивільного кодексу України визначає, що неустойка (пеня, штраф) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання.

Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Відповідно до пункту 7.5 договору, у разі домовленостей сторін щодо оплати за товар по факту або надання відтермінування, та наявності заборгованості у Покупця перед Постачальником за товар за затримку оплати поставленого Товару Покупець зобов`язаний сплатити Постачальнику: суму боргу; пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ. що діяла у період, за який сплачується пеня від суми неоплаченого Товару за кожний день прострочення та штраф 10 (десять) відсотків річних від прострочення суми в порядку ст. 625 ЦК України. Сторони домовилися, що штрафні санкції (пеня та річні відсотки) за прострочення виконання зобов`язання по сплаті за Товар нараховуються з дня порушення терміну оплати до дати повного погашення боргу та штрафних санкцій відповідно до ч. 6 ст. 232 ГК України, згода підтверджується фактом підписання даного Договору. При цьому, Покупець зобов`язаний сплатити Постачальнику визначену суму боргу та штрафні санкції протягом 1 (одного) банківського дня з моменту отримання письмового повідомлення (претензії) від Постачальника.

Позивач заявив вимогу про стягнення з відповідача пені у розмірі 14 457, 97 грн, з яких за період з 29.03.2021 по 08.04.2021 у розмірі 668, 16 грн та за період з 30.06.2021 по 24.10.2022 у розмірі 13 789, 81 грн.

Враховуючи те, що факт порушення зобов`язання підтверджений належними та достатніми доказами, а також враховуючи, що сторони у договорі передбачили стягнення пені у разі несвоєчасної оплати поставленої продукції, суд доходить висновку про обґрунтованість вимог позивача щодо стягнення пені.

Перевіривши розрахунок пені, суд зазначає, що він є невірним.

Позивачем при здійсненні розрахунку пені неправильно визначено кінцеву дату виконання відповідачем грошового зобов`язання за період з 30.06.2021 по 22.07.2021.Оскільки останнім не враховано часткову оплату 30.06.2021. Отже, період нарахування становить з 01.06.2021.

Здійснивши перерахунок, судом встановлено, що сума пені, яка підлягає задоволенню становить 14 442, 40 грн. В частині стягнення пені в розмірі 15, 57 грн, слід відмовити.

Щодо суми 10 % річних

Відповідно до статті 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Відповідно до пункту 7.5 договору, у разі домовленостей сторін щодо оплати за товар по факту або надання відтермінування, та наявності заборгованості у Покупця перед Постачальником за товар за затримку оплати поставленого Товару Покупець зобов`язаний сплатити Постачальнику: суму боргу; пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ. що діяла у період, за який сплачується пеня від суми неоплаченого Товару за кожний день прострочення та штраф 10 (десять) відсотків річних від прострочення суми в порядку ст. 625 ЦК України. Сторони домовилися, що штрафні санкції (пеня та річні відсотки) за прострочення виконання зобов`язання по сплаті за Товар нараховуються з дня порушення терміну оплати до дати повного погашення боргу та штрафних санкцій відповідно до ч. 6 ст. 232 ГК України, згода підтверджується фактом підписання даного Договору. При цьому, Покупець зобов`язаний сплатити Постачальнику визначену суму боргу та штрафні санкції протягом 1 (одного) банківського дня з моменту отримання письмового повідомлення (претензії) від Постачальника.

Позивач заявив вимогу про стягнення з відповідача 10 % річних у розмірі 5 514, 49 грн, з яких за період з 29.03.2021 по 08.04.2021 у розмірі 513, 97 грн та за період 30.06.2021 по 24.10.2022 у розмірі 5 000, 52 грн.

Перевіривши розрахунок 10 % річних, суд зазначає, що він є невірним. Позивачем при здійсненні розрахунку допущено аналогічні помилки, що і при розрахунку пені.

Здійснивши перерахунок судом встановлено, що сума 10 % річних яка підлягає задоволенню становить 5 504, 11 грн. В частині стягнення 10 % річних в розмірі 10, 38 грн, слід відмовити.

СУДОВІ ВИТРАТИ

Згідно пункту 2 частини 1 статті 129 Господарського процесуального кодексу України у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Тому, судовий збір позивача у розмірі 2 479, 89 грн слід покласти на відповідача.

Керуючись статтями 2, 73, 74, 76-79, 86, 91, 129, 165, 178, 233, 238, 240, 241, 252 Господарського процесуального кодексу України, Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити частково.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Сіріус Блек" (49019, м. Дніпро, вул. Ударників, буд. 27; ідентифікаційний код 38942368) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Біолік ЛТД" (40022, м. Суми, вул. Троїцька, буд. 1; ідентифікаційний код 43007896) суму основного боргу в розмірі 37 867 грн, пеню у розмірі 14 442, 40 грн, 10 % річних у розмірі 5 504, 11 грн та витрати зі сплати судового збору в розмірі 2 479, 89 грн.

В іншій частині позову відмовити.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення суду може бути оскаржене протягом двадцяти днів з дня підписання рішення шляхом подання апеляційної скарги до Центрального апеляційного господарського суду.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя В.І. Ярошенко

Дата ухвалення рішення15.03.2023
Оприлюднено16.03.2023
Номер документу109558402
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —904/4606/22

Судовий наказ від 21.04.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

Рішення від 15.03.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

Ухвала від 09.12.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні