Рішення
від 26.08.2010 по справі 14/142-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКО Ї ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

26.08.10 Справа № 14/142-08.

за позовом суб' єкта підп риємницької діяльності - фі зичної особи ОСОБА_1, м. Сум и

до відповідачів: 1. товарист ва з обмеженою відповідальні стю “Флора Інтернешнл"

2.товариства з обмеже ною відповідальністю “Радик с”, РФ м. Москва

3.суб' єкта підприєм ницької діяльності - фізичн ої особи ОСОБА_2, м. Суми

про визнання договорів куп івлі-продажу недійсними

Суддя Гудим В.Д.

Представники:

Від позивача - предст. ОС ОБА_3

Від 1-го відповідача - Со бина П.М.

Від 2-го відповідача - не з 'явився

Від 3-го відповідача - не з' явився

За участю секретаря судово го засідання Тимченко О.О.

Суть спору: позивач просить суд визнати недійсним з моме нту укладення договір купівл і-продажу кіосків від 20.10.2005 року , укладений між товариством з обмежено відповідальністю “ Флора Інтернешнл" та товарис твом з обмеженою відповідаль ністю “Радикс”, посвідчений приватним нотаріусом Сумськ ого міського нотаріального о кругу Ануфрієвим О.В., зар еєстрованого в реєстрі за № 410 0, визнати недійсним з моменту укладення договір купівлі-п родажу кіосків від 13.09.2006 року, у кладений між Товариством з о бмеженою відповідальністю “ Радикс” та суб' єктом підпри ємницької діяльності - фізи чною особою ОСОБА_2, посві дчений приватним нотаріусом Сумського міського нотаріал ьного округу Ануфрієвим О.В ., зареєстрованого в реєстр і за № 4317.

Ухвали господарського суд у Сумської області, які були н адіслані на адресу другого в ідповідача були повернуті до суду з відміткою пошти "за заз наченою адресою не розшукани й".

Перший та третій відповіда чі проти позовних вимог запе речують повністю.

Позивач подав клопотання в якому просить суд припинити провадження у справі в зв'язк у з відсутністю предмету спо ру з посиланням на те, що спірн і договори є неукладеними, ос кільки не зареєстровані у пе редбаченому законодавством порядку.

Розглянувши матеріали спр ави, господарський суд встан овив:

Як вбачається з матеріалів справи, 20 жовтня 2005 року між пер шим та другим відповідачами був укладений договір купівл і - продажу кіосків, відпові дно до умов якого перший відп овідач продав, а другий відпо відач купив торгівельний ряд "Квіти", що являє собою компле кс кіосків за адресою: м. Суми, перехрестя вулиць Харківськ а - Сумсько - Київських див ізій.

13 вересня 2006 року між другим т а третім відповідачами було підписано договір купівлі - продажу майна, за яким третій відповідач купив торговель ний ряд (комплекс кіосків) “Кв іти” за адресою: м. Суми, перех рестя вулиць Харківська - Су мсько - Київських дивізій.

З матеріалів справи вбачає ться, що позивач придбав спір не майно за договором купівл і - продажу нерухомого майн а, укладеного 3 жовтня 2006 року м іж позивачем та ПП ОСОБА_6 (а.с. 13, I том)

В обґрунтування позовних в имог позивач посилається на те, що на спірних договорах ві дсутня печатка ТОВ „Радикс", щ о є прямим порушенням вимог, в становлених частиною 4 статт і 203 та частиною 2 статті 207 Цивіл ьного кодексу України.

Крім того, позивач зазначає , що на момент укладення догов ору купівлі-продажу кіосків від 13 вересня 2006 року, власнико м торгівельного ряду „Квіти" був ПП ОСОБА_6, його право в ласності було зареєстроване в КП „Сумське міське бюро тех нічної інвентаризації". При у кладенні договору купівлі-пр одажу кіосків від 13 вересня 2006 року право власності за прод авцем - ТОВ „Радикс" зареєстр оване не було, а відповідно, у вказаної юридичної особи бу ло відсутнє право власності на об'єкт нерухомості - торгів ельний ряд „Квіти". У зв'язку з цим, таке право не могло перей ти і до ПП ОСОБА_2

В обґрунтування позовних в имог позивач посилається на ст. ст. 203, 215 Цивільного кодексу У країни.

Ухвалою від 19 травня 2009 року г осподарський суд зупинив про вадження у даній справі до за кінчення розгляду пов'язаної з нею справи № 9/84-07 за позовом пр иватного підприємця ОСОБА _2 до відповідачів: 1.Приватно го підприємця ОСОБА_6; 2.При ватного підприємця ОСОБА_1 ; 3. товариства з обмеженою в ідповідальністю “Флора Інте рнешнл” про визнання недійсн им договору купівлі-продажу, визнання права власності, зо бов' язання вчинити певні ді ї.

Рішенням господарського с уду Сумської області від 15.07.2009 р . по справі № 9/84-07 поз ов задоволено частково: визн ано недійсним з моменту його укладення договір купівлі - продажу нерухомого майна - торгівельного ряду "Квіти" (ма газин) під літ. "А-1", загальною п лощею 128,4 кв.м., що розташований в м. Суми по вул. Харківська, 36/1, укладений між відповідачем-1 та відповідачем-2, посвідчени й приватним нотаріусом Сумсь кого міського нотаріального округу Ворошиною Л.В. та з ареєстрований в реєстрі за № 2212; визнано за позивачем право власності на торгівельний р яд "Квіти", що являє собою комп лекс кіосків за адресою: м. Сум и, перехрестя вулиць Харківс ька- Сумсько- Київських ди візій (поштова адреса: м. Суми, вул. Харківська, 36/1) на підстав і договору купівлі-продажу в ід 13.09.2006 р., посвідченого приват ним нотаріусом Сумського міс ького нотаріального округу Онуфрієвим О.В., зареєстро ваного в реєстрі за номером 431 7; зобов'язано відповідача-2 пе редати позивачу торгівельни й ряд "Квіти", що являє собою ко мплекс кіосків за адресою: м. Суми, перехрестя вулиць Харк івська- Сумсько- Київськи х дивізій (поштова адреса: м. С уми, вул. Харківська, 36/1); в іншій частині провадження у справ і припинено на підставі п. 4 ст . 80 ГПК України.

Постановою Харківського а пеляційного господарського суду від 19.11.2009 р. рішення господ арського суду Сумської облас ті від 15.07.2009 р. у справі № 9/84-07 скасо вано та прийнято нове рішенн я, яким в задоволенні позову в ідмовлено.

Постановою Вищого господа рського суду України від 17.05.10р . постанову Харківського апе ляційного господарського су ду від 19.11.2009 р. у справі № 9/84-07 зали шено без змін.

Під час перегляду справи в а пеляційному порядку, Харківс ьким апеляційним господарсь ким судом було встановлено, щ о договір купівлі - продажу кіосків від 13.09.2006р. між ТОВ “Ра дикс” та СПД ФО ОСОБА_2 в ро зумінні ст. 210 ЦК України є неук ладеним, оскільки він у перед баченому законодавством по рядку не зареєстрований.

При цьому слід зазначити, що відсутність порушеного прав а чи невідповідність обраног о позивачем способу його зах исту способам, визначеним за конодавством встановлюєтьс я при розгляді справи по суті та є підставою для прийняття судового рішення про відмов у в позові.

Статтею 54 ГПК України встан овлено, що подана до господар ського суду позовна заява по винна містити зміст позовних вимог та обставини, якими поз ивач їх обґрунтовує.

Предметом спору, є вимога по зивача визнати недійсними до говори купівлі-продажу від 20.1 0.05р. та від 13.09.06р. на підставі ст.с т. 203, 207, 215 ЦК України, за якими поз ивач не є стороною; обґрунтов ана дана вимога тим, що оспорю вані позивачем договори не в ідповідають вимогам чинного законодавства, як за змістом так і за формою.

Згідно з ч. 3 ст. 215 ЦК України я кщо недійсність правочину пр ямо не встановлена законом, а ле одна із сторін або інша заі нтересована особа заперечує його дійсність на підставах , встановлених законом, такий правочин може бути визнаний судом недійсним (оспорювани й правочин).

Частиною 5 п. 5 постанови Плен уму Верховного Суду України від 06.11.2009 №9 "Про судову практику розгляду цивільних справ пр о визнання правочинів недійс ними" встановлено, що відпові дно до статей 215 та 216 ЦК України вимога про визнання оспорюв аного правочину недійсним та про застосування наслідків його недійсності, а також вим ога про застосування наслідк ів недійсності нікчемного пр авочину може бути заявлена я к однією зі сторін правочину , так і іншою заінтересованою особою, права та законні інте реси якої порушено вчиненням правочину.

Отже, виходячи із наведених приписів, позивач, звертаючи сь до суду із даним позовом та вимагаючи визнати недійсним и договори купівлі-продажу, н е будучи його стороною, зобов 'язаний довести, яким чином ос порювані ним договори порушу ють (зачіпають) його права та з аконні інтереси.

Відповідно до ст. 1 ГПК Украї ни підприємства, установи, ор ганізації, інші юридичні осо би (у тому числі іноземні), гро мадяни, які здійснюють підпр иємницьку діяльність без ств орення юридичної особи і в ус тановленому порядку набули с татусу суб'єкта підприємниць кої діяльності, мають право з вертатися до господарського суду згідно з встановленою п ідвідомчістю господарських справ за захистом своїх пору шених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтере сів.

Тобто, порушення або оспорю вання прав та інтересів особ и, яка звертається до суду за ї х захистом, є обов'язковими; об ов'язком позивача, відповідн о до ст. 33 ГПК України є доведен ня/підтвердження/ в установл еному законом порядку наявно сті факту порушення або оспо рювання його прав та інтерес ів.

Разом з тим, як вбачається з матеріалів справи, позивач н е зазначив чим порушуються с аме його права наявністю осп орюваних договорів купівлі-п родажу, та не обґрунтував, у зв 'язку з чим саме він звернувся з позовом у даній справі, а ли ше стверджує про невідповідн ість оспорюваних ним договор ів нормам цивільного законод авства.

Однак, твердження позивача про невідповідність оспорюв аних договорів нормам чинног о законодавства за відсутнос ті при цьому порушень прав та інтересів позивача, не є підс тавою для визнання договорів недійсними або неукладеними в судовому порядку, оскільки , відповідно до ст. 2 Закону Укр аїни "Про судоустрій" завданн ям суду є саме захист порушен их або оспорюваних прав та ін тересів особи.

Так як вбачається з матеріа лів справи оспорювані позива чем договори купівлі-продажу спірного майна були укладен і ще до того, як позивач набув цивільних прав та обов'язків на спірне майно, в тому числі, і право на захист своїх прав я к власника цього майна, що св ідчить про те, що на момент їх укладення, права та охоронюв ані законом інтереси позивач а не були і не могли бути поруш ені оспорюваними договорами купівлі-продажу.

З урахуванням зазначеного , господарський суд вважає по зовні вимоги такими, що задов оленню не підлягають за їх не обґрунтованістю.

Керуючись ст.ст. 82-85 Господар ського процесуального коде ксу України, суд

ВИРІШИВ:

1. В позові відмовити.

Суддя В.Д.Гудим

Повний текст судового ріше ння підписано 27.08.10р.

Суддя

СудГосподарський суд Сумської області
Дата ухвалення рішення26.08.2010
Оприлюднено06.09.2010
Номер документу10955847
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —14/142-08

Ухвала від 09.08.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Рішення від 26.08.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Гудим Валентин Дмитрович

Ухвала від 12.08.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп'яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 29.07.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп'яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 15.07.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Гудим Валентин Дмитрович

Ухвала від 13.01.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

Ухвала від 13.01.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

Ухвала від 29.01.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

Постанова від 12.03.2009

Господарське

Запорізький апеляційний господарський суд

Коробка Н.Д.

Рішення від 19.02.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні