Ухвала
від 16.03.2023 по справі 138/691/23
МОГИЛІВ-ПОДІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 138/691/23

Провадження №:2/138/393/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 березня 2023 року м. Могилів-Подільський

Суддя Могилів-Подільського міськрайонного суду Вінницької області Холодова Т.Ю., ознайомившись із позовною заявою тадоданими донеї документамикерівника Могилів-Подільської окружної прокуратури Романа Піголя в інтересах держави в особі Могилів-Подільської міської ради Вінницької області, Національної служби здоров`я України, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Комунальне некомерційне підприємство «Могилів-Подільська окружна лікарня інтенсивного лікування» Могилів-Подільської міської ради до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди завданої злочином,-

ВСТАНОВИВ:

13.03.2023 до Могилів-Подільського міськрайонного суду Вінницької області надійшла вказана позовна заява.

Вирішуючи питання про відкриття провадження, приходжу до таких висновків.

Позовні вимоги вмотивовано спричиненням матеріальної шкоди, заподіяної із вини відповідача ОСОБА_1 внаслідок вчинення ним дорожньо-транспортної пригоди, в результаті якої ОСОБА_2 отримав тілесні ушкодження та був госпіталізований до комунальної некомерційної установи «Могилів-Подільська окружна лікарня інтенсивного лікування».

Часиною 1 статті 27 ЦПК України передбачено, що позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Як вбачається з позовної заяви, адресою проживання відповідача зазначено: АДРЕСА_1 .

Пунктом 3 прім 1 Розділу ХІІ Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про судоустрій та статус суддів» передбачено, що до набрання чинності законом України щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв`язку з утворенням (ліквідацією) районів відповідні місцеві суди продовжують здійснювати свої повноваження у межах територіальної юрисдикції, визначеної до набрання чинності Постановою Верховної Ради України "Про утворення та ліквідацію районів" від 17 липня 2020 року№807-IX, але не довше ніж один рік з дня припинення чи скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року№ 64/2022"Про введення воєнного стану в Україні", затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року№ 2102-IX.

Згідно з Указом Президента України від 06 лютого 2023 року «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» продовжено строк дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 19 лютого 2023 року строком на 90 діб.

До набрання чинності вказаною Постановою Верховної Ради України №807-IX село Борівка відносилось до Чернівецького району Вінницької області. Отже, дана справа не належить до територіальної юрисдикції Могилів-Подільського міськрайонного суду.

Згідно ч. 3ст. 28 ЦПК Українипозови про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров`я або смертю фізичної особи, чи шкоди, заподіяної внаслідок вчинення злочину, можуть пред`являтися також за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача або за місцем заподіяння шкоди.

З матеріалів, доданих до позовної заяви вбачається, що дорожньо-транспортна пригода сталася 03.01.2022 року на території с. Борівка Могилів-Подільського району Вінницької області в напрямку м. Томашпіль. Кримінальне провадження № 12022020160000007 від 04.01.2022 за ознаками кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України відносно ОСОБА_1 розглядав Чернівецький районний суд Вінницької області.

Отже, в даному випадку місцем заподіяння шкоди є с. Борівка Могилів-Подільського району Вінницької області, що також не відноситься до територіальної юрисдикції суду, до якого подано позов.

При цьому, у даній справі слід вирішити спір з приводу стягнення витрат на лікування потерпілого, якому було спричинено ушкодження здоров`я внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, винуватість у вчиненні якої встановлювалась в межах розгляду кримінального провадження по обвинуваченню ОСОБА_1 у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України, тобто спір за змістом обґрунтування позову не містить ознак, визначених ч. 3ст. 28 ЦПК України, тому не підлягає вирішенню судом з урахуванням правил альтернативної підсудності за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача.

Таким чином приходжу до висновку, що дана справа не підсудна Могилів-Подільському міськрайонному суду Вінницької області ні за правилами загальної, ні за правилами виключної, ні за правилами альтернативної підсудності.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 31 ЦПК Українисуд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Враховуючи викладене, приходжу до висновку, що дана справа не підсудна Могилів-Подільському міськрайонному суду Вінницької області, а відтак про наявність підстав для передачі справи на розгляд до Чернівецького районного суду Вінницької області за підсудністю.

Керуючись ст.ст. 27, 31 ч. 1 п. 1, ч. 3, 258-260 ЦПК України,-

УХВАЛИВ:

Цивільну справу за позовною заявою керівника Могилів-Подільської окружної прокуратури Романа Піголя в інтересах держави в особі Могилів-Подільської міської ради Вінницької області, Національної служби здоров`я України, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Комунальне некомерційне підприємство «Могилів-Подільська окружна лікарня інтенсивного лікування» Могилів-Подільської міської ради до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди завданої злочином передати до Чернівецького районногосуду Вінницькоїобласті (вул. Незалежності, 20, с. Мазурівка, Могилів-Подільський район, Вінницька область)у зв`язкуз непідсудністюсправи Могилів-Подільському міськрайонному суду Вінницької області.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана до Вінницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення або складення. Учасник справи якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Т.Ю. Холодова

Дата ухвалення рішення16.03.2023
Оприлюднено17.03.2023
Номер документу109586607
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди, з них фізичній особі, яка потерпіла від кримінального правопорушення

Судовий реєстр по справі —138/691/23

Ухвала від 21.06.2023

Цивільне

Чернівецький районний суд Вінницької області

Кушнір Б. Б.

Ухвала від 07.06.2023

Цивільне

Чернівецький районний суд Вінницької області

Кушнір Б. Б.

Ухвала від 16.05.2023

Цивільне

Чернівецький районний суд Вінницької області

Кушнір Б. Б.

Ухвала від 27.04.2023

Цивільне

Чернівецький районний суд Вінницької області

Кушнір Б. Б.

Ухвала від 16.03.2023

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Холодова Т. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні