Ухвала
від 14.03.2023 по справі 910/3456/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua0,2

УХВАЛА

про передачу за підсудністю

14.03.2023Справа № 910/3456/23

Суддя Господарського суду міста Києва Головіна К. І., розглянувши матеріали

заяви Володарської селищної ради (Київська обл., смт. Володарка)

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Метрудтранс" (м. Київ)

про видачу судового наказу щодо стягнення за договором оренди від 27.12.2012 орендної плати за користування земельною ділянкою у сумі 41 281,33 грн.

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду міста Києва з заявою звернулась Володарська селищна рада (далі - заявник/стягувач) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Метрудтранс" (далі - ТОВ "Метрудтранс", боржник) про видачу судового наказу щодо стягнення заборгованості за договором оренди земельної ділянки від 27.12.2012 у сумі 41 281,33 грн.

Вивчивши подані матеріали, суддя приходить до висновку, що заяву Володарської селищної ради необхідно направити за належною підсудністю до Господарського суду Київської області, враховуючи наступне.

Згідно зі ст. 20 ГПК України господарські суди розглядають справи у спорах, що пов`язані із здійсненням господарської діяльності суб`єктами господарювання, у визначених законом випадках.

Із поданих матеріалів вбачається, що предметом спору за вищевказаним судовим наказом є стягнення з ТОВ "Метрудтранс" орендної плати за користування земельною ділянкою, що знаходиться за адресою: вул. Паркова, 6, село Руде Село, Володарського району Київської області.

Відповідно до ст. 149 ГПК України заява про видачу судового наказу подається до суду першої інстанції за загальними правилами підсудності, встановленими цим Кодексом для подання позовної заяви.

Згідно з ч. 3 ст. 30 ГПК України (щодо виключної підсудності) спори, що виникають з приводу нерухомого майна, розглядаються господарським судом за місцезнаходженням майна або основної його частини.

Виключна підсудність є особливим видом територіальної підсудності, правила якої при пред`явленні позову забороняють застосування інших норм, що регулюють інші види територіальної підсудності, передбачені у статтях 27 - 29 ГПК України.

При цьому Велика Палата Верховного Суду в постанові від 16.02.2021 у справі № 911/2390/18 роз`яснила, що до спорів, вимоги за якими стосуються нерухомого майна як безпосередньо, так і опосередковано, а спір стосується як правового режиму нерухомого майна, так і інших прав та обов`язків, що пов`язані з нерухомим майном, застосовується виключна підсудність. Словосполучення "з приводу нерухомого майна" у частині третій статті 30 ГПК України необхідно розуміти таким чином, що правила виключної підсудності поширюються на будь-які спори, які стосуються прав та обов`язків, що пов`язані з нерухомим майном. У таких спорах нерухоме майно не обов`язково виступає як безпосередньо об`єкт спірного матеріального правовідношення. Тому до спорів, предметом яких є стягнення заборгованості, яка виникла внаслідок невиконання зобов`язань за договором, який укладений щодо користування нерухомим майном, поширюються норми частини третьої статті 30 ГПК України.

На підставі викладеного, враховуючи, що предметом спору у даній справі є стягнення орендної плати за користування земельною ділянкою, що знаходиться у Київській області, то поданий Володарською селищною радою позов має розглядатись у Господарському суді Київської області за виключною підсудністю, тобто за місцезнаходженням нерухомого майна.

Згідно з ч. 1 ст. 31 ГПК України, якщо справа належить до юрисдикції (підсудності) іншого суду, така справа передається на розгляд іншому суду.

За таких обставин Господарський суд міста Києва вважає за необхідне передати заяву Володарської селищної ради про видачу судового наказу на розгляд Господарському суду Київської області за виключною підсудністю для вирішення питання про видачу судового наказу.

На підставі викладеного, керуючись ст. 30, 31, 234 Господарського процесуального кодексу України, суддя

УХВАЛИВ:

Заяву Володарської селищної ради до Товариства з обмеженою відповідальністю "Метрудтранс" про видачу судового наказу щодо стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Метрудтранс" орендної плати за користування земельною ділянкою за договором оренди від 27.12.2012 у сумі 41 281,33 грн. передати за виключною підсудністю до Господарського суду Київської області.

Ухвала набирає законної сили з дня її підписання та з цього дня може бути оскаржена в апеляційному порядку до суду апеляційної інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк.

Суддя Головіна К. І.

Дата ухвалення рішення14.03.2023
Оприлюднено17.03.2023
Номер документу109588218
СудочинствоГосподарське
Сутьвидачу судового наказу щодо стягнення за договором оренди від 27.12.2012 орендної плати за користування земельною ділянкою у сумі 41 281,33 грн

Судовий реєстр по справі —910/3456/23

Судовий наказ від 29.06.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Наріжний С.Ю.

Судовий наказ від 29.06.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Наріжний С.Ю.

Ухвала від 14.03.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні