Рішення
від 15.03.2023 по справі 161/17912/22
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/17912/22

Провадження № 2/161/776/23

ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(заочне)

15 березня 2023 року Луцький міськрайонний суд Волинської області

у складі:

головуючого - судді Рудської С.М.

при секретарі - Коржик Н.В.

розглянувши у відкритому засіданні у залі суду в м. Луцьку цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача - Служба у справах дітей Боратинської селищної ради Луцького району Волинської області, про позбавлення батьківських прав, -

В С Т А Н О В И В:

20.12.2022 року позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з вищевказаною позовною заявою на обґрунтування якої зазначила, що вона та відповідач ОСОБА_2 в період з 06.02.2018 року по 12.03.2020 року перебували в зареєстрованому шлюбі, за час якого у них ІНФОРМАЦІЯ_1 народилася спільна дитина - син ОСОБА_3 . Після припинення шлюбних відносин з відповідачем їх спільна малолітня дитина залишилася проживати разом з нею. Починаючи з 08.08.2020 року та по даний час ОСОБА_2 жодним чином не піклується про їхнього сина, не проявляє заінтересованості в його подальшій долі, не цікавиться успіхами, станом здоров`я, навчанням, підготовкою до самостійного життя, зокрема - не забезпечує необхідного харчування, медичного догляду й лікування, що негативно впливає на їх фізичний розвиток як складову виховання; не піклується про фізичний і духовний розвиток дочки та не спілкується з нею; не надає доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяє засвоєнню загальновизнаних норм моралі; не виявляє інтересу до його внутрішнього світу; не створює умов для отримання освіти. Відповідач не бере жодної участі в матеріальному забезпеченні ОСОБА_3 . Боратинською сільською радою Луцького району зроблено висновок про доцільність позбавлення батьківських прав відповідача відносно їх спільного малолітнього сина. Вказує, що усі обов`язки щодо виховання та утримання ОСОБА_3 вона виконує одноосібно, а відповідач фактично самоусунувася від виконання батьківських обов`язків. Просить суд позбавити батьківських прав ОСОБА_2 відносно малолітнього сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , а також стягнути з відповідача на свою користь понесені судові витрати по справі.

До початку судового засідання від представника позивача до суду надійшла заява, в якій вона просять розгляд справи проводити без її участі та участі її довірительки, заявлені позовні вимоги підтримує в повному обсязі, щодо ухвалення судового рішення не заперечує (а.с. 39).

Відповідач у судове засідання повторно не з`явився, про день, час, місце розгляду справи був повідомлений належним чином, причини неявки суду не повідомив, заяви, клопотання, відзив на позовну заяву від нього на адресу суду не надходили.

Представник третьої особи без самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача - Служби у справах дітей Боратинської селищної ради у судове засідання також не з`явився, подав суду заяву про розгляд справи за його відсутності, позов підтримує (а.с. 40).

Статтею 280 ЦПК України передбачено можливість ухвалення заочного рішення на підставі наявних у справі доказів, у разі належним чином повідомленого відповідача про дату, час та місце судового засідання.

Суд вважає можливим, зі згоди сторони позивача, ухвалити по справі заочне рішення, суд відповідно до положень ст.ст. 280-282 ЦПК України.

Дослідивши письмові докази, які містяться в матеріали справи, суд дійшов до наступного.

Судом встановлено, з 06.02.2018 року позивач ОСОБА_1 та відповідач ОСОБА_2 перебували у зареєстрованому шлюбі, який заочним рішенням Луцького міськрайонного суду Волинської області від 12.03.2020 року в цивільній справі № 161/21290/19 було розірвано (а.с. 9-10).

За час шлюбу в сторін ІНФОРМАЦІЯ_1 народилася спільна дитина - син ОСОБА_5 . Зазначене підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 (а.с. 8), а також свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_2 з якого слідує, що позивачка у зв`язку із укладенням шлюбу із ОСОБА_6 змінила своє прізвище із « ОСОБА_1 » на « ОСОБА_1 » (а.с. 7).

Після припинення між сторонами подружніх відносин малолітній ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 залишився проживати разом зі своєю матір`ю - позивачкою ОСОБА_1 , а відповідач ОСОБА_2 проживає окремо від них.

Доказів іншого сторонами суду\ не надано.

Відповідно до ч. 2 ст. 141 СК України розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов`язків щодо дитини.

В обґрунтування заявлених позовних вимог про позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 вказує, що ОСОБА_2 ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків по вихованню та матеріальному утриманню сина ОСОБА_3 , у зв`язку з чим вона ставить питання перед судом про позбавлення відповідача батьківських прав щодо їх спільного сина.

Відповідно до ч. 2 ст. 150 СК України батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, його фізичний, духовний та моральний розвиток.

Згідно ч. ч. 1-3 ст. 12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 164 СК України матір, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх зобов`язань по вихованню дитини.

Відповідно до ч. 1 ст. 166 СК України, особа, позбавлена батьківських прав: втрачає особисті немайнові права щодо дитини та звільняється від обов`язків щодо її виховання; перестає бути законним представником дитини; втрачає права на пільги та державну допомогу, що надаються сім`ям з дітьми; не може бути усиновлювачем, опікуном та піклувальником; не може одержати в майбутньому тих майнових прав, пов`язаних із батьківством, які вона могла б мати у разі своєї непрацездатності (право на утримання від дитини, право на пенсію та відшкодування шкоди у разі втрати годувальника, право на спадкування); втрачає інші права, засновані на спорідненості з дитиною, однак не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини.

Як вбачається із характеристики Боратинської сільської ради Луцького р-ну Волинської обл. на ОСОБА_2 № 15 від 02.09.2022 року, останній за час проживання на території сільської ради зарекомендував себе з негативної сторони, періодично зловживає спиртними напоями, схильний до скоєння правопорушень та участі у вихованні свого малолітнього сина не приймає (а.с. 11).

Із інформаційної довідки ЗДО «Казка» с. Лаврів Луцького р-ну Волинської обл. № 02 від 22.09.2022 року слідує, що вихованця дошкільного закладу молодшої групи ОСОБА_3 приводить та забирає його мати ОСОБА_1 та її чоловік ОСОБА_6 , які оплачують харчування дитини та приймають участь у комунікації із вихователем (а.с. 12).

Таким чином судом достовірно встановлено, що відповідач ОСОБА_2 ніяким чином не піклується про свого сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , не проявляє зацікавленості в його подальшій долі, не цікавиться станом здоров`я, не піклується про фізичний і духовний розвиток, не забезпечує необхідного харчування, медичного догляду, лікування, що негативно впливає на фізичний розвиток дитини як складову виховання; не спілкується з дитиною в обсязі необхідному для його нормального самоусвідомлення, не виявляє інтересу до внутрішнього світу дитини.

Так, рішенням виконавчого комітету Боратинської сільської ради Луцького р-ну Волинської обл. № 454 від 24.11.2022 року було затверджено висновок органу опіки та піклування про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 , відносно малолітньої доньки ОСОБА_5 (а.с. 13).

Як слідує із висновку органу опіки та піклування Боратинської сільської ради Луцького р-ну Волинської обл. «Про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 , щодо малолітньої дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 » таке позбавлення буде відповідати інтересам дитини (а.с. 14).

Вищевказаним висновком також встановлено, що факт ухилення ОСОБА_9 від виконання своїх батьківських обов`язків також підтверджуються поясненнями сусідів: ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та ОСОБА_12 .

Даний висновок органу опіки та піклування суд вважає обґрунтованим.

Статтею 157 СК України закріплено обов`язок того із батьків, який проживає окремо, брати участь у вихованні дитини, окрім того законодавством зобов`язано батьків вирішувати всі питання виховання дитини спільно.

Однак, відповідач, проживаючи окремо від дитини не виконує належним чином свої батьківські обов`язки без поважних та обґрунтованих причин.

Декларація прав дитини, проголошена Генеральною Асамблеєю ООН 20.11.1959 року, як принципове положення визначила, що дитина повинна зростати в умовах турботи.

Відповідно до ст. 18 Конвенції про права дитини батьки несуть основну відповідальність за виховання дитини. Найкращі інтереси дитини є предметом їх основного піклування.

Позбавлення батьківських прав є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків.

Разом з тим це є способом захисту прав та інтересів дитини, а тому при вирішенні цього питання перш за все необхідно виходити з інтересів дитини, з`ясувати та оцінити який позитивний чи негативний наслідок для дитини матиме таке рішення.

Пленум Верховного Суду України в п.п. 15, 16 постанови від 30.03.2007 року № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» роз`яснив, що позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно їх утримують, та інше), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення, не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти.

Оцінюючи надані сторонами докази, як кожен окремо так і у їх сукупності, суд приходить до висновку, що відповідач не піклувався про фізичний і духовний розвиток доньки, її навчання, підготовку до самостійного життя, не забезпечував необхідного харчування, медичного догляду і лікування дитини, не спілкувався з дитиною в обсязі, необхідному для нормального самоусвідомлення, не виявляв інтересу до її внутрішнього світу та не сприяє засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі.

З урахуванням наведеного суд вважає, що позовні вимоги ОСОБА_1 щодо позбавлення ОСОБА_2 батьківських прав є обґрунтованими, їх задоволення відповідає інтересам малолітнього ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 і його подальшого життя.

За таких обставин суд вважає, що позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - Служба у справах дітей Боратинської селищної ради Луцького району Волинської області, про позбавлення батьківських прав підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

З вищевикладеного слідує, що з відповідачки на користь позивача необхідно стягнути 992,40 грн. понесених судових витрат зі сплати судового збору.

На підставі ст.ст. 164-166 СК України, керуючись ст.ст. 10, 12, 27, 77, 81, 141, 247, 259, 263-265, 280-282 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача - Служба у справах дітей Боратинської селищної ради Луцького району Волинської області, про позбавлення батьківських прав - задовольнити.

Позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , батьківських прав щодо малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , на користь ОСОБА_1 судовий збір в сумі 992 (дев`ятсот дев`яносто дві) грн. 40 коп.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Апеляційного суду Волинської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач: ОСОБА_1 , адреса проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_3 .

Відповідач: ОСОБА_2 , адреса реєстрації: АДРЕСА_2 , паспортні дані: паспорт гр. України серії НОМЕР_4 , виданий 12.12.2013 року Луцьким РС УДМС України у Волинській обл.

Третя особа без самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача: Боратинська сільська рада Луцького району, адреса місцезнаходження: Волинська обл., Луцький р-н, с. Боратин, вул. Центральна, 15, код ЄДРПОУ: 04332207.

Повний текст рішення складений 16 березня 2023 року.

Суддя Луцького міськрайонного

суду Волинської області Рудська С.М.

Дата ухвалення рішення15.03.2023
Оприлюднено21.03.2023
Номер документу109589537
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —161/17912/22

Рішення від 15.03.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Рудська С. М.

Ухвала від 01.02.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Рудська С. М.

Ухвала від 30.12.2022

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Рудська С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні