Ухвала
від 16.03.2023 по справі 684/104/23
СТАРОСИНЯВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 684/104/23

Провадження № 1-кп/684/16/2023

16 березня 2023 року смт. Стара Синява

Старосинявський районний суд Хмельницької області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретяра с/з ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченої ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду у смт. Стара Синява кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 04.01.2023 за №12023243100000006, про обвинувачення:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с.Паплинці Старосинявського району, Хмельницької області, українки, громадянки України, з середньою спеціальною освітою, працює на посаді продавця непродовольчих товарів аптеки №4 ТОВ «Адреналін М.Т.К» в АДРЕСА_1 , одружена, зареєстрована та проживає по АДРЕСА_1 , до кримінальної відповідальності не притягалась,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.320 КК України,

в с т а н о в и в:

04.01.2023 близько 14 год. ОСОБА_4 , перебуваючи на посаді продавця непродовольчих товарів та виконуючи роботу пов`язану з роздрібною торгівлею (реалізацією) лікарських засобів та виробів медичного призначення в аптеці № 4 ТОВ «Адреналін М.Т.К», яка розташована по вул. Грушевського, 4, с. Пасічна Старосинявської ТГ Хмельницького району Хмельницької області, діючи умисно, усвідомлюючи протиправний суспільно-небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх наслідки і свідомо бажаючи їх настання, усвідомлюючи незаконність та протиправність своїх дій, достовірно знаючи, що комбінований лікарський засіб «Корвалол-Дарниця» та «Барбовал» у кількості, що не перевищує вміст у ньому психотропної речовини фенобарбіталу більше ніж 1 гр. відпускається за рецептом, в порушення вимог Наказу МОЗ від 19.07.2005 № 360, а саме:

п. 3 «Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів», згідно якого рецептурні лікарські засоби відпускаються за рецептами медичних працівників з аптек та аптечних пунктів;

п. 8 «Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів», згідно якого відпуск рецептурних лікарських засобів здійснюється з урахуванням норм відпуску, а саме гранично допустимої для відпуску кількості лікарського засобу на один Рецепт, визначених у додатку 3 до «Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення», затверджених вказаним Наказом;

п. 11 «Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів», згідно якого рецептурні комбіновані лікарські засоби, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини чи прекурсори в кількості, що не перевищує їх гранично допустиму норму, виписуються медичними працівниками на рецептурних бланках ф-1. Забороняється виписувати в одному Рецепті ф-1 комбіновані лікарські засоби, у складі яких кількість наркотичних засобів, психотропних речовин чи прекурсорів перевищує гранично допустиму кількість, зазначену у додатку 5 до цих Правил, що затверджені вказаним Наказом, реалізувала його ОСОБА_5 , тобто продала без рецепту, одним фіскальним чеком один флакон «Корвалол-Дарниця» ємністю 25 мл. та три флакона «Барбовал» ємністю 25 мл., які містять у своєму складі психотропну речовину фенобарбітал, загальною масою 1,73399 г., яка відповідно до Таблиці № 3 Списку № 2 «Про затвердження переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів», затвердженого Постановою КМУ № 770 від 06.05.2000 є психотропною речовиною, обіг якого обмежено та стосовно якого допускаються деякі заходи контролю, зазначенні у Таблиці №2 «Не великих, великих та особливо великих розмірів, психотропних речовин, що знаходяться у незаконному обігу», затвердженого Наказом МОЗ України № 188 від 01.08.2000 «Про затвердження таблиць невеликих, великих, та особливо великих розмірів наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, які знаходяться у незаконному обігу.

Таким чином, своїми умисними діями, які виразились у порушенні встановлених правил відпуску психотропних речовин, ОСОБА_4 вчинила кримінальне правопорушення (злочин), передбачене ч. 1 ст. 320 КК України.

У підготовчому судовому засіданні обвинувачена заявила клопотання про передачу її на поруки трудового колективу та звільнення її від кримінальної відповідальності на цій підставі, та просила закрити кримінальне провадження з цієї підстави. Пояснила, що вона вчинила злочин вперше, вину у скоєнні злочину визнає повністю, у скоєному щиро покаялася, протягом року виправдає довіру колективу, не ухилятиметься від заходів виховного характеру та не порушуватиме громадського порядку.

16.03.2023 до суду надійшло клопотання про передачу обвинуваченої на поруки трудовому колективу ТОВ «Адреналін М.Т.К», до якого додано протокол загальних зборів трудового колективу ТОВ «Адреналін М.Т.К» №1 від 07.03.2023.

Прокурор не заперечував проти передачі обвинуваченої на поруки трудового колективу ТОВ «Адреналін М.Т.К» та звільнення її від кримінальної відповідальності на цій підставі і закриття кримінального провадження з цієї підстави. Також вказав на необхідність вирішення судом питання про речові докази та про судові витрати.

Заслухавши думку учасників судового провадження, з`ясувавши умови та підстави звільнення від кримінальної відповідальності, що передбачені КК України, суд дійшов наступних висновків.

Відповідно до вимог п.1 ч.2 ст.284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку з звільненням особи від кримінальної відповідальності.

У відповідності до ч.3 ст.288 КПК України, суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Частиною четвертою ст.286 КПК України визначено, що якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Відповідно до п.2 ч.3 ст.314 КПК України у підготовчому судовому засіданні суд має право прийняти рішення про закриття провадження у випадку встановлення підстав, передбачених пунктами 4-8 частини першої або частиною другою статті 284 цього Кодексу.

Згідно ч. 1ст. 47 КК Україниособу,яка впершевчинила кримінальнийпроступок абонетяжкий злочин,крім корупційнихкримінальних правопорушень,кримінальних правопорушень,пов`язаних з корупцією, порушень правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, та щиро покаялася, може бути звільнено від кримінальної відповідальності з передачею її на поруки колективу підприємства, установи чи організації за їхнім клопотанням за умови, що вона протягом року з дня передачі її на поруки виправдає довіру колективу, не ухилятиметься від заходів виховного характеру та не порушуватиме громадського порядку.

Як вбачається з наданих прокурором матеріалів кримінального провадження, ОСОБА_4 до кримінальної відповідальності не притягалась, а тому є особою, яка вперше вчинила кримінально каране діяння (злочин).

Відповідно до ч.4 ст.12 КК України кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст.320 КК України, є нетяжким злочином.

Крім того, в судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_4 щиро покаялася у вчиненому, активно сприяла розкриттю злочину і трудовий колектив клопотав про звільнення її від кримінальної відповідальності з передачею йому на поруки.

Отже, аналізуючи надані суду матеріали, доводи учасників кримінального провадження, суд вважає, що правових перепон для задоволення клопотання про звільнення обвинуваченої від кримінальної відповідальності з передачею на поруки трудовому колективу в судовому засіданні встановлено не було. Саме тому суд вважає за доцільне клопотання обвинуваченої задовольнити та звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності, передбаченої ч.1 ст.320 КК України, на підставі ч.1 ст.47 КК України у зв`язку з передачею її на поруки колективу ТОВ «Адреналін М.Т.К» за його клопотанням за умови, що ОСОБА_4 протягом року з дня передачі її на поруки виправдає довіру колективу, не ухилятиметься від заходів виховного характеру та не порушуватиме громадського порядку.

Кримінальне провадження підлягає закриттю на підставі п.1 ч.2ст.284 КПК України.

Долю речових доказів необхідно вирішити в порядку ст. 100 КПК України.

Відповідно до ч.2ст.124 КПК Україниз обвинуваченої підлягають стягненню на користь держави витрати на проведення експертизи в сумі 1132 гривні 68 копійок, з огляду на правову позицію, викладену у постанові Великої Палати Верховного Суду від 17 червня 2020 року (справа № 598/1781/17, провадження № 13-47кс20) про те, що суд повинен вирішити питання про розподіл процесуальних витрат у будь-якому рішенні, яким завершується розгляд кримінального провадження по суті, у тому числі й в ухвалі про закриття кримінального провадження у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Керуючись ст.ст. 44, 47 КК України, ст.ст. 314, 284, 286, 288, 376 КПК України,

у х в а л и в:

Звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за ч.1 ст.320 КК Українина підставі ст.47 КК Україниу зв`язку з передачею її на поруки трудовому колективу товариства з обмеженою відповідальністю «Адреналін М.Т.К» за умови, що вона протягом року з дня передачі її на поруки виправдає довіру колективу, не ухилятиметься від заходів виховного характеру та не порушуватиме громадського порядку.

Кримінальне провадження №12023243100000006 від 04.01.2023 відносно ОСОБА_4 закрити, у зв`язку із звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Повідомити трудовому колективу товариства з обмеженою відповідальністю «Адреналін М.Т.К», юридична адреса: вул. Петра Болбочана, 3/2, м.Хмельницький, код ЄДРПОУ 41770496, про передачу йому на поруки ОСОБА_4 та направити копію ухвали.

Стягнути з ОСОБА_4 на користь держави 1132 гривні 68 копійок витрат на проведення судової експертизи матеріалів речовин і виробів № СЕ-19/123-23/343-НЗПРАП від 13.01.2023.

Речові докази: диск з відеозаписом з нагрудних камер поліцейського та чек зберігати у справі; три упакування лікарського препарату Барбовал та одне упакування лікарського препарату Корвалол-Дарниця знищити.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга протягом семи днів з дня її проголошення до Хмельницького апеляційного суду.

Суддя Роман ВОЛОШИН

СудСтаросинявський районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення16.03.2023
Оприлюднено20.03.2023
Номер документу109595153
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров'я населення Порушення встановлених правил обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів

Судовий реєстр по справі —684/104/23

Ухвала від 16.03.2023

Кримінальне

Старосинявський районний суд Хмельницької області

Волошин Р. Р.

Ухвала від 06.03.2023

Кримінальне

Старосинявський районний суд Хмельницької області

Волошин Р. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні