Рішення
від 07.03.2023 по справі 570/3923/22
РІВНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 570/3923/22

провадження № 2-о/570/20/2023

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

07 березня 2023 року

Рівненський районний суд Рівненської області

в особі судді Кушнір Н.В.,

присяжних Балановича П.Т.,

Баса П.С.,

з участю заявника ОСОБА_1 ,

секретаря судового засідання Новоселецька М.В.

розглянувши увідкритому судовомузасіданні взалі судув приміщенніРівненського районногосуду Рівненськоїобласті /м.Рівне,вул.C.Петлюри,10/в порядкуокремого провадженняцивільну справуза заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: органу опіки і піклування Олександрійської сільської ради Рівненського району про продовження дії рішення про визнання фізичної особинедієздатною та продовження опіки,

в с т а н о в и в:

оскільки 03 листопада 2022 року закінчується строк дії рішення Рівненського районого суду Рівненської області від 03 листопада 2020 року, яким ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнано недієздатним, встановлено над ним опіку та призначено його опікуном його матір ОСОБА_1 , опікун у поданій до суду 19 жовтня 2022 року заяві просить продовжити строк дії вказаного рішення суду.

Ухвалою суду від 01 листопада 2022 року у справі призначено судово-психіатричну експертизу та провадження у справі зупинено.

27 лютого 2023 року експертиза проведена і 28 лютого 2023 року отримана судом.

Учасників справи відповідно до ст.128-130ЦПК України належним чином повідомлено про дату, час і місце судового засідання.

У поданій до суду заяві представник заінтересованої особи - сільський голова Олександр Гуз заяву підтримує і просить справу слухати у їх відсутність.

Особа, відносно якої розглядається справа, за станом здоров`я не може бути присутня в судовому засіданні.

Зважаючи на те, що явку учасників не визнано обов`язковою, враховуючи достатність матеріалів справи для прийняття рішення, відсутність необхідності заслуховувати їх особисті пояснення, суд, беручи до уваги встановлені строки розгляду цивільних справ, думку учасників, дійшов висновку про можливість розглянути справу у відсутність осіб, які не з"явилися до суду.

Заявник в суді підтримала заяву повністю і по аналогічних мотивах.

По суті показала, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який є її рідним сином, є інвалідом дитинства першої Б групи, внаслідок чого він не може повною мірою усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує як медичного нагляду та лікування, так і постійної сторонньої допомоги і контролю. На даний час саме вона опікується своїм сином, планує і надалі здійснювати опіку, тому звернулася з даною заявою.

Суд, заслухавши її пояснення, дослідивши подані письмові докази, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді у судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, вважаючи їх достатніми для винесення рішення, прийшов до таких висновків.

У відповідності до ч.3 ст.294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Вимоги ст.264ЦПК України зобов`язують суд під час ухвалення рішення вирішити, чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги і заперечення, та якими доказами вони підтверджуються; чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження; які правовідносини сторін випливають із встановлених обставин. Розглядаючи справу, суд забезпечив учасникам цивільного процесу рівні можливості щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості, їм відомі права та обов`язки, регламентовані ЦПК України.

Судом встановлені такі обставини.

Рішенням Рівненського районного суду Рівненської області від 03 листопада 2020 року по справі №570/2937/20 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , визнано недієздатним та призначено ОСОБА_1 його опікуном.

Згідно довідки до акту огляду медико-соціальною експертною комісією серії 12 ААБ №805344 від 08.07.2020 ОСОБА_3 встановлено з 31.05.2020 першу Б групу інвалідності, причиною інвалідності є інвалід з дитинства (з розладом психіки) і ця група інвалідності йому встановлена безтерміново. Дана обставин підтверджується і висновком лікарської комісії медичного закладу щодо необхідності постійного стороннього догляду.

Відповідно до висновку судово-психіатричного експерта № 93/22 ОСОБА_2 страждає на стійкий психічний розлад - помірну розумову відсталість (F71 - за міжнародною класифікацією хвороб 10 перегляду), він не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

До вказанихправовідносин підлягаютьзастосуванню такі норми права.

Відповідно до ч.1 ст.39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати своїх дій та (або) керувати ними.

Ст.55 ЦК України визначено, що опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки. Відповідно до ст.62 ЦК України опіка або піклування встановлюється за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника. Згідно з ч.ч.4, 5 ст.63 ЦК України опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника. Фізичній особі може бути призначено одного або кількох опікунів чи піклувальників. Відповідно до ч.1 ст.67 ЦК України опікун зобов`язаний дбати про підопічного, про створення йому необхідних побутових умов, забезпечення його доглядом та лікуванням. При призначенні опікуна важливі і обов`язково повинні враховуватися особисті приязні взаємини між опікуном і підопічним, що забезпечить нормальне життєзабезпечення підопічного. Можливість особи здійснювати повноваження опікуна перевіряються органом опіки та піклування, який висловлює пропозиції про доцільність призначення опікуна. Аналогічні положення зазначені у Правилах опіки та піклування, затверджених наказом Державного комітету України у справах сім`ї та молоді Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров`я України, Міністерства праці та соціальної політики України 26 травня 1999 року № 34/166/131/88.

За результатамианалізу вищенаведенихнорм можнадійти таких висновків.

Відповідно до п.1 ч.2 ст.293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про: обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Як зазначено у ч.7 ст.300 ЦПК України клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п?ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного ч.1 цієї статті. Ч.8 ст.300 ЦПК України передбачено, що клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи. А ч.9 цієї ж статті суд зобов?язаний розглянути клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною до закінчення строку його дії в порядку, встановленому ст.299 цього Кодексу.

Окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав, або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Україна є демократичною, правовою, соціальною державою, в якій людина, її життя і здоров`я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються найвищою соціальною цінністю; права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави; держава відповідає перед людиною за свою діяльність; утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов`язком держави (ст.1, 3 Конституції України). Відповідно до Основного Закону України усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах; права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними; конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані; кожен має право на повагу до його гідності; кожна людина має право на свободу та особисту недоторканність; права і свободи людини і громадянина захищаються судом; кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб (ст.21, ч.2 ст.22, ч.1 ст.28, ч.1 ст.29, ч.ч.1, 2 ст.55 Конституції України). Обмеження щодо реалізації конституційних прав і свобод не можуть бути свавільними та несправедливими, вони мають встановлюватися виключно Конституцією і законами України, переслідувати легітимну мету, бути обумовленими суспільною необхідністю досягнення цієї мети, пропорційними та обґрунтованими, у разі обмеження конституційного права або свободи законодавець зобов`язаний запровадити таке правове регулювання, яке дасть можливість оптимально досягти легітимної мети з мінімальним втручанням у реалізацію цього права або свободи і не порушувати сутнісний зміст такого права.

Системний аналіз законодавства України дає підстави стверджувати, що недієздатні особи є особливою категорією людей, які внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу тимчасово або постійно не можуть самостійно на власний розсуд реалізовувати майнові та особисті немайнові права, виконувати обов`язки й нести юридичну відповідальність за свої діяння. Недієздатним особам мають надаватися правові можливості для задоволення індивідуальних потреб, реалізації та захисту їх прав і свобод. Хоча за станом здоров`я вони не спроможні особисто реалізовувати окремі конституційні права і свободи, вони не можуть бути повністю позбавлені цих прав і свобод, тому держава зобов`язана створити ефективні законодавчі механізми та гарантії для їх максимальної реалізації. Важливим елементом держави є захист особистих немайнових та майнових прав осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права та виконувати обов`язки. Законом закріплена особлива форма державної турботи про нужденних осіб, які потребують сторонньої допомоги. Якщо особа не може мати правоздатності, то на законних підставах і лише за рішенням суду вона може бути визнана недієздатною. Єдиною підставою для цього є стійкий і хронічний розлад, за якого особа не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. Такий психічний розлад має бути підтверджений висновком судово - психіатричної експертизи, тому суд приймає до уваги вказаний акт як належний та допустимий доказ, оскільки останній підтверджує саме такий факт.

ОСОБА_2 залишається недієздатним, заявник єматір"юособи,щодо якоївирішується питанняпро недієздатність,спроможна виконувати обов`язки опікуна і виявляє таке бажання. Перешкод, які б згідно ст.64 ЦК України, перешкоджали визнанню заявника опікуном даної особи, судом не встановлено.

За таких умов, призначення заявника опікуном є доцільним та відповідає інтересам недієздатної особи.

Щодо порядку виконаннярішення суд звертає увагу на таке.

Строк дії рішення визначається терміном два роки від дня набрання ним законної сили.

Рішення після набрання ним законної сили надсилається органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Згідно з ч.1 ст.75 ЦК України суд, якщо він призначив опікуна чи піклувальника, за заявою особи звільняє її від повноважень опікуна або піклувальника.

Відповідно до ч.2 ст.300 ЦПК України суд за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном, у місячний строк звільняє її від повноважень піклувальника або опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу, про що постановляє ухвалу. Суд за заявою особи, над якою встановлено піклування, може звільнити піклувальника від його повноважень і призначити за поданням органу опіки та піклування іншого піклувальника, про що постановляє ухвалу. Відповідно до ч.6 ст.300 ЦПК України строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

При вирішенні питання про розподіл судовихвитрат суд бере до уваги, що в силу положень ч.2 ст.299 ЦПК України судові витрати, повязані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

На підставі наведеного, керуючись ст.293, 294, 299, 300 ЦПК України суд

у х в а л и в:

задоволити заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: органу опіки і піклування Олександрійської сільської ради Рівненського району про продовження дії рішення про визнання фізичної особинедієздатною та продовження опіки.

Продовжити строк дії рішення Рівненського районного суду Рівненської області від 03 листопада 2020 року по справі № 570/2937/20 строком на два роки.

Рішення може бути оскаржене до Рівненського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом 30 /тридцяти/ днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного тексту рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_1 , виданий 29 квітня 2003 року Рівненським МВ УМВС України в Рівненській області, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

Заінтересована особа - Орган опіки і піклування Новоукраїнської сільської ради Рівненського району Рівненської області, вул.Приходька, № 50-А, с.Нова Українка, код ЄДРПОУ 04387266.

Суддя: Кушнір Н.В.

Присяжні: Баланович П.Т.

Бас П.С.

Дата ухвалення рішення07.03.2023
Оприлюднено20.03.2023
Номер документу109604519
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особинедієздатною та продовження опіки

Судовий реєстр по справі —570/3923/22

Рішення від 07.03.2023

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Кушнір Н.В.

Ухвала від 28.02.2023

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Кушнір Н.В.

Ухвала від 01.11.2022

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Кушнір Н.В.

Ухвала від 19.10.2022

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Кушнір Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні