Ухвала
від 09.03.2023 по справі 757/9596/22-ц
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/9596/22-ц

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 березня 2023 року

Печерський районний суд м. Києва в складі:

головуючого: судді Григоренко І.В.,

при секретарі: Сестро-Животовській А.В.,

за участю:

представника позивача: не з`явився,

представника відповідача-1: не з`явився,

представника відповідача-2: не з`явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві питання про залучення третіх осіб, які не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ІМІДЖ АГЕНСТВО «ПРАЧЕЧЕНА», Відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців Печерської районної в місті Києві державної адміністрації про звільнення з посади директора та зобов`язання вчинити дії, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 (далі - позивач, ОСОБА_1 ) звернулась до Печерського районного суду м. Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «ІМІДЖ АГЕНСТВО «ПРАЧЕЧЕНА» (далі - відповідач-1, ТОВ «ІМІДЖ АГЕНСТВО «ПРАЧЕЧЕНА»), Відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців Печерської районної в місті Києві державної адміністрації (далі - відповідач-2, Відділ з питань державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців Печерської районної в місті Києві) про звільнення з посади директора та зобов`язання вчинити дії.

Ухвалою Печерського районного суду м. Києва від 15.08.2022 року в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін відкрито провадження у цивільній справі та призначено судове засідання для розгляду справи по суті.

В судове засідання 09.03.2023 року учасники справи не з`явились, про дату, час та місцее розгляду справи повідомлені належним чином.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

Так, предметом спору є припинення трудових відносин між ОСОБА_1 та ТОВ «ІМІДЖ АГЕНСТВО «ПРАЧЕЧНА».

Відповідно до ч.ч. 1, 3 ст. 53 ЦПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Згідно ч. ч. 5,6 ст. 53 ЦПК України, про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права і обов`язки, встановлені статтею 43 цього Кодексу.

Статтею 43 Конституції України визначено, що кожен має право на працю; кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом; право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом

Відповідно до ст. 28, 29 Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю», органами товариства є загальні збори учасників, наглядова рада (у разі утворення) та виконавчий орган. Загальні збори учасників є вищим органом товариства. Кожен учасник товариства має право бути присутнім на загальних зборах учасників, брати участь в обговоренні питань порядку денного і голосувати з питань порядку денного загальних зборів учасників. Кожен учасник товариства на загальних зборах учасників має кількість голосів, пропорційну до розміру його частки у статутному капіталі товариства, якщо інше не передбачено статутом.

Згідно ч. 1 ст. 99 ЦК України, загальні збори товариства своїм рішенням створюють виконавчий орган та встановлюють його компетенцію і склад.

За приписами ч. 1-2 ст. 145 ЦК України вищим органом товариства з обмеженою відповідальністю є загальні збори його учасників. У товаристві з обмеженою відповідальністю створюється виконавчий орган (колегіальний або одноособовий), який здійснює поточне керівництво його діяльності і є підзвітним загальним зборам його учасників. Виконавчий орган товариства може бути обраний також і не зі складу учасників товариства.

До виключеної компетенції загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю належить, зокрема створення або відкликання виконавчого органу товариства (п.3 ч. 4 ст.145 ЦК України).

За приписами ст. 22 КЗпП України та ст. 43 Конституції України заборонено будь-яке пряме або непряме обмеження прав чи встановлення прямих або непрямих переваг при укладені, зміні та припинені трудового договору.

Право працівника розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноваженого ним орган письмово за два тижні, передбачено ст. 38 КЗпП України.

Зі змісту положень ст. 38 КЗпП України, ст. 145 ЦК України, ст. 28 - 30 Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» право керівника товариства на звільнення за власним бажанням кореспондує обов`язок учасників товариства провести загальні збори, розглянути заяву про звільнення керівника товариства та створення нового виконавчого органу.

Так, згідно матеріалів позовної заяви, учасником ТОВ «ІМІДЖ АГЕНСТВО «ПРАЧЕЧНА» є ТОВ «ЮРИДИЧНЕ БЮРО «ФОРТУНА», а бенефіціарним власником - ОСОБА_2 .

За таких обставин, суд вважає за необхідне залучити до участі у даній справі в якості третіх осіб, які не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - Товариство з додатковою відповідальністю «Страхове товариство «ДОМІНАНТА» (адреса: 03056, м. Київ, вул. Саксаганського, 119, оф. 6, код ЄДРПОУ 35265086).

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 53, 196-198, 260, 261, 263, 353 Цивільного процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

Залучити до участі у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ІМІДЖ АГЕНСТВО «ПРАЧЕЧЕНА», Відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців Печерської районної в місті Києві державної адміністрації про звільнення з посади директора та зобов`язання вчинити дії в якості третіх осіб, які не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, - ОСОБА_2 (адреса: АДРЕСА_1 ) та Товариство з обмеженою відповідальністю «ЮРИДИЧНЕ БЮРО «ФОРТУНА» (адреса: 02132, м. Київ, вул. Зарічна, буд. 1Б, прим. 236, код ЄДРПОУ 44017029).

Зобов`язати ОСОБА_1 не пізніше двох днів з дня вручення копії даної ухвали у справі направити ОСОБА_2 та Товариству з обмеженою відповідальністю «ЮРИДИЧНЕ БЮРО «ФОРТУНА» копію позовної заяви, викладену у новій редакції відповідно до складу учасників справи, з додатками та надати суду докази такого направлення а також направити суду копію позовної заяви, викладену у новій редакції відповідно до складу учасників справи.

Встановити третій особі, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, строк протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення даної ухвали суду та копії позовної заяви з додатками подати письмові пояснення щодо позову або відзиву.

Ухвала окремо від рішення суду оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Суддя І.В. Григоренко

Дата ухвалення рішення09.03.2023
Оприлюднено20.03.2023
Номер документу109606602
СудочинствоЦивільне
Сутьзвільнення з посади директора та зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —757/9596/22-ц

Ухвала від 19.06.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

Ухвала від 09.03.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

Ухвала від 24.10.2022

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

Ухвала від 14.08.2022

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

Ухвала від 09.06.2022

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні