Ухвала
від 16.03.2023 по справі 912/1626/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

вул.В`ячеслава Чорновола, 29/32, м.Кропивницький, Україна, 25022,

тел/факс: 32-05-11/24-09-91 E-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

16 березня 2023 рокуСправа № 912/1626/20

Господарський суд Кіровоградської області в складі судді Тимошевської В.В., розглянувши у засіданні суду звіт ліквідатора і ліквідаційний баланс банкрута та клопотання ліквідатора, арбітражного керуючого Оберемка Р.А. № 01/118 від 31.01.2023 про стягнення основної грошової винагороди арбітражного керуючого, здійснення та відшкодування його витрат та пропорційне стягнення сум основної грошової винагороди та витрат з кредиторів

у справі № 912/1626/20

про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Агроконтракт 2011"

Представники учасників справи участі в засіданні суду не брали,

ВСТАНОВИВ:

Постановою від 22.11.2021 господарський суд припинив процедуру розпорядження майном ТОВ "Агроконтакт 2011", припинив повноваження розпорядника майна, арбітражного керуючого Оберемко Р.А., визнав ТОВ "Агроконтакт 2011" банкрутом, відкрив ліквідаційну процедуру строком на 12 місяців, до 22.11.2022, ліквідатором призначив арбітражного керуючого Оберемко Р.А. (свідоцтво від 18.12.2019 №1936, адреса: 08824, Київська область, с. Потік, вул. Ватутіна, 67). Постановив офіційно оприлюднити повідомлення про визнання ТОВ "Агроконтакт 2011" банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури на офіційному веб-порталі судової влади України.

23.11.2021 (номер публікації:67677, дата публікації на сайті ВГСУ: 23.11.21 на офіційному веб-порталі судової влади України офіційно оприлюднене повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури ТОВ "Агроконтракт 2011".

24.01.2023 до господарського суду ліквідатором, арбітражним керуючим Оберемко Р.А. подано звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута, який призначено до розгляду в судовому засіданні на 28.02.2023.

01.02.2023 ліквідатором подано клопотання про стягнення з кредиторів основної винагороди в розмірі 207 088,00 грн за період з 22.11.2021 по 22.01.2023 та витрат в розмірі 677,00 грн, яке призначено до розгляду в судовому засіданні на 28.02.2023.

В судовому засіданні 28.02.2023 встановлено, що деякі з доданих до звіту ліквідатора документи не стосуються боржника у справі ТОВ "Агроконтракт 2011", з підстав чого в засіданні суду оголошено перерву до 16.03.2023.

Засідання суду 16.03.2023 ухвалено провести в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду для ліквідатора Оберемко Р.А. та представника кредиторів СТОВ "Хлібороб", ТОВ "Зоря" і ТОВ "Агротехнологія".

08.03.2023 до суду від ліквідатора надійшли письмові пояснення щодо звіту з додатковими документами.

Кредитором ГУ ДПС подано до суду 15.03.2023 пояснення, за змістом яких вказано, що ліквідатором Оберемко Р.А. фактично не вживались заходи, направлені на завершення ліквідаційної процедури, що призвело до штучного затягування справи про банкрутство і безпідставного нарахування грошової винагороди та додаткових витрат за період з 22.11.2021 по 22.01.2023.

16.03.2023 суд продовжив судове засідання з розгляду звіту ліквідатора та клопотання про стягнення винагороди.

В судове засідання представники кредиторів не з`явились. Згідно клопотань кредиторів СТОВ "Хлібороб", ТОВ "Зоря", ТОВ "Агротехнологія" і ПП "Грант", останні просять проводити засідання суду за відсутності їх представників.

Щодо участі в засіданні суду ліквідатора Оберемко Р.А. судом встановлено неможливість проведення засідання суду 16.03.2023 в режимі відеоконференції через обставини відключення інтернетзв`язку, про що складено відповідний акт.

Поряд з цим, враховуючи питання, яке є предметом розгляду, а саме - затвердження звіту ліквідатора, суд вважає, що участь в засіданні суду ліквідатора є обов`язковою.

Так, звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс є підсумковими документами, які підтверджують належне проведення ліквідатором всіх необхідних заходів ліквідаційної процедури, вчинення адекватних дій щодо виявлення кредиторів та активів боржника, за результатами розгляду яких суд приймає ухвалу про ліквідацію боржника та закриття провадження у справі. Обов`язком ліквідатора є здійснення всієї повноти заходів, спрямованих на виявлення активів боржника, при цьому ні у кого не повинен виникати обґрунтований сумнів щодо їх належного здійснення (принцип безсумнівної повноти дій ліквідатора у ліквідаційній процедурі).

Затверджуючи звіт ліквідатора, господарський суд повинен дати оцінку належності проведення ліквідатором всієї ліквідаційної процедури, дотримання ним черговості задоволення вимог кредиторів, відповідності законодавству про банкрутство всіх обов`язкових додатків до звіту ліквідатора, зокрема, оцінити повноту пошуку, виявлення майнових активів банкрута, для включення їх в ліквідаційну масу, дати оцінку діям ліквідатора щодо пошуку, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб, надати оцінку повноті реалізації ліквідатором активів боржника, а також з`ясувати чи здійснювались ліквідатором заходи для виявлення та повернення дебіторської заборгованості банкрута. Висновки суду про встановлені обставини і їх правові наслідки повинні бути вичерпними, відповідати дійсності та підтверджуватися достовірними доказами, дослідженими в судовому засіданні. Розглядаючи ліквідаційний баланс та звіт ліквідатора, в судовому засіданні господарський суд перевіряє обґрунтованість, правомірність та повноту дій ліквідатора, а також, достовірність змісту ліквідаційного балансу (висновки викладені у постановах Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 08.08.2019 у справі №922/2817/18, від 12.09.2019 у справі №914/3812/15).

За вказаних обставин суд не вбачає можливим розглянути звіт ліквідатора в судовому засіданні 16.03.2023 за відсутності ліквідатора та вважає за необхідне визнати явку останнього в засідання суду обов`язковою.

Окрім того, з метою забезпечення перевірки повноти дій ліквідатора та враховуючи наявність заперечень кредитора ГУ ДПС, суд вбачає підстави для витребування від ліквідатора документів на підтвердження заявлених ним клопотань, виходячи з наступного.

Повноваження ліквідатора у ліквідаційній процедурі визначенні ст. 61 КУзПБ.

За наведеною нормою ліквідатор, зокрема: проводить інвентаризацію та визначає початкову вартість майна банкрута; аналізує фінансовий стан банкрута; заявляє до третіх осіб вимоги щодо повернення банкруту сум дебіторської заборгованості; з дня визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури повідомляє працівників банкрута про звільнення та здійснює його відповідно до законодавства України про працю; передає в установленому порядку на зберігання документи банкрута, які відповідно до нормативно-правових актів підлягають обов`язковому зберіганню; здійснює інші повноваження, передбачені цим Кодексом.

Відповідно до ст. 65 КУзПБ, після завершення всіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються, зокрема: відомості за результатами інвентаризації майна боржника та перелік ліквідаційної маси; реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів; довідка архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню.

Згідно поданого звіту ліквідатора та доданих до нього документів відсутній акт інвентаризації та формування ліквідаційної маси, реєстр вимог кредиторів. Про подання зазначених документів зазначено у звіті, однак фактично такі документи подано не було, про що складено акт Загального відділу (канцелярія) господарського суду № 28 від 24.01.2023. При цьому, за змістом звіту ліквідатор повідомляє про складення 21.02.2022 протоколу інвентаризації, проте такого протоколу не подає.

Серед викладеної у звіті інформації та доданих документів відсутні будь-які відомості щодо: здійснення ліквідатором заходів з виявлення та повернення дебіторської заборгованості банкрута; відомості про звільнення працівників; докази закриття рахунків банкрута (за виключенням закриття рахунку в АТ "Приватбанк", про що подано довідку банку від 24.01.2023); докази прийняття архівною установою документів банкрута.

Щодо доказів аналізу фінансового стану банкрута, ліквідатором надано Аналіз фінансово-господарського стану ТОВ "Агроконтракт 2011", який за своїм змістом дублює Аналіз, що був поданий до суду за супровідним листом від 04.01.2021 в період процедури розпорядження майном. Поряд з цим, ліквідатор не повідомляє стосовно проведення аналізу фінансового стану банкрута, у тому числі, первісної бухгалтерської документації банкрута, саме в період ліквідаційної процедури банкрута. Окрім того, в порушення вимог Порядку проведення аналізу фінансово-господарського стану суб`єктів господарювання щодо наявності ознак фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, незаконних дій у разі банкрутства, затвердженого наказом Міністерства юстиції України 10 вересня 2020 року № 3105/5, до вказаного аналізу не додано жодних документів, що підтверджують відповідну інформацію.

Стосовно клопотання про стягнення винагороди та витрат суд зазначає, що ліквідатором не додано докази на підтвердження понесених ним витрат в сумі 677,00 грн.

Суд враховує наявність рішення зборів кредиторів від 19.01.2023. на яких схвалено вказані витрати. Однак, рішення зборів кредиторів не є нормативними актами, вони є доказами факту волевиявлення, які оцінюються судом нарівні з іншими доказами по справі при вирішенні певних питань у процедурах банкрутства.

Окрім того, яка вже зазначено, кредитором ГУ ДПС вказано на те, що ліквідатором Оберемко Р.А. не вживались заходи на завершення ліквідаційної процедури, що призвело до штучного затягування справи про банкрутство.

У зв`язку із вказаними запереченнями кредитора та з метою дослідження відповідних обставин, суд надає можливим ліквідатору Оберемко Р.А. подати пояснення щодо аргументів зазначеного кредитора, а також витребує від ліквідатора звіти про діяльність, які останній мав подавати до комітету кредиторів не менш як один раз на місяць згідно ч. 4 ст. 61 КУзПБ, за весь період процедури ліквідації.

З підстав вищевикладеного, суд відкладає судове засідання з розгляду звіту ліквідатора та клопотання про стягнення винагороди і витрат.

Керуючись ст. 2, 60, 65, 90 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 3, 12, 73-80, 234-235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Судове засідання з розгляду звіту ліквідатора та клопотання про стягнення винагороди і витрат відкласти на "06" квітня 2023 р. о 14:00 год.

2. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Кіровоградської області за адресою: 25022, м. Кропивницький, вул. В`ячеслава Чорновола, 29/32, в залі суд. засідань №324.

3. Визнати обов`язковою явку в судове засідання ліквідатора Оберемко Р.А. та представника кредитора Головного управління Державної податкової служби у Кіровоградській області, яким заперечено клопотання ліквідатора.

4. Звернути увагу інших кредиторів на те, що явка їх представників в судове засідання не є обов`язковою, за виключенням кредиторів у разі подання заперечень на клопотання ліквідатора.

5. Зобов`язати ліквідатора Оберемко Р.А. подати до суду: належним чином оформлені результати інвентаризації, про проведення якої повідомлено у звіті ліквідатора; реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів; докази закриття рахунків банкрута (за виключенням закриття рахунку в АТ "Приватбанк", про що подано довідку банку від 24.01.2023); докази прийняття архівною установою документів банкрута; письмові відомості щодо здійснення заходів з виявлення і повернення дебіторської заборгованості банкрута та відомості про звільнення працівників; письмово повідомити про проведення в процедурі ліквідації аналізу фінансового стану банкрута з огляду на повну ідентичність Аналізу фінансово-господарського стану ТОВ "Агроконтракт 2011" Аналізу, який був поданий до суду за супровідним листом від 04.01.2021 в період процедури розпорядження майном; документи на підтвердження інформації в Аналізі фінансово-господарського стану ТОВ "Агроконтракт 2011" та пояснення щодо дотримання Методичних рекомендацій щодо виявлення ознак неплатоспроможності підприємства та ознак дій з приховування банкрутства, фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства, затвердженими наказом Міністерства економіки України від 19.01.2006 № 14; пояснення щодо заперечень кредитора ГУ ДПС та щомісячні звіти про діяльність ліквідатора, які подавались до комітету кредиторів згідно ч. 4 ст. 61 КУзПБ за весь період процедури лквідації, з доказами їх подання комітету кредиторів; докази на підтвердження понесення витрат в розмірі 677,00 грн.

Встановити ліквідатору Оберемко Р.А. строк подання витребуваних судом пояснень та доказів - до 04.04.2023 (з урахуванням часу поштового обігу).

6. Звернути увагу ліквідатора Оберемко Р.А. на наступний порядок подання до суду доказів:

- докази, які не додані до позовної заяви чи до відзиву на неї, якщо інше не передбачено цим Кодексом, подаються через канцелярію суду, з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або в судовому засіданні з клопотанням про їх приєднання до матеріалів справи (ч. 10 ст.80 ГПК України);

- будь-яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні містити, зокрема, перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви (клопотання, заперечення); суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду (ст. 170 ГПК України);

- особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали (ч. 8 ст. 81 ШПК України);

- у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом (ч. 9 ст. 81 ГПК України).

7. Забезпечити участь арбітражного керуючого Оберемка Р.А. у засіданні суду 06.04.2023 о 14:00 год в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів, за адресою для реєстрації - ІНФОРМАЦІЯ_5

8. Забезпечити участь представника Товариства з обмеженою відповідальністю "АГРОТЕХНОЛОГІЯ", Товариства з обмеженою відповідальністю "ЗОРЯ" та Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "ХЛІБОРОБ" у засіданні суду 06.04.2023 о 14:00 год в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів, за адресою для реєстрації - ІНФОРМАЦІЯ_4.

9. Провести засідання суду, призначене на 06.04.2023 о 14:00 год у режимі відеоконференції поза межами приміщення суду засобами підсистеми ЄСІТС за допомогою свого Електронного кабінету і власних технічних засобів або у приміщенні іншого суду і за допомогою технічних засобів суду. Інструкція користувача підсистеми відеоконференцзв`язку розроблена адміністратором ЄСІТС та розміщена за вебадресою https://wiki.court.gov.ua.

Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення та оскарженню не підлягає.

Копії ухвали направити боржнику, ліквідатору, арбітражному керуючому Оберемко Р.А. електронною поштою: ІНФОРМАЦІЯ_1 ; Державному підприємству "Центр сертифікації та експертизи насіння і садивного матеріалу" за адресою: вул. Ямська, будинок 32, м. Київ, 03038 та електронною поштою: ІНФОРМАЦІЯ_2; Головному управлінню Державної податкової служби у Кіровоградській області електронною поштою: kr.official@tax.gov.ua; Приватному підприємству "Грант" електронною поштою: ІНФОРМАЦІЯ_3, Товариству з обмеженою відповідальністю "Зоря" електронною поштою: ІНФОРМАЦІЯ_4, Сільськогосподарському товариству з обмеженою відповідальністю "Хлібороб" електронною поштою: ІНФОРМАЦІЯ_4, Товариству з обмеженою відповідальністю "Агротехнологія" електронною поштою: ІНФОРМАЦІЯ_4; Товариству з обмеженою відповідальністю "ГУДГРЕЙНОІЛ" електронною поштою: office@goodgrainoil.com.ua.

Повний текст ухвали складено та підписано 17.03.2023.

Суддя В.В.Тимошевська

Дата ухвалення рішення16.03.2023
Оприлюднено20.03.2023
Номер документу109617896
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Агроконтракт 2011

Судовий реєстр по справі —912/1626/20

Ухвала від 17.05.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 27.04.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 16.03.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 28.02.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 06.02.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 02.02.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 26.01.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 14.12.2022

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Постанова від 06.09.2022

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Вечірко Ігор Олександрович

Ухвала від 05.07.2022

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Вечірко Ігор Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні