Рішення
від 15.03.2023 по справі 335/8576/22
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/8576/22 2/335/687/2023

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 березня 2023 року м. Запоріжжя

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя у складі головуючого судді Рибалко Н.І., за участі секретаря судового засідання Огнев`юк Н.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Запоріжжі в порядку спрощеного позовного провадження, цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Тбіліська 27", в особі представника - адвоката Валька Віталія Сергійовича до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за внесками на витрати на управління багатоквартирним будинком,

ВСТАНОВИВ:

22.12.2022 ОСББ «Тбіліська 27», в особі представника - адвоката Валька В.С. звернулось до суду з вищевказаним позовом, у якому просить стягнути з відповідача ОСОБА_1 заборгованість за внесками на утримання будинку та прибудинкової території за період з 01.03.2020 по 30.11.2022 у розмірі 10608,26 грн., а також витрати по сплаті судового збору у розмірі 2481,00 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач ОСОБА_1 є власником квартири за адресою: АДРЕСА_1 та відповідно є співвласником багатоквартирного будинку у якому створене ОСББ «Тбіліська 27».

22.12.2019, 07.02.2021, 12.12.2021 загальними зборами ОСББ «Тбіліська 27» був затверджений розмір внесків, який складає 5,50 грн. за 1 кв./м.

За період з 01.03.2020 по 30.11.2022 відповідач не сплачувала позивачу внески членів об`єднання в розмірах, які встановлені загальними зборами ОСББ, у зв`язку із чим в неї перед позивачем утворилась заборгованість у розмірі 10608,26 грн., що спонукало позивача звернутися до суду з відповідним позовом.

Ухвалою судді від 05.01.2023 року позовну заяву ОСББ «Тбіліська 27» прийнято до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) учасників справи, відкрито провадження у справі, призначено розгляд справи у судовому засіданні на 07.02.2023, яке було відкладено на 15.03.2023 у зв`язку із першою неявкою відповідача у судове засідання.

Учасники справи у судове засідання, не з`явились, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, від відповідача відзиву на позов, заяв про розгляд справи за його відсутності не надходило, представник позивача надав заяву про розгляд справи за його відсутності, на задоволені позовних вимог наполягає, проти заочного розгляду справи не заперечує.

За таких обставин, суд вважає можливим провести заочний розгляд справи та ухвалити заочне рішення за відсутності учасників справи, на підставі доказів, які наявні у в матеріалах справи, без фіксування судового засідання технічними засобами, що відповідає положенням ч. 4 ст. 223, ч. 2 ст. 247, ч. 1 ст.280 ЦПК України.

Судом встановлені наступні факти і відповідні їм правовідносини.

Загальними зборами співвласників багатоквартирного будинку АДРЕСА_2 створено Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Тбіліська 27», та 12.06.2019 відповідні відомості внесені до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Діяльність об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Тбіліська 27» викладена у статуті, відповідно до якого основною метою діяльності об`єднання є забезпечення і захист прав співвласників, дотримання ними своїх обов`язків, належне утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та цим статутом.

Відповідачу ОСОБА_1 на праві приватної власності належить квартира за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, тобто відповідач є співвласником багатоквартирного будинку у якому створено Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Тбіліська 27».

Протоколом загальних зборів ОСББ «Тбіліська 27» №1 від 22.12.2019 затверджено розмір внесків на витрати на управління багатоквартирним будинком у розмірі 5,50 грн. за кв./м., з 01.01.2020.

Протоколом загальних зборів ОСББ «Тбіліська 27» №1 від 07.02.2021 затверджено розмір внесків на витрати на управління багатоквартирним будинком у розмірі 5,50 грн. за кв./м., з 01.01.2021.

Протоколом загальних зборів ОСББ «Тбіліська 27» №1 від 12.12.2021 затверджено розмір внесків на витрати на управління багатоквартирним будинком у розмірі 5,50 грн. за кв./м., з 01.01.2022.

Згідно із розрахунком заборгованості по внескам на витрати за управління будинку за період з 01.03.2020 по 30.11.2022 відповідач ОСОБА_1 має заборгованість у розмірі 10608,26 грн.

Відповідно до статті 322ЦК України власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить.

Відповідно до ст.1Закону України«Про об`єднанняспіввласників багатоквартирногобудинку» (далі - Закон), об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі - об`єднання) - юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

Відповідно до ст. 3 вказаного Закону, діяльність об`єднань і асоціацій регулюється цим Законом, Цивільним, Житловим та Земельним кодексами України, іншими нормативно-правовими актами та статутом об`єднання, асоціації.

Частиною 4 цього Закону передбачено, що основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Чинним законодавством України про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку не передбачено укладання договорів між ОСББ та співвласниками багатоквартирного будинку, а внески по утриманню будинку та прибудинкової території та внески до ремонтного фонду (послуги по утриманню будинку та прибудинкової території та ремонту багатоквартирного будинку відносяться до житлових послуг, які надаються ОСББ самостійно (власними силами) встановлюються рішенням загальних зборів ОСББ.

Статтею 22 Закону, визначають, що для забезпечення утримання та експлуатації багатоквартирного будинку, користування спільним майном у такому будинку, включаючи поточний ремонт, утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, водопостачання та водовідведення, теплопостачання і опалення, вивезення побутових відходів, об`єднання за рішення загальних зборів має право: задовольняти зазначені потреби самостійно шляхом самозабезпечення. Для фінансування самозабезпечення об`єднання співвласники сплачують відповідні внески платежі в розмірах, установлених загальними зборами об`єднання. Внески на утримання і ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває у спільній власності, визначаються статутом об`єднання та/або рішенням загальних зборів.

Відповідно до ст. 15 Закону, співвласник зобов`язаний у тому числі своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Статтею 17Закону визначено, що для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів;звертатися до суду в разі відмови співвласника відшкодовувати заподіяні збитки, своєчасно та у повному обсязі сплачувати всі встановлені цим Законом та статутом об`єднання внески і платежі, у тому числі відрахування до резервного та ремонтного фондів.

Як вбачається з положень ст.509ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію або утримуватися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Згідно вимог ст.ст. 526, 530, 611, 612ЦК України зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог закону, інших актів цивільного законодавства, а при відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаї в ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом. Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором.

Відповідно до положень ст.525ЦК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Договір про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій є договором приєднання відповідно до норм ст.634Цивільного кодексуУкраїни та вважається акцептованим усіма споживачами, які встановленому порядку не надали заперечення щодо умов цього договору.

Відповідно, відсутність договірних правовідносин не є підставою для відмови у стягненні з відповідача коштів за надані житлово-комунальні послуги, враховуючи, що відповідач є власником квартири багатоквартирного будинку за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно зі ст.ст. 12, 13 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється виключно на засадах змагальності сторін, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог та на підставі доказів поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом, тобто тягар доказування лежить на сторонах цивільно-правового спору, доказування по цивільній справі, як і судове рішення не може ґрунтуватися на припущеннях.

Приймаючи до уваги, що відповідачем не було жодним чином доведено, тих обставин, що вона виконує свої зобов`язання по сплаті витрат на утримання будинку, в якому розташована належна їй на праві власності квартира, при цьому, позивачем на підтвердження своїх вимог надано відповідні докази, які відповідачем також не спростовано, суд дійшов до висновку, що позовні вимоги про стягнення з відповідача на користь позивача заборгованості з оплати послуг на утримання будинку є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України, з відповідача на користь позивача підлягають стягненню витрати по сплаті судового збору у розмірі 2481,00 грн.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.12, 13, 76-82, 89, 141, 223 ч. 4, 263-265, 259, 263-265, 268, 280-282 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Тбіліська 27" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за внесками на витрати на управління багатоквартирним будинком - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Тбіліська 27» заборгованість за внесками на утримання будинку та прибудинкової території за період з 01.03.2020 по 30.11.2022 у розмірі 10608 (десять тисяч шістсот вісім) грн. 26 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Тбіліська 27» судові витрати зі сплати судового збору у розмірі 2 481 (дві тисячі чотириста вісімдесят одна) грн. 00 коп.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив за письмовою заявою відповідача, яку може бути подано до Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя протягом 30 днів з дня ухвалення рішення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його ухвалення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом 20 днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Заочне рішення може бути оскаржене позивачем в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Запорізького апеляційного суду або через Орджонікідзевського районний суд м. Запоріжжя протягом тридцяти днів з дня його ухвалення. Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частину судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановленихЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Інформація про учасників справи відповідно до п. 4 ч. 5 ст. 265 Цивільного процесуального кодексу України:

Позивач: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Тбіліська 27», ЄДРПОУ 43058462, місце знаходження: м. Запоріжжя, вул. Тбіліська, буд. 27.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 .

Суддя Н.І. Рибалко

Дата ухвалення рішення15.03.2023
Оприлюднено20.03.2023
Номер документу109621651
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —335/8576/22

Рішення від 06.04.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Рибалко Н. І.

Рішення від 15.03.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Рибалко Н. І.

Ухвала від 05.01.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Рибалко Н. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні