Рішення
від 16.03.2023 по справі 420/1276/22
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/1276/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 березня 2023 року м. Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі: головуючого судді Василяки Д.К., розглянувши в письмовому провадженні у порядку загального позовного провадження справу за адміністративним позовом Депутата Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області ОСОБА_1 до Чорноморської міської територіальної виборчої комісії Одеського району Одеської області про визнання протиправною бездіяльність Чорноморської міської територіальної виборчої комісії Одеського району Одеської області щодо інформування ОСОБА_1 депутата Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області про проведення 06 листопада 2021 року II зборів Чорноморської міської організації політичної партії «Розумна Сила», на яких було прийнято рішення про внесення пропозицій щодо відкликання за народною ініціативою, з порушенням встановленого Законом України «Про статус депутатів місцевих рад», -

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшов позов Депутата Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області ОСОБА_1 до Чорноморської міської організації політичної партії "Розумна Сила" (відповідач-1), Чорноморської міської територіальної виборчої комісії Одеського району Одеської області (відповідач-2), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача-1 - Політична партія "Розумна сила", в якому позивач просить:

- визнати протиправним та скасувати рішення II зборів Чорноморської міської організації політичної партії "Розумна Сила", оформлене протоколом від 06 листопада 2021 року, про звернення до вищого керівного органу політичної партії "Розумна Сила" щодо відкликання ОСОБА_1 , депутата Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області, за народною ініціативою, у порядку передбаченому Законом України "Про статус депутатів місцевих рад";

- визнати протиправною бездіяльність Чорноморської міської територіальної виборчої комісії Одеського району Одеської області щодо інформування ОСОБА_1 депутата Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області про проведення 06 листопада 2021 року II зборів Чорноморської міської організації політичної партії "Розумна Сила", на яких було прийнято рішення про внесення пропозицій щодо відкликання за народною ініціативою, з порушенням встановленого Законом України "Про статус депутатів місцевих рад", строку.

Ухвалою суду від 20 січня 2022 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі за позовом Депутата Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області ОСОБА_1 до Чорноморської міської організації політичної партії "РОЗУМНА СИЛА", Політичної партії "РОЗУМНА СИЛА", за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на боці відповідача Чорноморської міської територіальної виборчої комісії Одеського району Одеської області про визнання протиправним та скасування рішення, визнання протиправною бездіяльності.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу справи між суддями Одеського окружного адміністративного суду від 23.06.2022 р. справу №420/1276/22 передано судді Харченко Ю.В.

Ухвалою суду від 28 червня 2022 року прийнято до провадження справу № 420/1276/22 за позовом Депутата Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області ОСОБА_1 до Чорноморської міської організації політичної партії "РОЗУМНА СИЛА", Політичної партії "РОЗУМНА СИЛА", за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача Чорноморської міської територіальної виборчої комісії Одеського району Одеської області про визнання протиправним та скасування рішення, визнання протиправною бездіяльності.

Ухвалою Одеського окружного адміністративного суду від 20 липня 2022 року закрито провадження у справі на підставі п. 1 ч. 1 ст. 238 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), оскільки справу не належить розглядати за правилами адміністративного судочинства, позивачу роз`яснено, що розгляд справи віднесено до юрисдикції загального суду за правилами цивільного судочинства.

Постановою П`ятого апеляційного адміністративного суду від 21 грудня 2022 року апеляційну скаргу Депутата Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області ОСОБА_1 - задоволено частково. Ухвалу Одеського окружного адміністративного суду від 20 липня 2022 року скасовано та прийнято у даній справі нове судове рішення. Закрито провадження у справі за позовом Депутата Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області ОСОБА_1 до Чорноморської міської організації політичної партії «Розумна Сила», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача-1 - Політична партія «Розумна сила», про визнання протиправним та скасування рішення II зборів Чорноморської міської організації політичної партії «Розумна Сила», оформлене протоколом від 06 листопада 2021 року, про звернення до вищого керівного органу політичної партії «Розумна Сила» щодо відкликання ОСОБА_1 , депутата Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області, за народною ініціативою, у порядку передбаченому Законом України «Про статус депутатів місцевих рад».

Справу за позовом Депутата Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області ОСОБА_1 до Чорноморської міської територіальної виборчої комісії Одеського району Одеської області про визнання протиправною бездіяльність Чорноморської міської територіальної виборчої комісії Одеського району Одеської області щодо інформування ОСОБА_1 депутата Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області про проведення 06 листопада 2021 року II зборів Чорноморської міської організації політичної партії «Розумна Сила», на яких було прийнято рішення про внесення пропозицій щодо відкликання за народною ініціативою, з порушенням встановленого Законом України «Про статус депутатів місцевих рад», строку - направлено до суду першої інстанції для продовження розгляду.

Позивач в частині позовних вимог до Чорноморської міської територіальної виборчої комісії Одеського району Одеської області, стверджує, що відповідно до абз. 2 ст. 39 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», голова, а в разі його відсутності заступник голови, а в разі відсутності голови та його заступника секретар територіальної виборчої комісії на наступний день з дня одержання повідомлення про проведення зборів виборців чи зборів (конференції) місцевої організації політичної партії, на яких прийняте рішення про внесення пропозиції щодо відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою, інформує депутата та місцеву раду. Проте, Чорноморською міською територіальною виборчою комісією Одеського району Одеської області було проінформовано позивача про проведення зборів виборців чи зборів (конференції) місцевої організації політичної партії, на яких було прийняте рішення про внесення пропозиції щодо відкликання мене за народною ініціативою, лише 07 грудня 2021 року, тобто з пропуском строку, встановленого ч. 2 ст. 39 Закону місцевих рад». України «Про статус депутатів».

Таким чином, позивач вважає, що внаслідок бездіяльності Чорноморської міської територіальної виборчої Комісії Одеського району Одеської області порушено строки, встановлені законодавством, щодо повідомлення його як депутата Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області про внесення пропозиції щодо відкликання позивача за народною ініціативою, чим позбавлено ОСОБА_1 можливості відповідним чином оперативно реагувати та захищати свої права у встановленому законом порядку.

11.03.2022 року від відповідача надійшов відзив на позовну заяву, в якому зазначено, що комісією отримано повідомлення від Чорноморської міської організації Політичної партії «Розумна Сила» лише 06.12.2021 року. На виконання приписів ст. 39 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» на наступний день, тобто 07.12.2021 року проінформовано позивача про зазначені обставини шляхом вручення листа Чорноморської міської територіальної виборчої комісії Одеського району Одеської області за вих. № 07/12/3 разом з копією Витягу з протоколу II Зборів Чорноморської міської організації політичної партії «Розумна Сила». Таким чином відповідач вважає, що комісією дотримано вимоги ст. 39 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» в частині вчасного повідомлення депутата місцевої ради про проведення зборів Чорноморської міської організації політичної партії «Розумна Сила», на яких було прийняте рішення про внесення пропозиції щодо відкликання депутата Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області ОСОБА_1 за народною ініціативою.

02.03.2023 року від відповідача надійшли додаткові пояснення в яких фактично викладені ти ж самі обставини які були зазначені у відзиві на позовну заяву від 11.03.2022 року.

Ухвалою судді від 11.01.23 призначено підготовче засідання на 02.02.2023 року о 11 годині 00 хвилин.

Ухвалою суду від 14.02.2023 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті на 02.03.22 о 11:00 год. в приміщенні Одеського окружного адміністративного суду за адресою: 65062, м. Одеса, вул. Фонтанська дорога, 14, зала судових засідань 22.

Ухвалою суду від 14.02.2023 року відмовлено у задоволенні клопотання представника позивача про зупинення провадження у справі.

02.03.2023 року від відповідача надійшли додаткові пояснення в яких фактично викладені ти ж самі обставини які були зазначені у відзиві на позовну заяву від 11.03.2022 року.

02.03.2022 року у судове засідання учасники судового процесу не з`явились.

02.03.2023 року від представника відповідача надійшла заява про розгляд справи в порядку письмового провадження.

Враховуючи наявність передбачених приписами ч.9 ст.205 КАС України, підстав, та зважаючи на відсутність потреби заслухати свідка чи експерта, розгляд даної адміністративної справи здійснюється в порядку письмового провадження.

Розглянувши подані сторонами документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне: ОСОБА_1 є депутатом Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області VII скликання, згідно посвідчення №29. (т.1, а.с.9).

Згідно витягу з протоколу зборів Чорноморської міської організації Політичної партії «РОЗУМНА СИЛА» від 06.11.2021 року, вирішено внести пропозицію до вищого керівного органу політичної партії «РОЗУМНА СИЛА» щодо відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою, а саме депутата Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області ОСОБА_1 , у зв`язку з невиконанням депутатом без поважних причин обов`язків депутата місцевої ради у виборчому окрузі, передбачених статтею 10 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», яке полягає в тому, що депутат Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області ОСОБА_1 (т.1, а.с.10-12).

07.12.2021 року Чорноморською міською територіальною виборчою комісією було направлено повідомлення депутату Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області ОСОБА_1 , про надходження до Чорноморської міської територіальної виборчої комісії Одеського району Одеської області від Чорноморської міської організації політичної партії «Розумна Сила» повідомлення про проведення 06 листопада 2021 року в місті Чорноморську за адресою вулиця Лазурна, 3м (третій поверх) ІІ зборів Чорноморської міської організації політичної партії «Розумна Сила», на яких було прийняте рішення про внесення пропозиції до вищого керівного органу політичної партії «РОЗУМНА СИЛА» щодо відкликання депутата Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області ОСОБА_1 , а також Витягу з протоколу II Зборів Чорноморської міської організації політичної партії «РОЗУМНА СИЛА».(т.1, а.с.13)

Чорноморською міською організацією Політичної партії «Розумна Сила» за вих. - 0032-21 від 22.11.2021 року було направлено повідомлення ОСОБА_1 про те, що 19 листопада 2021 року відбулось засідання Ради Чорноморської міської організації Політичної партії «Розумна Сила». Та зазначено, що керуючись статтею 11.13.5.7. Статуту Партії, Рада міської організації більшістю голосів її членів прийняла рішення про виключення з партії ОСОБА_1 за вчинення дій передбачених статтею 3.7.2. Статуту Партії, а саме за недотримання Статуту Партії, вчинення дій, які дискредитують міську партійну організацію та Партію у цілому, невиконання рішень керівних органів міської організації, за недотримання норм партійної дисципліни, норм суспільної моралі та етики, за вступ у змову з особами дії яких вже нанесли репутаційні втрати та падіння рейтингу партії, вчинення дій щодо розколу міської організації та втрату довіри однопартійців (т.1, а.с.14).

Правовий статус депутата сільської, селищної, міської, районної у місті, районної, обласної ради (далі - місцева рада) як представника інтересів територіальної громади, виборців свого виборчого округу та рівноправного члена місцевої ради визначає та встановлює гарантії депутатської діяльності та порядок відкликання депутата місцевої ради Закон України від 11 липня 2002 року № 93-IV "Про статус депутатів місцевих рад" (далі - Закон № 93-IV).

Частинами першою, другою статті 4 Закону № 93-IV передбачено, що депутат місцевої ради набуває свої повноваження в результаті обрання його до ради відповідно до Закону України "Про вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів".

Повноваження депутата місцевої ради починаються з дня відкриття першої сесії відповідної ради з моменту офіційного оголошення підсумків виборів відповідною територіальною виборчою комісією і закінчуються в день відкриття першої сесії цієї ради нового скликання, крім передбачених законом випадків дострокового припинення повноважень депутата місцевої ради або ради, до складу якої його обрано.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 5 Закону № 93-IV повноваження депутата місцевої ради припиняються достроково за наявності перелічених підстав, засвідчених офіційними документами, без прийняття рішення відповідної ради у разі його відкликання за народною ініціативою у встановленому цим Законом порядку.

За статтею 37 Закону № 93-IV підставами для відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою можуть бути: 1) порушення депутатом місцевої ради положень Конституції України і законів України, що встановлено судовим рішенням, яке набрало законної сили; 2) пропуск депутатом місцевої ради протягом року більше половини пленарних засідань ради або засідань постійної комісії, невиконання ним без поважних причин обов`язків депутата місцевої ради у виборчому окрузі, передбачених статтею 10 цього Закону; 3) невідповідність практичної діяльності депутата місцевої ради основним принципам і положенням передвиборної програми місцевої організації політичної партії, від якої його обрано депутатом, чи програмі політичної партії, від місцевої організації якої його обрано; 4) невиконання депутатом місцевої ради передбачених статтею 16 цього Закону зобов`язань звітувати перед виборцями та проводити зустрічі з ними; 5) невходження депутата, обраного в багатомандатному виборчому окрузі, до фракції місцевої організації партії, за виборчим списком якої він обраний, або припинення членства депутата місцевої ради у фракції

Згідно із частиною першою статті 38 Закону № 93-IV право вносити пропозицію про відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою (не раніше ніж через рік з моменту набуття таких повноважень) мають місцева організація політичної партії, від якої його обрано депутатом, а також громадяни України, які є виборцями відповідного виборчого округу.

Частиною дев`ятою статті 38 Закону № 93-IV визначено, що рішення про внесення пропозиції щодо відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою місцевою організацією політичної партії, від якої його обрано депутатом, приймається на зборах (конференції) цієї організації, які проводяться у порядку, передбаченому статутом політичної партії. Таке рішення приймається не менше ніж двома третинами голосів присутніх учасників (делегатів) зборів (конференції). Про дату, час і місце проведення зборів (конференції), на яких буде розглядатися питання про внесення пропозиції щодо відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою, місцева організація політичної партії повідомляє засоби масової інформації. Порядок акредитації представників засобів масової інформації на таких зборах (конференції) визначає організатор заходу.

Відповідно до частини другої статті 39 Закону № 93-IV у триденний строк після дня проведення зборів (конференції) місцевої організації партії, на яких було прийняте рішення про внесення пропозиції щодо відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою, така організація партії повідомляє територіальну виборчу комісію, яка встановила результати відповідних місцевих виборів, про факт проведення зборів (конференції). До повідомлення додається витяг з протоколу зборів (конференції), в якому зазначаються дата, місце проведення зборів (конференції), кількість їх учасників (делегатів), хід обговорення питання про внесення пропозиції щодо відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою, результати голосування, зміст прийнятого рішення (абзац перший); голова, а в разі його відсутності - заступник голови, а в разі відсутності голови та його заступника - секретар територіальної виборчої комісії на наступний день з дня одержання повідомлення про проведення зборів виборців чи зборів (конференції) місцевої організації політичної партії, на яких було прийняте рішення про внесення пропозиції щодо відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою, інформує депутата та місцеву раду (абзац другий); протокол зборів (конференції), на яких було прийняте рішення про внесення пропозиції щодо відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою, місцевою організацією політичної партії надсилається політичній партії для розгляду питання про відкликання депутата місцевої ради її вищим керівним органом (абзац третій).

За приписами частини сьомої статті 41 Закону № 93-IV вищий керівний орган політичної партії розглядає звернення територіальної виборчої комісії щодо відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою чи протокол зборів (конференції) місцевої організації політичної партії, на якому прийнято рішення про внесення пропозиції щодо відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою, та приймає рішення про відкликання такого депутата за народною ініціативою або про відмову в задоволенні цієї пропозиції.

Рішення вищого керівного органу партії, прийняте відповідно до її статуту, передається до відповідної територіальної виборчої комісії, яка інформує про зміст рішення ініціативну групу (частина восьма статті 41 Закону № 93-IV).

Судом встановлено та підтверджено матеріалами справи, що 07 листопада 2021 року відбулись ІІ збори політичної партії «РОЗУМНА СИЛА» прийнято рішення про внесення пропозиції до вищого керівного органу політичної партії «РОЗУМНА СИЛА» щодо відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою, а саме депутата Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області ОСОБА_1 та надіслано вказане рішення до Чорноморської міської територіальної виборчої комісії Одеського району Одеської області.

Вказаний лист направлено 06.12.2021 року, про що свідчить опис вкладення поштового відправлення та отримано відповідачем 06.12.2021 року про що свідчить журнал реєстрації документів, заяв і скарг у виборчій комісії Чорноморської міської територіальної виборчої комісії Одеського району Одеської області (т.1, а.с.191-195).

Враховуючи вищевикладене суд приходить до висновку, що у спірних відносинах відповідач діяв на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

При цьому, враховуючи принципи адміністративного судочинства та з огляду на положення ч. 2 ст. 77 КАС України, обов`язок доказування покладається в даному випадку на відповідача, яким доведено правомірність своїх дій, відсутні підстави для задоволення заявлених позовних про визнання протиправною бездіяльності Чорноморської міської територіальної виборчої комісії Одеського району Одеської області щодо інформування ОСОБА_1 депутата Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області про проведення 06 листопада 2021 року II зборів Чорноморської міської організації політичної партії "Розумна Сила", на яких прийнято рішення про внесення пропозицій щодо відкликання за народною ініціативою, з порушенням встановленого Законом України "Про статус депутатів місцевих рад", строку.

Згідно з частиною першою статті 9, статтею 72, частинами першою, другою, п`ятою статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України, розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

У таких справах суб`єкт владних повноважень не може посилатися на докази, які не були покладені в основу оскаржуваного рішення, за винятком випадків, коли він доведе, що ним було вжито всіх можливих заходів для їх отримання до прийняття оскаржуваного рішення, але вони не були отримані з незалежних від нього причин.

Якщо учасник справи без поважних причин не надасть докази на пропозицію суду для підтвердження обставин, на які він посилається, суд вирішує справу на підставі наявних доказів.

Оскільки у задоволенні позову відмовлено, судові витрати зі сплати судового збору відшкодуванню позивачу не підлягають.

Керуючись ст. ст. 6, 14, 90, 139, 243-246, 250, 255 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ВИРІШИВ:

У задоволенні позову Депутата Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області ОСОБА_1 до Чорноморської міської територіальної виборчої комісії Одеського району Одеської області про визнання протиправною бездіяльність Чорноморської міської територіальної виборчої комісії Одеського району Одеської області щодо інформування ОСОБА_1 депутата Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області про проведення 06 листопада 2021 року II зборів Чорноморської міської організації політичної партії «Розумна Сила», на яких було прийнято рішення про внесення пропозицій щодо відкликання за народною ініціативою, з порушенням встановленого Законом України «Про статус депутатів місцевих рад» відмовити.

Рішення суду набирає законної сили в порядку та строки, встановлені ст. 255 Кодексу адміністративного судочинства України.

Рішення суду може бути оскаржено в порядку та строки, встановлені ст. 295 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Д.К. Василяка

.

Дата ухвалення рішення16.03.2023
Оприлюднено20.03.2023
Номер документу109637018
СудочинствоАдміністративне
Сутьстатус депутатів місцевих рад

Судовий реєстр по справі —420/1276/22

Постанова від 28.09.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Білак М.В.

Ухвала від 26.09.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Білак М.В.

Рішення від 16.03.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Василяка Д.К.

Ухвала від 14.02.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Василяка Д.К.

Ухвала від 14.02.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Василяка Д.К.

Ухвала від 01.02.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Білак М.В.

Ухвала від 11.01.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Василяка Д.К.

Ухвала від 02.11.2022

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шеметенко Л.П.

Ухвала від 02.11.2022

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шеметенко Л.П.

Ухвала від 20.07.2022

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Харченко Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні