Рішення
від 30.01.2023 по справі 361/3872/22
БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 361/3872/22

провадження № 2-о/361/30/23

30.01.2023

РІШЕННЯ

Іменем України

30 січня 2023 року м. Бровари

Броварський міськрайонний суд Київської області у складі:

головуючого-судді Дутчака І.М.,за участю секретаря Панек А.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: державний нотаріус Чуднівської державної нотаріальної контори Житомирської області Липова Галина Остапівна про встановлення факту родинних відносин,

в с т а н о в и в :

У серпні 2022 року ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою, у якій просила встановити факт родинних відносин, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у селі Певна Чуднівського району Житомирської області, є її (заявника) матір`ю та матір`ю її рідного брата ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 .

В обґрунтування заяви зазначала, що ІНФОРМАЦІЯ_3 помер її брат ОСОБА_3 , після його смерті відкрилася спадщина на все належне йому майно, в управління яким після його смерті вступила їхня матір ОСОБА_4 , яка проживала із братом однією сім`єю на час його смерті та померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Зметою реалізації спадкових прав після смерті брата ОСОБА_3 , вона звернулася в установленому законом порядку до державного нотаріуса Чуднівської державної нотаріальної контори Житомирської області Липової Г.О., однак нотаріус повідомила, що на даний час видати їй свідоцтво про право на спадщину неможливо, оскільки нею не надано документів, які б підтверджували, що ОСОБА_3 був сином ОСОБА_2 , та рекомендовано звернутися до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин. Підтвердити той факт, що ОСОБА_2 була матір`ю ОСОБА_3 вона не може, його матір`ю у свідоцтві про народження записана ОСОБА_5 , будь-які відомості про зміну матір`ю прізвища з ОСОБА_6 на ОСОБА_3 відсутні. Посилалася на те, що прізвище їхньої матері ОСОБА_6 записано в її паспорті. Будь-які відомості про перебування матері у шлюбі із ОСОБА_8 відсутні. Крім того, вказувала, що рішенням Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області від 10 листопада 2021 року, яке набрало законної сили, встановлено юридичний факт, що ОСОБА_3 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_4 та помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , є рідним братом ОСОБА_1 .

Встановлення факту родинних відносин їй необхідно для оформлення спадкових прав після смерті її матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заявник ОСОБА_1 у судове засідання не з`явилася, представник заявника - адвокат Мазуренко Ю.П. подала до суду заяву, у якій просила суд розглянути справу за її відсутності та відсутності заявника, заяву про встановлення факту родинних відносин підтримує, просила суд заяву задовольнити.

Заінтересована особа державний нотаріус Чуднівської державної нотаріальної контори Житомирської області Липова Г.О. у судове засідання не з`явилася, про дату, час і місце розгляду справи судом повідомлялася, про причини неявки суд вона не повідомила, заперечень проти заяви до суду не подавала, її неявка не є перешкодою для розгляду судом заяви.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив такі факти і відповідні їм правовідносини та дійшов наступних висновків.

За змістом ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно із п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Аналіз норм ст. ст. 293, 315 ЦПК України свідчить про те, що в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно із законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення такого факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Пленум Верховного Суду України у п. 7 постанови № 5 від 31 березня 1995 року " Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення" роз`яснив, що суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину.

Суд встановив, що заявник ОСОБА_9 народилася ІНФОРМАЦІЯ_5 у селі Певна Любарського району Житомирської області, її батьком записаний ОСОБА_10 , матір`ю - ОСОБА_2 , що підтверджується копіями свідоцтва про народження, витягом із Державного реєстру актів цивільного стану про державну реєстрацію шлюбу, свідоцтвом про розірвання шлюбу.

На даний час заявник ОСОБА_1 зареєстрована та постійно проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно із відновленим свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 від 13 жовтня 1966 року, ОСОБА_3 народився ІНФОРМАЦІЯ_4 у селі Певна Любарського району Житомирської області, його батьком записаний ОСОБА_8 , матір`ю - ОСОБА_5 .

ІНФОРМАЦІЯ_3 у селі Певна Чуднівського району Житомирської області помер ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтва про його смерть серії НОМЕР_2 від 13 лютого 1998 року.

Із довідки № 77 від 10 березня 2021 року, виданої Жеребківським старостинським округом Краснопільської сільської ради Бердичівського району Житомирської області видно, що ОСОБА_3 , 1942 року народження, який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , до дня смерті був зареєстрованим та проживав за адресою: АДРЕСА_2 . Разом із ним на день його смерті за зазначеною адресою проживали його матір ОСОБА_2 , 1907 року народження, та сестра ОСОБА_1 , 1937 року народження.

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 від 03 березня 1998 року.

Із довідки № 79 від 10 березня 2021 року, виданої Жеребківським старостинським округом Краснопільської сільської ради Бердичівського району Житомирської області, видно, що згідно із погосподарською книгою за 1944-1946 роки головою двору № 25 є ОСОБА_2 , записано, що ОСОБА_11 та ОСОБА_3 є її дочкою і сином та відповідно між собою сестрою і братом.

Із витягу № 232 від 25 серпня 2021 року із погосподарської книги Жеребківської сільської ради Янушпільського району Житомирської області за 1953-1955 роки, вбачається, що головою господарства АДРЕСА_3 станом на 01 січня 1953 року (колгосп) є ОСОБА_2 , 1907 року народження, разом із нею у даному будинку проживають дочка ОСОБА_11 , 1937 року народження, та син ОСОБА_12 , 1942 року народження.

Листом Державного архіву Житомирської області № З-3407/02 від 11 червня 2021 року, заявника ОСОБА_1 повідомлено про те, що в книгах реєстрації актових записів про шлюб по селу Певна Янушпільського району Житомирської області за 1938, 1944 роки, що надійшли на зберігання до Державного архіву Житомирської області, запису про реєстрацію шлюбу між ОСОБА_8 і ОСОБА_2 не виявлено. Книги реєстрації актових записів про шлюб по селу Певна Янушпільського району Житомирської області за 1936-1937, 1939-1943, 1945 роки на зберігання до Державного архіву Житомирської області не надходили, підтвердити реєстрацію шлюбу між вказаними особами неможливо.

10 листопада 2021 року рішенням Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області, ухваленого у цивільній справі № 274/5674/21, яке набрало законної сили, задоволено заяву ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин, цим рішенням суду встановлено, що ОСОБА_3 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_4 та помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , є рідним братом ОСОБА_1 .

За змістом ч. 4 ст. 82 ЦПК України обставини, встановлені рішенням суду у цивільній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

01 лютого 2022 року з метою оформлення своїх спадкових прав після смерті матері ОСОБА_2 , заявник ОСОБА_1 звернулася до державного нотаріуса Чуднівської державної нотаріальної контори Житомирської області Липової Г.О. із заявою про видачу їй свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті матері.

Листом від 01 лютого 2022 року за вих. № 31/01-16 державний нотаріус вказаної вище нотаріальної контори Липова Г.О. повідомила заявника ОСОБА_1 про те, що нею не надано документів, що підтверджують факт родинних відносин між ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , для вирішення даного питання та захисту своїх спадкових прав заявнику рекомендовано звернутися до суду.

У поданій до суду заяві ОСОБА_1 зазначала, що після смерті її батька, її матір ОСОБА_2 , стала проживати з іншим чоловіком - ОСОБА_8 , який загинув у період Другої світової війни, від спільного проживання у них ІНФОРМАЦІЯ_4 народився син - ОСОБА_3 , у свідоцтві про його народження матір`ю записана ОСОБА_5 . На підставі яких даних запис матері у свідоцтві про народження брата ОСОБА_3 здійснено за прізвищем ОСОБА_3 , їй невідомо. Шлюб між ОСОБА_2 та ОСОБА_8 відповідно до архівної довідки не реєструвався, що позбавляє її можливості оформити свої спадкові права після смерті матері ОСОБА_2 , яка фактично прийняла спадщину після смерті її сина ОСОБА_3 .

Згідно із ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Оцінивши досліджені докази в їх сукупності, суд вважає встановленим факт родинних відносин, що ОСОБА_1 є дочкою, а ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , є сином ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , тому заява ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Даний факт родинних відносин судом встановлено для надання заявнику ОСОБА_1 можливості оформити свої спадкові права.

На підставі викладеного вище, керуючись ст. ст. 2, 5, 10, 13, 76, 89, 259, 263 - 265, 293, 315, 319 ЦПК України, суд

у х в а л и в :

Заяву задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 90 років у селі Певна Чуднівського району Житомирської області, є матір`ю ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасники справи, які не були присутні у судовому засіданні під час ухвалення судового рішення, мають право подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя Дутчак І. М.

СудБроварський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення30.01.2023
Оприлюднено21.03.2023
Номер документу109637594
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —361/3872/22

Рішення від 30.01.2023

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Дутчак І. М.

Рішення від 30.01.2023

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Дутчак І. М.

Ухвала від 23.08.2022

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Дутчак І. М.

Ухвала від 23.08.2022

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Дутчак І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні