Ухвала
від 10.02.2023 по справі 308/13470/18
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/13470/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 лютого 2023 року м. Ужгород

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області в особі:

головуючого судді Придачук О.А.

за участю секретарясудового засідання Бомбушкар В.П.

розглянувши клопотання представникапозивача Міністерства оборониУкраїни проучасть всудовому засіданнів режимівідеоконференції уцивільній справіза позовомзаступника керівника Закарпатської спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Західного регіону, в інтересах держави, в особі органів, уповноважених здійснювати функції у спірних відносинах Міністерства оборони України, квартирно-експлуатаційного відділу м. Мукачеве до Ужгородської міської ради, ОСОБА_1 про витребування земельної ділянки з чужого незаконного володіння

ВСТАНОВИВ:

В Ужгородськомуміськрайонному судіна розглядізнаходиться цивільнасправа запозовом заступника керівника Закарпатської спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Західного регіону, в інтересах держави, в особі органів, уповноважених здійснювати функції у спірних відносинах Міністерства оборони України, квартирно-експлуатаційного відділу м. Мукачеве до Ужгородської міської ради, ОСОБА_1 про витребування земельної ділянки з чужого незаконного володіння.

Від представника позивача Міністерства оборони України до суду надійшло клопотання про участь у судовому засіданні, призначеному на 09 год. 30 хв. 08.02.2023 року, в режимі відео конференції, а також в усіх наступних судових засіданнях, за допомогою програмного забезпечення EasyCon поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного підпису ОСОБА_2 . У клопотанні зазначає, що за дорученням директора юридичного департаменту Міністерства оборони України від 19.03.2020 року № 298/5/4687/1с представництво інтересів Міністерства оброни України по даній справі покладено на Західний територіальний юридичний відділ. Відповідно до наказу Міністерства оборони України від 16.05.2016 року № 259 Західний територіальний юридичний відділ Міністерства оборони України є відокремленим самостійним підрозділом, який підпорядковується директору Департаменту юридичного забезпечення Міністерства оборони України, утримується відповідно до затвердженого штату і призначений для забезпечення на території Львівської, Волинської, Тернопільської, Івано-Франківської та Закарпатської областей самопредставництва, представництва інтересів Міністерства оборони України, його посадових осіб в судах та інших державних органах України у справах стороною або третьою особою у яких виступає Міністерство оборони України. З 24.02.2022 року усі офіцери Західного територіального юридичного відділу та Міністерства оборони залучені до виконання бойових завдань по захисту державного суверенітету та територіальної цілісності України. Посилається на те, що ЦПК України не визначено обґрунтування підстав стороною, яка бажає взяти участь у судовому засіданні в режимі відео конференції, у зв`язку з чим це являється правом сторони. А тому у зв`язку з вищенаведеним та неможливістю забезпечення представника Міністерства оборони України в судове засідання у м. Ужгород, та відповідно, неможливістю забезпечення іншого представника в судове засідання просить суд клопотання задовольнити.

Дослідивши клопотання та матеріали цивільної справи суд приходить до наступного.

Відповідно доч.ч.1,2ст.212ЦПКУкраїни учасникисправимаютьправо братиучастьусудовому засіданніврежимівідеоконференції позамежамиприміщеннясуду заумовинаявностіу судівідповідноїтехнічноїможливості,проякусуд зазначаєвухваліпро відкриттяпровадженняусправі,крімвипадків,колиявкацього учасникасправивсудове засіданнявизнанасудомобов`язковою. Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

Вказана норма не встановлює обов`язкового проведення судового засідання в режимі відеоконференції у разі наявності про це клопотання сторони.

Постановлення рішення про участь учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду застосовується із врахуванням обставин, що зазначаються у клопотанні про таку участь, та можливості суду забезпечити проведення судового засідання в режимі відеоконференції.

Водночас, суд зазначає, що в Ужгородському міськрайонному суді об лаштована обмежена кількість судових засідань для проведення відеоконференцій, у яких здійснюється розгляд кримінальних, цивільних справ, справ про адміністративні правопорушення та клопотань органів досудового розслідування.

Як слідує з матеріалів справи, розгляд такої вже раніше призначено на 08.02.2023 року, коли в залі суду, де може бути проведена відеоконференція, можуть розглядатися кримінальні провадження в яких обвинувачені перебувають під вартою, а тому суд позбавлений технічної можливості розглядати дану цивільну справу в режимі відеоконференції.

Також суд вважає, що питання про участь учасника судового процесу в судовому засіданні в режимі відеоконференції вирішується щодо кожного судового засідання окремо, з урахуванням виниклих причин, які ускладнюють або роблять неможливим особисту участь у справі сторони в судовому засіданні, а тому вимога про проведення усіх наступних засідань у справі в режимі відеоконференції є необгрунтованою.

Вираховуючи вищенаведене, беручи до уваги технічну неможливість забезпечення судового засідання по справі в режимі відеоконференції, суд приходить до висновку про відмову у задоволенні клопотання представника позивача про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Разом із тим, представник Закарпатської спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері західного регіону приймає участь у розгляді справи.

При цьому, суд зазначає, що в разі неможливості направити уповноваженого представника до Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області, позивач не позбавлений права направити письмові пояснення, в яких викласти свою правову позицію, разом з клопотанням про розгляд справи за відсутності його представника.

Керуючись ст. ст.212,258-260ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні клопотання представника позивача Міністерства оборони України про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції у цивільній справі за позовом заступника керівника Закарпатської спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Західного регіону, в інтересах держави, в особі органів, уповноважених здійснювати функції у спірних відносинах - Міністерства оборони України, квартирно-експлуатаційного відділу м. Мукачеве до Ужгородської міської ради, ОСОБА_3 , про витребування земельної ділянки з чужого незаконного володіння відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: О.А. Придачук

СудУжгородський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення10.02.2023
Оприлюднено21.03.2023
Номер документу109639036
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —308/13470/18

Рішення від 18.09.2024

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Придачук О. А.

Ухвала від 10.02.2023

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Придачук О. А.

Ухвала від 01.09.2022

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Придачук О. А.

Ухвала від 27.05.2019

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Придачук О. А.

Ухвала від 06.05.2019

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Придачук О. А.

Ухвала від 12.12.2018

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Придачук О. А.

Ухвала від 12.12.2018

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Придачук О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні