Ухвала
від 20.03.2023 по справі 917/1177/15
СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

УХВАЛА

про відкриття апеляційного провадження та призначення справи до розгляду

20 березня 2023 року м. Харків Справа № 917/1177/15

Східний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючий суддя Лакіза В.В., суддя Бородіна Л.І., суддя Здоровко Л.М.

розглянувши матеріали апеляційної скарги IRREN TRADING B.V., (реєстраційний номер юридичної особи 850849184, George Gershwinlaan 131, 1082MT, Amsterdam the Netherlands; адреса для кореспонденції: 61003, м. Харків, проспект Московський, 27, кв. 48) (вх. №360 П/2)

на ухвалу Господарського суду Полтавської області від 24.01.2023 у справі №917/1177/15 (суддя Ореховська О.О., повний текст ухвали складено 03.02.2023)

за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛУКСОР-УТР", с. Юсківці, Лохвицький район, Полтавська область

про визнання банкрутом,-

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Господарського суду Полтавської області перебуває справа про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛУКСОР-УТР" (далі - ТОВ "ЛУКСОР-УТР"), порушена за заявою останнього відповідно до вимог ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Постановою Господарського суду Полтавської області від 24.02.2016 у справі №917/1177/15 ТОВ "ЛУКСОР-УТР" визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру згідно ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"; ліквідатором підприємства - банкрута призначено арбітражного керуючого Голейну Л.Ю., зобов`язано ліквідатора не рідше ніж один раз на місяць надавати комітету кредиторів звіт про свою діяльність, інформацію про фінансове становище і майно боржника на день відкриття ліквідаційної процедури та при проведенні ліквідаційної процедури, використання коштів боржника, а також іншу інформацію на вимогу комітету кредиторів, зобов`язано ліквідатора письмово (один раз в два місяці) надавати суду документально підтверджений звіт про хід ліквідаційної процедури (п.19 резолютивної частини постанови суду).

Ухвалою Господарського суду Полтавської області від 24.01.2023 у справі №917/1177/15 відсторонено від виконання повноважень ліквідатора ТОВ "ЛУКСОР-УТР" арбітражного керуючого Голейну Ларису Юріївну з підстав невиконання обов"язків, покладених на арбітражного керуючого (ліквідатора).

Відмовлено в задоволенні клопотання ТОВ "Фінасова компанія "СІФАНТА" від 13.01.2023 за № 25/14 (вх. № 705 від 19.01.2023) про призначення ліквідатором ТОВ "ЛУКСОР-УТР" арбітражного керуючого Гриценка Івана Павловича.

Призначено ліквідатором ТОВ "ЛУКСОР-УТР" арбітражного керуючого Авраменка Ігоря Миколайовича (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) № 809 від 26.04.2013) з наданням йому повноважень відповідно до положень Кодексу України з процедур банкрутства.

Відхилено кандидатури арбітражних керуючих Гриценка Івана Павловича., Гальченка Євгена Анатолійовича, Ромашко Рози Миколаївни.

Зобов`язано арбітражного керуючого Голейну Л.Ю. передати бухгалтерську та іншу документацію, печатки і штампи, матеріальні та інші цінності банкрута ліквідатору Авраменку Ігорю Миколайовичу.

Зобов`язано ліквідатора Авраменка Ігоря Миколайовича вжити заходи щодо завершення ліквідаційної процедури та надати суду звіт про проведену роботу та ліквідаційний баланс ТОВ "ЛУКСОР-УТР" в порядку, передбаченому Кодексом України з процедур банкрутства.

Зобов`язано ліквідатора Авраменка Ігоря Миколайовича не менш як один раз на місяць подавати комітету кредиторів та суду звіт про свою діяльність, інформацію про фінансовий стан і майно боржника під час проведення ліквідаційної процедури, про використання коштів боржника, а також іншу інформацію на вимогу комітету кредиторів та суду.

Кредитор, IRREN TRADING B.V., з вищевказаною ухвалою Господарського суду Полтавської області не погодився, звернувся до Східного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, просить ухвалу Господарського суду Полтавської області від 24.01.2023 у справі №917/1177/15 скасувати та направити справу для розгляду до суду першої інстанції.

Одночасно в апеляційній скарзі апелянт просить поновити строк на апеляційне оскарження, посилаючись на отримання копії оскаржуваної ухвали 09.02.2023, що апелянт підтверджує скріншотом (копії) екрану про отримання оскаржуваної ухвали суду.

З огляду на те, що апеляційна скарга надійшла до Східного апеляційного господарського суду без матеріалів справи, що унеможливлює розгляд апеляційної скарги, з огляду на необхідність розгляду клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження, з метою дослідження питання щодо повноважень директора Купріянова О.П. на представництво інтересів кредитора IRREN TRADING B.V., а також повноважень Матвєєва Ю.Я. на представництво інтересів кредитора IRREN TRADING B.V. в комітеті кредиторів ТОВ "ЛУКСОР-УТР", відповідно до положень п.17.5 Перехідних положень ГПК України, ухвалою Східного апеляційного господарського суду від 02.03.2023 матеріали даної справи витребувано у суду першої інстанції. Відкладено вирішення питань, пов`язаних з рухом апеляційної скарги, які визначені главою 1 розділуГПК України, до надходження матеріалів справи.

14.03.2023 матеріали справи №917/1177/15 надійшли до Східного апеляційного господарського суду.

Розглянувши клопотання апелянта про поновлення строку на апеляційне оскарження колегія суддів дійшла висновку про його задоволення виходячи з наступного.

Згідно з частиною 1 статті 119 ГПК України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Відповідно до статті 256 ГПК України, апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів, а на ухвалу суду - протягом десяти днів з дня його (її) проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження:

1) рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду;

2) ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом десяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду (ч. 2 ст. 256 ГПК України).

Як вбачається з матеріалів справи, повний текст ухвали Господарського суду Полтавської області від 24.01.2023 у справі №917/1177/15 складено та підписано 03.02.2023, отже останнім днем на подання апеляційної скарги є 13.02.2023. Апеляційну скаргу направлено скаржником до суду 20.02.2023 (згідно штапму на поштовому конверті), тобто з пропуском строку на подання апеляційної скарги. В той же час, матеріалами справи підтверджується, що копію оскаржуваної ухвали господарським судом Полтавської області направлено сторонам у справі, в тому числі і представнику апелянта IRREN TRADING B.V. адвокату Барановському О.М., на електронну пошту 09.02.2023, що підтверджує доводи скаржника про отримання копії оскаржуваного рішення 09.02.2023. Оскільки апеляційну скаргу подано протягом десяти днів з дня вручення апелянту оскаржуваного судового рішення (з урахуванням вихідних днів), колегія суддів вважає, що скаржник має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження в порядку норм ч. 2 ст. 256 ГПК України.

Європейський суд з прав людини при застосуванні положень пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, який гарантує кожному право на звернення до суду, акцентує увагу на тому, що право на доступ до суду має бути ефективним, не повинно бути занадто формального ставлення до передбачених законом вимог, так як доступ до правосуддя повинен бути не лише фактичним, але і реальним (рішення Європейського суду з прав людини у справі "Жоффр де ля Прадель проти Франції" від 16.12.1992).

Зважаючи на недопущення порушення права особи на доступ до правосуддя, визначеного ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ст. 129 Конституції України, ст. 254 ГПК України, а також з метою захисту прав і охоронюваних законом інтересів сторін, суд апеляційної інстанції вважає можливим поновити апелянту пропущений строк на апеляційне оскарження.

Перевіркою матеріалів апеляційної скарги встановлено, що заявником дотримано вимог ст. 258 ГПК України. Підстав для відмови у відкритті апеляційного провадження, залишення апеляційної скарги без руху або повернення апеляційної скарги судом не встановлено.

На час постановлення даної ухвали заперечень проти відкриття апеляційного провадження від інших учасників справи не надійшло.

Отже колегія суддів дійшла висновку про відкриття апеляційного провадження.

Оскільки судом відповідно до приписів ст. 268 ГПК України проведено усі необхідні підготовчі дії по апеляційній скарзі IRREN TRADING B.V., колегія суддів апеляційної інстанції також вирішила призначити справу до судового розгляду.

Керуючись ст.ст. 120, 121, 234, 254, 256, 258, 262, 267, 268, 270 Господарського процесуального кодексу України, Східний апеляційний господарський суд,-

УХВАЛИВ:

1. Клопотання IRREN TRADING B.V. про поновлення строку на апеляційне оскарження задовольнити. Поновити IRREN TRADING B.V. строк на подання апеляційної скарги на ухвалу Господарського суду Полтавської області від 24.01.2023 у справі №917/1177/15.

2. Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою IRREN TRADING B.V. на ухвалу Господарського суду Полтавської області від 24.01.2023 у справі №917/1177/15.

3. Призначити справу до розгляду на "19" квітня 2023 р. о 14:30 годині у приміщенні Східного апеляційного господарського суду за адресою: 61058, місто Харків, проспект Незалежності, 13, 1-й поверх, в залі засідань №104.

4. Встановити учасникам справи строк для подання відзиву на апеляційну скаргу, заяв і клопотань по суті справи та з процесуальних питань - 10 днів з дня вручення даної ухвали.

Відзив має бути оформлено відповідно до вимог ст.263 ГПК України, якою, зокрема, передбачено, що до відзиву додаються докази надсилання (надання) копій відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи.

У випадку надіслання відзиву засобами поштового зв`язку, в цей же день направити його на офіційну адресу електронної пошти суду (inbox@.eag.court.gov.ua) з засвідченням електронним цифровим підписом уповноваженої особи.

5. Представнику апелянта Барановському О.М. надати належним чином завірені копії свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю; свідоцтва про смерть Матвєєва Ю.Я. для долучення до матеріалів справи.

6. Учасникам судового процесу повідомити суд адреси для листування, номери їх телефонів і факсів, адресу електронної пошти, або інші засоби зв`язку, зокрема, мобільного (за їх наявності), які можуть бути використані для викликів або повідомлень.

7. Учасникам справи - невідкладно повідомити суд про отримання цієї ухвали, зокрема шляхом надсилання засвідченого електронним цифровим підписом уповноваженої особи відповідного повідомлення на електронну адресу Східного апеляційного господарського суду.

8. Запропонувати учасникам справи заздалегідь письмово повідомити суд про намір і можливість взяти участь у судовому засіданні для своєчасного вжиття заходів з організації його проведення. З метою уникнення загрози для життя і здоров`я учасників судового процесу - рекомендувати взяти участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

9. Явку представників учасників справи визнати необов`язковою.

10. Запропонувати учасникам справи для прискорення документообігу в межах цієї справи, надсилати їх з використанням програми "Електронний суд" або надсилати документи з засвідченням електронним цифровим підписом уповноваженої особи на електронну адресу Східного апеляційного господарського суду: inbox@eag.court.gov.ua.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Головуючий суддя В.В. Лакіза

Суддя Л.І. Бородіна

Суддя Л.М. Здоровко

СудСхідний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення20.03.2023
Оприлюднено21.03.2023
Номер документу109643956
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —917/1177/15

Ухвала від 28.05.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

Ухвала від 27.05.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

Ухвала від 21.05.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

Ухвала від 16.04.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

Ухвала від 05.03.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

Ухвала від 25.01.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

Ухвала від 23.01.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

Ухвала від 26.10.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

Ухвала від 24.10.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

Ухвала від 03.10.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні