Рішення
від 16.03.2023 по справі 916/2142/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

(ДОДАТКОВЕ)

"16" березня 2023 р.м. Одеса Справа № 916/2142/22Господарський суд Одеської області у складі судді Погребної К.Ф. при секретарі судового засідання Рясний В.О. розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Концерн КСІМЕКС від 31.01.2023р. за вх. №2-109/23 про стягнення витрат на професійну правничу допомогу по справі №916/2142/22

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю Концерн КСІМЕКС (65114, м. Одеса, Люсторфська дорога, 140-В, код ЄДРПОУ 01295813)

до відповідача: Приватного акціонерного товариства Морський регістр судноплавства в Україні (65014, м. Одеса, вул. Польська, 20, код ЄДРПОУ 01125560)

про стягнення 122 331,22грн.

Представники сторін:

від позивача - не з`явився;

від відповідача - не з`явився;

Рішенням господарського суду від 26.12.2022р. позов Товариства з обмеженою відповідальністю Концерн КСІМЕКС до Приватного акціонерного товариства Морський регістр судноплавства в Україні про стягнення 122 331,22грн. був задоволений повністю. Стягнуто з Приватного акціонерного товариства Морський регістр судноплавства в Україні на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Концерн КСІМЕКС безпідставно набуті кошти в сумі 122 331 грн. та судовий збір в сумі 2 481грн.

31.01.2023р. до господарського суду Одеської області надійшла заява від Товариства з обмеженою відповідальністю Концерн КСІМЕКС про прийняття додаткового рішення щодо стягнення з відповідача витрат на професійну правничу допомогу в сумі 12 233,12грн.

Ухвалою суду від 01.02.2023р. судом відповідну заяву було прийнято та призначено до розгляду в засіданні суду.

Відповідно до ч.1 ст.123 ГПК України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Згідно з п.1 ч.3 ст.123 ГПК України, до витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати на професійну правничу допомогу.

Відповідно до ч.ч.1,2 ст.126 ГПК України, витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Згідно з ч.4 ст.126 ГПК України, розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

Відповідно до ч.1 ст. 26 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність", адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги. Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути: 1) договір про надання правової допомоги; 2) довіреність; 3) ордер; 4) доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

Відповідно до ст. 30 Закону України Про адвокатуру і адвокатську діяльність гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час.

Судом враховується, що розмір гонорару визначається за погодженням адвоката з клієнтом, і може бути змінений за їх взаємною домовленістю.

Відповідно до положень ст. 244 ГПК України, суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо: стосовно якої-небудь позовної вимоги, з приводу якої сторони подавали докази і давали пояснення, не ухвалено рішення; суд, вирішивши питання про право, не зазначив точної грошової суми, присудженої до стягнення, або майно, яке підлягає передачі, або дії, що потрібно виконати; судом не вирішено питання про судові витрати. Заяву про ухвалення додаткового рішення може бути подано до закінчення строку на виконання рішення. Суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове судове рішення в тому самому складі протягом десяти днів з дня надходження відповідної заяви. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення.

У разі необхідності суд може викликати сторони або інших учасників справи в судове засідання. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви.

Згідно з ч.8 ст. 129 ГПК України розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

Так, на підтвердження понесення витрат на послуги адвоката позивач подав до справи доручення №4, сторонами якого є позивач та Адвокатське об`єднання "Франклін Сайрос", відповідно до якого адвокатське об`єднання надає правову допомогу у спорі щодо стягнення на користь клієнта безпідставно набутих коштів з Приватного акціонерного товариства Морський регістр судноплавства в Україні. Пунктом 2 сторони погодили, що вартість послуг адвокатського об`єднання становить 12 233,12 грн; акт про надання правової допомоги від 15.11.2022, в якому сторони підтвердили надання правової допомоги, вартість послуг адвокатського об`єднання, а також узгодили порядок оплати наданої правової допомоги: не пізніше 10 днів з дати набрання чинності рішенням суду першої інстанції.

Відповідно до ч. 1 ст. 129 ГПК України, судовий збір покладається: у спорах, що виникають при укладанні, зміні та розірванні договорів, - на сторону, яка безпідставно ухиляється від прийняття пропозицій іншої сторони, або на обидві сторони, якщо судом відхилено частину пропозицій кожної із сторін; у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Згідно до ч. 4 ст. 129 ГПК України, інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються: у разі задоволення позову - на відповідача; у разі відмови в позові - на позивача; у разі часткового задоволення позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

За таких обставин, господарський суд вважає, що сплачені позивачем Приватного акціонерного товариства Морський регістр судноплавства в Україні 12 233,12грн. в якості витрат на правову допомогу у №916/2142/22 підлягають стягненню з відповідача.

Керуючись ст.ст. 129, 130, 232-235, 244 Господарського процесуального кодексу України, суд -

В И Р І Ш И В:

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Концерн КСІМЕКС від 31.01.2023р. за вх. №2-109/23 про стягнення витрат на професійну правничу допомогу по справі №916/2142/22 задовольнити повністю.

2. Стягнути з Приватного акціонерного товариства Морський регістр судноплавства в Україні (65014, м. Одеса, вул. Польська, 20, код ЄДРПОУ 01125560) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Концерн КСІМЕКС (65114, м. Одеса, Люсторфська дорога, 140-В, код ЄДРПОУ 01295813) судові витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 12 233 (дванадцять тисяч двісті тридцять три)грн. 12коп.

Додаткове рішення набирає законної сили в порядку, передбаченому ст. 241 ГПК України.

Наказ видати після набрання додатковим рішенням законної сили.

Відповідно до ст. ст. 254, 256 ГПК України учасники справи, особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки, мають право подати апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне додаткове рішення складено 20.03.2023р.

Суддя К.Ф. Погребна

Дата ухвалення рішення16.03.2023
Оприлюднено21.03.2023
Номер документу109645203
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 122 331,22грн

Судовий реєстр по справі —916/2142/22

Рішення від 16.03.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Погребна К.Ф.

Ухвала від 07.03.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Погребна К.Ф.

Ухвала від 13.02.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Погребна К.Ф.

Ухвала від 01.02.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Погребна К.Ф.

Ухвала від 08.12.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Погребна К.Ф.

Ухвала від 21.11.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Погребна К.Ф.

Ухвала від 01.11.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Погребна К.Ф.

Ухвала від 11.10.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Погребна К.Ф.

Ухвала від 13.09.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Погребна К.Ф.

Ухвала від 04.09.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Погребна К.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні