Ухвала
від 20.03.2023 по справі 922/2435/13
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

20 березня 2023 року

м. Київ

cправа № 922/2435/13

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Білоуса В.В. - головуючого, Жукова С.В., Погребняка В.Я.

розглянувши клопотання представника ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Сателіт" - адвоката Авраменка О.В.

про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції

за касаційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Дата Фінанс"

на постанову Східного апеляційного господарського суду

від 17.05.2021

у складі колегії суддів: Хачатрян В.С.- головуючого, Ільїна О.В., Россолова В.В.

та на ухвалу Господарського суду Харківської області

від 28.01.2021

у складі судді Яризька В.О.

у справі № 922/2435/13

за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Сателіт"

про банкрутство,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Верховного Суду від 23.02.2023, зокрема, поновлено касаційне провадження за касаційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Дата Фінанс" на постанову Східного апеляційного господарського суду від 17.05.2021 та на ухвалу Господарського суду Харківської області від 28.01.2021 у справі № 922/2435/13; призначено розгляд касаційної скарги на 21 березня 2023 о 10:15 год.

Від представника ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Сателіт" - адвоката Авраменка О.В. до суду надійшло клопотання про участь у судовому засіданні 21.03.2023 о 10:15 год. в режимі відеоконференції в приміщенні Господарського суду Сумської області або Сумського апеляційного суду.

Питання участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції урегульовано статтею 197 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до частини першої статті 197 Господарського процесуального кодексу України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою.

Відповідно до частин сьомої, восьмої статті 11 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" учасникам судового процесу на підставі судового рішення забезпечується можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у порядку, встановленому законом. Обов`язок забезпечити проведення відеоконференції покладається на суд, який отримав судове рішення про проведення відеоконференції, незалежно від спеціалізації та інстанції суду, який прийняв таке рішення. Судові засідання проводяться виключно в спеціально обладнаному для цього приміщенні суду - залі засідань, яке придатне для розміщення сторін та інших учасників судового процесу і дає змогу реалізовувати надані їм процесуальні права і виконувати процесуальні обов`язки.

Згідно даних Web-програми "Бронювання систем відеоконференцзв`язку", станом на 20.03.2023 неможливо забронювати зал Господарського суду Сумської області або Сумського апеляційного суду на 21.03.2023 о 10:15 год. для проведення засідання в режимі відеоконференції, у зв`язку із заздалегідь заброньованим на цей самий час засіданням іншого суду.

З огляду на викладене, колегія суддів зазначає про неможливість проведення судового засідання 21.03.2023 о 10:15 год. в режимі відеоконференції в приміщенні Господарського суду Сумської області або Сумського апеляційного суду у зв`язку відсутністю технічної можливості.

Враховуючи вищенаведене, колегія суддів дійшла висновку про відмову в задоволенні клопотання представника ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Сателіт" - адвоката Авраменка О.В. про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Разом з тим, Відповідно до частин першої - третьої статті 197 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою; учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи; учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положень, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Рішенням Вищої ради правосуддя від 17.08.2021 року № 1845/0/15-21 затверджено Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, які набули чинності 05.10.2021 (далі - Положення).

Положення визначає порядок функціонування в судах та органах системи окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (далі - ЄСІТС), зокрема підсистем "Електронний кабінет", "Електронний суд" та підсистеми відеоконференцзв`язку; порядок вчинення процесуальних дій в електронній формі з використанням таких підсистем; особливості використання в судах та органах системи правосуддя іншого програмного забезпечення в перехідний період до початку функціонування ЄСІТС у складі всіх підсистем (модулів).

З огляду на викладене, колегія суддів вважає за необхідне звернути увагу заявника на можливість подати до суду відповідне клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Керуючись статтями 197, 234 Господарського процесуального кодексу України, Верховний Суд -

У Х В А Л И В:

1. Відмовити в задоволенні клопотання представника ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Сателіт" - адвоката Авраменка О.В. про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції.

2. Звернути увагу представника ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Сателіт" - адвоката Авраменка О.В. на можливість подати до суду відповідне клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Головуючий В. В. Білоус

Судді С. В. Жуков

В. Я. Погребняк

Дата ухвалення рішення20.03.2023
Оприлюднено21.03.2023
Номер документу109645778
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство

Судовий реєстр по справі —922/2435/13

Ухвала від 09.05.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 07.05.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 11.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 14.03.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 14.03.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 05.03.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 29.02.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 27.02.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 13.02.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 01.02.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні