Рішення
від 16.03.2023 по справі 185/9665/22
ПАВЛОГРАДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 185/9665/22

Провадження № 2/185/660/23

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

16 березня 2023 року Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі головуючого судді Головіна В.О., за участю секретаря судового засідання Преображенської К.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Павлограді цивільну справу за позовом Акціонерного товариства «Універсал Банк» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості

В С Т А Н О В И В

07.11.2022 року позивач звернувся до суду з позовом у якому просив ухвалити рішення, яким стягнути з відповідача заборгованість за Договором про надання банківських послуг «Monobank» від 06.09.2019 року, станом на 08.03.2022 року, у розмірі 49491.37 гривень, яка складається з наступного:

загальний залишок заборгованості за наданим кредитом (тілом кредиту) - 49491.37 грн.;

заборгованість за пенею 0.00 грн.;

заборгованість за порушення грошового зобов`язання 0.00 грн.;

та судові витрати по справі у розмірі 2481.00 грн.

Обґрунтовуючи позовні вимоги позивач зазначив, що 06.09.2019 року відповідач звернувся до Банку з метою отримання банківських послуг у зв`язку з чим підписала Анкету - заяву до Договору про надання банківських послуг.

Положеннями Анкети-заяви визначено, що анкета-заява разом з Умовами, Тарифами, Таблицею обчислення вартості кредиту та Паспортом споживчого кредиту складають договір про надання банківських послуг. Підписавши Анкету-заяву Відповідач підтвердив, що ознайомився та отримав примірники у мобільному додатку вищезазначених документів, що складають Договір та зобов`язується виконувати його умови.

Позивач свої зобов`язання по наданню кредиту виконав в повному обсязі. Однак, відповідач не виконав належним чином умови укладеного договору, в результаті чого станом на 08.03.2022 року, є заборгованість у розмірі 49491.37 гривень, яка складається з наступного:

загальний залишок заборгованості за наданим кредитом (тілом кредиту) - 49491.37 грн.;

заборгованість за пенею 0.00 грн.;

заборгованість за порушення грошового зобов`язання 0.00 грн.

Від відповідачана адресусуду надійшлаписьмова вимога-повідомленняпро умовнеприйняття (мовоюоригіналу),у якійвін заборонивсуду застосовувати, щодо нього у випадках звернення, усного чи письмового, та визначенні його цивільного та правового статусу у будь-яких документах, форми фізична особа, так як фізичні особи з паспортами Громадян України на території унітарної держави, Республіки Україна - не є громадянами (визначення членів Генеральної Асамблеї ООН 1977р.), і навіть більше не вважаються людьми. Обґрунтовуючи своє звернення відповідач зазначив, що у пункті 6 частини першої статті 14 Закону України "Про доступ до публічної інформації" (2939-17) передбачено, зокрема, що розпорядники інформації зобов`язані надавати достовірну, точну та повну інформацію, а також у разі потреби перевіряти правильність та об`єктивність наданої інформації.

Ознайомившись з положеннями ст.ст.3, 5, 8, 19, 34, 40, 55 Конституції України (далі КУ), ст. ст. 364, 367 Кримінального кодексу України" (далі ККУ), повідомляю, що ваша пропозиція прийняти юрисдикцію компанії ПАВЛОГРАДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД, як державного органу Код ЄДРПОУ: 26509623, КВЕД: 84.23, та ваші документи по справі № 185/9665/22, будуть прийняті для умовного ознайомлення та надання їм відповідної оцінки.

Відповідно до ст. 358 Кримінального кодексу України під офіційними документами слід розуміти документи, що містять зафіксовану на будь-яких матеріальних носіях інформацію, яка посвідчує певні події, явища або факти, які спричинили чи здатні спричинити наслідки правового характеру, чи може бути використана як документи - докази у правозастосовній діяльності, що складаються, видаються чи посвідчуються уповноваженими (компетентними) особами юридичних осіб незалежно від форми власності, яким законом надано право у зв`язку з їх професійною чи службовою діяльністю складати, видавати чи посвідчувати певні види документів, що складені з дотриманням визначених законом форм та містять передбачені законом реквізити.

Стаття 62. Конституції України: - Ніхто не зобов`язаний доводити свою невинуватість у вчиненні злочину.

Обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь.

Відповідач вимагав від суду:

1. Надіслати ваші претензії (документи), неспростовні факти порушення ним ч. 2 ст. 109 КК України, а саме: заклики до повалення конституційного ладу України, належним чином оформлені та завірені відповідальною особою, під страхом покарання за лжесвідчення під матеріальну та кримінальну відповідальність у власній якості (з повідомленням посади відповідальної особи, повною розшифровкою її прізвища ім`я по-батькові та мокрою печаткою), у письмовому вигляді на домашню адресу відповідача, що зазначена вище.

2. Так як правосуб`єктність людини і громадянина починаються із встановлення власного імені, по батькові, та за прізвищем, вимагає застосовувати, щодо нього, у разі усного чи письмового звернення в листах, на конвертах, та визначенні його цивільного та правового статусу у будь-яких документах відповідно до української національної традиції, саме у такому порядку: Ім`я По-батькові Прізвище.

Відповідно українського правопису (схвалено кабінетом міністрів України (постанова № 437 від 22 травня 2019 р.) спільним рішенням президії

Національної академії наук України (протокол № 22/10 від 24 жовтня 2018 р.) і Колегії Міністерства освіти і науки України (протокол № 10/4-13 від 24 жовтня 201 8 р.) затверджено Українською національною комісією з питань правопису (протокол N0 5 від 22 жовтня 2018 р.) § 49. Власні імена людей.

1.З великоїбукви пишемовласні іменалюдей,по-батькові,прізвища,псевдоніми) і саме, як ОСОБА_2 у статусі громадянина (УРСР-України), що принципово визначається законом у правових відносинах з Україною лише громадянином.

(По законодавству ім`я фізичної особи і громадянина співпадають і персональні данні були запозичені та збиралися із Радянських підприємств, колгоспів, організацій, фондів, не питаючи дозволу людей.)

3. Листи та конверти відправляти йому виключно у форматі А-4 без перегинів і

переломів.

4. Відповідь надати надруковану розміром шрифту не менше 14.

Судове засідання.

Представник позивача просив суд розглядати справу без його участі у судовому засіданні.

Відповідач в судове засідання двічі поспіль не з`явився.

Дослідивши письмові матеріали справи у їх сукупності, судом встановлені наступні обставини.

Відповідно до змісту ст.526, 527, 530 ЦК України зобов`язання повинні виконуватися належним чином і у встановлений термін, відповідно закону, договору.

Відповідно до ст.15 ЦК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання, або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Відповідно до ст.16 ЦК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно до ст.1054 ЦК України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитор) зобов`язана надати грошові кошти (кредит) позичальнику в розмірі і на умовах, передбачених договором, а позичальник зобов`язаний повернути кредит і сплатити відсотки.

Відповідно до ч.2 ст.1050 ЦК України, якщо договором встановлений обов`язок позичальника повернути позику частинами (з розстроченням), то в разі прострочення повернення чергової частини позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики, що залишилася, та сплати процентів, належних йому відповідно до ст.1048 ЦК України.

Статтями 12, 81 ЦПК України визначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Встановлено на підставі зібраних у справі доказів наступне,

06.09.2019 року ОСОБА_1 звернувся до Банку з метою отримання банківських послуг, у зв`язку з чим підписав Анкету-заяву до Договору про надання банківських послуг від 06.09.2019 року.

Керуючись положеннями статті 633, 634, 641 Цивільного кодексу України, АТ УНІВЕРСАЛ БАНК пропонує необмеженому колу фізичних осіб - резидентів України скористатися банківськими послугами щодо продуктів monobank для чого пропонує приєднатись до опублікованих на сайті Банку Умов і правил обслуговування в АТ "УНІВЕРСАЛ БАНК при наданні банківських послуг щодо продуктів monobank.

Приєднання до Умов і правил здійснюється фізичними особами шляхом підписання Анкети заяви у паперовому або електронному вигляді, що надається Банком. Своїм підписом на Анкеті заяві Клієнт беззастережно підтверджує, що на момент її підписання ознайомився з текстом Умов і правил, Паспортом споживчого кредиту, Таблицею обчислення загальної вартості кредиту, Тарифами, Довідкою про систему гарантування вкладів фізичних осіб та інших додатків, повністю зрозумів їхній зміст, погоджується з викладеним, розуміє свої права та обов`язки, в т.ч. право відмовитися від отримання рекламних матеріалів засобами дистанційних каналів комунікації.

Положеннями Анкети-заяви визначено, що анкета-заява разом з Умовами, Тарифами, Таблицею обчислення вартості кредиту та Паспортом споживчого кредиту складають договір про надання банківських послуг (далі - Договір). Підписавши Анкету-заяву Відповідач підтвердив, що ознайомився та отримав примірники у мобільному додатку вищезазначених документів, що складають Договір та зобов`язується виконувати його умови.

Окрім того, в Анкеті зазначено наступне:

6. Прошу вважати наведений зразок мого власноручного підпису або його аналоги (у тому числі мій електронний підпий) обов`язковим при здійсненні операцій за всіма рахунками, які відкриті або будуть відкриті мені в Банку. Я засвідчую генерацію ключової пари з особистим ключем та відповідним йому відкритим ключем, яка буде використовуватися для накладання удосконаленого електронного підпису у мобільному додатку з метою засвідчення моїх дій згідно з Договором. Також я визнаю, що удосконалений електронний підпис є аналогом власноручного підпису та його накладення має рівнозначні юридичні наслідки із власноручним підписом на документах на паперових носіях. Я підтверджую, що всі наступні правочини (у тому числі підписання договорів, угод, листів, повідомлень) можуть вчинятися мною та/або Банком з використанням електронного/ удосконаленого електронного підпису 11. Усе листування щодо цього Договору прошу здійснювати через мобільний додаток або через інші дистанційні канали, відповідно до умов Договору.

Також п.6 Розділ І Використання електронного підпису

6.4. Під удосконаленим електронним підписом розуміється вид електронного підпису; створений за результатом криптографічного перетворення електронних даних, з якими пов`язаний цей електронний підпис, з використанням засобу удосконаленого електронного підпису та особистого ключа, однозначно пов`язаного з підписувачем, і який дає змогу здійснити електронну ідентифікацію підписувана та виявити порушення цілісності електронних даних, з якими пов`язаний цей електронний підпис. Удосконалений електронний підпис накладається за допомогою особистого ключа та перевіряється за допомогою відкритого ключа. Сторони погодили використання ЕП без сертифіката ключа.

6.5. Генерація ключової пари (особистого та відкритого ключів) здійснюється за допомогою смартфону Клієнта, на якому встановлений Мобільний додаток лише після Ідентифікації Клієнта з використанням смартфону Клієнта. Згенерований особистий ключ Клієнта захищається паролем та може бути розміщений у хмарному сховищі.

6.6. Відкритий ключ розміщується в Анкеті-Заяві, яка підписується Клієнтом

На підставі укладеного Договору Відповідач отримав кредит у розмірі 30000.00 грн. у вигляді встановленого кредитного ліміту на поточний рахунок, спеціальним платіжним засобом якого є платіжна картка НОМЕР_1 .

АТ УНІВЕРСАЛ БАНК свої зобов`язання за Договором виконав в повному обсязі, а саме надав Відповідачу можливість розпоряджатись кредитними коштами на умовах передбачених Договором та в межах встановленого кредитного ліміту.

Відповідач не надавав своєчасно Банку грошові кошти для погашення заборгованості за Кредитом, відсотками, а також іншими витратами відповідно до умов Договору (не сплатив щомісячні мінімальні платежі), що має відображення у Розрахунку заборгованості за Договором.

Таким чином, у порушення умов кредитного договору а також ст.. 509, 526, 1054 ЦК України, Відповідач зобов`язання за вказаним договором не виконав, хоча ст. 629 ЦК України визначено, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

В результаті чого, за договором про надання банківських послуг «Monobank» від 06.09.2019 року, станом на 08.03.2022 року, утворилася заборгованість у розмірі 49491.37 гривень, яка складається з наступного:

загальний залишок заборгованості за наданим кредитом (тілом кредиту) - 49491.37 грн.;

заборгованість за пенею 0.00 грн.;

заборгованість за порушення грошового зобов`язання 0.00 грн.;

Отже, позов підлягає задоволенню.

Відповідно до ст.141 ЦПК України, понесені позивачем витрати на сплату судового збору в сумі 2481.00 грн. слід стягнути з відповідача.

Керуючись ст.76, 81, 263, 264, 265 ЦПК України суд

У Х В А Л И В

Позов Акціонерного товариства «Універсал Банк» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 ) на користь Акціонерного товариства «Універсал Банк» (ЄДРПОУ 21133352) заборгованість за Договором про надання банківських послуг «Monobank» від 06.09.2019 року, станом на 08.03.2022 року у розмірі 49491.37 гривень, яка складається з наступного:

загальний залишок заборгованості за наданим кредитом (тілом кредиту) - 49491.37 грн.;

заборгованість за пенею 0.00 грн.;

заборгованість за порушення грошового зобов`язання 0.00 грн..

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 ) на користь Акціонерного товариства «Універсал Банк» (ЄДРПОУ 21133352) витрати на судовий збір в сумі 2481.00 гривень.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається до Дніпровського апеляційного суду.

Суддя: В. О. Головін

Дата ухвалення рішення16.03.2023
Оприлюднено22.03.2023
Номер документу109650531
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —185/9665/22

Рішення від 16.03.2023

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Головін В. О.

Ухвала від 25.11.2022

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Головін В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні