Ухвала
від 17.03.2023 по справі 712/9649/22
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Провадження № 2/712/837/23

Справа № 712/9649/22

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 березня 2023 року Соснівський районний суд м. Черкаси в складі:

головуючого судді ПИРОЖЕНКО С.А.

при секретарі КАПЛЯ А.С.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду м. Черкаси в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення боргу,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовом довідповідача про стягнення боргу.

До початку судового засідання від адвоката позивача Олененка О.В. надійшла заява про зміну предмету позову та у зв`язку з чим заявлено клопотання про передачу справи за підсудністю. В обґрунтування клопотання вказав, що предметом спору є стягнення коштів за договором позики № 2 від 14 грудня 2020 року.

В пункті 10 договору сторони погодили, що в разі неповернення позики, відповідач зобов`язався передати у власність позивача нерухоме майно та надав позивачу копії відповідних правовстановлюючих документів.

Тому відповідно до ст. 49 ЦПК України, позивач змінив предмет позову, та просить суд: в рахунок погашення боргу за договором позики в сумі 2 517 300, 00 грн., звернути стягнення на майно відповідача, а саме на: Комплекс, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , який складається з виробничо-офісного приміщення «А-2» площею 424,9 кв.м., прибудова до виробничо-офісного приміщення торгівельний блок «А-І» площею 63,3 кв.м., столярний цех «Б-1» площею 120,5 кв.м., прибудова до столярного цеху «б» площею 15,8 кв.м., склад «В-1» площею 159,6 кв.м., господарсько-побутовий корпус «Г-1», прибудова до господарсько-побутового корпусу «Г-2», вольєр «Д», навіс «Е», вбиральня «Ж», навіс для сушки «З», замощення «І», огорожа № 1-4. Комплекс розташований на земельній ділянці площею 0,1906 га, кадастровий номер 7124989000:03:001:1298. Реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1529512471249; Земельну ділянку площею 0,1906 га, кадастровий номер 7124989000:03:001:1298, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1529522971249; дачний будинок, що розташований за адресою: АДРЕСА_2 , загальна площа 796 кв.м. Будинок не введено в експлуатацію (незавершене будівництво). Будівельний паспорт від 10.11.2016 року, а також земельну ділянку площею 0.0796 га, що розташована в селі Свидівок Черкаської області, кадастровий номер 7124986000:04:005:0051. Реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 415855271249.

У зв`язку з тим, що нерухоме майно, стягнення на яке, в рахунок погашення боргу, просить звернути позивач, розташоване на території Черкаського району, на підставі ст. 30 ЦПК України, просить направити дану цивільну справу за підсудністю до Черкаського районного суду Черкаської області.

Адвокат Олененко О.В. до судового засідання не з`явився, подав до суду заяву про розгляд справи у його відсутність, заяву про зміну предмету позову та клопотання про направлення справи за підсудністю підтримав та просив його задовольнити.

Адвокат відповідача Василенко О.В. до судового засідання не з`явився, подав до суду заяву про розгляд справи у його відсутність, заяву про зміну предмету позову та клопотання про направлення справи за підсудністю підтримав та просив його задовольнити.

У зв`язку з неявкою сторін фіксація технічними засобами відповідно до ч. 2ст. 247 ЦПК Українине здійснювалася.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що справа підлягає передачі за підсудністю з наступних підстав.

Разом з тим, згідно ч. 1 ст. 30 ЦПК України, позови, що виникають із приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної його частини. Якщо пов`язані між собою позовні вимоги пред`явлені одночасно щодо декількох об`єктів нерухомого майна, спір розглядається за місцезнаходженням об`єкта, вартість якого є найвищою.

Відповідно до п. 42 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, від 01.03.2013, № 3 «Про деякі питання юрисдикції загальних судів та визначення підсудності цивільних справ», Виключну підсудність встановлено для позовів, що виникають із приводу нерухомого майна (частина перша статті 114 ЦПК). Згідно з положеннями статті 181ЦК до нерухомого майна належать: земельні ділянки, а також об`єкти, розташовані на них, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення. Наприклад, це позови про право власності на таке майно; про право володіння і користування ним (стаття 358 ЦК); про поділ нерухомого майна, що є у спільній частковій власності та виділ частки із цього майна (статті 364,367 ЦК); про поділ нерухомого майна, що є у спільній сумісній власності та виділ частки із цього майна (статті 370,372 ЦК); про право користування нерухомим майном (визначення порядку користування ним); про право, яке виникло із договору найму жилого приміщення, оренди тощо; про визнання правочину з нерухомістю недійсним; про звернення стягнення на нерухоме майно - предмет іпотеки чи застави; розірвання договору оренди землі; стягнення орендної плати, якщо спір виник з приводу нерухомого майна; про усунення від права на спадкування та визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Таким чином, правила виключної підсудності застосовуються до позовів з приводу нерухомого майна, стосуються позовів з приводу будь-яких вимог, пов`язаних з правом особи на нерухоме майно: земельні ділянки, будинки, квартири тощо, зокрема щодо права власності на нерухоме майно, а також щодо речових прав на нерухоме майно, дійсності (недійсності) договорів щодо такого майна або спорів з приводу невиконання стороною договору, об`єктом якого є нерухоме майно.

Виключна підсудність є особливим видом територіальної підсудності, правила якої забороняють застосування при пред`явленні позову інших норм, що регулюють інші види територіальної підсудності, передбачені устаттях 27 - 29 ЦПК України.

Зі зміступозовної заяви,зокрема,з заявипро змінупредмета позову,вбачається,що нерухомемайно,стягнення наяке,в рахунокпогашення боргу,просить звернутипозивач,розташоване натериторії Черкаськогорайону,що невідноситься дотериторіальної юрисдикціїСоснівського районногосуд м.Черкаси.

Отже, суд приходить до висновку, що вказану справу необхідно направити за підсудністю до Черкаського районного суду Черкаської області, тобтозамісцем знаходження нерухомого майна.

Відповідно дост. 2 ЦПК України, завданнями цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Стаття 6Конвенції прозахист правлюдини іосновоположних свобод гарантує право на справедливий і публічний розгляд справи упродовж розумного строку, практику Європейського суду з прав людини, яка зазначає, що не повинно бути занадто формального ставлення до передбачених законом вимог, так як доступ до правосуддя повинен бути не лише фактичним, але й реальним.

Згідно зп.1ч.1ст.31ЦПК України,суд передаєсправу нарозгляд іншомусуду,якщо справаналежить дотериторіальної юрисдикції(підсудності)іншого суду. Передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Згідно ст.32ЦПК України спори між судами про підсудність не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Керуючись ст. ст. 27, 31, 258 260 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Передати справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення боргу на розгляд до Черкаського районного суду Черкаської області.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Черкаського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

ГОЛОВУЮЧИЙ:

СудСоснівський районний суд м.Черкас
Дата ухвалення рішення17.03.2023
Оприлюднено22.03.2023
Номер документу109661514
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них страхування, з них позики, кредиту, банківського вкладу, з них

Судовий реєстр по справі —712/9649/22

Ухвала від 03.05.2023

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Смоляр О. А.

Ухвала від 06.04.2023

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Смоляр О. А.

Ухвала від 17.03.2023

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пироженко (С.А.) С. А.

Ухвала від 16.01.2023

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пироженко (С.А.) С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні