Рішення
від 16.03.2023 по справі 757/22968/21-ц
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/22968/21-ц

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 березня 2023 року Печерський районний суд міста Києва в складі:

головуючого судді - Бусик О. Л.

при секретарі судових засідань - Рябошапко М. О.

за участю:

представника позивача - Лещенка А.П.

представника відповідача - ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні у порядку спрощеного позовного провадження в залі суду в м. Києві цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління та житлової експлуатації «Новосервіс» до ОСОБА_3 , третя особа Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Саперне поле 3», про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

27 квітня 2021 року позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління та житлової експлуатації «НОВОСЕРВІС», звернувся до суду із позовом про стягнення із ОСОБА_3 заборгованості за житлово-комунальні послуги у розмірі 147 421, 81 грн, з яких 119 695, 98 грн основна заборгованість, 24 339, 17 грн інфляційні втрати, 3 386,66 грн як 3 % річних та 2 270, 00 грн витрат на сплату судового збору.

В обґрунтування позову позивач вказував, що відповідач є власником квартири АДРЕСА_1 .

31 травня 2018 року сторони уклали договір № 203-057/1 про надання житлово-комунальних послуг в тому числі послуг з утримання будинку, прибудинкової території, послуг з централізованого постачання та водовідведення холодної та гарячої води, послуг з централізованого опалення, забезпечення електропостачання, додаткових послуг.

За період з 31 серпня 2019 року до 13 квітня 2021 року у відповідача утворилась заборгованість за житлово-комунальні послуги в сумі 147 421, 81 грн.

Посилаючись на те, що ОСОБА_3 із серпня 2019 року не сплачує житлово-комунальні послуги та прострочила виконання основного зобов`язання, позивач просив про задоволення позову.

Ухвалою судді від 30 квітня 2021 року у справі відкрито провадження та призначено справу до розгляду у порядку спрощеного позовного провадження з викликом (повідомленням) сторін.

Заочним рішенням Печерського районного суду м. Києва від 27 вересня 2021 року позов ТОВ «Компанія з управління та житлової експлуатації «Новосервіс» до ОСОБА_3 про стягнення заборгованості задоволено.

27 січня 2022 року до суду надійшла заява відповідача ОСОБА_3 про перегляд заочного рішення Печерського районного суду м. Києва від 27 вересня 2021 року, яка ухвалою судді від 17 травня 2022 року залишена без руху.

Після усунення заявником недоліків за ухвалою суду від 17 травня 2022 року, суд ухвалою від 30 травня 2022 року скасував заочне рішення Печерського районного суду м. Києва від 27 вересня 2021 року та призначив справу до розгляду.

13 липня 2022 року представник відповідача через систему «Електронний суд» подала відзив на позовну заяву, у якому позов не визнала.

21 липня 2022 року представник позивача подав до суду відповідь на відзив.

Також 21 липня 2022 року представник позивача подав суду заяву про збільшення позовних вимог і просив стягнути з відповідачки заборгованості за житлово-комунальні послуги у розмірі 110 166, 88 грн, 55 477, 20 грн інфляційних втрат та 9 252, 98 грн як 3 % річних.

19 серпня 2022 року представником відповідача подано заперечення на відповідь на відзив.

26 жовтня 2022 року відповідач подав клопотання про залучення третьою особою на стороні відповідача ОСББ «Саперне поле 3», клопотання про долучення до матеріалів справи копії протоколу загальних зборів ОСББ «Саперне поле 3», а також письмові пояснення щодо недійсності договору № 203-057/1 про надання послуг з утримання та управління будинку, прибудинкової території комунальних та додаткових послуг від 31 травня 2018 року.

Ухвалою суду від 26 жовтня 2022 року до участі у справі залучено ОСББ «Саперне поле 3» в якості третьої особи на стороні відповідача.

01 грудня 2022 року від представника третьої особи у справі надійшли пояснення на позов.

06 грудня 2022 року представник позивача подала до суду клопотання про приєднання доказів до матеріалів справи (т. ІІ а. с. 137-266).

09 грудня 2022 року представник позивача до суду подав заяву про збільшення позовних вимог (уточнена) та пояснення сторони позивача.

Ухвалою суду від 13 грудня 2022 року, постановленою на місці без виходу до нарадчої кімнати, після заслуховування думки присутніх представників сторін, внесеною до протоколу судового засідання, відмовлено у прийняті заяви сторони позивача про збільшення позовних вимог.

09 лютого 2023 року від представника позивача надійшла заява про закриття провадження в частині позовних вимог до відповідача ОСОБА_3 про стягнення суми інфляційних втрат у розмірі 55 477, 20 грн та трьох відсотків річних в розмірі 9 252, 98 грн, одночасно позивач наголосив на вимогах позову у частині стягнення з відповідача заборгованості за надані послуги з обслуговування будинку та прибудинкової території, за комунальні і додаткові послуги за період 31 серпня 2019 року по 31 січня 2022 року у розмірі 110 166, 88 грн.

28 лютого 2023 року ухвалою суду закрито провадження за позовом у частині стягнення із ОСОБА_3 суми інфляційних втрат у розмірі 55 477, 20 грн та трьох відсотків річних в розмірі 9 252, 98 грн, у зв`язку із відмовою позивача від цих вимог до відповідача.

В судовому засіданні представник позивача позов підтримав, просив задовольнити з викладених у позові підстав.

Представник відповідача в судовому засіданні проти позову заперечила і просила відмовити у задоволенні позову.

Суд, у порядку спрощеного позовного провадження, заслухавши пояснення учасників судового розгляду, дослідивши письмові докази, наявні у матеріалах справи, всебічно перевіривши обставини, на яких вони ґрунтуються відповідно до норм матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин, встановив наступні обставини та дійшов наступного висновку.

Пунктом 1 частини першої ст. 7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» передбачено право споживача одержувати своєчасно та належної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством і умовами укладених договорів, при цьому, такому праву прямо відповідає визначений пунктом 5 частини другої ст. 7 цього Закону обов`язок споживача оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Крім того, відповідно до п. 7 Правил користування будинку та прибудинкової території, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 08 жовтня 1992 року № 572, на власника, наймача житлового приміщення, покладено обов`язок сплачувати за спожиті житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Таким чином, згідно із наведеними нормами чинного законодавства споживачі зобов`язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними.

Відповідно до частини першої статті 13 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» договір про надання комунальної послуги укладається між виконавцем відповідної послуги та споживачем або особою, яка відповідно до договору або закону укладає такий договір в інтересах споживача, або з управителем багатоквартирного будинку з метою постачання електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку.

Залежно від функціонального призначення житлово-комунальні послуги поділяються на: 1) комунальні послуги (централізоване постачання холодної та гарячої води, водовідведення, газо- та електропостачання, централізоване опалення, а також вивезення побутових відходів тощо); 2) послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, санітарно-технічне обслуговування, обслуговування внутрішньобудинкових мереж, утримання ліфтів, освітлення місць загального користування, поточний ремонт, вивезення побутових відходів тощо);3) послуги з управління будинком, спорудою або групою будинків (балансоутримання, укладання договорів на виконання послуг, контроль виконання умов договору тощо); 4) послуги з ремонту приміщень, будинків, споруд (заміна та підсилення елементів конструкцій та мереж, їх реконструкція, відновлення несучої спроможності несучих елементів конструкцій тощо).

Згідно з пунктом 5 частини третьої ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», споживач зобов`язаний оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом. Такі ж вимоги передбачені в п. 7 Правил користування будинку та прибудинкової території, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 08 жовтня 1992 року № 572, із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України № 45 від 24 січня 2006 року.

Відповідно до частини другої ст. 14 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» ціни/тарифи на комунальні послуги та послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій формуються і затверджуються органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування відповідно до їх повноважень, визначених законом.

Статтею 32 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» встановлено, що плата за житлово-комунальні послуги нараховується щомісячно; розмір плати за комунальні послуги розраховується виходячи з розміру затверджених цін/тарифів та показань засобів обліку або за нормами, затвердженими в установленому порядку; розмір плати за утримання будинків і споруд та прибудинкових територій встановлюється залежно від капітальності, рівня облаштування та благоустрою.

Згідно зі ст. 526 Цивільного кодексу України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно з актом приймання-передачі житлової частини будинку АДРЕСА_2 за ГП житлового комплексу з об`єктами соціально-громадського призначення та паркінгом по АДРЕСА_3 (планова поштова адреса: АДРЕСА_4 ) від 07 лютого 2017 року, комісія провела обстеження активів житлової частини будинку з місцями загального користування, що передається з обліку ТОВ «Сервіс-Технобуд» на облік ТОВ «Компанія з управління та житлової експлуатації «НОВОСЕРВІС», для подальшого приймання, експлуатації та обслуговування названого будинку останнім (т. І а. с. 15-19).

Відповідно до витягу із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності, відповідач ОСОБА_3 є власницею квартири АДРЕСА_1 (т. І а. с. 14).

31 травня 2018 року ОСОБА_3 та ТОВ «Компанія з управління та житлової експлуатації «НОВОСЕРВІС» уклали договір № 203-057/1 про надання послуг з утримання та управління будинком, прибудинкової території, комунальних та додаткових послуг (т. І а. с. 5-9, 10, 11).

Згідно з пунктом 2.1, 2.2, 2.3. 2.4, 2.5 договору предметом цього договору є надання виконавцем, а споживачем своєчасно оплатити послуги з утримання будинку та прибудинкової території, послуги з утримання будинку та прибудинкової території послуги з управління будинком та прибудинковою територією, послуги з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води, забезпечення можливості отримання споживачем послуг з централізованого постачання холодної води, водовідведення холодної та гарячої води, електропостачання за умови компенсації виконавцю споживачем витрат з оплати виробникам вартості спожитих послуг з централізованого постачання холодної води, водовідведення холодної та гарячої води, вартості спожитої електроенергії, шляхом укладення від свого імені договорів з виробниками комунальних послуг, отримання від споживача коштів та перерахування отриманих коштів виробникам комунальних послуг; забезпечення утримання служби консьєржів в будинку та/або контрольно-пропускних постів до території об`єктів зеленого господарства та інших об`єктів благоустрою на прилеглих територіях. Загальний розмір щомісячної плати за послуги з управління та додаткові послуги на дату укладення договору становить 3 503, 56 грн в тому числі ПДВ 20% - 583, 93 грн. Компенсація вартості спожитих комунальних послуг оплачується окремо, згідно з умовами цього договору.

Пунктом 3.1 договору розрахунковим періодом є календарний місяць. Платежі вносяться не пізніше 20-го числа місяця, що настає за розрахунковим, на підставі рахунку, виставленого виконавцем. Рахунок надається споживачу до 5-го числа місяця наступного за розрахунковим.

12 червня 2018 року Наказом ТОВ «Компанія з управління та житлової експлуатації «Новосервіс» № 11 встановлено вартість додаткових послуг (т. І а. с. 103-104).

Як вбачається з матеріалів справи, договір про надання послуг з утримання та управління будинку, прибудинкової території, комунальних та додаткових послуг від 31 травня 2018 року укладено у простій письмовій формі, що відповідає вимогам діючого законодавства, підписаний уповноваженими особами.

Розпорядженням № 937 від 01 червня 2018 року виконавчого органу Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) «Про внесення змін до Тарифів та структури тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, які надають виконавці цих послуг, по кожному будинку окремо для здійснення розрахунків із споживачами залежно від оплати останніми не пізніше або після 20 числа місяця, що настає за розрахунковим», встановлено зміни до Тарифів та структури тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, які надають виконавці цих послуг, по кожному будинку окремо для здійснення розрахунків із споживачами залежно від оплати останніми не пізніше або після 20 числа місяця, що настає за розрахунковим (т. І а. с. 20-21, 27).

Вказане розпорядження № 937 від 01 червня 2018 року визнано таким, що втратило чинність, згідно з розпорядженням виконавчого органу Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) від 14 листопада 2019 року № 1977, зареєстрованого в Головному територіальному управлінні юстиції у м. Києві 26 листопада 2019 року за № 249/2426 (т. ІІ а. с. 130-134).

19 листопада 2018 року відповідач подала позивачеві заяву від 14 листопада 2018 року про відмову від надання додаткових послуг (т. І а. с. 196).

Також вбачається, що 09 жовтня 2020 року відповідач оплатила позивачеві суму заборгованості в розмірі 12 878, 66 грн, 10 серпня 2021 року - 79 183, 28 грн за надані послуги (т. І а. с. 148, 194, 195).

26 червня 2020 року відбулися установчі збори співвласників багатоквартирного будинку за місцезнаходженням: АДРЕСА_4 , на яких більшістю голосів співвласників прийнято рішення про створення ОСББ «Саперне поле 3» 08 вересня 2020 року і затверджено Статут Об`єднання, зареєстровано в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань й надано № 43804558 (т. ІІ а. с. 62-63, 109-110).

19 жовтня 2020 року позивач надав відповідь відповідачу про відмову у задоволенні її заяви від 09 жовтня 2020 року щодо здійснення перерахування житлово-комунальних послуг за період з липня 2019 року по вересень 2020 року, оскільки заява не містить доказів ненадання послуг або їхнього надання не у повному обсязі чи перерв у наданні послуг (т. І а. с. 101-102).

28 лютого 2021 року рішенням загальних зборів ОСББ «Саперне поле 3» визначено, що функції з управління буде виконувати ТОВ «СК КОНЦЕПТ СЕРВІС 2» (код ЄДРПОУ 43975725), згідно з укладеним з останнім договором, визначено дату початку управління будинком управителем датою припинення строку дії договорів співвласників із ТОВ «Компанія з управління та житлової експлуатації «НОВОСЕРВІС» (код ЄДРПОУ 33303255) як з виконавцем послуг з утримання та управління будинку, прибудинкової території, комунальних та додаткових послуг, затверджено щомісячну вартість послуг з управління багатоквартирним будинком у розмірі 22, 90 грн / кв м, з управління паркінгом - у розмірі 24, 88 грн / кв м, створено резервний фонд та встановлено обов`язків щомісячний розмір внеску - 1, 50 грн / кв м, який має сплачуватися до 20 числа місяця, наступного за розрахунковим (т. ІІ а. с. 68, 111-117).

20 листопада 2021 року на загальних зборах співвласників багатоквартирного будинку АДРЕСА_4 ОСББ «Саперне поле 3» прийнято рішення щодо початку самозабезпечення будинку АДРЕСА_5 з підземним паркінгом та початок господарської діяльності ОСББ з 01 лютого 2022 року, про що ТОВ «КУЖЕ «НОВОСЕРВІС» повідомив виконавців послуг відповідними листами, з якими мав укладені договори (т. ІІ а. с. 73-84, 120, 147-154).

Як вбачається з копії протоколу загальних зборів ОСББ «Саперне поле 3» від 20 листопада 2021 року, по п`ятому питанню порядку денного Голова загальних зборів Стоянова О. А. вказала, що витрати (загальні по комплексу) здійснює обслуговуюча компанія від забудовника ТОВ «Компанія з управління та житлової експлуатації «НОВОСЕРВІС», тому необхідно визначити частку витрат співвласників будинку АДРЕСА_4 (т. ІІ а. с. 122).

17 червня 2022 року представниками ТОВ «Компанія з управління та житлової експлуатації «НОВОСЕРВІС» та ОСББ «Саперне поле 3» складено акт приймання-передачі примірника технічної та іншої передбаченої законодавством документації на будинок, а також документа, на підставі якого багатоквартирний будинок прийнято в експлуатацію, технічного паспорта і планів інженерних мереж багатоквартирного будинку АДРЕСА_3 та акт передачі-приймання ключів (т. ІІ а. с. 139-142, 143).

Отже, хоч управління будинком за рішенням Загальних зборів ОСББ «Саперне поле 3» від 28 лютого 2021 року по 20 листопада 2021 року здійснювалося ТОВ «СК КОНЦЕПТ СЕРВІС 2», а з 20 листопада 2021 року - Об`єднанням шляхом самозабезпечення, станом на 20 листопада 2021 року до повноважень ТОВ «Компанія з управління та житлової експлуатації «НОВОСЕРВІС» все ж входило здійснення загальних витрат по комплексу, хоч їхній перелік і не уточнено, що визнається Загальними зборами ОСББ і зафіксовано у протоколі Загальних зборів від 20 листопада 2021 року. Крім того, визнавалося і відповідачем, оскільки вона здійснювала оплату платежів 09 жовтня 2020 року на суму 12 878, 66 грн, 10 серпня 2021 року - 79 183, 28 грн на рахунок позивача.

У той же час, позивач не уточнив розрахунок заборгованості, враховуючи встановлені обставини того, що розпорядження № 937 від 01 червня 2018 року визнано таким, що втратило чинність на підставі розпорядження виконавчого органу Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) від 14 листопада 2019 року № 1977, і того, що повноваження управління будинку з часу створення Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку здійснюється саме ОСББ, яке своїм рішенням від 28 лютого 2021 року передано управління іншій юридичній особі ТОВ «СК КОНЦЕПТ СЕРВІС 2».

Відтак, суд вважає твердження позивача про те, що усі вказані нарахування є заборгованістю, необґрунтованим, суд позбавлений можливості перевірити правильність розрахунку, наданого позивачем, і приходить висновку, що у задоволенні позову ТОВ «Компанія з управління та житлової експлуатації «Новосервіс» про стягнення заборгованості за житлово-комунальними послугами слід відмовити у зв`язку із недоведеністю фактичного розміру зазначеної заборгованості.

Відповідно до статті 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. У разі відмови у позові судові витрати покладаються на позивача, як передбачено пунктом 2 частини другої вказаної статті Кодексу.

Керуючись ст.ст. 509, 526, 625, 901, 903 Цивільного кодексу України, Законом України «Про житлово-комунальні послуги», ст. 12, 13, 19, 81, 137, 141, 263-265, 267, 273, 274, 354, 355 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

ВИРІШИВ:

Позов товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління та житлової експлуатації «Новосервіс» до ОСОБА_3 , третя особа Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Саперне поле 3», про стягнення заборгованості залишити без задоволення.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подання апеляційної скарги до Київського апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного тексту повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справу, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги на рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст судового рішення складено 20 березня 2023 року.

Суддя О.Л. Бусик

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення16.03.2023
Оприлюднено22.03.2023
Номер документу109662329
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них

Судовий реєстр по справі —757/22968/21-ц

Ухвала від 31.10.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Луспеник Дмитро Дмитрович

Ухвала від 16.10.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коротенко Євген Васильович

Ухвала від 20.09.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Луспеник Дмитро Дмитрович

Постанова від 04.09.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Шебуєва Вікторія Андріївна

Ухвала від 08.06.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Шебуєва Вікторія Андріївна

Ухвала від 08.06.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Шебуєва Вікторія Андріївна

Ухвала від 03.05.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Семенюк Тетяна Анатоліївна

Рішення від 16.03.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Бусик О. Л.

Рішення від 16.03.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Бусик О. Л.

Ухвала від 28.02.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Бусик О. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні