Ухвала
від 20.03.2023 по справі 910/3810/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua0,2

УХВАЛА

м. Київ

20.03.2023Справа № 910/3810/23

Суддя Сівакова В.В., розглянувши

позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "АБЗ-1"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Інлайн"

про стягнення 3.000.000,00 грн

ВСТАНОВИВ:

13.03.2023 до Господарського суду міста Києва надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю "АБЗ-1" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Інлайн" про стягнення 3.000.000,00 грн боргу по сплаті поставленого товару внаслідок неналежного виконання взятих на себе останнім зобов`язань згідно договору поставки № АБ/01/19-02 від 12.02.2019.

Відповідно до ст. 24 Господарського процесуального кодексу України усі справи, що підлягають вирішенню в порядку господарського судочинства, розглядаються місцевими господарськими судами як судами першої інстанції, крім справ, визначених частинами другою та третьою цієї статті.

Згідно п. 3 ст. 22 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» місцеві господарські суди розглядають справи, що виникають із господарських правовідносин, а також інші справи, віднесені законом до їх юрисдикції.

Відповідно до ст. 27 Господарського процесуального кодексу України позов пред`являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Для цілей визначення підсудності відповідно до цього Кодексу місцезнаходження юридичної особи та фізичної особи - підприємця визначається згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Згідно з інформацією з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань місцезнаходженням Товариства з обмеженою відповідальністю "Інлайн" є: 69032, місто Запоріжжя, вул. Макаренка, будинок 9, кабінет 45.

Положеннями ст. 29 Господарського процесуального кодексу України передбачено підсудність справ за вибором позивача.

Згідно ч. 1 ст. 29 Господарського процесуального кодексу України право вибору між господарськими судами, яким відповідно до цієї статті підсудна справа, належить позивачу, за винятком виключної підсудності, встановленої статтею 30 цього Кодексу.

З позовної заяви слідує, що позивач, звертаючись з даним позовом до Господарського суду міста Києва, посилається на положення ст. 29 Господарського процесуального кодексу України та зазначає, що місцем виконання договору щодо поставки є м. Київ, вул. 9-го Травня, 49.

Так, положеннями статті 29 Господарського процесуального кодексу України визначено наступне:

1. Право вибору між господарськими судами, яким відповідно до цієї статті підсудна справа, належить позивачу, за винятком виключної підсудності, встановленої статтею 30 цього Кодексу.

2. Позови у спорах за участю кількох відповідачів можуть пред`являтися до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання одного з відповідачів.

3. Позови у спорах, що виникають з діяльності філії або представництва юридичної особи, а також відокремленого підрозділу органу державної влади без статусу юридичної особи, можуть пред`являтися також за їх місцезнаходженням.

4. Позови до стягувача про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню, або про повернення стягненого за виконавчим написом нотаріуса, можуть пред`являтися також за місцем його виконання.

5. Позови у спорах, що виникають з договорів, в яких визначено місце виконання або виконувати які через їх особливість можна тільки в певному місці, можуть пред`являтися також за місцем виконання цих договорів.

6. Позови до відповідача, місце реєстрації проживання або перебування якого невідоме, пред`являються за місцезнаходженням майна відповідача чи за останнім відомим зареєстрованим його місцем проживання або перебування чи постійної його діяльності.

7. Позови про відшкодування збитків, спричинених заходами забезпечення позову, можуть пред`являтися також за місцем застосування заходів забезпечення позову (до суду, який застосував відповідні заходи).

8. Позови про відшкодування шкоди, заподіяної майну, можуть пред`являтися також за місцем заподіяння шкоди.

9. Позови про відшкодування шкоди, заподіяної зіткненням суден, а також про стягнення сум винагороди за рятування на морі, можуть пред`являтися також за місцезнаходженням судна відповідача або порту реєстрації судна.

10. Позови до відповідача, який не має в Україні місцезнаходження чи місця проживання, можуть пред`являтися за місцезнаходженням його майна.

Таким чином, з аналізу статті 29 Господарського процесуального кодексу України вбачається, що застосування положення частини першої цієї статті нерозривно пов`язано із наявністю будь-якого випадку, визначених у частинах 2-10 статті 29 ГПК України.

При цьому, позивач визначив предметом позову матеріально-правову вимогу про стягнення заборгованості за договором поставки № АБ/01/19-02 від 12.02.2019 у розмірі 3.000.000,00 грн, а підставою - порушення відповідачем взятих на себе зобов`язань за вказаним договором.

Таким чином, предметом позову у даному спорі визначено саме стягнення коштів, у зв`язку із неналежним виконанням відповідачем умов договору поставки № АБ/01/19-02 від 12.02.2019.

Як вбачається із змісту позовної заяви, спір про стягнення заборгованості безпосередньо не пов`язаний з місцем виконання договору поставки, оскільки предметом спору є вимога про стягнення коштів, при цьому, умовами договору не врегульовано питання щодо місця виконання грошового зобов`язання. Спір про стягнення заборгованості безпосередньо не пов`язаний з місцем виконання договору, оскільки предметом спору є вимога про стягнення коштів, а не спір про виконання робіт за вказаною адресою.

З огляду на викладене відсутні правові підстави для застосування положення ч. 5 ст. 29 Господарського процесуального кодексу України.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 31 Господарського процесуального кодексу України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Відповідно до ч. 3 ст. 31 Господарського процесуального кодексу України передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим кодексом підсудністю, з підстави передбаченої п. 1 ч. 1 цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Оскільки зобов`язаною стороною здійснити оплату виконаних робіт за договором є відповідач, який знаходиться у м. Запоріжжя, тому дана позовна заява, відповідно до ст. 31 Господарського процесуального кодексу України повинна бути надіслана за підсудністю до Господарського суду Запорізької області.

Керуючись ст.ст. 27, 31, 234 ГПК України, -

У Х В А Л И В:

Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "АБЗ-1" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Інлайн" про стягнення 3.000.000,00 грн надіслати за встановленою підсудністю до Господарського суду Запорізької області.

Ухвала набрала законної сили 20.03.2023. Ухвала підлягає оскарженню протягом десяти днів з дня її підписання.

Суддя В.В. Сівакова

Дата ухвалення рішення20.03.2023
Оприлюднено22.03.2023
Номер документу109671803
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 3.000.000,00 грн

Судовий реєстр по справі —910/3810/23

Ухвала від 18.04.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

Ухвала від 18.04.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

Ухвала від 20.03.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сівакова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні