Рішення
від 20.03.2023 по справі 913/24/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

просп. Науки, 5, м. Харків, 61022, телефон/факс (057)702 10 79, inbox@lg.arbitr.gov.ua


ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 березня 2023 року м.Харків Справа № 913/24/23

Провадження №13/913/24/23

Господарський суд Луганської області у складі судді Яресько Б.В., при секретарі судового засідання Селіверстовій Н.О. розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження матеріали справи

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Кортева Агрісаєнс Україна" (адреса місце знаходження: вул. Сагайдачного Петра, буд. 1, м. Київ, 04070; адреса для листування: вул. Жилянська, 68, офіс 285, м. Київ, 01033)

до Фермерського господарства «Альба» (квартал Молодіжний, 2, с. Климівка, Кремінський район, Луганська область, 92921)

про стягнення коштів.

За участю

Від позивача не прибув

Від відповідача не прибув

Обставини справи:

Товариства з обмеженою відповідальністю "Кортева Агрісаєнс Україна" (далі - позивач) звернулося до Господарського суду Луганської області з позовною заявою до Фермерського господарства «Альба» (далі - відповідач) про стягнення заборгованість за договором у розмірі 265 755 грн 41 коп., якій складається з 253 652,85 грн основного боргу, 2 210, 10 грн. 3% річних; 9 892,46 грн. інфляційних витрат.

Також, просить суд стягнути з відповідача судові витрати.

13.03.2023 р. суд позов задовольнив частково, та стягнув з Фермерського господарства «Альба» Україна, 92921, Луганська обл., Кремінський р-н, село Климівка, КВАРТАЛ МОЛОДІЖНИЙ, будинок 2 ідентифікаційний номер 30755664 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Кортева Агрісаєнс Україна" Україна, 04070, місто Київ, вул.Сагайдачного Петра, будинок 1. ідентифікаційний номер 31352075 основну заборгованість в сумі 253 652,85 грн, 2 210, 10 грн. 3% річних; 3563, 57 грн. інфляційних витрат, та витрати по сплаті судового збору в сумі 3891 грн. 39 коп.

15.03.2023 року до канцелярії суду від позивача до суду надійшла заява про ухвалення додаткового рішення, в якій позивач просить покласти понесені ним витрати на правничу допомогу в розмірі 24 000,00 грн на відповідача.

Відповідно до ч. 3 ст. 244 Господарського процесуального кодексу України суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове судове рішення в тому самому складі протягом десяти днів з дня надходження відповідної заяви. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення.

Розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Кортева Агрісаєнс Україна" про ухвалення додаткового рішення щодо розподілу судових витрат, суд дійшов висновку про наступне.

Положеннями ст. 221 ГПК України унормовано наступне.

Якщо сторона з поважних причин не може до закінчення судових дебатів у справі подати докази, що підтверджують розмір понесених нею судових витрат, суд за заявою такої сторони, поданою до закінчення судових дебатів у справі, може вирішити питання про судові витрати після ухвалення рішення по суті позовних вимог.

У випадку, визначеному частиною другою цієї статті, суд ухвалює додаткове рішення в порядку, передбаченому статтею 244 цього Кодексу.

Суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо: 1) стосовно якої-небудь позовної вимоги, з приводу якої сторони подавали докази і давали пояснення, не ухвалено рішення; 2) суд, вирішивши питання про право, не зазначив точної грошової суми, присудженої до стягнення, або майно, яке підлягає передачі, або дії, що потрібно виконати; 3) судом не вирішено питання про судові витрати. Заяву про ухвалення додаткового рішення може бути подано до закінчення строку на виконання рішення. Суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове судове рішення в тому самому складі протягом десяти днів з дня надходження відповідної заяви. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення. У разі необхідності суд може викликати сторони або інших учасників справи в судове засідання. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви. Додаткове рішення або ухвала про відмову в прийнятті додаткового рішення можуть бути оскаржені. (ст. 244 ГПК України).

Положеннями ст. 123 ГПК України унормовано, що судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати: 1) на професійну правничу допомогу; 2) пов`язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертизи; 3) пов`язані з витребуванням доказів, проведенням огляду доказів за їх місцезнаходженням, забезпеченням доказів; 4) пов`язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

Витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат. Для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги. Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи (частини 1-4 ст. 126 ГПК України).

Як вбачається з поданих Товариством з обмеженою відповідальністю "Кортева Агрісаєнс Україна" документів про ухвалення додаткового рішення щодо розподілу судових витрат, між позивачем (клієнт) та Адвокатським об`єднанням ЕС ЕЛ ЕЙ було укладено Договір про надання правової допомоги № 30-LS/17 від 13.11.2017 року. До якого в подальшому укладались додаткові угоди.

Так, на підтвердження наданих правничих послуг згідно Договору, між позивачем та адвокатським об`єднанням до суду надано:

- додаток № 91 від 25.12.2022 р. до договору № 30-LS/17 від 13.11.2017 р.

- Акт прийому-передачі наданих послуг № 62 від 17.01.2023 року. ;

- Рахунок на оплату № 62 від 17.01.2023 р.

- Платіжне доручення № 160026593 від 27.01.2023 р на суму 30000 грн. 00 коп.

Позивач просить суд стягнути з відповідача на свою користь понесені ним витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 24000 грн. 00 коп.

Згідно із частинами 5 та 6 статті 126 Господарського процесуального кодексу України у разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Тобто саме зацікавлена сторона має вчинити певні дії, спрямовані на відшкодування з іншої сторони витрат на професійну правничу допомогу, а інша сторона має право на відповідні заперечення проти таких вимог, що виключає ініціативу суду з приводу відшкодування витрат на професійну правничу допомогу одній із сторін без відповідних дій з боку такої сторони.

Аналогічна позиція викладена в постанові Великої Палати Верховного Суду від 19.02.2020 у справі № 755/9215/15-ц.

Так, у визначенні розумно необхідного розміру сум, які підлягають сплаті за послуги адвоката, можуть братися до уваги, зокрема, але не виключно: встановлені нормативно-правовими актами норми видатків на службові відрядження (якщо їх установлено); вартість економних транспортних послуг; час, який міг би витратити на підготовку матеріалів кваліфікований фахівець; вартість оплати відповідних послуг адвокатів, яка склалася в країні або в регіоні; наявні відомості органів статистики або інших органів про ціни на ринку юридичних послуг; тривалість розгляду і складність справи тощо.

Враховуючи вищевикладене та беручи до уваги підтверджений матеріалами справи факт надання адвокатом професійної правничої допомоги, в т.ч. актом приймання-передачі наданих послуг та враховуючи відсутність заперечень відповідача щодо розміру заявлених позивачем до відшкодування витрат на правову допомогу, приймаючи до уваги принципи співмірності та розумності судових витрат на професійну правничу допомогу, ціну позову, рівень складності, характер спору та юридичної кваліфікації правовідносин у справі, обсяг та обґрунтованість підготовлених та поданих до суду адвокатом документів, а також їх значення для спору, з урахуванням часткового задоволення позовних вимог, суд приходить до висновку, що заява позивача про стягнення витрат на професійну правничу допомогу підлягає задоволенню.

Разом з тим, відповідно до пункту 3 частини 4 статті 129 Господарського процесуального кодексу України інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі часткового задоволення позову на обидві сторони пропорційно розміру задоволених вимог.

Таким чином, враховуючи, що позов у даній справі задоволено частково, з відповідача на користь позивача підлягає стягненню 23428 грн. 44 коп. витрат на професійну правничу допомогу.

Керуючись статтями 126, 129, 244 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд Луганської області

УХВАЛИВ:

1. Заяву позивача про ухвалення додаткового рішення про розподіл судових витрат, задовольнити частково.

2. Стягнути з стягнув з Фермерського господарства «Альба» Україна, 92921, Луганська обл., Кремінський р-н, село Климівка, КВАРТАЛ МОЛОДІЖНИЙ, будинок 2 ідентифікаційний номер 30755664 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Кортева Агрісаєнс Україна" Україна, 04070, місто Київ, вул.Сагайдачного Петра, будинок 1. ідентифікаційний номер 31352075 витрати на правничу допомогу у розмірі 23428 грн. 44 коп., наказ видати.

Додаткове рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду. Додаткове рішення господарського суду може бути оскаржене в порядку та строки, передбачені ст.ст. 253, 254, 256-259 ГПК України.

Додаткове рішення підписано 21.03.2023 р.

СуддяБогдан ЯРЕСЬКО

Дата ухвалення рішення20.03.2023
Оприлюднено22.03.2023
Номер документу109672221
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення коштів.

Судовий реєстр по справі —913/24/23

Рішення від 20.03.2023

Господарське

Господарський суд Луганської області

Яресько Б.В.

Ухвала від 15.03.2023

Господарське

Господарський суд Луганської області

Яресько Б.В.

Рішення від 13.03.2023

Господарське

Господарський суд Луганської області

Яресько Б.В.

Ухвала від 09.02.2023

Господарське

Господарський суд Луганської області

Яресько Б.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні