Ухвала
від 21.03.2023 по справі 925/380/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

21 березня 2023 року м. Черкаси Cправа № 925/380/23

Суддя Господарського суду Черкаської області Зарічанська З.В., розглянувши матеріали позовної заяви Виконавчого комітету Мошнівської сільської ради, ідентифікаційний код 04408809, вул. М. Преснякова, 13, с. Мошни, Черкаський р-н, Черкаська обл., 19615,

до відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг", ідентифікаційний код 42399676, вул. Шолуденка, 1, м. Київ, 04116,

про стягнення 320 963,80 грн,

УСТАНОВИЛА:

16.03.2023 до Господарського суду Черкаської області надійшла позовна заява Виконавчого комітету Мошнівської сільської ради з вимогою стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг" 320 963,80 грн.

Позовні вимоги позивач обґрунтовує неналежним виконанням відповідачем умов Договору постачання природного газу № 22-1006/21-БО-Т від 29.10.2021 в частині неповернення передоплати за Договором.

Розглянувши зазначену позовну заяву, господарський суд дійшов висновку, що позовна заява підлягає залишенню без руху, оскільки, ст. 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) визначено вимоги щодо змісту позовної заяви та документів, які додаються до позовної заяви, які не повністю дотримано позивачем.

Відповідно до п. 3 ч. 3 ст. 162 ГПК України, позовна заява повинна містити зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

Дослідивши позовну заяву, суддя встановив, що позивачем не наведено жодного розрахунку сум, що стягуються. Такого розрахунку не міститься і в додатках до позовної заяви.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 163 ГПК України - ціна позову визначається у позовах про стягнення грошових коштів - сумою, яка стягується, або сумою, оспорюваною за виконавчим чи іншим документом, за яким стягнення проводиться у безспірному (безакцептному) порядку.

Під час дослідження матеріалів позовної заяви, суддя встановив, що позивачем заявлено до стягнення 320 963,80 грн, цю суму зазначено і ціною позову. Втім, якщо від зазначеної позивачем суми оплати природного газу - 862 788,60 грн (яка підтверджується наданими платіжними дорученнями) відняти 542 224,06 грн (сума, яка зазначена в Акті приймання-передачі природного газу від 31.12.2022), сума переплати становить 320 564,53 грн.

З викладеного випливає, що позивачем порушено вимоги п. 3 ч. 3 ст. 162 ГПК України.

Відповідно до п. 4 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них.

Крім цього, ч. 1 ст. 14 ГПК України визначена основоположна, загальна засада господарського судочинства - принцип диспозитивності. Згідно з даним принципом, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Дослідивши позовну заяву суддя встановив, що позивач одночасно посилається як на норми матеріального права, які регулюють договірні зобов`язання, зокрема ст. 693 Цивільного кодексу України (про попередню оплату товару) так і на норму ст. 1212 Цивільного кодексу України (загальні положення про зобов`язання у зв`язку з набуттям, збереженням майна без достатньої правової підстави), яка регулює випадки набуття майна або його збереження без достатніх правових підстав, вказані норми за своїм змістом є різними правовими підставами.

Суддя зазначає, що під предметом позову розуміється певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення.

Підставу позову становлять обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги щодо захисту права та охоронюваного законом інтересу.

Обставини, які формують зміст правовідносин, впливають на застосування норм матеріального права.

Отже, позовна заява повинна містити предмет та підстави позову, які мають визначатися чітко.

Відповідно до п. 8 ч. 3 ст. 162 ГПК України, позовна заява повинна містити перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Всупереч вказаному позивачем у позовній заяві не зазначено про наявність у нього або іншої особи оригіналів письмових доказів, копії яких додано до заяви.

Відповідно до п. 9 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи.

Позивачем, всупереч вимогам п. 9 ч. 3 ст. 162 ГПК України, не зазначено у позовній заяві та не додано попереднього (орієнтовного) розрахунку суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 164 ГПК України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Дослідивши позовну заяву суддя встановив, що позивачем не надано доказів сплати судового збору, втім за текстом позовної заяви позивач зазначає, що згідно із ст. 8 Закону України "Про судовий збір" враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі.

Суддя розцінює вказане як клопотання про відстрочення чи розстрочення сплати судового збору та зазначає таке.

Статтею 8 Закону України "Про судовий збір" передбачено, що враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов:

1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або

2) позивачами є: а) військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда; г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або

3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

З огляду на наведене, звільнення від сплати судового збору, його відстрочення чи розстрочення є дискреційним правом, а не обов`язком суду, можливість реалізації якого пов`язується з майновим станом особи.

Суддя зазначає, що наведеними правовими нормами статті 8 Закону України "Про судовий збір" встановлено чіткий і вичерпний перелік умов, а також суб`єктних та предметних критеріїв, за наявності яких, з огляду на майновий стан сторони, суд може, зокрема, відстрочити сплату судового збору.

З огляду на відсутність щодо позивача умов, визначених ст. 8 Закону України "Про судовий збір", суддя доходить висновку про відсутність правових підстав для задоволення клопотання про відстрочення чи розстрочення сплати судового збору.

Ч. 1 ст. 4 Закону України "Про судовий збір", встановлено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

За подання до господарського суду встановлено такий розмір та порядок сплати судового збору: за позовними заявами майнового характеру - 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; за позовними заявами немайнового характеру - 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Законом України "Про державний бюджет України на 2023 рік" станом на 01.01.2023 встановлено прожитковий мінімум для працездатних осіб на рівні 2 684 грн.

Оскільки подана позовна заява має майновий характер, за її подання необхідно сплатити судовий збір у розмірі 4 808,47 грн, якщо ціна позову становить 320 564,53 грн (320 564,53 х 1,5% = 4 808,47) або 4 814,46 грн, якщо ціна позову становить 320 963,80 грн (320 963,80 х 1,5% = 4 814,46 грн).

Відповідно до ч. 1 ст. 174 ГПК України - суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно з ч. 2 ст. 174 ГПК України - в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

За ч. 3-4 ст. 174 ГПК України - якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Керуючись ст. 162, 164, 174, 234-235 Господарського процесуального кодексу України, суддя

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Виконавчого комітету Мошнівської сільської ради залишити без руху.

У строк, який не перевищує десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху, позивачу усунути недоліки позовної заяви шляхом подання до суду уточненої позовної заяви із зазначенням ціни позову, обґрунтованого розрахунку сум, що стягуються чи оспорюються, конкретних правових підстав позову, із зазначенням про наявність у позивача або іншої особи оригіналів письмових доказів, копії яких додано до заяви, попереднього (орієнтовного) розрахунку суми судових витрат, які позивач поніс і очікує понести в зв`язку із розглядом справи.

У той же строк - протягом десяти днів з дня отримання даної ухвали, надати суду докази направлення уточненої позовної заяви відповідачеві.

Надати докази сплати судового збору у розмірі 4 808,47 грн, якщо ціна позову становить 320 564,53 грн або 4 814,46 грн, якщо ціна позову становить 320 963,80 грн за такими реквізитами:

Отримувач коштів: ГУК у Черк. обл. / тг м. Черкаси/22030101.

Код отримувача (код за ЄДРПОУ): 37930566.

Банк отримувача: Казначейство України(ел. адм. подат.).

Код банку отримувача (МФО): 899998

Рахунок отримувача: UA518999980313161206083023759.

Код класифікації доходів бюджету: 22030101.

Призначення платежу: *;101;


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і має відповідну відмітку у паспорті);Судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача), Господарський суд Черкаської області (назва суду, де розглядається справа).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Копію ухвали направити позивачу.

Суддя Зоя ЗАРІЧАНСЬКА

Дата ухвалення рішення21.03.2023
Оприлюднено23.03.2023

Судовий реєстр по справі —925/380/23

Ухвала від 14.04.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

Ухвала від 21.03.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні