Ухвала
від 20.03.2023 по справі 910/3232/22
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

20 березня 2023 року

м. Київ

cправа № 910/3232/22

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Бакуліна С. В. головуючий (доповідач), Кібенко О.Р., Студенець В.І.,

розглянувши матеріали касаційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг"</a>

на постанову Північного апеляційного господарського суду від 07.02.2023 (головуючий суддя - Яковлєв М.Л., судді: Шаптала Є.Ю., Разіна Т.І.) та рішення Господарського суду міста Києва від 15.08.2022 (суддя Літвінова М.Є.)

у справі №910/3232/22

за позовом Акціонерного товариства "ДТЕК Дніпроенерго"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг"</a>,

треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - 1. Товариство з обмеженою відповідальністю "Оператор газотранспортної системи України",

2. Міністерство енергетики України,

про зобов`язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

Акціонерне товариство "ДТЕК Дніпроенерго" (далі - АТ "ДТЕК Дніпроенерго") звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг"</a> (далі - ТОВ "ГК "Нафтогаз Трейдинг") про зобов`язання вчинити дії, а саме здійснити реєстрацію Акціонерного товариства "ДТЕК Дніпроенерго" в реєстрі споживачів постачальника на платформі оператора газотранспортної системи у квітні 2022 в обсягах (вказані у прохальній частині позовної заяви та заяви про збільшення розміру позовних вимог).

Рішенням Господарського суду міста Києва від 15.08.2022 у справі №910/3232/22, яке залишене без змін постановою Північного апеляційного господарського суду від 07.02.2023, позовні вимоги задоволені повністю; ТОВ "ГК "Нафтогаз Трейдинг" зобов`язано здійснити реєстрацію АТ "ДТЕК Дніпроенерго" в реєстрі споживачів постачальника на платформі Оператора Газотранспортної системи у квітні 2022 року.

ТОВ "ГК "Нафтогаз Трейдинг" звернулося 27.02.2023 (згідно з даними на поштовому конверті) до Верховного Суду з касаційною скаргою, в якій просить скасувати постанову Північного апеляційного господарського суду від 07.02.2023 та рішення Господарського суду міста Києва від 15.08.2022 у справі №910/3232/22 і прийняти нове рішення, яким у задоволені позову відмовити повністю.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи (касаційної скарги, апеляційної скарги, заяви) між суддями від 28.02.2023 для розгляду справи №910/3232/22 визначено склад колегії суддів: Бакуліна С.В. головуючий, Студенець В.І., Кібенко О.Р.

Пунктом 5 частини другої статті 290 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) унормовано, що у касаційній скарзі повинно бути зазначено підставу (підстави), на якій (яких) подається касаційна скарга з визначенням передбаченої (передбачених) статтею 287 цього Кодексу підстави (підстав).

На виконання вимог пункту 5 частини другої статті 290 ГПК України ТОВ "ГК "Нафтогаз Трейдинг", обґрунтовуючи підстави касаційного оскарження вищезазначених судових рішень, зазначаючи пункт 3 частини другої статті 287 ГПК України, посилається на відсутність висновків Верховного Суду щодо можливості реєстрації споживача в реєстрі споживачів постачальника на інформаційній платформі Оператора Газотранспортної системи за минулі періоди, враховуючи що постачання природного газу у цей період - припинено. Також, скаржником зазначено, що касаційна скарга стосується питання права, яке має фундаментальне значення для формування єдиної правозастосовчої практики, ця справа становить значний суспільний інтерес та має виняткове значення для ТОВ "ГК "Нафтогаз Трейдинг" (підпункти "а" та "в" пункту 2 частини третьої статті 287 ГПК України).

Верховний Суд не бере до уваги обґрунтування касаційної скарги ТОВ "ГК "Нафтогаз Трейдинг" посиланням на те, що касаційна скарга стосується питання права, яке має фундаментальне значення для формування єдиної правозастосовчої практики та те, що ця справа має виняткове значення для учасника у справі, оскільки у пункті 2 частини третьої статті 287 ГПК України унормовано випадки ("а" - "г") лише при касаційному оскарженні судових рішень у малозначних справах та у справах з ціною позову до п`ятиста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до частини четвертої статті 294 цього Кодексу в ухвалі про відкриття касаційного провадження зазначаються підстава (підстави) відкриття касаційного провадження.

Ураховуючи викладене, перевіривши касаційну скаргу на відповідність вимогам параграфу 1 глави 2 Розділу IV ГПК України, Верховний Суд дійшов висновку про відкриття касаційного провадження у справі №910/3232/22 з підстави, передбаченої пунктом 3 частини другої статті 287 ГПК України.

За змістом статті 295 ГПК України учасники справи мають право подати до суду касаційної інстанції відзив на касаційну скаргу в письмовій формі протягом строку, встановленого судом касаційної інстанції в ухвалі про відкриття касаційного провадження.

Оскільки подання відзиву на касаційну скаргу в письмовій формі є правом учасників справи, у разі реалізації такого права суд касаційної інстанції встановлює відповідний строк для подання зазначеного відзиву.

Частиною третьою статті 301 ГПК України встановлено, що розгляд справи у суді касаційної інстанції здійснюється у судовому засіданні з повідомленням учасників справи.

Керуючись статтями 121, 234, 287, 290, 294, 301 ГПК України, Верховний Суд

У Х В А Л И В:

1. Відкрити касаційне провадження за касаційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг"</a> на постанову Північного апеляційного господарського суду від 07.02.2023 та рішення Господарського суду міста Києва від 15.08.2022 у справі №910/3232/22.

2. Призначити касаційну скаргу до розгляду у відкритому судовому засіданні на 19 квітня 2023 року о 12:00 у приміщенні Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду за адресою: м. Київ, вул. О.Копиленка, 6, в залі судових засідань №328.

3. Довести до відома учасників справи, що їх явка в судове засідання не є обов`язковою, а також про їх право на участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції, у тому числі поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів за відповідною заявою.

4. Встановити іншим учасникам справи строк для подання відзиву на касаційну скаргу до 13 квітня 2023 року. Відсутність відзиву на касаційну скаргу не перешкоджає перегляду судового рішення.

5. Витребувати з Господарського суду міста Києва та/або Північного апеляційного господарського суду матеріали справи №910/3232/22.

6. Копію ухвали надіслати Господарському суду міста Києва та Північному апеляційному господарському суду.

7. Інформацію у справі, що розглядається, можна отримати на сторінці суду на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет за веб адресою: https://supreme.court.gov.ua/supreme/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Головуючий С. В. Бакуліна

Судді О. Р. Кібенко

В. І. Студенець

До уваги учасників судового процесу!

Суди продовжують працювати. Проте в умовах воєнного стану проведення відкритих судових засідань з викликом сторін має певні особливості щодо належного повідомлення учасників процесу про час та місце судових засідань, явки до суду та забезпечення безпеки відвідувачів. Неявка представників будь-якої із сторін з невідомих причин може завадити своєчасному розгляду справи навіть за умови явки представників інших сторін.

Просимо дотримуватися процесуальних норм та ставитися при цьому з повагою до інших учасників справи:

- максимально реалізувати право на участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, передбачене статтею 197 Господарського процесуального кодексу України;

- за відсутності нагальної потреби в участі в судовому засіданні в приміщенні Касаційного господарського суду подати клопотання про розгляд справи без участі учасників справи;

- за наявності потреби в участі в судовому засіданні в приміщенні Касаційного господарського суду повідомити про це суд.

Про свій вибір просимо завчасно повідомити суд поштою чи в електронному вигляді із застосуванням електронного цифрового підпису на електронну адресу суду (kgs@supreme.court.gov.ua) або використати для цього підсистему Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи "Електронний суд".

Дата ухвалення рішення20.03.2023
Оприлюднено22.03.2023

Судовий реєстр по справі —910/3232/22

Постанова від 24.05.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Бакуліна С. В.

Ухвала від 19.04.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Бакуліна С. В.

Ухвала від 20.03.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Бакуліна С. В.

Постанова від 07.02.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Ухвала від 22.12.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Ухвала від 21.11.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Рішення від 15.08.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Літвінова М.Є.

Ухвала від 02.08.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Літвінова М.Є.

Ухвала від 12.07.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Літвінова М.Є.

Ухвала від 12.06.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Літвінова М.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні