Рішення
від 16.03.2023 по справі 195/271/23
ТОМАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 195/271/23

2/195/141/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р АЇ Н И

16.03.2023 року с-ще Томаківка Дніпропетровської області

Томаківський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді Кондус Л.А., при секретарі Дєєвої Ю.С.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду смт.Томаківка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом,

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до відповідача ОСОБА_2 про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом після смерті брата ОСОБА_3 .

Представник позивача обґрунтовує позовні вимоги тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер брат позивача ОСОБА_3 .

01.11.2021 постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії державним нотаріусом Другої нікопольської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, у зв`язку з не наданням нотаріусу документів, що посвідчують право власності спадкодавця ОСОБА_3 на спадкове майно, в тому числі на спірну земельну ділянку.

Відповідно до Витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, номер витягу НВ-5100778742022 від 06.10.2022 року, земельна ділянка має кадастровий номер 1225483500:01:004:0172.

Представник позивача ОСОБА_4 подав до суду письмову заяву про розгляд справи за його відсутності та за відсутності позивача, позовні вимоги підтримують в повному обсязі.

Відповідач у судове засідання не з`явилася, але також подала до суду заяву про розгляд справи за її відсутності, при цьому зазначила, що проти позовних вимог не заперечує.

Відповідно доч.2ст.247 ЦПКУкраїни фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Вивчивши матеріали справи, дослідивши надані докази, суд вважає, що даний позов підлягає задоволенню, так як знайшов своє підтвердження матеріалами справи, що підтверджують вказані факти та викладені правовідносини.

Судом встановлено, що позивач, як спадкоємець за законом, звертався до державного нотаріуса Другої нікопольської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області для отримання свідоцтва про право на спадщину за законом на спадкове майно, до якого входить земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 1,0200 гектарів, яка розташована на території Томаківської селищної ради Нікопольського (до перейменування Томаківського) району Дніпропетровської області, належну його рідному брату ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Зазначені обставини підтверджуються: свідоцтвом про смерть ОСОБА_3 серії НОМЕР_1 (а.с.10); свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 (а.с.12); свідоцтвом про народження позивача серії НОМЕР_3 (а.с.11) щодо підтвердження родинного зв`язку із спадкодавцем.

Після смерті ОСОБА_3 Томаківською державною нотаріальною конторою Дніпропетровської області було відкрито спадкову справу № 84/2007.

Державний нотаріус Другої нікопольської державної нотаріальної контори, «Постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії» за вих. № 118/02-31 від 01.11.2021 року, відмовив позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на зазначене нерухоме майно, так як відсутні правовстановлюючі документи, а саме відсутній документ, який підтверджує державну реєстрацію права власності на земельну ділянку за спадкодавцем і його місцезнаходження позивачу невідоме. Дана обставина підтверджується зазначеною Постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії (а.с.13).

Після померлого ОСОБА_3 залишилася дружина померлого - ОСОБА_2 , яка є відповідачем у даній справі, та яка відповідно до статті 1261 ЦК України мала першу чергу права на спадкування 1/8 частки спадкового майна за законом. Однак остання не прийняла вищезгадану спадщину та відмовилася від її прийняття на користь позивача в порядку частини 2 статті 1274 ЦК України.

На день смерті спадкодавця, залишилось спадкове майно, яке складається з 1/8 (однієї восьмої) частки земельної ділянки, площею 1,0200 гектарів, яка розташована на території Томаківської селищної ради Нікопольського (до перейменування Томаківського) району Дніпропетровської області, яка належала ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_4 , спадкоємцем на обов`язкову частку якого був син померлого - ОСОБА_3 , спадщина якого на 1/8 (одну восьму) частку спадкового майна залишилась відкритою, та на дану частину свідоцтво про право на спадщину не видавалось, а спадкоємцем за заповітом на 7/8 (сім восьмих) часток був син померлого - позивач, який отримав свідоцтва про право на спадщину за заповітом на вищезазначене спадкове майно після померлого ОСОБА_5 .

До майна померлого ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 (копія свідоцтва про смерть НОМЕР_5 ), Томаківською державною нотаріальною конторою Дніпропетровської області було відкрито спадкову справу № 28/2005.

Від імені ОСОБА_5 було посвідчено заповіт Кисличуватською сільською радою Томаківського району Дніпропетровської області від 14.12.1995 зареєстрованого за № 70 на ім`я позивача (а.с.16).

Згідно Свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 01.07.2005 № 1430 (а.с.14), виданого державним нотаріусом Томаківської державної нотаріальної контори Корнієнко Я.С., земельна ділянка розміром 8,110 га в межах згідно з планом, наданої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що перебуває на території Кисличуватської сільської ради Томаківського району Дніпропетровської області, належала ОСОБА_5 на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серії IV -ДП № 053807 виданого Кисличуватською сільською радою Томаківського району Дніпропетровської області 28.10.2000 року, зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 639 і відповідно до зазначеного Свідоцтва про право на спадщину за заповітом була успадкована позивачем в розмірі 7/8 частин, а частина, що являє собою земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 1,0200 гектарів, залишилася відкритою.

Після смерті ОСОБА_3 до нотаріальної контори зверталися діти померлого ОСОБА_6 та ОСОБА_7 про відмову від належної їм частки спадкового майна на користь матері ОСОБА_2 , яка в свою чергу зверталася до нотаріальної контори із заявою про видачу свідоцтв про право на спадщину, що відкрилася після смерті чоловіка ОСОБА_3 . З даних свідоцтв про право на спадкове майно, яке успадкувала ОСОБА_2 , не вбачається переліку спірного майна, право власності на яке просить визнати позивач в порядку спадкування за законом.

Померлий брат позивача - ОСОБА_3 не набув право власності в установленому порядку на 1/8 обов`язкову частку спадкового майна за законом після смерті свого батька ОСОБА_5 . В зв`язку з чим, 01.11.2021 постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії державним нотаріусом Другої нікопольської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, у зв`язку з не наданням нотаріусу документів, що посвідчують право власності спадкодавця ОСОБА_3 на спадкове майно.

Відповідно до ст.ст.15, 16 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства. Способом захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права.

Відповідно до статті 328 ЦК України, право власності виникає на підставах, не заборонених законом, і вважається придбаним правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність придбання права власності не встановлена судом.

Згідно статті 1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до статті 1225 ЦК України, право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

У першу чергу право на спадкування за законом, відповідно до статті 1261 Цивільного кодексу України, мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

У другу чергу право на спадкування за законом, відповідно до статті 1262 Цивільного кодексу України, мають рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, тік і з боку матері.

Частиною 2 статті 1274 ЦК України визначено, що спадкоємець за законом має право відмовитися від прийняття спадщини на користь будь-кого із спадкоємців за законом незалежно від черги.

Частиною 1 статті 1297 ЦК України встановлено обов`язок спадкоємця звернутися до нотаріуса за видачею свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Відповідно до пункту 23 Постанови №7 Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 року «Про судову практику у справах про спадкування», у разі відмови нотаріуса в оформлені права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до пункту 3.1. роз`яснення Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.05.2013 № 24-753/0/4-13 «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування», умовою для переходу в порядку спадкування права власності на об`єкти нерухомості, в тому числі житловий будинок, інші споруди, земельну ділянку є набуття спадкодавцем зазначеного права у встановленому законодавством України порядку.

Належність правовстановлюючих документів встановлюється судом відповідно до законодавства, яке було чинним на час набуття права власності.

Зазначені обставини встановлені рішенням суду від 05.04.2022 по цивільній справі № 195/2101/21, що набрало законної сили (17-18).

Відповідно до положень ст.ст. 120, 132, 137 Земельного Кодексу України істотною умовою набуття права власності на земельну ділянку є кадастровий номер земельної ділянки.

Відповідно до Витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, номер витягу НВ-5100778742022 від 06.10.2022 року, земельна ділянка має кадастровий номер 1225483500:01:004:0172.

Відповідно до Витягу № НВ-99049548442023 від 31.01.2023 року із технічної документації з нормативної грошової оцінки земельних ділянок, нормативно грошова оцінка земельної ділянки кадастровий номер 1225483500:01:004:0172 складає 26 929,35 гривень.

Виходячи із наведеного, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог і має підстави для задоволення позову в повному обсязі.

Статтею 141 ЦПК України передбачено, що судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Позивач просить суд не стягувати з відповідача на свою користь судовий збір, тому суд вважає можливим звільнити відповідача від відшкодування таких витрат.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 3, 4,9, 83, 229, 235, ч.2 ст. 247, 258, 259, 265, 268 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) до ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 ) про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , як спадкоємцем за законом після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , право особистої приватної власності, в порядку спадкування за законом, на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 1,0200 гектарів, кадастровий номер 1225483500:01:004:0172, яка розташована на території Томаківської селищної ради Нікопольського (до перейменування Томаківського) району Дніпропетровської області.

Сплачений у справі ОСОБА_1 судовий збір в сумі 1073,60 грн. залишити в дохід держави звільнивши від відшкодування таких витрат ОСОБА_2 .

Рішення судунабирає законноїсили післязакінчення строкуподання апеляційноїскарги всімаучасниками справи,якщо апеляційнускаргу небуло подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Дніпровського апеляційного суду через Томаківський районний суд Дніпропетровської області протягом тридцяти днів після проголошення рішення.

Суддя: Л. А. Кондус

СудТомаківський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення16.03.2023
Оприлюднено23.03.2023
Номер документу109690023
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —195/271/23

Рішення від 16.03.2023

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Кондус Л. А.

Ухвала від 01.03.2023

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Кондус Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні