Рішення
від 20.03.2023 по справі 513/212/23
САРАТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 513/212/23

Провадження № 2-о/513/16/23

Саратський районний суд Одеської області

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 березня 2023 року Саратський районний суд Одеської області у складі:

головуючої судді Рязанової К.Ю.,

за участю: секретаря судового засідання Фабрикатор Н.В.,

представника заявника адвоката Реу Р.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в смт Сарата Одеської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 в особі представника адвоката Реу Руслана Васильовича, за участю заінтересованої особи: Саратський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Білгород-Дністровському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Одеса) про встановлення факту, що має юридичне значення,

В С Т А Н О В И В:

02 лютого 2023 року представник заявника адвокат Реу Р.В. звернувся до суду із заявою, в якій просить встановити факт, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , є матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Заяву обґрунтував тим, що після смерті матері відкрилась спадщина на належне їй на праві приватної власності майно. Однак, оформити свої спадкові права він позбавлений можливості через необхідність підтвердження факту родинних відносин зі спадкодавцем ОСОБА_2 .

Заявник ОСОБА_1 та його представник адвокат Реу Р.В. у судовому засіданні заяву підтримали, просили її задовольнити.

Представник Саратського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Білгород-Дністровському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Одеса) будучи належним чином повідомленим про день, час та місце судового розгляду, до суду не з`явився, надав письмову заяву, в якій просив суд справу розглядати без його участі.

Свідок ОСОБА_3 суду пояснила: ОСОБА_2 вона знає з дитинства, разом ходили до школи. ОСОБА_2 мала двох синів: ОСОБА_1 та ОСОБА_4 . ОСОБА_2 проживала по АДРЕСА_1 разом з ОСОБА_1 . ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 померла. Їй достеменно відомо про те, що ОСОБА_1 є сином покійної ОСОБА_2 .

Свідок ОСОБА_4 суду пояснив: він є рідним братом заявника. ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 є їх матір`ю. Він підтверджеє той факт, що ОСОБА_2 є рідною матір`ю заявника ОСОБА_1 .

Заслухавши заявника, його представника, свідків ОСОБА_4 , та ОСОБА_3 , дослідивши та оцінивши докази, суд приходить до висновку про задоволення заяви з таких підстав.

Частиною 7 ст.19 ЦПК України визначено, що окреме провадження призначене для розгляду справ про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов для здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до ч.1 ст.293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав. На підставі п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно п.1 ч.1 ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Відповідно до ч.1 ст. 22 Закону України Про державну реєстрацію актів цивільного стану внесення змін до актового запису цивільного стану проводиться відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану за наявності достатніх підстав. За наслідками перевірки зібраних документів орган державної реєстрації актів цивільного стану складає обґрунтований висновок про внесення змін до актового запису цивільного стану або про відмову в цьому.

Пунктом 2.13 Розділу ІІ Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, які затверджені наказом Міністерства юстиції України 12 січня 2011 року № 96/5 та зареєстровані в Міністерстві юстиції України 14 січня 2011 року № 55/18793, встановлений перелік підстав для внесення змін в актові записи цивільного стану.

Листом Саратського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Білгород-Дністровському районі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) від 01 лютого 2023 року за № 7/24.6-118, ОСОБА_1 , відмовлено внести зміни до актового запису № 86 від 14 лютого 2022 року про смерть ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та рекомендовано звернутись до суду щодо встановлення факту родинних відносин (а.с.9).

Як видно з копії паспорту громадянина України НОМЕР_1 , виданого 17 липня 1996 року Саратським РВ УМВС України в Одеській області, прізвище, ім`я, по батькові заявника ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.5-6).

Як встановлено з копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , виданого повторно 07 лютого 2020 року Саратським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), батьками ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є ОСОБА_5 та ОСОБА_2 (а.с.10).

З копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 , виданого 14 лютого 2022 року Саратським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Білгород-Дністровському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 84 роки (а.с.7).

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина на належне їй на праві приватної власності майно, а саме право власності на земельну ділянку площею 2,53 га, яка розташована на території Новоселівської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Постановою приватного нотаріуса Білгород-Дністровського районного нотаріального округу Одеської області Сулакова І.І. від 15 грудня 2022 року заявнику відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на земельну ділянку площею 2,53 га, розташовану на території Новоселівської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області, кадастровий номер 5124583900:01:002:0492, цільове призначення: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що належала ОСОБА_2 через розбіжності у прізвищах заявника та спадкодавця (а.с. 8).

Дослідивши спадкову справу № 224/2022, 04 липня 2022 року за заявою ОСОБА_1 приватним нотаріусом Білгород-Дністровського районного нотаріального округу Одеської області Сулаковим І.І. заведена спадкова справа після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . Зі спадкової справи вбачається, що 25 січня 2019 року ОСОБА_2 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_4 в с.Новоселівка Саратського району Одеської області склала заповіт, відповідно до якого на випадок своєї смерті заповіла земельну дялнку площею 2,53 га, яка розташована на території Новоселівської сільської ради Саратського району Одеської області, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (кадастровий номер земельної ділянки 5124583900:01:002:0492) сину, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який посвідчений секретарем виконавчого комітету Новоселівської сільської ради Саратського району Одеської області Драгановою Наталією Павлівною та зареєстрований в реєстрі за № 3. Відповідно до довідки № 437 від 12 липня 2022 року виданою Саратською селищною радою Білгород-Дністровського району Одеської області, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 на момент своєї смерті, яка настала ІНФОРМАЦІЯ_1 була зареєстрована у АДРЕСА_1 . На момент смерті за даною адресою були зареєстровані, проживали та до складу сім`ї входили: син ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та невістка ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с.23-37).

Досліджені судом докази підтверджують, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , є матір`ю заявника, який не має іншої можливості одержати документ, що посвідчує цей факт, чинним законодавством не передбачено іншого порядку його встановлення. Встановлення факту родинних відносин необхідно заявнику для реалізації його прав, а отже, заява є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 2, 5, 10-13, 19, 315, 319, 258, 259, 263-265, 268, 273 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

заяву задовольнити. Встановити факт, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Новоселівка Білгород-Дністровського району Одеської області, є матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Одеського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , паспорт НОМЕР_1 , виданий 17 липня 1996 року Саратським РВ УМВС України в Одеській області, РНОКПП НОМЕР_4 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 .

Представник заявника: адвокат Реу Руслан Васильович, свідоцтво на право заняття адвокатською діяльністю ОД № 003029, видане 21 червня 2017 року Радою адвокатів Одеської області, місцезнаходження: 68200, смт. Сарата, вул. Крістіана Вернера, 82 А, Білгород-Дністровського району Одеської області.

Заінтересована особа: Саратський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Білгород-Дністровському районі Одеської області Південного Міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), 68200, вул.Чкалова, 2, смтСарата, Одеської області, ЄДРПОУ 23212331.

Суддя К. Ю. Рязанова

СудСаратський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення20.03.2023
Оприлюднено23.03.2023
Номер документу109704148
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —513/212/23

Рішення від 20.03.2023

Цивільне

Саратський районний суд Одеської області

Рязанова К. Ю.

Ухвала від 06.02.2023

Цивільне

Саратський районний суд Одеської області

Рязанова К. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні