Ухвала
від 21.03.2023 по справі 130/2828/22
ВІННИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 130/2828/22

Провадження № 22-ц/801/795/2023

Категорія: 82

Головуючий у суді 1-ї інстанції Порощук П. П.

Доповідач :Панасюк О. С.

УХВАЛА

21 березня 2023 рокуСправа № 130/2828/22м. Вінниця

Вінницький апеляційний суд у складі судді судової палати з розгляду цивільних справ Панасюка О. С., вирішуючи питання про відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Жмеринського міськрайонного суду Вінницької області у складі судді Порощука П. П. від 16 лютого 2023 року у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Акціонерного товариства «Вінницяобленерго» про невиконання пункту 2 постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 312 від 14 березня 2018 року про обов`язок направлення споживачам заяви приєднання,

встановив:

15 березня 2023 року до Вінницького апеляційного суду ця надійшла апеляційна скарга.

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 необхідно залишити без руху, з огляду на таке.

Відповідно до пунктів 5, 6 частини другої статті 356 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України) в апеляційній скарзі має бути зазначено в чому полягає незаконність і (або) необґрунтованість рішення або ухвали (неповнота встановлення обставин, які мають значення для справи, та (або) неправильність установлення обставин, які мають значення для справи, внаслідок необґрунтованої відмови у прийнятті доказів, неправильного їх дослідження чи оцінки, неподання доказів з поважних причин та (або) неправильне визначення відповідно до встановлених судом обставин правовідносин тощо); нові обставини, що підлягають встановленню, докази, які підлягають дослідженню чи оцінці, обґрунтування поважності причин неподання доказів до суду першої інстанції, заперечення проти доказів, використаних судом першої інстанції.

Апеляційна скарга ОСОБА_1 в частині обґрунтувань вимог до суду апеляційної інстанції містить лише посилання на фактичні обставини справи без зазначення того, в чому конкретно полягає неправильне застосування норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.

Також ОСОБА_1 у апеляційній скарзі не вказав у чому полягає незаконність і (або) необґрунтованість рішення суду першої інстанції та не зазначив нові обставини, що підлягають встановленню, докази, які підлягають дослідженню чи оцінці, обґрунтування поважності причин неподання доказів до суду першої інстанції, заперечення проти доказів, використаних судом першої інстанції.

Апеляційний суд звертає також увагу на те, що апеляційна скарга ОСОБА_1 виконана у виді рукописного тексту кириличним алфавітом з використанням літер та слів, які відсутні в українській мові, що з урахуванням особливостей почерку особи, яка подала апеляційну скаргу, унеможливлює однозначне тлумачення її змісту.

Частина перша статті 3ЦПК України визначає, що цивільне судочинство здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України «Про міжнародне приватне право», законів України, що визначають особливості розгляду окремих категорій справ, а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Відповідно до частини першої статті 9 ЦПК України, цивільне судочинство в судах провадиться державною мовою.

Частиною першою статті 10Конституції України встановлено, що державною мовою в Україні є українська мова.

У рішенні Конституційного Суду України від 14 грудня 1999 року (справа №10-рп/99) зазначено, що українська мова як державна є обов`язковим засобом спілкування на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування (мова актів, роботи, діловодства, документації тощо), а також в інших публічних сферах суспільного життя, які визначаються законом (частина п`ята статті 10 Конституції України).

Частиною першою статті 12 Закону України «Про судоустрій та статус суддів» зазначено, що судочинство і діловодство в судах України проводяться державною мовою.

Системний аналіз частини першої статті 9 ЦПК України в контексті статті 10 Конституції України дає підстави для висновку про те, що всі письмові процесуальні документи (заяви, клопотання, скарги), які подаються до суду, повинні бути викладені виключно державною мовою.

За змістом статей 357, 185 ЦПК України апеляційний суд, встановивши, що апеляційну скаргу подано без додержання вимог, встановлених статтею 356 цього Кодексу постановляє ухвалу про залишення апеляційної скарги без руху, у якій зазначає недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення апеляційної скарги без руху.

Керуючись статтями 185, 356, 357 ЦПК України,

постановив:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 залишити без руху і надати строк для:

- зазначення в чому полягає незаконність і (або) необґрунтованість рішення суду першої інстанції;

- зазначення нових обставин, що підлягають встановленню, доказів, які підлягають дослідженню чи оцінці, обґрунтування поважності причин неподання доказів до суду першої інстанції, заперечення проти доказів, використаних судом першої інстанції;

- подання апеляційної скарги, викладеною державною (українською) мовою,

протягом десяти днів з дня отримання цієї ухвали.

Роз`яснити заявнику, що у разі не усунення недоліків у визначений строк, апеляційна скарга вважатиметься неподаною і буде повернута.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О. С. Панасюк

Дата ухвалення рішення21.03.2023
Оприлюднено23.03.2023

Судовий реєстр по справі —130/2828/22

Постанова від 11.05.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Панасюк О. С.

Постанова від 11.05.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Панасюк О. С.

Ухвала від 24.04.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Панасюк О. С.

Ухвала від 07.04.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Панасюк О. С.

Ухвала від 21.03.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Панасюк О. С.

Рішення від 16.02.2023

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Порощук П. П.

Рішення від 16.02.2023

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Порощук П. П.

Ухвала від 18.01.2023

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Порощук П. П.

Ухвала від 14.12.2022

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Порощук П. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні