Рішення
від 20.03.2023 по справі 539/4825/21
ЛУБЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 539/4825/21

Провадження № 2/539/20/2023

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 березня 2023 року Лубенський міськрайонний суд

Полтавської області

в складі: головуючого - судді Даценка В.М.

при секретарі - Шрейтер С.О.

з участю: позивача ОСОБА_1 ,

представника позивача ОСОБА_2 ,

представника відповідача КП «Полтавська обласна станція переливання крові» Полтавської обласної ради Тарєлка С.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Лубни Полтавської області в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до комунального підприємства «Полтавська обласна станція переливання крові» Полтавської обласної ради про поновлення на роботі,

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до Комунального підприємства «Полтавська обласна станція переливання крові» Полтавської обласної ради про поновлення на роботі.

В позові вказав, що 01.12.2011 він був працевлаштований на посаду в.о. завідувача відділу заготівлі крові, лікаря-терапевта у Лубенську обласну станцію переливання крові 03.12.2012 був призначений на посаду завідувача відділу заготівлі крові, лікаря-терапевта у Лубенську обласну станцію переливання крові.

З 03.08.2018 Лубенську обласну станцію переливання крові було реорганізовано у Комунальне підприємство «Лубенська обласна станція переливання крові» Полтавської обласної ради.

З 24.11.2020 Комунальне підприємство «Лубенська обласна станція переливання крові» Полтавської обласної ради було реорганізовано шляхом приєднання (у вигляді структурного підрозділу) до Комунального підприємства «Полтавська обласна станція переливання крові» Полтавської обласної ради.

У зв`язку з скороченням штатів, за згодою позивача, наказом Головного лікаря Комунального підприємства «Полтавська обласна станція переливання крові» Полтавської обласної ради №21-к від 27.01.2021 його було переведено на посаду «лікар-терапевт відділу заготівлі крові та її компонентів структурного підрозділу «Лубенська станція переливання крові».

01.02.2019у позивачасталося гострепорушення мозковогокровообігу поішемічному типу(інсульт),внаслідок чоговін фактичноповністю втративможливість користуватисьлівою рукою. Стан здоров`я позивача за висновками медичних комісій та щопіврічних медичних оглядів не перешкоджав виконувати його професійні обов`язки.

Наказом головного лікаря Комунального підприємства «Полтавська обласна станція переливання крові» Полтавської обласної ради №114 від 25.05.2021 позивачу було оголошено догану за помилки у подачі статистичних даних Лубенської СПК, які були надіслані у Полтаву. Позивач вважає, що цей наказ є незаконним, тому що доповідна ОСОБА_3 на позивача датована 23.04.2021, а притягнутий позивач до дисциплінарної відповідальності 25.05.2021, тобто, з пропуском місячного строку, який встановлений ст.148 КЗпПУ.

До того ж, статистичні дані від Лубенської СПК формує і передає керівництву у м.Полтава спеціальний працівник Лубенської СПК, який і є відповідальним за збирання, формування та передачу статистичної інформації.

Наказом головного лікаря Комунального підприємства «Полтавська обласна станція переливання крові» Полтавської обласної ради №125 від 14.06.2021 позивачу було оголошено другу догану за ненадання вчасної медичної допомоги донору ОСОБА_4 , яку вимушена була надавати інший лікар Лубенської СПК ОСОБА_5 . Втім, у обов`язках медичних сестер та саме в обов`язки ОСОБА_5 і входить надавати медичну допомогу донорам.

Крім того, як вбачається з самого тексту наказу, про ці події Головному лікарю Полтавської обласної СПК стало відомо з доповідної ОСОБА_3 від 23.04.2021, а наказ виданий тільки 14.06.2021, тобто з пропуском місячного строку, який встановлений ст.148 КЗпПУ.

Наказом головного лікаря Комунального підприємства «Полтавська обласна станція переливання крові» Полтавської обласної ради №200-к від 22.10.2021 позивача в порядку застосування дисциплінарного стягнення по ст.147 КЗпПУ та згідно із положеннями п.3 ч.1 ст.40 КЗпПУ було звільнено з роботи «за систематичне невиконання без поважних причин обов`язків, покладених трудовим договором і правилами внутрішнього трудового розпорядку».

Підставою для застосування такого дисциплінарного покарання як «звільнення» у наказі, для аргументації «систематичності» було зазначено те, що позивач вже двічі притягувався до дисциплінарної відповідальності у вигляді оголошення «догани», а також після цих стягнень продовжив вчиняти нові дисциплінарні проступки, про які головному лікарю стали відомі з доповідної ОСОБА_3 , де вказано, що позивач подав статистичний звіт за 9 місяців 2021 року до Полтавської обласної СПК із помилками. Однак, статистичні дані від Лубенської СПК формує і передає керівництву у м. Полтава спеціальний працівник Лубенської СПК, який і є відповідальним за збирання, формування та передачу статистичної інформації.

Також у наказі зазначено, що серед «нових» проступків є випадок незабезпечення холодового ланцюга при здійсненні заготівлі та переробки донорської крові. Констатовано порушення п.2.2. функціональних обов`язків відповідальної особи. Однак, обов`язок суворого дотримання та виконання заходів підтримання холодового ланцюга знаходиться не у моїх обов`язках, а у обов`язках медичних сестер Лубенської СПК, які і займаються збирання, упакуванням, переробкою та збереженням крові та її компонентів.

Як вбачається з тексту наказу, про ці «нові» події Головному лікарю Полтавської обласної СПК стало відомо з доповідної ОСОБА_3 від 17.09.2021, а наказ виданий тільки 22.10.2021, тобто з пропуском місячного строку, який встановлений ст.148 КЗпПУ.

Крім того, після переведення позивача на нову посаду «лікар-терапевт відділу заготівлі крові та її компонентів структурного підрозділу «Лубенської станції переливання крові» його під розпис із новими трудовими обов`язками, з посадовою інструкцією ніхто не ознайомлював.

Прохає суд:

1. Визнати незаконним та скасувати наказ головного лікаря Комунального підприємства «Полтавська обласна станція переливання крові» Полтавської обласної ради №200-к від 22.10.2021 «Про звільнення з роботи» відносно лікаря-терапевта відділу заготівлі крові та її компонентів структурного підрозділу «Лубенської станції переливання крові» ОСОБА_1 та поновити його на роботі на посаді лікаря-терапевта відділу заготівлі крові та її компонентів структурного підрозділу «Лубенська станція переливання крові» Комунального підприємства «Полтавська обласна станція переливання крові» Полтавської обласної ради.

2. Зобов`язати Комунальне підприємство «Полтавська обласна станція переливання крові» Полтавської обласної ради повернути ОСОБА_1 утриману з нього при звільненні компенсацію за невикористану відпустку за період роботи з 22.10.21 по 01.12.2021 у розмірі 230,44 грн за 3 календарних дні.

3. Зобов`язати Комунальне підприємство «Полтавська обласна станція переливання крові» Полтавської обласної ради сплатити ОСОБА_1 заробітну плату за весь час вимушеного прогулу (незаконного звільнення з роботи) з 22.10.2021 по дату фактичного його поновлення на роботі включно.

15.12.2021р. відповідачем направлено відзив на позов, в якому зазначено, що 24.10.2020 Комунальне підприємство «Лубенська обласна станція переливання крові» Полтавської обласної ради було реорганізоване шляхом приєднання до Комунального підприємства «Полтавська обласна станція переливання крові» Полтавської обласної ради» (КП «Полтавська ОСПК» ПОР). Наразі, в складі КП «Полтавська ОСПК» ПОР діє структурний підрозділ - «Лубенська станція переливання крові комунального підприємства «Полтавська обласна станція переливання крові» Полтавської обласної ради» (СП «Лубенська СПК»).

З 01 лютого 2021 року ОСОБА_1 , в зв`язку зі скороченням штату, за його згодою, був переведений на посаду лікаря-терапевта СП «Лубенська СПК» ВЗК, діючи згідно посадової інструкції та функціональних обов`язків відповідальної особи у структурному підрозділі СП «Лубенська СПК» ВЗК, покладених на нього.

ОСОБА_1 був належним чином ознайомлений з покладеними на нього посадовими та функціональними обов`язками, про що свідчать його підписи у відповідних інструкціях.

26 квітня 2021 року на ім`я головного лікаря Комунального підприємства «Полтавська обласна станція переливання крові» Полтавської обласної ради ОСОБА_6 надійшла доповідна записка заступника керівника з організаційно-трансфузіологічної допомоги ОСОБА_3 від 23.04.2021 р. відносно лікаря-терапевта ВЗК, відповідальної особи ВЗК у Лубенській СПК ОСОБА_1 зі скаргами на непрофесійну та неналежну поведінку.

З Протоколу засідання комісії КП «Полтавська ОСПК» ПОР від 14.05.2021 № 1/ПР з проведення службового розслідування за фактом доповідної записки ОСОБА_3 встановлено, що 05.05.2021 ОСОБА_1 подав звітність про роботу трансфузійної служби за квітень 2021 року, де були наявні помилки. Таким чином, днем виявлення дисциплінарного порушення є 14.05.2021 року.

Відповідно до функціональних обов`язків на ОСОБА_1 покладається обов`язок щодо подачі місячних звітів про рух крові та відповідальність за правильність їх заповнення.

Звіт (відомість за квітень 2021 року), наданий ОСОБА_1 не відповідає показникам, які були надані в статистичному звіті за квітень 2021 року Лубенської СПК.

ОСОБА_1 , подавши звіт (відомість) із невідповідностями показникам, які були надані в статистичному звіті за квітень 2021 року структурного підрозділу - «Лубенська станція переливання крові» Комунального підприємства «Полтавська обласна станція переливання крові» Полтавської обласної ради» порушив вимоги п.п. 2.6., 2.11., 2.16., 4 Функціональних обов`язків відповідальної особи структурних підрозділів «Кременчуцька СПК», «Лубенська СПК» відділу заготівлі крові та її компонентів комунального підприємства «Полтавська обласна станція переливання крові» Полтавської обласної ради, код КП 1210.1, чим здійснив порушення трудової дисципліни.

Комісія із проведення службового розслідування 14.05.2021 було виявлене вищевказане порушення позивачем. За вказане порушення ОСОБА_1 було притягнуто до дисциплінарної відповідальності у вигляді винесення догани Наказом головного лікаря від 25.05.2021 № 114.

На виконання наказу головного лікаря Комунального підприємства «Полтавська обласна станція переливання крові» Полтавської обласної ради «Про проведення службового розслідування» від 27.05.2021 р. № 116, було проведене службове розслідування за фактом ненадання ОСОБА_1 медичної допомоги донору 11.05.2021, з огляду на пояснення ОСОБА_5 , лікаря-терапевта, відповідальної особи структурного підрозділу «Лубенська станція переливання крові» відділу комплектування донорських кадрів, ОСОБА_7 сестри медичної операційної СП «Лубенська СПК» донорської зали відділу заготівлі крові та її компонентів, що зафіксовані у Протоколі засідання комісії Комунального підприємства «Полтавська обласна станція переливання крові» Полтавської обласної ради (далі- КП «Полтавська ОСПК» ПОР) від 14.05.2021 № 1/ПР з проведення службового розслідування за фактом доповідної записки ОСОБА_3 . Таким чином, днем виявлення дисциплінарного порушення є 14.05.2021.

Комісією виявлено, що після здійснення донації у одного з донорів наступила гіпотонія. ОСОБА_1 був присутній, проте, ОСОБА_1 невідкладних заходів допомоги не надавав, через що до донорської зали було викликано лікаря-терапевта СП «Лубенська СПК» ВКДК ОСОБА_5 , яка надала медичну допомогу донору у вигляді ін`єкції кофеїна бензоата.

Про надання медичної допомоги донорам в разі необхідності, зазначено в посадовій інструкції лікара-терапевта.

Відповідно до Стандартної операційної процедури ВЗК-МП-№-01, затвердженої головним лікарем КП «Полтавська ОСПК» ПОР від 27.02.2019, медикаментозна невідкадна допомога донорам надається лікарем, відповідальним за процес заготівлі крові.

ОСОБА_1 , не надавши необхідної невідкладної медичної допомоги донору, не заповнивши необхідну медичну документацію щодо факту надання медичної допомоги донору, порушив вимоги Стандартної операційної процедури ВЗК-МП-№-01, п.п. 1.3., 2.4., 2.7., 2.10., 2.13. Посадової інструкції, чим здійснив порушення трудової дисципліни, за що його було притягнуто до дисциплінарної відповідальності наказом головного лікаря від 14.06.2021 № 125.

Комісією із проведення службового розслідування 14.05.2021 було виявлене порушення позивачем у вигляді ненадання медичної допомоги донору. Тому, накладення дисциплінарного стягнення у вигляді догани було здійснене у межах визначеного законом строку.

Законом встановлений тримісячний строк для оскарження дисциплінарних стягнень у вигляді догани. ОСОБА_1 у встановлені строки не здійснював оскарження наведений вище дисциплінарних стягнень у вигляді доган від 25.05.2021 та 14.06.2021, вказані догани не втратили юридичної сили. У зв`язку з цим відповідач вважає, що позивач фактично погодився з накладеними на нього дисциплінарними стягненнями, адже ним не вчинялося жодних дій щодо їх оскарження.

У зв`язку з доповідною запискою заступника керівника із організаційно- трансфузіологічної допомоги СП Лубенська СПК КП «Полтавська ОСПК» ПОР Петрової Т.Г., отримана 22.09.2021 зі скаргами на непрофесійну та неналежну поведінку лікаря-терапевта, відповідальної особи СП Лубенської СПК ВЗК Антоненка О.І. було прийнято наказ в.о. головного лікаря комунального підприємства «Полтавська обласна станція переливання крові» Полтавської обласної ради «Про проведення службового розслідування» від 29.09.2021 р. №174.

Під час проведення службового розслідування надійшла доповідна записка з додатком від уповноваженої особи з якості ОСОБА_8 від 01.10.2021, у зв`язку з проведенням зовнішнього аудиту у СП «Лубенська СПК», де вказано, що у роботі цього структурного підрозділу були виявлені критичні та суттєві невідповідності вимогам ДСТУ І8О 9001:2015, СОП КП «Полтавська ОСПК» ПОР, зокрема, недотримання холодового ланцюгу, неволодіння ОСОБА_1 обліковою документацією. Окрім цього, відповідно до звіту за результатами зовнішнього аудиту встановлено відсутність контролю за обладнанням відділу та можливість несакціонованого доступу до приміщень для заморожування плазми. Таким чином, днем виявлення порушення є 01.10.2021.

Згідно функціональних обов`язків на ОСОБА_1 покладався обов`язок щодо організації роботи ВЗК у СП Лубенська СПК та дотримання технічних норм і правил , а також обов`язок щодо подачі місячних, квартальних звітів про рух крові та її компонентів та відповідальність за правильність їх заповнення.

Як вбачається із пояснювальної записки в.о. завідувача ВЗК Згонника І.С. щодо надання лікарем-терапевтом, уповноваженою особою ВЗК СП Лубенська СПК ОСОБА_1 статистичної звітності по заготівлі крові за період з 01.01.2021 по 01.10.2021, після звірки наданих ОСОБА_1 звітних даних та даних, що містяться у наданих сканованих копіях журналів СП Лубенська СПК Фракціонування ВЗК та формою 441/0 програмного продукту Crystl Finance Millenium у звітах уповноваженої особи ОСОБА_1 виявилися суттєві помилки щодо обсягу заготовленої крові та компонентів крові, як щодо звіту за 9 місяців 2021 року.

ОСОБА_1 , подавши звіт (відомість) із невідповідностями показникам, які були надані в статистичному звіті за дев`ять місяців 2021 року структурного підрозділу - «Лубенська станція переливання крові» Комунального підприємства «Полтавська обласна станція переливання крові» Полтавської обласної ради», порушив вимоги п.п. 2.6., 2.11., 2.16., 4 Функціональних обов`язків відповідальної особи структурних підрозділів «Кременчуцька СПК», «Лубенська СПК» відділу заготівлі крові та її компонентів комунального підприємства «Полтавська обласна станція переливання крові» Полтавської обласної ради, код КП 1210.1, чим здійснив порушення трудової дисципліни.

У зв`язку з тим, що протягом останніх шести місяців до накладення дисциплінарного стягнення у вигляді звільнення ОСОБА_1 двічі притягувався до дисциплінарного стягнення у вигляді догани, відповідно до наказів головного лікаря «Про винесення догани ОСОБА_1 » від 25.05.2021 № 114, від 14.06.2021 № 125, на підставі досліджених пояснень та документів комісією з проведення службового розслідування було рекомендовано головному лікарю КП «Полтавська ОСПК» ПОР ОСОБА_6 накласти на лікаря-терапевта відповідальну особу у Лубенській СПК ВЗК ОСОБА_1 дисциплінарне стягнення у вигляді звільнення за п. 3. ст. 40 КЗПП.

За результатами вказаного службового розслідування, виходячи з того, що ОСОБА_1 накладені раніше догани не оскаржувалися, дисциплінарні стягнення у вигляді доган не були зняті у встановленому ст. 151 КЗпП України порядку, на виконання положень ст. 43 Кодексу Законів про працю України до первинної профспілкової організації структурного підрозділу «Лубенська станція переливання крові» Комунального підприємства «Полтавська обласна станція переливання крові» Полтавської обласної ради 18.10.2021 було внесено подання про звільнення ОСОБА_1 за п. 3 ч. 1 ст. 40 Кодексу Законів про працю України. З відповіді ППО вбачається, що ОСОБА_1 було запрошено на засідання ППО, проте ОСОБА_1 залишив вказане засідання (протокол засідання ППО додається).

22 жовтня 2021 року отримано згоду первинної профспілкової організації структурного підрозділу «Лубенська станція переливання крові Комунального підприємства «Полтавська обласна станція переливання крові» Полтавської обласної ради» на звільнення ОСОБА_1 за п. 3 ч. 1 ст. 40 Кодексу Законів про працю України.

Звільнено ОСОБА_1 , лікаря-терапевта структурного підрозділу «Лубенська станція переливання крові» відділу заготівлі крові та її компонентів 22 жовтня 2021 року, за систематичне невиконання ним без поважних причин обов`язків, покладених на нього трудовим договором і правилами внутрішнього трудового розпорядку, п. 3 ч.1 ст. 40 КЗпП України, утримано компенсацію за використану відпустку за період роботи з 22.10.21 по 01.12.2021 у розмірі 3 календарних днів.

ОСОБА_1 відмовився отримати трудову книжку у день звільнення 22.10.2021, що зафіксовано у Акті відмови отримання трудової книжки та копії наказу про звільнення. Копія наказу про звільнення ОСОБА_1 була надіслана поштовим відправленням 23.10.2021 та вручена позивачу 26.10.2021, про що свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення № 3601101634528. Трудова книжка була видана позивачу нарочно 19.11.2021.

Таким чином, у зв`язку з тим, що відповідачем було дотримано всі вимоги трудового законодавства щодо накладення дисциплінарного стягнення у вигляді звільнення, а твердження позивача є необґрунтованими, прохають у задоволенні позову відмовити.

Позивач та його представник в судовому засіданні позовні вимоги підтримали на їх задоволенні наполягають.

Представник відповідача проти задоволення позову заперечує, свої заперечення виклав у відзиві на позов.

Заслухавши пояснення позивача, його представника, представника відповідача, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, суд вважає, що позов не підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Судом встановлено, що 01.12.2011 р. ОСОБА_1 був прийнятий на роботу в Лубенську обласну станцію переливання крові на посаду в.о. завідувача відділу заготівлі крові, лікаря-терапевта, згідно наказу №49-ос від 30.11.2011р. (а.с.93)

03.08.2018 р. Лубенська обласна станція переливання крові з 03.08.2018р. реорганізовано шляхом перетворення у Комунальне підприємство «Лубенська обласна станція переливання крові» Полтавської обласної ради, згідно рішення Полтавської обласної ради від 12.04.2018р. №170.

Згідно рішення Полтавської обласної ради №1270 від 20.12.2019р. КП «Лубенська обласна станція переливання крові» Полтавської обласної ради реорганізована шляхом приєднання до Комунального підприємства «Полтавська обласна станція переливання крові» Полтавської обласної ради.

27.01.2021 року наказом головного лікаря КП «Полтавська обласна станція переливання крові» №21-к ОСОБА_1 з 01.02.2021 року переведено на посаду лікаря-терапевта відділу заготівлі крові та її компонентів структурного підрозділу «Лубенська станція переливання крові» з 01.02.2021 року.

01.02.2021р. ОСОБА_1 ознайомлено з посадовою інструкцією лікаря-терапевта відділу заготівлі крові та її компонентів КП «Полтавська обласна станція переливання крові» ПОР, про що свідчить його власноручний підпис.

04.02.2021р. ОСОБА_1 ознайомлено з функціональними обов`язками відповідальної особи структурних підрозділів «Кременчуцька СПК», «Лубенська СПК» відділу заготівлі крові та її компонентів КП «Полтавської обласної станції переливання крові» ПОР, про що свідчить його власноручний підпис.

25.05.2021р. наказом №114 КП «Полтавська обласна станція переливання крові» ПОР оголошено догану лікарю-терапевту ВЗК Лубенської СПК, відповідальної особи ВЗК Лубенської СПК ОСОБА_1 .

Наказ мотивований тим, що 23 квітня 2021 року на ім`я головного лікаря Комунального підприємства «Полтавська обласна станція переливання крові» Полтавської обласної ради ОСОБА_6 надійшла доповідна записка заступника керівника з організаційно-трансфузіологічної допомоги ОСОБА_3 від 23.04.2021 р. відносно лікаря-терапевта ВЗК, відповідальної особи ВЗК у Лубенській СПК ОСОБА_1 зі скаргами на непрофесійну та неналежну поведінку.

Для перевірки фактів, наведених у доповідній записці, з метою повного всебічного та об`єктивного з`ясування обставин, вказаних у доповідній записці, що свідчать про порушення ОСОБА_1 вимог трудової дисципліни, а також установлення інших обставин, що потребують з`ясування, була створена комісія з проведення службового розслідування (далі - комісія), наказ від 05.05.2021 № 98 «Про проведення службового розслідування». Комісією 20.05.2021 р. надано Акт службового розслідування.

Комісією встановлено, що відповідно до п.п. 2.6., 2.11., 2.16., 4 функціональних обов`язків відповідальної особи структурних підрозділів «Кременчуцька СПК», «Лубенська СПК» відділу заготівлі крові та її компонентів комунального підприємства «Полтавська обласна станція переливання крові» Полтавської обласної ради, код КП 1210.1, на відповідальну особу ВКЗ Лубенської СПК покладаються обов`язки щодо підготовки, подачі звітів про рух крові та її компонентів, правильного ведення медичної документації, володіння персональним комп`ютером. Відповідальна особа несе відповідальність за правильність ведення облікової та звітної документації.

ОСОБА_1 , подавши звіт (відомість) із невідповідностями показникам, які були надані в статистичному звіті за квітень 2021 року структурного підрозділу - «Лубенська станція переливання крові» Комунального підприємства «Полтавська обласна станція переливання крові» Полтавської обласної ради» порушив вимоги п.п. 2.6., 2.11., 2.16., 4 Функціональних обов`язків відповідальної особи структурних підрозділів «Кременчуцька СПК», «Лубенська СПК» відділу заготівлі крові та її компонентів комунального підприємства «Полтавська обласна станція переливання крові» Полтавської обласної ради, код КП 1210.1, чим здійснив порушення трудової дисципліни.

Крім того, 14.06.2021р. наказом №125 КП «Полтавська обласна станція переливання крові» ПОР оголошено догану лікарю-терапевту ВЗК Лубенської СПК, відповідальної особи ВЗК Лубенської СПК ОСОБА_1 .

Наказ мотивований тим, що 20 травня 2021 року на ім`я головного лікаря Комунального підприємства «Полтавська обласна станція переливання крові» Полтавської обласної ради ОСОБА_6 надійшов Акт службового розслідування за фактом, викладеним у доповідній записці заступника керівника з організаційно-трансфузіологічної допомоги ОСОБА_3 від 23.04.2021 р. відносно лікаря-терапевта ВЗК, відповідальної особи ВЗК у Лубенській: СПК ОСОБА_1 .

Для перевірки факту ненадання ОСОБА_1 медичної допомоги донору 11.05.2021, з огляду на пояснення ОСОБА_5 , лікаря-терапевта ВКДК, відповідальна особа ВКДК, ОСОБА_7 сестри медичної операційної донорської зали ВЗК, що зафіксовані у Протоколі засідання комісії Комунального підприємства «Полтавська обласна станція переливання крові» Полтавської обласної ради з проведення службового розслідування за фактом доповідної записки ОСОБА_3 від 14.05.2021 № 1, з метою повного всебічного та об`єктивного з`ясування обставин, а також установлення інших обставин, що потребують з`ясування, була створена комісія з проведення службового розслідування (далі - комісія), наказ від 27.05.2021 №116. Комісією 11.06.2021 р. надано Акт службового розслідування.

Комісією встановлено, що відповідно до Стандартної операційної процедури ВЗК/МП-№-01, затвердженої головним лікарем КП «Полтавська ОСПК» ПОР від 27.02.2019, медикаментозна невідкладна допомога донорам надається лікарем, відповідальним за процес заготівлі крові. Відповідно до п.п. 2.4., 2.7. Посадової інструкція Лікаря-терапевта відділу заготівлі крові та її компонентів комунального підприємства «Полтавська обласна станція переливання крові» Полтавської обласної ради (код КП 2221.2) лікар-терапевт надає медичну допомогу (швидку та невідкладну медичну допомогу) донорам в разі необхідності.

ОСОБА_1 , не надавши допомогу донору ОСОБА_4 , внаслідок чого вказану допомогу надавала ОСОБА_5 , порушив вимоги Стандартної операційної процедури ВЗК/МП-№-01, п.п. 2.4., 2.7. Посадової інструкція Лікаря - терапевта відділу заготівлі крові та її компонентів комунального підприємства «Полтавська обласна станція переливання крові» Полтавської обласної ради (код КП 2221.2), чим здійснив порушення трудової дисципліни.

22.09.2021 року на ім`я головного лікаря Комунального підприємства «Полтавська обласна станція переливання крові» Полтавської обласної ради ОСОБА_9 надійшла доповідна записка заступника керівника з організаційно-трансфузіологічної допомоги структурного підрозділу «Лубенська станція переливання крові» ОСОБА_10 від 17.09.2021 відносно лікаря-терапевта ВЗК, відповідальної особи ВЗК у Лубенській СПК ОСОБА_11 зі скаргами на непрофесійну та неналежну поведінку.

Для перевірки фактів, наведених у доповідній записці, з метою повного всебічного та об`єктивного з`ясування обставин, вказаних у доповідній записці, що свідчать про порушення ОСОБА_12 вимог трудової дисципліни, а також установлення інших обставин, що потребують з`ясування, була створена комісія з проведення службового розслідування (далі - комісія), наказ від 29.09.2021 № 174 « Про проведення службового розслідування».

18.10.2021 комісією надано Акт службового розслідування.

Комісією встановлено, що відповідно до п.п. 2.6., 2.11., 2.16., 4 Функціональних обов`язків відповідальної особи структурних підрозділів «Кременчуцька СПК», «Лубенська СПК» відділу заготівлі крові та її компонентів комунального підприємства «Полтавська обласна станція переливання крові» Полтавської обласної ради, код КП 1210.1, на відповідальну особу ВКЗ Лубенської СПК покладаються обов`язки щодо підготовки, подачі звітів про рух крові та її компонентів, правильного ведення медичної документації, володіння персональним комп`ютером. Відповідальна особа несе відповідальність за правильність ведення облікової та звітної документації.

ОСОБА_13 , подавши звіт (відомість) за 9 місяців 2021 року із помилками структурного підрозділу - «Лубенська станція переливання крові» Комунального підприємства «Полтавська обласна станція переливання крові» Полтавської обласної ради» порушивши вимоги п.п. 2.6.. 2.11., 2.16., 4 Функціональних обов`язків відповідальної особи структурних підрозділів «Кременчуцька СПК», «Лубенська СПК» відділу заготівлі крові та її компонентів комунального підприємства «Полтавська обласна станція переливання крові» Полтавської обласної ради, код КП 1210.1, чим здійснив порушення трудової дисципліни.

Комісією встановлено, що відповідно до п. 2.2. Функціональних обов`язків відповідальної особи структурних підрозділів «Кременчуцька СПК», «Лубенська СПК» відділу заготівлі крові та її компонентів комунального підприємства «Полтавська обласна станція переливання крові» Полтавської обласної ради, код КП 1210.1, на відповідальну особу ВЗК Лубенської СПК покладаються обов`язки щодо забезпечення належного рівня організації та якість роботи ВЗК, щоденного контролю виробничо-технологічного процесу заготівлі та переробки донорської крові, кількість та раціональне використання компонентів крові.

ОСОБА_12 не було забезпечено дотримання холодового ланцюга при здійсненні заготівлі та переробки донорської крові, там самим порушивши вимоги п. 2.2. Функціональних обов`язків відповідальної особи структурних підрозділів «Кременчуцька СПК», «Лубенська СПК» відділу заготівлі крові та її компонентів комунального підприємства «Полтавська обласна станція переливання крові» Полтавської обласної ради, код КП 1210.1.

Подібні правопорушення ОСОБА_13 вчиняв і раніше, у зв`язку з чим на нього накладалися дисциплінарні стягнення у вигляді догани, а саме:

1) Наказ «Про винесення догани ОСОБА_1 » від 25.05.2021 № 114;

2) Наказ «Про винесення догани ОСОБА_1 » від 14.06.2021 № 125.

За результатами проведеного розслідування рекомендовано головному лікарю КП «Полтавська ОСПК» ПОР накласти на лікаря-терапевта ОСОБА_1 дисциплінарне стягнення у вигляді звільнення за п.3 ч.1 ст.40 КЗпП.

22.10.2021 року отримано згоду первинної профспілкової організації структурного підрозділу «Лубенська станція переливання крові Комунального підприємства «Полтавська обласна станція переливання крові» Полтавської обласної ради» на звільнення ОСОБА_11 за п. 3 ч. 1 ст. 40 Кодексу Законів про працю України.

22.10.2021р. наказом головного лікаря №200-к КП «Полтавська обласна станція переливання крові» ПОР звільнено лікаря-терапевта ОСОБА_1 за систематичне невиконання ним без поважних причин обов`язків, покладених на нього трудовим договором і правилами внутрішнього трудового розпорядку, згідно п.3 ч. 1 ст. 40 КЗпП України.

Згідно акту від 22.10.2021р. про відмову у підписанні наказу про звільнення, лікар-терапевт структурного підрозділу «Лубенська станція переливання крові» відділу заготівлі крові та її компонентів ОСОБА_13 відмовився у наказі про звільнення ставити свій підпис, а також про отримання на руки своєї трудової книжки та наказу про звільнення.

Копія наказу про звільнення ОСОБА_1 була надіслана поштовим відправленням 23.10.2021 та вручена позивачу 26.10.2021, про що свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення № 3601101634528.

Не погоджуючись з вказаним наказом про звільнення, ОСОБА_1 звернувся з цим позовом.

Відповідно до ст. 139 Кодексу Законів про працю України працівники зобов`язані працювати чесно і сумлінно, своєчасно і точно виконувати розпорядження власника або уповноваженого ним органу, додержувати трудової і технологічної дисципліни, вимог нормативних актів про охорону праці, дбайливо ставитися до майна власника, з яким укладено трудовий договір.

Відповідно до ст. 147 Кодексу Законів про працю України за порушення трудової дисципліни до працівника може бути застосовано тільки один з таких заходів стягнення: 1) догана; 2) звільнення.

Згідно з п.3 ч.1 ст. 40 Кодексу Законів про працю України трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані власником або уповноваженим ним органом у випадку систематичного невиконання працівником без поважних причин обов`язків, покладених на нього трудовим договором або правилами внутрішнього трудового розпорядку, якщо до працівника раніше застосовувалися заходи дисциплінарного чи громадського стягнення.

Відповідно до ч.1 ст. 43 Кодексу Законів про працю України розірвання трудового договору з підстав, передбачених пунктами 1 (крім випадку ліквідації підприємства, установи, організації), 2-5, 7 статті 40 і пунктами 2 і 3 статті 41 цього Кодексу, може бути проведено лише за попередньою згодою виборного органу (профспілкового представника), первинної профспілкової організації, членом якої є працівник, крім випадків, коли розірвання трудового договору із зазначених підстав здійснюється з прокурором, поліцейським і працівником Національної поліції, Служби безпеки України, Державного бюро розслідувань України, Національного антикорупційного бюро України, Бюро економічної безпеки України чи органів, що здійснюють контроль за додержанням податкового та митного законодавства.

Пунктом 23 постанови Пленуму ВС України «Про практику розгляду судами трудових спорів» N 9 від 06.11.92 року передбачено, що за передбаченими п.3 ст.40 КЗпП підставами працівник може бути звільнений лише за проступок на роботі, вчинений після застосування до нього дисциплінарного або громадського стягнення за невиконання без поважних причин обов`язків, покладених на нього трудовим договором або правилами внутрішнього трудового розпорядку.

У таких випадках враховуються ті заходи дисциплінарного стягнення, які встановлені чинним законодавством і не втратили юридичної сили за давністю або зняті достроково (ст.151 КЗпП), і ті громадські стягнення, які застосовані до працівника за порушення трудової дисципліни у відповідності до положення або статуту, що визначає діяльність громадської організації, і з дня накладення яких до видання наказу про звільнення минулого не більше одного року.

Дослідивши матеріали справи судом не виявлено порушення наведених норм трудового законодавства при звільненні ОСОБА_1 . Застосовані процедури відповідають встановленим правилам, достатньою мірою обґрунтовані, ґрунтуються на належним чином зібраних доказах. Допитані в судовому засіданні свідки ОСОБА_14 , ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_15 підтвердили правильність відображення в офіційних документах фактів щодо службового розслідування.

При цьому суд відхиляє заперечення позивача щодо порушення вимог ст.148 КЗпП, яким передбачено, що дисциплінарне стягнення застосовується роботодавцем безпосередньо за виявленням проступку, але не пізніше одного місяця з дня його виявлення, не рахуючи часу звільнення працівника від роботи у зв`язку з тимчасовою непрацездатністю або перебування його у відпустці. Наведений строк, на думку позивача, слід рахувати з 23.04.2021 року, тобто з одержання головним лікарем доповідної ОСОБА_3 щодо порушення позивачем трудової дисципліни.

З аналізу наведеної норми чинного законодавства вбачається, що законодавець розмежовує день вчинення проступку та день його виявлення, початок обрахунку строку на застосування дисциплінарного стягнення пов`язує безпосередньо з днем виявлення.

Під час визначення дня виявлення дисциплінарного проступку, суд враховує позицію Верховного Суду, який у постанові від 07.10.2019 (справа № 718/801/17) зауважив, що норма статті 148 КЗпП України передбачає обчислення місячного строку для застосування дисциплінарного стягнення з дня виявлення саме проступку як такого. Тобто під виявленням проступку розуміється не лише виявлення факту (певного діяння), а й встановлення працівника, який учинив ці діяння, протиправність цих діянь, вину працівника, наявність шкідливих наслідків, причинного зв`язку між правопорушенням та шкідливими наслідками.

За таких обставин суд приходить до висновку, що днем вчинення дисциплінарного проступку позивачем є день складення акту службового розслідування, тобто 20.05.2021 року, 11.06.2021 року, 18.10.2021 року.

Відтак, місячний строк накладення дисциплінарного стягнення не порушено.

Також суд відхиляє посилання позивача на те, що він не є відповідальною особою за складання звітів, а також те, що до його обов`язків не входить надання медичної допомоги донорам.

Відповідно до п.2.6., 2.11, 2.16, 4 функціональних обов`язків відповідальної особи структурних підрозділів «Кременчуцька СПК», «Лубенська СПК» відділу заготівлі крові та її компонентів комунального підприємства «Полтавська обласна станція переливання крові» Полтавської обласної ради відповідальна особа готує та подає завідувачу відділу річні, квартальні та місячні плани роботи та звіти про рух крові та її компонентів; організовує і контролює правильне ведення медичної документації; вільно володіє персональним комп`ютером, працює в комп`ютерній програмі служби крові «Crystal» (під індивідуальним номером) з електронним реєстром донорів; несе персональну відповідальність за правильність ведення облікової та звітної документації.

Згідно з п.п. 1.3, 2.6., 2.9., 2.18. посадової інструкції лікаря терапевта відділу заготівлі крові та її компонентів комунального підприємства «Полтавська обласна станція переливання крові» Полтавської обласної ради лікар терапевт в своїй діяльності керується чинним законодавством України, наказами та інструкціями МОЗ України, цією посадовою інструкцією та іншим нормативними документами, затвердженими у встановленому порядку; надає швидку та невідкладну медичну допомогу донорам в разі необхідності; веде лікарську документацію в паперовому та електронному варіанті; в разі необхідності за принципом взаємозміни на робочих місцях виконує роботу лікаря в експедиції, карантинізації плазми, фракціонуванні.

З такими пунктами посадових інструкцій позивач був ознайомлений під підпис 01.02.2023 року та 04.02.2021 року.

Також суд вважає слушними доводи відповідача відносно того, що позивач не скористався своїм правом на оскарження 2 доган, які стали підставою для наступного звільнення з посади.

Враховуючи наведене, суд не знаходить підстав для задоволення позову.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 141, 259, 263-265, 268, 430 ЦПК України,

В И Р І Ш И В:

У задоволенні позову ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , фактична адреса проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 ) до комунального підприємства «Полтавська обласна станція переливання крові» Полтавської обласної ради ( адреса: м. Полтава, вул. Шевченка, 23, код ЄДРПОУ 02008187) про поновлення на роботі відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення до Полтавського апеляційного суду .

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 21.03.2023.

Суддя Лубенського

міськрайонного суду В.М.Даценко

Дата ухвалення рішення20.03.2023
Оприлюднено23.03.2023
Номер документу109708522
СудочинствоЦивільне
Сутьпоновлення на роботі

Судовий реєстр по справі —539/4825/21

Рішення від 20.03.2023

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Даценко В. М.

Рішення від 20.03.2023

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Даценко В. М.

Ухвала від 02.02.2023

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Даценко В. М.

Ухвала від 12.12.2022

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Даценко В. М.

Ухвала від 21.11.2022

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Даценко В. М.

Ухвала від 12.09.2022

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Даценко В. М.

Ухвала від 17.07.2022

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Даценко В. М.

Ухвала від 05.06.2022

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Даценко В. М.

Ухвала від 31.05.2022

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Даценко В. М.

Ухвала від 23.05.2022

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Даценко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні