Ухвала
від 15.03.2023 по справі 757/9805/23-ц
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/9805/23-ц

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 березня 2023 року суддя Печерського районного суду м. Києва Соколов О.М. перевіривши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ГОЛДЕН ХАУСС», Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Щербак Тетяни Володимирівни, Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Тарасової Юлії Георгіївни про скасування рішення про державну реєстрацію речового права, -

В С Т А Н О В И В:

У березні 2023 року на адресу Печерського районного суду м. Києва надійшов вищевказаний позов ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ГОЛДЕН ХАУСС», Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Щербак Тетяни Володимирівни, Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Тарасової Юлії Георгіївни про скасування рішення про державну реєстрацію речового права.

Відповідно до ст. ст. 14, 33 ЦПК України справу було розподілено до розгляду судді Печерського районного суду Соколова О.М. та передана судді 15.03.2023 року.

Так, позовна заява повинна відповідати вимогам ст.ст. 175, 177 ЦПК України.

Перевіривши позовну заяву, встановлено що вона не відповідає вимогам ст.ст.175, 177 ЦПК України, з огляду на наступне.

Відповідно п. 4 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити, зокрема, зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них.

Згідно з правовою позицією Верховного Суду фізична особа, яка досягла повноліття, у цивільному процесі може бути стороною саме як така особа, а не як нотаріус, державний реєстратор тощо. Отже, позовна вимога про скасування рішень про державну реєстрацію речового права не може бути звернена до приватних нотаріусів, яких позивач визначив відповідачами. Державний реєстратор, зокрема і приватний нотаріус, зобов`язаний виконати рішення суду щодо скасування державної реєстрації речового права або його обтяження незалежно від того, чи був цей реєстратор залучений до участі у справі третьою особою, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, чи не був залучений (Постанова Великої Палати Верховного Суду 01 квітня 2020 року в справі № 520/13067/17; Постанова Другої судової палати Касаційного цивільного суду Верховного Суду в справі № 357/7734/18 від 30 липня 2020 року).

Недійсність правочину, договору, акту органу юридичної особи чи документу як приватно-правова категорія, покликана не допускати або присікати порушення цивільних прав та інтересів або ж їх відновлювати (Постанова Верховного Суду у складі Об`єднаної палати Касаційного цивільного суду в справі № 761/26815/17 від 27 січня 2020 року).

Позивач подав позов до трьох відповідачів, однак при цьому не зазначив яким чином були порушені права позивача саме відповідачем-2 - Приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Щербак Тетяною Володимирівною та відповідачем - 3 Приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Тарасовою Юлією Георгіївною, та не зазначив змісту позовних вимог щодо відповідача-2, відповідача -3.

Від змісту позовної заяви залежить позиція відповідача, який має право на судовий захист, а для реалізації цього права має бути обізнаний з тим, які вимоги до нього заявлені, з яких підстав і якими доказами це підтверджується.

З огляду на викладене, суд звертає увагу позивачу, про необхідність уточнити коло учасників по справі.

Крім того, відповідно до п. 6, 7 ч. 3 ст. 175 ЦПК України, позовна заява повинна містити: 6) відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, в тому числі, якщо законом визначений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору; 7) відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися.

В порушення наведених положень, позивач не вказує відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, також чи вживались ним заходи забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі проводились ним.

Пунктом 8 ч. 3 ст. 175 ЦПК України, передбачено, що позовна заява повинна містити, зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Так, у тексті позовної заяви не зазначено щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до позову.

Відповідно до п. 9 ч. 3 ст. 175 ЦПК України, позовна заява повинна містити: попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи.

Проте вказану вимогу позивачем не виконано, в тесті позовної заяви відсутні відомості про попередній (орієнтований розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи.

Окрім цього, відповідно до ч. 1, ст. 177 ЦПК України позивач повинен додати до позовної заяви її копії та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб.

У разі подання до суду позовної заяви та документів, що додаються до неї в електронній формі, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви доказ надсилання листом з описом вкладення іншим учасникам справи копій поданих до суду документів.

Однак позивачем, в порушення вимог чинного законодавства, не долучено доказу надсилання листом з описом вкладення іншим учасникам справи копій поданих до суду документів.

Крім того, відповідно до ч. 4 ст. 177 ЦПК України, до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Проте, позивачем не долучено до матеріалів позовної заяви докази сплати судового збору.

Так, відповідно до змісту позовних вимог, позивачем заявлено 7 вимог, а саме: 1. Скасувати право власності, Товариства з обмеженою відповідальністю «ГОЛДЕН ХАУСС» (ідентифікаційний код: 43716357), на житловий будинок (Загальна площа (кв.м): 486.6, житлова площа (кв.м): 121), що розташований за адресою м. Київ, вулиця Тимірязєвська, будинок 40 (Реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1692951080000, Рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 53886187 від 03.09.2020 15:30:34, приватний нотаріус Тарасова Юлія Георгіївна, Київський міський нотаріальний округ, м. Київ). 2. Скасувати рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень індексний номер: 53886187 від 03.09.2020 15:30:34 прийняте приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Тарасовою Юлією Георгіївною. 3.Скасувати рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень індексний номер: 57322266 від 26.03.2021 16:43:39, прийняте приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Щербак Тетяною Володимирівною 4. Скасувати рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень індексний номер: 57322449 від 26.03.2021 16:49:12, прийняте приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Щербак Тетяною Володимирівною 5. Скасувати рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень індексний номер: 57322629 від 26.03.2021 16:54:50, прийняте приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Щербак Тетяною Володимирівною. 6. Скасувати рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень індексний номер: 57321944 від 26.03.2021 16:34:01, прийняте приватним нотаріусом Київського Документ сформований в системі «Електронний суд» 10.03.2023 10 міського нотаріального округу Щербак Тетяною Володимирівною. 7. Скасувати рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень індексний номер: : 53887040 від 03.09.2020 15:48:44прийняте приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Тарасовою Юлією Георгіївною.

Відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» за подання до суду позовної заяви не майнового характеру, яка подана фізичною особою - справляється судовий збір у розмірі 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно ч. 3 ст. 6 Закону України «Про судовий збір» за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру. У разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Статтею 7 Закону України «Про державний бюджет України на 2023 рік» передбачено, що прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня 2023 року складає 2684 гривні.

Враховуючи викладене, позивачу слід сплатити судовий збір за кожну вимогу заявлену у позові та надати докази його сплати, або надати документи, що підтверджують звільнення позивача від сплати судового збору.

З огляду на викладене, позивачу слід усунути вказані недоліки.

На виконання ухвали про залишення заяви без руху необхідно надати позовну заяву в новій редакції з усуненням виявлених недоліків, надати суду докази надсилання листом з описом вкладення іншим учасникам справи копій поданих до суду документів, та подати до суду оригінал квитанції про сплату судового збору відповідно ч. 4 ст. 177 ЦПК України.

Частиною 1 ст. 185 ЦПК України встановлено, що суддя, встановивши, що заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 175,177,185, 260 ЦПК України, -

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ГОЛДЕН ХАУСС», Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Щербак Тетяни Володимирівни, Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Тарасової Юлії Георгіївни про скасування рішення про державну реєстрацію речового права - залишити без руху, та надати позивачу строк, який не може перевищувати десяти днів з дня отримання ними копії ухвали про залишення позовної заяви без руху, для усунення вказаних в ній недоліків.

У разі, якщо у встановлений строк виявлені недоліки не будуть усунуті, позовна заява буде вважатись не поданою та повернута позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О.М. Соколов

Дата ухвалення рішення15.03.2023
Оприлюднено23.03.2023
Номер документу109709338
СудочинствоЦивільне
Сутьдержавну реєстрацію речового права

Судовий реєстр по справі —757/9805/23-ц

Ухвала від 06.06.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Соколов О. М.

Ухвала від 15.03.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Соколов О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні