Ухвала
від 21.03.2023 по справі 2-371/11
СУВОРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 2-371/11

Провадження №6/523/131/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"21" березня 2023 р. Суворовський районний суд м. Одеси, в складі:

головуючого судді Бузовського В.В.,

при секретарі Петровської О.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду № 16 в м. Одесі цивільну справу за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Профіт Капітал» про поновлення строку для пред`явлення виконавчого документу до примусового виконання по цивільній справі за позовом Публічного акціонерного товариства «Райффайзен Банк Аваль» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості,-

встановив:

ТОВ «Профіт Капітал» звернувся до суду з заявою про поновлення строку для пред`явлення виконавчого документу до примусового виконання по цивільній справі за позовом Публічного акціонерного товариства «Райффайзен Банк Аваль» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості.

Обґрунтовує вимоги тим, що 26.01.2011 року Суворовським районним судом м. Одеси розглянуто цивільну справу № 2-371/11 за позовом ПАТ «Райффайзен банк Аваль» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості. Ухвалою суду від 08.05.2018р. проведено заміну стягувача ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» на його правонаступника ТОВ «Фінансова компанія «Профіт Капітал». Рішення суду на час звернення з заявою боржниками не виконано. Заявник просить поновивити пропущений строк для пред`явлення до виконання виконавчого документи, який на думку заявника був пропущений з поважних причин, пов`язаною з тривалим карантином в країні, пов`язаним з короновірусною хворобою, а з 24.02.2022 року введенням в країні воєнного стану.

В судове засідання особи, які приймають участь у справі не з`явилися, про час та місце розгляду справи повідомлені судом належним чином, про причини неявки суду не повідомили. Від представника заявника надійшла заява про розгляд справи у відсутність їх представника (а.с.3).

Судом встановлені такі факти і відповідні їм правовідносини.

26.01.2011 року Суворовським районним судом м. Одеси розглянуто цивільну справу № 2-371/11 за позовом ПАТ «Райффайзен банк Аваль» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості. Стягнуто солідарно з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 на користь ПАТ «Райффайзен банк Аваль» суму боргу за договором кредиту у розмірі 487088,40 грн. та в рівних частка судовий збір у розмірі 1700 грн., витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справ у розмірі 120 грн.

27.04.2011 р. Суворовським районним судом м. Одеси видані виконавчі листи по справі № 2-371/11 щодо стягнення солідарно з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 на користь ПАТ «Райффайзен банк Аваль», заборгованість у сумі 487088,40 грн.

Ухвалою суду від 08.05.2018р. проведено заміну стягувача ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» на його правонаступника ТОВ «Фінансова компанія «Профіт Капітал». Відновлено пропушений строк для пред`явлення виконавчих листів №2-371/11.

Відповідно до статті 433 ЦПК України, у разі пропуску строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено.

Заява про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документа, виданого судом, подається до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Заява про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документа, виданого іншими органами (посадовими особами), подається до суду за місцем виконання відповідного рішення.

Заява розглядається в судовому засіданні з повідомленням учасників справи. Їх неявка не є перешкодою для вирішення питання про поновлення пропущеного строку. Суд розглядає таку заяву в десятиденний строк.

Про поновлення строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання суд постановляє ухвалу.

Відповідно до ч. 1ст. 21 Закону України «Про виконавче провадження»(в редакції, яка діяла на час видачі виконавчого листа), виконавчі документи можуть бути пред`явлені до виконання в такі строки: виконавчі листи та інші судові документи - протягом трьох років.

Обов`язок щодо своєчасного пред`явлення виконавчого листа до виконання покладається на стягувача.

Підставою для поновлення строку пред`явлення до виконання виконавчого документа є наявність поважних причин такого пропуску, встановлення яких віднесено на розсуд суду, який у кожному конкретному випадку має в залежності від конкретних обставин встановити їх наявність та об`єктивну вагу для сторін та для справи.

У разі пропуску строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлений.

Виходячи з аналізу зазначених норм права, суд при вирішенні відповідно до ст. 433 ЦПК України, питання про поновлення строку для пред`явлення до виконання документа, виданого на підставі судового рішення, з`ясовує питання щодо причин пропуску цього строку та залежно від характеру цих причин робить висновок про їх поважність чи неповажність.

Судом встановлено про те, що 08.05.2018 року ТОВ "Фінансова компанія "Профіт Капітал"отримало право вимоги за виконавчим листом N 2-371/11, однак жодних дій, повязаних з предявленням виконавчого листа до виконання з травня 2018 року не вчинив. Крім того, посилання заявника на тривалий карантин в країні, пов`язаний з короновірусною хворобою, а з 24.02.2022 року введенням в країні воєнного стану, не впливають на висновок суду, оскільки вказані обставини вказують лише на певні події, що само по собі не може свідчити про об`єктивну неможливість відповідному стягувачу свого часу пред`явити виконавчий лист до виконання, а тому суду не було доведено, що існували обставини, які унеможливили своєчасне пред`явлення виконавчого документа до виконання.

Суд вважає, що заявник істотно пропустив процесуальний строк пред`явлення виконавчого листа до виконання, а тому відмова у його поновленні у зв`язку з неповажністю причин такого пропуску узгоджується з принципом юридичної визначеності.

При таких обставинах суд приходить до висновку про те, що у задоволенні заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Профіт Капітал» про поновлення строку для пред`явлення виконавчого документу до примусового виконання слід відмовити.

Керуючисьст. 433 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

У задоволенні заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Профіт Капітал» про поновлення строку для пред`явлення виконавчого документу до примусового виконання по цивільній справі за позовом Публічного акціонерного товариства «Райффайзен Банк Аваль» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості - відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Одеського апеляційного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги протягом 15-ти днів з дня її підписання.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала підписана 22.03.2023 року.

Суддя:

СудСуворовський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення21.03.2023
Оприлюднено24.03.2023
Номер документу109713268
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші скарги та заяви в процесі виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб)

Судовий реєстр по справі —2-371/11

Рішення від 16.03.2011

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Кантур А. М.

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

Ухвала від 21.03.2023

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Бузовський В. В.

Ухвала від 17.06.2011

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Тетервак Н. А.

Ухвала від 17.06.2011

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Тетервак Н. А.

Ухвала від 22.04.2011

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Непша О. І.

Ухвала від 22.04.2011

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Непша О. І.

Ухвала від 11.03.2021

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Нікітін В. В.

Ухвала від 28.10.2020

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Мащенко С. В.

Ухвала від 21.09.2020

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Мащенко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні