Рішення
від 21.03.2023 по справі 130/245/23
ЖМЕРИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

2/130/391/2023

130/245/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"21" березня 2023 р. м. Жмеринка

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

в складі: головуючого судді Костянтина Шепеля ,

за участі секретаря судового засідання Раїси Буги,

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Акціонерного товариства «Вінницяобленерго» в особі Структурної одиниці «Жмеринські електричні мережі» до ОСОБА_1 про відшкодування збитків, завданих оператору системи розподілу, внаслідок порушення споживачем Правил роздрібного ринку електричної енергії, -

приходить до такого.

Позиція позивача

Представник позивача ОСОБА_2 3 лютого 2023 року звертається до суду з цим позовом.

Позов обґрунтовано тим, що 1 липня 2022 року представниками позивача проведено перевірку дотримання побутовими споживачами Закону України «Про ринок електроенергії» та Правил роздрібного ринку електричної енергії (далі ПРРЕЕ), в процесі якої виявлено порушення відповідачем ПРРЕЕ, про що складено акт № 3286 від 1 липня 2022 року. Відповідно до акту відповідач ОСОБА_1 допустив безоблікове споживання електроенергії шляхом самовільного підключення до електромережі, що є власністю оператора системи розподілу, що здійснено з порушенням схеми обліку. Місце безоблікового підключення являються ізолятори вводу в будинок ("гусак") відповідача. Внаслідок вчиненого електроенергія споживалась, проте її кількість не обліковувалась лічильником та відповідно не оплачувалась. ОСОБА_1 погодився з фактами, викладеними в акті про порушення пункту 5.5.5 ПРРЕЕ, про що свідчить його підпис.

Згідно з пунктом 5.1.1 ПРРЕЕ, оператор системи розподілу має право складати акти про невідповідність дій (бездіяльності) споживача умовам договору про надання послуг з розподілу електричної енергії та порушення вимог законодавства України у сфері енергетики. Відповідно до пункту 8.4.2. ПРРЕЕ здійснюється визначення обсягу та вартості не облікованої електричної енергії оператором системи на підставі акту про порушення, складеного у порядку, визначеному цими Правилами, у разі виявлення таких порушень: 3) дії споживача, які призвели до зміни показів засобів вимірювальної техніки. Що в даному випадку і було зроблено представниками позивача, а також розраховано розмір відшкодування збитків, які виникли через неправомірні дії відповідача, відповідно до пункту 8.4 ПРРЕЕ за шість календарних місяців. Відповідно до пункту 8.4 ПРРЕЕ обсяг споживання електроенергії визначений виходячи з пропускної здатності проводу (25А), час безоблікового споживання протягом доби 8 год, відповідно до вказаного розрахунку сума завданих збитків складає 9175,79 грн, які і просив представник позивача стягнути з відповідача, а також сплачений при подачі позову судовий збір в розмірі 2684 грн (а.с.1-3).

На підтвердження позовних вимог представником позивача надано копію акту про порушення № 3286, фотодокази, копію протоколу засідання комісії по розгляду акту про порушення, розрахунок збитків за актом.

Позиція відповідача

Відповідач свою позицію не виклав. Правом на надання відзиву не скористався.

Процесуальні рішення по справі, заяви та клопотання

Справа надійшла до Жмеринського міськрайонного суду 3 лютого 2023 року (а.с.1).

Ухвалою суду від 15 лютого 2023 року позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі. Цією ж ухвалою прийнято рішення про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін, за наявними у справі матеріалами, згідно з положеннями статті 279 ЦПК України. Вказаною ухвалою суду відповідачеві запропоновано надати в строк до 7 березня 2023 року відзив на позовну заяву, а також встановлено позивачу та відповідачу строк до 20 березня 2023 року для подання відповіді на відзив та заперечень (а.с.23).

Ухвала про прийняття позовної заяви та відкриття провадження у справі від 15 лютого 2023 року та копія позовної заяви з додатками були надіслані відповідачу за адресою, що вказана в позові та підтверджена інформацією, наданою відділом формування та ведення РТГ управління «ЦНАП» виконавчого комітету Жмеринської міської ради, що відповідач зареєстрований по АДРЕСА_1 (а.с. 22).

Відповідно до рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення, ОСОБА_1 особисто отримав надісланий судом пакет документів 22 лютого 2023 року (а.с. 25).

Відповідач заяви про неможливість подання відзиву на позов через введення воєнного стану у країні не подав.

Заяв та клопотань, пов`язаних із розглядом справи, від учасників справи не надходило.

За таких обставин суд вважає за можливе розглянути справу за наявними у ній матеріалами. Перешкод для здійснення розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження та вирішення справи і ухвалення судового рішення за наявними матеріалами судом не встановлено.

Відповідно до вимог частини другої статті 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу суд не здійснює.

Встановлені судом обставини та зміст спірних правовідносин

З матеріалів справи встановлено, що 1 липня 2022 року о 13-37 год працівниками АТ «Вінницяобленерго» СО «Жмеринські ЕМ» у складі інженера ОСОБА_3 , інженера ОСОБА_4 , інженера ОСОБА_5 та майстра ОСОБА_6 складено акт про порушення № 3286 за участі власника будинку ОСОБА_1 , в присутності дружини ОСОБА_7 про те, що по АДРЕСА_1 , о/р 15030424, порушено облік електричної енергії, пункт 5.5.5 ПРРЕЕ, а саме: самовільне підключення електропроводки до електричної мережі оператора системи з порушеннями системи обліку. Споживач за допомогою чорного алюмінієвого проводу здійснив накид проводів на "гусаку" до будинку, який по "гусаку" заходить під шифер на горище будинку. Таким чином, електроенергія споживалась, але не обліковувалась електричним лічильником. Акт підписано представниками оператора системи та ОСОБА_7 , копію якого остання отримала, про що поставила свій особистий підпис (а.с.6-7).

Додатком до акту про порушення є фотознімки із зображеннями самовільного підключення (а.с. 8-10).

Відповідно до протоколу від 23 серпня 2022 року № 39 відбулось засідання комісії СО «Жмеринські ЕМ» АТ «Вінницяобленерго» по розгляду актів порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії. Комісія у складі чотирьох чоловік, в присутності споживача електричної енергії ОСОБА_1 розглянула акт № 3286 від 1 липня 2022 року щодо порушення споживачем ПРРЕЕ. За розглядом акту комісією розраховано та визначено вартість необлікованої електричної енергії та здійснено розрахунок 1 травня 2022 року по 1 липня 2022 року, що склало 9175,79 грн (а.с.12).

Отже, предметом позову є матеріально-правова вимога позивача до відповідача про відшкодування завданих збитків внаслідок порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії. Підставою позову є неправомірні дії споживача, які призвели до зміни показів засобів вимірювальної техніки, а також правові норми Цивільного кодексу України, Законів України «Про електроенергетику», «Про ринок електроенергії» та Правил роздрібного ринку електричної енергії, на які посилається представник позивача в підтвердження своїх вимог.

Юридична кваліфікація встановлених обставин

Згідно з частиною першою статті 16 ЦК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Згідно зі статтею 611 ЦК України у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки встановлені договором, або законом.

Відповідно до статті 509 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші, тощо), або утриматися від вчинення певної дії(негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Частиною першою статті 526 ЦК України встановлено, що зобов`язання повинні виконуватись належним чином і відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Боржник, який порушив зобов`язання, має відшкодувати кредиторові завдані ним збитки. Розмір збитків завданих порушенням зобов`язання, доказується кредитором (частини перша, друга статті 623 ЦК України).

Суд вважає, що представником позивача доведено, що відповідач у справі є споживачем електричної енергії безпосередньо за адресою по АДРЕСА_1 , де встановлено, що використання електричної енергії відбувалось шляхом безоблікового споживання електроенергії шляхом самовільного підключення електропроводки до електричної мережі.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг постановою від 14 березня 2018 року № 312 затвердила Правила роздрібного ринку електричної енергії, які регулюють взаємовідносини, які виникають під час купівлі-продажу електричної енергії між електропостачальником (електропостачальниками) та споживачем (для власного споживання), а також їх взаємовідносини з іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії, визначеними цими Правилами. Ці Правила є обов`язковими для виконання усіма учасниками роздрібного ринку.

Зобов`язання відповідача, як споживача електричної енергії, встановлені пунктом 5.5.5 ПРРЕЕ, відповідно до підпунктів першого другого якого споживач електричної енергії зобов`язаний: користуватися електричною енергією виключно на підставі договору (договорів); сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів.

Права позивача в даному випадку регулюються пунктом 5.1.1. ПРРЕЕ, згідно з підпунктами першим-четвертим якого оператор системи має право:

1) отримувати своєчасно плату за надання послуги з розподілу або передачі електричної енергії та плату за перетікання реактивної електричної енергії відповідно до умов договорів та законодавства України;

2) на безперешкодний доступ (за пред`явленням представником службового посвідчення) до розрахункових засобів вимірювання електричної енергії, що встановлені на об`єктах споживачів та інших учасників роздрібного ринку, електроустановки яких приєднані до електричних мереж на території діяльності оператора системи;

3) проводити (за пред`явленням представником службового посвідчення) обстеження електроустановок споживачів щодо виявлення споживання електричної енергії поза засобами вимірювання та інших порушень, що викликають неправильне вимірювання обсягів споживання електричної енергії;

4) на безперешкодний доступ (за пред`явленням представником службового посвідчення) до електричних установок споживача для проведення технічної перевірки засобів вимірювання, контролю за рівнем споживання електричної енергії та потужності, вимірювання показників якості електричної енергії, контрольного огляду електричних мереж від межі балансової належності до точки вимірювання та/або точки обліку відповідно до умов укладених договорів, а також для виконання відключення та обмеження споживання відповідно до встановленого цими Правилами порядку та умов договору, виконання інших робіт відповідно до договору.

З матеріалів справи встановлено, що відповідачем, як споживачем електричної енергії, порушені зобов`язання, встановлені ПРРЕЕ, що в свою чергу призвело до виявлення споживання електричної енергії поза засобами вимірювання.

Відповідно до підпункту 12 пункту 5.1.1. ПРРЕЕ, оператор системи має право складати акти про невідповідність дій (бездіяльності) споживача умовам договору споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії та порушення вимог законодавства України у сфері енергетики.

Підпунктом шостим пункту 8.4.2. ПРРЕЕ встановлено, що визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії здійснюється оператором системи на підставі акту про порушення, складеного у порядку, визначеному цими Правилами, у разі виявлення самовільного підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі оператора системи з порушенням схеми обліку.

Відповідно до підпункту другого пункту 8.4.8. ПРРЕЕ кількість днів, протягом яких споживання електричної енергії здійснювалося з порушенням вимог цих Правил, визначається виходячи з кількості робочих днів електроустановки споживача (крім випадків фіксації засобами комерційного обліку кількості днів, протягом яких споживання електричної енергії здійснювалося з порушенням вимог цих Правил), якщо споживач здійснив самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі оператора системи з порушенням схеми обліку, вчинив інші дії, що призвели до споживання необлікованої електричної енергії, виявити яке представники оператора системи під час проведення контрольного огляду засобу комерційного обліку не мали можливості, - з дня останнього контрольного огляду засобу комерційного обліку або технічної перевірки до дня виявлення порушення, але не більше загальної кількості робочих днів у шести календарних місяцях, що передували дню виявлення порушення.

Так, на підставі вищевказаних пунктів ПРРЕЕ представником позивача здійснено розрахунок по акту № 3286 від 1 липня 2022 року за період з 17 лютого 2021 року по 1 червня 2021 року, тобто з дати останнього контрольного огляду. Добовий обсяг спложивання електроенергії визначений виходячи з пропускної здатності проводу (25А), час безоблікового споживання протягом доби 8 год, що становить 9175,79 грн, які підлягають стягненню з відповідача, оскільки ним завдано Товариству шкоду на вказану суму .Інших розрахунків, які б спростовували чи змінювали вказаний розрахунок, суду не надано.

Висновки суду

Давши мотивовану оцінку кожному аргументу, наведеному позивачем в позовній заяві, дослідивши матеріали справи, перевіривши їх доказами, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, виходячи з принципів розумності, виваженості та справедливості, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог повністю.

Розподіл судових витрат

Відповідно до частини першої статті 133 ЦПК України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних із розглядом справи.

Згідно з частиною першою та другою статті 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі задоволення позову - на відповідача.

Таким чином, з відповідача на користь позивача слід також стягнути 2684 грн витрат по сплаті судового збору (а.с.4).

Керуючись статтями 12, 13, 76-80, 89, 259, 263, 264, 265 ЦПК України, статтями 16, 509, 525, 526, 611, 623 ЦК України, Правилами роздрібного ринку електричної енергії, суд -

у х в а л и в :

Позов Акціонерного товариства «Вінницяобленерго» в особі Структурної одиниці «Жмеринські електричні мережі» до ОСОБА_1 про відшкодування збитків, завданих оператору системи розподілу, внаслідок порушення споживачем Правил роздрібного ринку електричної енергії - задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Акціонерного товариства "Вінницяобленерго" в особі Структурної одиниці "Жмеринські електричні мережі" 9175 (дев`ять тисяч сто сімдесят п`ять) грн 79 коп. збитків, завданих оператору системи розподілу внаслідок порушення споживачем Правил роздрібного ринку електричної енергії, а також судові витрати у вигляді судового збору в розмірі 2684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) грн.

На рішення може бути подана апеляція до Вінницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його винесення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Ім`я (найменування) сторін

Позивач Акціонерне товариство "Вінницяобленерго" в особі Структурної одиниці "Жмеринські електричні мережі", р/р НОМЕР_1 в АТ «Райффайзен Банк», м. Київ, МФО 380805, код ЄДРПОУ 25510274, знаходиться вул. Асмолова, 10, м. Жмеринка Вінницької області.

Відповідач: ОСОБА_1 , зареєстрований по АДРЕСА_1 .

Головуючий суддя Костянтин ШЕПЕЛЬ

Дата ухвалення рішення21.03.2023
Оприлюднено24.03.2023

Судовий реєстр по справі —130/245/23

Рішення від 21.03.2023

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Шепель К. А.

Ухвала від 15.02.2023

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Шепель К. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні