Постанова
від 26.08.2010 по справі 2а-3317/10/1670
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

          

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 серпня 2010 року < ЧАС >

м. Полтава

Справа № 2а-3317/10/1670

Полтавський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді – Клочка К.І.

при секретарі  – Міщенко Р.В.     

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом управління Пенсійного фонду України в Лубенському районі Полтавської області до Закритого акціонерного товариства «Лубни-Птиця» про стягнення боргу по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, -

В С Т А Н О В И В:

09 липня 2010 року  управління Пенсійного фонду України в Лубенському районі Полтавської області  (надалі - позивач)  звернулось до Полтавського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Закритого акціонерного товариства «Лубни-Птиця» (надалі – відповідач, ЗАТ «Лубни-Птиця»)  про стягнення боргу по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування у розмірі 21 512,61 грн посилаючись на те, що відповідач не сплатив страхові внески, нараховані за відповідний базовий період чим порушив вимоги частини шостої статті 20 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування ” від 09.07.2003 №1058-IV (надалі –Закон №1058-IV).

Позивач явку уповноваженого представника у судове засідання не забезпечив, надавши суду клопотання про розгляд справи за відсутності його представника (вх. №32282/10 від 02.08.2010)

Відповідач явку уповноваженого представника в судове засідання не забезпечив, про причини неявки суду не повідомив, про час, дату, місце розгляду справи повідомлений належним чином та своєчасно, що підтверджується поштовими повідомленнями, наявними у матеріалах справи.

Відповідно до положень частини четвертої статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України, вважається, що у разі неприбуття відповідача –суб’єкта владних повноважень, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин або без повідомлення  ним про причину неприбуття, розгляд справи не відкладається і справу може буди вирішено на підставі наявних у ній доказів. Ці є наслідки застосовуються у разі повторного неприбуття за таких самих умов відповідача, який не є суб’єктом владних повноважень.

З огляду на вищевикладене, суд вважає за можливе провести розгляд справи за даної явки.

Розглянувши матеріали справи, суд встановив наступне.

Відповідно до статтей 14, 15 Закону №1058-IV відповідач є страхувальником –платником страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування і перебуває на обліку в  управлінні Пенсійного фонду України Київського району в м. Полтаві.

Згідно  частини третьої статті 18 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування ” страхові внески є цільовим загальнообов'язковим платежем, який  справляється  на   всій   території   України   в порядку, встановленому цим Законом.

Порядок нарахування, обчислення та сплати страхових внесків передбачено статтями 19, 20 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” та розділом 5 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою Пенсійного фонду України від 19.12.2003 №21-1 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 за № 64/8663.

Частиною шостою статті 19 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування ”  страхові внески нараховуються на суми фактичних витрат на оплату праці (грошового забезпечення) працівників, незалежно від джерел їх фінансування, форми, порядку, місця виплати та використання, а також незалежно від того, чи були зазначені суми фактично виплачені після їх нарахування до сплати.           

Розмір страхових внесків згідно  Закону України "Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування" від 26.06.1997 № 400  в 2008 році становив  33,2% від фонду оплати праці та 2%, що утримуються із заробітної плати працюючих.

Пунктом 11.11 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України встановлено, що платники щомісяця складають у двох примірниках розрахунки суми страхових  внесків  на  загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, у якому зазначають  самостійно  обчислені  суми страхових внесків.

Відповідно до частини шостої статті 20 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування ” страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. Базовим звітним періодом для відповідача є календарний місяць.

Відповідач подав до управління Пенсійного фонду України в Лубенському районі Полтавської області відповідні розрахунки сум страхових внесків за  квітень, травень 2010 року. Згідно рядків 8 розрахунків суми страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, які наявні в матеріалах справи, належною сумою, яка підлягає сплаті за квітень та травень 2010 року є 21 512,61 грн.

Натомість у встановлений законом строк страхові внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за вказаний період  у повному розмірі відповідач не сплатив.

Таким чином виникла недоїмку  у розмірі 21 512,61 грн, яку у встановлений законом строк відповідач не сплатив.

Територіальні органи Пенсійного фонду відповідно до частини третьої статті 106 Закону за формою і у строки, визначені правлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату.  У разі, якщо страхувальник який одержав вимогу територіального органу Пенсійного фонду про сплату недоїмки і протягом десяти робочих днів після її отримання не сплатив зазначену у вимозі суму недоїмки разом з застосованою до нього фінансовою санкцією, включеної до вимоги, або не узгодив вимогу з відповідним органом Пенсійного фонду , або не оскаржив вимогу в судовому порядку, а також у разі якщо страхувальник узгодив вимогу, але не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів після отримання узгодженої вимоги, відповідний орган Пенсійного фонду звертається в установленому порядку і   подає вимогу про сплату недоїмки до відповідного підрозділу державної виконавчої служби, а також має право звернутися до суду про стягнення недоїмки.

          Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що вимоги позивача є правомірними, обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись  статтями  7, 8, 9, 10, 11, 71, 160-163  Кодексу адміністративного судочинства України,-

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов управління Пенсійного фонду України в Лубенському районі Полтавської області  до Закритого акціонерного товариства «Лубни-Птиця» про стягнення боргу по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування - задовольнити.

Стягнути з Закритого акціонерного товариства "Лубни-птиця" (с.Вищий Булатець, Лубенськи йрайон, Полтавська область, р/р 26003557 в Лубенській філії АБ Полтава- банк, МФО 331508, ідентифікаційний код 31082303 ) заборгованість по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування у розмірі 21512,61 грн. на користь управління Пенсійного фонду України в Лубенському районі Полтавської області (м.Лубни, Полтавська область, вул. Шевченка 8,р/р 25600301285 в ОПЕРВ Полтавського обласного управління ВАТ Ощадбанк, МФО 331467, ідентифікаційний код 22532370).

          

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня проголошення постанови з одночасним поданням  її копії до суду апеляційної інстанції. У разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160  Кодексу адміністративного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Повний текст постанови виготовлено 31 серпня 2010 року.

Суддя                                                                                                                    К.І. Клочко

Дата ухвалення рішення26.08.2010
Оприлюднено04.09.2010
Номер документу10973346
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3317/10/1670

Постанова від 26.08.2010

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

К.І. Клочко

Ухвала від 12.07.2010

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

К.І. Клочко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні