Постанова
від 04.08.2010 по справі 2а-4707/10/1870
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

копія

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІС ТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 серпня 2010 р. Справа № 2а-4707/10/1870

Сумський окружний адмін істративний суд у складі:

головуючого судді - Глазьк а С.М.,

за участю секретаря судового засідання-Чикалово ї М.С.,

представника позивач а - Шутько А.В.

розглянувши у відкритом у судовому засіданні в примі щенні суду в м. Суми адміністр ативну справу за позовом Де ржавної податкової інспекці ї в місті Суми до товариства з обмеженою відповідальніст ю "Ланатекс" про стягнення за боргованості по податку з до ходів фізичних осіб в сумі 88600 г рн. 25 коп.,-

В С Т А Н О В И В:

Державна податкова інсп екція в місті Суми, звернулас ь до суду з адміністративним позовом до ТОВ "Ланатекс" про стягнення заборгованості по податку з доходів фізичних о сіб у розмірі 88600 грн. 25 коп. Свої вимоги мотивує, тим, що відпов ідач в порушення вимог Закон у України "Про податок з доход ів фізичних осіб" несвоєчасн о та не в повному обсязі сплач ував податок з доходів фізич них осіб, внаслідок чого за ни м утворилася заборгованість у розмірі 88600 грн. 25 коп.

В судовому засіданні предс тавник позивача вищевказані позовні вимоги підтримав та просив позов задовольнити.

Відповідач неодноразово н алежним чином повідомлений п ро час і місце розгляду справ и (а.с.25,30), в судове засідання не з'явився, всупереч вимог ч.2 с т.40 КАС України про причини не явки суд не повідомив, запере чень стосовно позовних вимог не надсилав.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, дослідивш и матеріали справи та оцінив ши докази в їх сукупності, суд вважає за необхідне позовні вимоги задовольнити, виходя чи з наступного.

В судовому засіданні встан овлено, що ТОВ "Ланатекс" зареє строване як юридична особа, т а взяте на облік в ДПІ в м. Суми як платник податків і зборів , що підтверджується копією с відоцтва про державну реєстр ацію (а.с.5) та поясненнями пред ставників позивача.

Державною податковою інсп екцією в місті Суми в період з 11 грудня 2009 року по 15 січня 2009 рок у проведено виїзну планову к омплексну документальну пер евірку ТОВ "Ланатекс", з питань правильності обчислення та своєчасності внесення до бюд жету податку з доходів фізич них осіб, податку з власників транспортних засобів та інш их самохідних машин і механі змів, державного мита у відпо відності з планом-графіком п роведення документальних пе ревірок суб'єктів господарюв ання за період з 01 січня 2008 року по 30 вересня 2009 року.

За результатами вказаної п еревірки була складена довід ка від 30 грудня 2009 року № 17-1208/33525969/385 (а .с.10-17). З висновку вказаної дові дки вбачається, що в ході пере вірки виявлено порушення пп. 8.1.2 п. 8.1 ст. 8 та п. 19.2 ст. 19 Закону Укра їни "Про податок з доходів фіз ичних осіб" від 22 травня 2003 року , № 889-IV, в результаті чого встано влено порушення вимог податк ового законодавства під час перевірки питань щодо своєча сності перерахування податк у з доходів фізичних осіб до б юджету, та нараховано пені за несвоєчасне перерахування д о бюджету податку з доходів ф ізичних осіб на суму 238 грн. 45 ко п. Бюджетний борг станом на 30 в ересня 2009 року становить 88600 грн . 25 коп.

Відповідно до п. 1.15 ст. 1 Закону України "Про податок з доході в фізичних осіб", податковий а гент - юридична особа (її філія , відділення, інший відокремл ений підрозділ) або фізична о соба чи представництво нерез идента - юридичної особи, які н езалежно від їх організаційн о-правового статусу та спосо бу оподаткування іншими пода тками зобов'язані нараховува ти, утримувати та сплачувати цей податок до бюджету від ім ені та за рахунок платника по датку, вести податковий облі к та подавати податкову звіт ність податковим органам від повідно до закону, а також нес ти відповідальність за поруш ення норм цього Закону.

Відповідно до п. 2.1 ст. 2 Закону України "Про податок з доході в фізичних осіб" платниками п одатку є: резидент, який отрим ує як доходи з джерелом їх пох одження з території України, так і іноземні доходи; нерези дент, який отримує доходи з дж ерелом їх походження з терит орії України.

Заборгованість у відповід ача виникла у зв'язку з тим, щ о ТОВ "Ланатекс" проводило нар ахування та виплату заробітн ої плати найманим працівника м, але податок з доходів фізич них осіб сплачувався до бюдж ету несвоєчасно та не в повно му обсязі.

З акту від 16 квітня 2010 року скл аденого за результатами пров едення звірки розрахунків пл атника з бюджетом за період з 01 січня 2008 року по 30 вересня 2009 ро ку (а.с.4) вбачається, що заборго ваність ТОВ "Ланатекс" по спла ті податку з доходів фізични х осіб становить 88600 грн. 25 коп.

Підпунктом 3.2.1 п. 3.2 ст. 3 Законом України "Про порядок погашен ня зобов'язань платників под атків перед бюджетами та дер жавними цільовими фондами" п ередбачено, що у будь-яких вип адках, коли платник податків згідно із законами з питань о податкування уповноважений утримувати податок, збір (обо в'язковий платіж), якими опода тковуються інші особи, у тому числі податки на доходи фізи чних осіб, дивіденди, репатрі ацію, додану вартість, акцизн і збори, а також будь-які інші податки, що утримуються з дже рела виплати, сума таких пода тків, зборів (обов'язкових пла тежів) вважається бюджетним фондом, який належить держав і або територіальній громаді та створюється від їх імені.

Відповідно до п. 11 ст. 11 Закону України "Про державну податк ову службу в Україні", органи д ержавної податкової служби у випадках, в межах компетенці ї та у порядку, встановлених з аконами України, мають право : застосовувати до платників податків фінансові (штрафні ) санкції, стягувати до бюджет ів та державних цільових фон дів суми недоїмки, пені у випа дках, порядку та розмірі, вста новлених законодавством, а т акож стягувати до державного бюджету суми заборгованості суб'єктів господарювання за кредитами, залученими держа вою або під державні гаранті ї, бюджетними позичками та фі нансовою допомогою, наданою на поворотній основі, та нара хованої на неї пені у порядку , передбаченому Законом Укра їни "Про порядок погашення зо бов'язань платників податків перед бюджетами та державни ми цільовими фондами".

Враховуючи, що податкова за боргованість у розмірі 88600 грн . 25 коп. на момент розгляду спра ви залишається несплаченою в ідповідачем, що підтверджуєт ься поясненнями представник ів позивача та копій картки о собового рахунку платника (а .с.18,19), суд приходить до висновк у, що вимоги позивача про стяг нення з ТОВ "Ланатекс" заборго ваності по податку з доходів фізичних осіб у розмірі 88600 гр н. 25 коп. є обґрунтованими та пі длягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 86, 94, 98, 158-163, 167, 186, 254 К АС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позо в Державної податкової інсп екції в місті Суми до товари ства з обмеженою відповідаль ністю "Ланатекс" про стягнен ня заборгованості по податку з доходів фізичних осіб в сум і 88600 грн. 25 коп. - задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю "Лан атекс" (і.к.33525969) на користь Держа вного бюджету м. Суми 88600 грн. 25 к оп. заборгованості по податк у з доходів фізичних осіб. < Су ма стягнення (цифрами) > < Текст >

Постанова може бути оскар жена до Харківського апеляці йного адміністративного суд у через Сумський окружний ад міністративний суд шляхом по дачі апеляційної скарги на п останову суду протягом десят и днів з дня складення п останови в повному обсязі.

Якщо постанову було прогол ошено за відсутності особи, я ка бере участь у справі, то стр ок подання апеляційної скарг и обчислюється з дня отриман ня нею копії постанови.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не с касовано, набирає законної с или після закінчення апеляці йного розгляду справи.

Суддя (підпис) С.М. Глазько

< Список > < Дата >

З оригіналом згідно

Суддя С.М. Глазько

Повний текст постанови складений 10 серпня 2010 року

СудСумський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення04.08.2010
Оприлюднено04.09.2010
Номер документу10973438
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4707/10/1870

Постанова від 04.08.2010

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

С.М. Глазько

Ухвала від 12.05.2010

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

С.М. Глазько

Постанова від 04.08.2010

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

С.М. Глазько

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні