Постанова
від 31.08.2010 по справі 2а-2702/10/2470
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

                                                                                                    

                                    

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 серпня 2010 р.                           м. Чернівці                  Справа № 2а-2702/10/2470    

10:30

          Чернівецький окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді  -  Бойко О.Я.;

при секретарі судового засідання –Олійник О.В.;

з участю:

представника позивача –  не з'явився   

представника відповідача –не з'явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Управління Пенсійного фонду України в Кіцманському районі до товариства з обмеженою відповідальністю "Станівецьке" про стягнення заборгованості,-

ВСТАНОВИВ :

Управління Пенсійного фонду України в Кіцманському районі Чернівецької області звернулось до суду з позовом про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю «Станівецьке» заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до п.п. «б»-«з» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», в сумі 1047,95 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що страхувальник в порушення вимог Закону України «Про пенсійне забезпечення» не виконує свої зобов’язання в частині відшкодування витрат, пов’язаних з доставкою та виплатою пенсій за вислугу років, призначених відповідно до п.п. «б»-«з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», внаслідок чого допустив заборгованість за період з лютого по липень 2010 року в розмірі 1047,95 грн. Дана сума боргу не була сплачена відповідачем добровільно, у зв’язку з чим порушені вимоги Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Представник позивача надіслав  письмове  клопотання  від  31.08.10р.з проханням розглянути  без його участі.

Відповідач в судове засідання не з’явився двічі, явку представника в судове засідання не забезпечив, причину неявки до суду не повідомив, заяви про розгляд справи за їх відсутності не направив, заперечення на позов не надав, хоча належним чином був повідомлений про дату, час та місце проведення судового слухання за адресою, що внесена до Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб – підприємців. Даний факт підтверджується відміткою в зворотному повідомленні про вручення рекомендованого поштового відправлення від 7 серпня 2010 року. Відповідно до ст. 18 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців» від 15.05.2003р. № 755-ІV відомості, внесені до Єдиного державного реєстру, вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін. Згідно до ч.8 ст.35 КАС України вважається, що повістку вручено юридичній особі, якщо вона доставлена за адресою, внесеною до відповідного реєстру. Згідно п.2 ч.4 ст.33 КАС України у разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, за такою адресою вважається, що судовий виклик або судове повідомлення вручене їм належним чином. Таким чином, суд вважає, що відповідач про час і місце судового засідання був повідомлений належним чином, а тому його неявка не перешкоджає вирішенню спору по суті за наявними в справі матеріалами.

Суд, розглянувши матеріали справи, встановивши фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, дослідивши та оцінивши надані докази в сукупності, проаналізувавши законодавство, яке регулює спірні правовідносини, дійшов висновку, що адміністративний позов слід задовольнити в повному обсязі з огляду на наступне.

Так, ТзОВ «Станівецьке» будучи платником страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до управління Пенсійного фонду України в Кіцманському районі Чернівецької області, не виконує свої зобов’язання в частині покриття витрат, пов’язаних з доставкою та виплатою пенсій за віком, призначених відповідно до п.п. «б» - «з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Як вбачається з матеріалів справи, на підприємстві відповідача з 01.11.1987р. по 30.01.1992р. працював ОСОБА_1 ковалем ручного кування по металу повний робочий день, іншої роботи не виконував, що дає право на пільгову пенсію за Списком № 1 виробництв, робіт, професій та посад, затверджених Кабінетом Міністрів України. Даний факт підтверджується довідками та поданням ТзОВ «Станівецьке», які дають право на призначення пенсій на пільгових умовах.

Відповідно до розрахунку суми боргу по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003р. № 1058- ІV в частині пенсій, призначених відповідно до п.п. «а» - «з» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», заборгованість відповідача станом на 26 липня 2010 року за лютий – липень 2010 року складає 1047,95 грн., які підлягають відшкодуванню управлінню Пенсійного фонду України в Кіцманському районі Чернівецької області.

Відповідно до п.6.1 розділу 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України яка затверджена Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003р. №21-1 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України від 16.01.2004р. №64/8663 (далі - Інструкція), відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 п.2 Інструкції в розмірі 100 % фактичних витрат на виплату і доставку вказаних пенсій.

Інструкцією визначено порядок відшкодування підприємством витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Відповідно до п.п. 6.4 п. 6 Інструкції, розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів органів Пенсійного фонду України щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до ч. 2 розділу XV «Прикінцеві положення» Закону № 1058-ІV (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Згідно із пунктом 6.1 Інструкції, відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 розділу XV «Прикінцеві положення» Закону №1058.

Підприємства щомісяця до 25 числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до ч.2 розділу XV «Прикінцеві положення» Закону №1058, сплачуються одночасно із сплатою фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

Проте зазначена сума не сплачена відповідачем самостійно у терміни передбачені п.п. 6.8 п.6 Інструкції, а тому вважається простроченою заборгованістю зі сплати страхових внесків (недоїмкою), що дає право органу Пенсійного фонду звернутися з позовом до суду про стягнення даної недоїмки відповідно до ч. 3 ст. 106 Закону № 1058.

З матеріалів справи вбачається, що за відповідачем рахується заборгованість в сумі 1047,95 грн. за лютий-липень 2010 року, яка на час розгляду справи в суді в добровільному порядку не погашена, доказів про виконання позовних вимог немає, а тому дана заборгованість підлягає стягненню в судовому порядку.

Згідно п.4 ч.3 ст.129 Конституції України та ст.71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, але відповідач не надав доказів по сплаті заборгованості.

Враховуючи вищезазначене, повно, всебічно дослідивши докази по справі, об’єктивно оцінивши їх, суд приходить до висновку, що позов є обґрунтований та підлягає задоволенню.

Відповідно із вимогами ч. 4 ст. 94 КАС України, судові витрати з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись ч.3 ст.106 та п.2 розділу XV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та ст.ст. 11, 71, 79, 86, 94, 158-163, 167 КАС України, суд , -

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністратиний позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Станівецьке» (код ЄДРПОУ 30911353) на користь управління пенсійного фонду України в Кіцманському районі Чернівецької області заборгованість по відшкодуванню витрат по виплаті і доставці пільгових пенсій в сумі 1047,95 грн. (одна тисяча сорок сім гривень дев’яносто п’ять копійок).

Постанова набирає законної сили після закінчення строків подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Відповідно до частини першої статті 185, частини першої-другої, четвертої статті 186 Кодексу адміністративного судочинства України, сторони які беруть участь у справі, мають право оскаржити в апеляційному порядку дану постанову повністю або частково шляхом подання апеляційної скарги до Львівського апеляційного адміністративного суду через Чернівецький окружний адміністративний суд.

Скарга про апеляційне оскарження даної постанови подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, перебачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копіїї постанови безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Суддя                                                                                                                         О.Я.Бойко

СудЧернівецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення31.08.2010
Оприлюднено04.09.2010
Номер документу10973680
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2702/10/2470

Постанова від 31.08.2010

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Бойко Оксана Ярославівна

Ухвала від 04.08.2010

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Бойко Оксана Ярославівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні