Ухвала
від 21.03.2023 по справі 751/1866/23
НОВОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа№751/1866/23

Провадження №1-в/751/75/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 березня 2023 року місто Чернігів

Новозаводський районний суд міста Чернігова

у складі: головуючого-судді ОСОБА_1

з участю:

захисника засудженого ОСОБА_2 ,

представника Чернігівського СІЗО ОСОБА_3 ,

прокурора ОСОБА_4 ,

при секретарі ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Чернігові в приміщенні суду кримінальне провадження за клопотанням засудженого ОСОБА_6 про заміну невідбутої частини покарання більш м`яким покаранням,

ВСТАНОВИВ:

10.03.2023 року до Новозаводського районного суду м.Чернігова надійшло клопотання ОСОБА_6 , в якому просить замінити йому невідбуту частину покарання у виді позбавлення волі на виправні роботи згідно ст. 82 КК України.

Клопотання мотивує тим, що вироком Менського районного суду Чернігівської області від 15.06.2018 його було засуджено за ч. 3 ст. 368 КК України до 5 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади у правоохоронних органах на строк 2 роки, з конфіскацією усього належного на праві власності майна. Вирок набрав законної сили 25.03.2019. Зазначає, що покарання відбуває в ДУ «Чернігівський слідчий ізолятор» з 10.03.2020. На даний час відбув 3 роки з 5 років призначеного строку покарання. З 15.04.2020 у відповідності до ст. 89 КВК України його було зараховано до відділення засуджених, залишених для господарського обслуговування на посаду робітника з комплексного обслуговування та ремонту будинків. За час відбування покарання характеризується позитивно, стягнень не має, має 7 заохочень, дотримується встановлених правил поведінки та розпорядку дня. До роботи ставиться сумлінно, добросовісно, бере участь у роботах по благоустрою приміщень та території установи. Вину у вчиненні злочину визнає. Вважає, що своєю поведінкою та ставленням до праці довів своє виправлення. Крім того, ПП «Стронг-Бетон» має можливість працевлаштувати його на посаду формувальника залізобетонних конструкцій у разі заміни невідбутої частини покарання на виправні роботи.

Засуджений у судове засідання не доставлявся, надав заяву про розгляд справи у його відсутність, клопотання підтримує, просить задовольнити.

Відповідно до п. 2 ч. 4 ст. 539 КПК України, неприбуття в судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про місце та час розгляду подання, не перешкоджає проведенню судового розгляду.

Захисник засудженого у судовому засіданні клопотання підтримав, просив його задовольнити. Вважає, що засуджений ОСОБА_6 своєю поведінкою та ставленням до праці довів своє виправлення, тому заслуговує на застосування відносно нього ст.82 КК України. Характеризується позитивно, стягнень не має, провину у скоєному злочині визнав. Станом на день розгляду клопотання, ОСОБА_6 залишилось відбувати 1 рік 11 місяців 19 днів.

Представник Чернігівського СІЗО клопотання підтримав, вважав за можливе замінити ОСОБА_6 невідбуту частину покарання виправними роботами, згідно ст.. 82 КК України. Доповнив, що характеризується позитивно, сумлінно ставиться до праці. Є повідомлення від органу пробації щодо подальшого працевлаштування ОСОБА_6 після його звільнення.

Прокурор висловив думку, що клопотання підлягає задоволенню, оскільки засуджений відбув не менше половини строку покарання, став на шлях виправлення та має можливість працевлаштуватись.

Заслухавши пояснення захисника, представника Чернігівського СІЗО, вислухавши думку прокурора, дослідивши матеріали провадження, матеріали особової справи засудженого, суд дійшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав:

Вироком Менського районного суду Чернігівської області від 15.06.2018 ОСОБА_6 визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України і призначено покарання у виді 5 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади у правоохоронних органах на строк 2 роки, з конфіскацією усього належного на праві власності майна. Згідно ст. 54 КК України позбавлено ОСОБА_6 спеціального звання «майор внутрішньої служби». Строк відбування покарання рахувати з дати затримання після вступу вироку в силу (том 1 а.ос.с. 2-11)

Ухвалою Чернігівського апеляційного суду від 25.03.2019 вирок Менського районного суду Чернігівської області від 15.06.2018 змінено, виключено вказівку про позбавлення ОСОБА_6 спеціального звання «майор внутрішньої служби» (том 1 а.ос.с.12-17)

Початок строку 10.03.2020.

Кінець строку 10.03.2025.

Згідно характеристики, затвердженої начальником ДУ «Чернігівський слідчий ізолятор» ОСОБА_7 20.03.2023, засуджений ОСОБА_6 з 15.04.2020 зарахований до відділення засуджених, залишених в установі для робіт з господарського обслуговування на посаду робітника з комплексного обслуговування та ремонту будинків. За час відбування покарання в установі зарекомендував себе з позитивної сторони: вимог щодо дотримання режиму, встановленому в місцях позбавлення волі, не порушує, стягнення не застосовувались. До суспільно-корисної праці ставиться сумлінно та відповідально. Поставлені завдання та разові трудові доручення виконує вчасно і якісно, систематично залучається до виконання робіт по благоустрою установи, виконує роботи по самообслуговуванню. За сумлінне виконання покладених обов`язків, додержання правил поведінки, ПВР, дотримання правил трудового розпорядку та вимог безпеки праці, ОСОБА_6 було оголошено 7 заохочень. Засуджений відбув встановлену законом частину строку покарання, тому вважають за можливе замінити ОСОБА_6 невідбуту частину строку покарання більш м`яким у виді виправних робіт.

Згідно довідки керівника ПП «Стронг Бетон» (код ЄДРПОУ 44229347, м. Чернігів, вул. Гребінки, буд. 89) від 09.01.2023, зобов`язуються забезпечити працевлаштування ОСОБА_6 на посаду формувальника залізобетонних конструкцій на час відбування виправних робіт по місцю роботи з відрахуванням 20% заробітку щомісячно в дохід держави (а.с. 11)

Відповідно до положень частин 1, 3 та 4 статті 82 КК України (станом на час вчинення злочинів) особам, що відбувають покарання у виді обмеження або позбавлення волі, невідбута частина покарання може бути замінена судом більш м`яким покаранням. У цих випадках більш м`яке покарання призначається в межах строків, установлених у Загальній частині цього Кодексу для даного виду покарання, і не повинне перевищувати невідбутого строку покарання, призначеного вироком.

Заміна невідбутої частини покарання більш м`яким може бути застосована, якщо засуджений став на шлях виправлення.

Заміна невідбутої частини покарання більш м`яким можлива після фактичного відбуття засудженим, зокрема: 2) не менше половини строку покарання, призначеного судом за корупційний злочин середньої тяжкості, умисний тяжкий злочин чи необережний особливо тяжкий злочин, а також у разі, коли особа раніше відбувала покарання у виді позбавлення волі за умисний злочин і до погашення або зняття судимості знову вчинила умисний злочин, за який вона була засуджена до позбавлення волі.

За таких обставин, зважаючи на фактичне відбуття засудженим встановленої законом частини призначеного строку покарання, оцінивши наведені дані про його поведінку за увесь період відбуття покарання і характеристику його особи, суд дійшов висновку, що засуджений ОСОБА_6 своєю поведінкою, ставленням до праці та вчиненого ним злочину довів, що став на шлях виправлення, тому є підстави, передбачені статтею 82 КК України, для заміни йому невідбутої частини покарання у виді позбавлення волі на більш м`яку - у виді виправних робіт.

На підставі викладеного, керуючись ст. 82 КК України, ст.ст. 537, 539 КПК України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання засудженого ОСОБА_6 про заміну невідбутої частини покарання більш м`яким покаранням - задовольнити.

Замінити ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , невідбуту частину покарання за вироком Менського районного суду Чернігівської області від 15.06.2018, на більш м`яке покарання у виді виправних робіт, строком на 1 рік 11 місяців 11 днів, з відрахуванням на користь держави 20 % заробітної плати.

Роз`яснити засудженому зміст ч. 7 ст. 82 КК України - якщо особа, відбуваючи більш м`яке покарання, вчинить нове кримінальне правопорушення, суд до покарання за знову вчинене кримінальне правопорушення приєднує невідбуту частину більш м`якого покарання за правилами, передбаченими у статтях 71 і 72 цього Кодексу.

Ухвала суду може бути оскаржена до Чернігівського апеляційного суду через Новозаводський районний суд м. Чернігова протягом семи днів з дня її оголошення, засудженим в той же строк - з моменту вручення копії ухвали суду.

Суддя ОСОБА_1

СудНовозаводський районний суд м.Чернігова
Дата ухвалення рішення21.03.2023
Оприлюднено24.03.2023
Номер документу109738175
СудочинствоКримінальне
КатегоріяСправи в порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях про заміну невідбутої частини покарання більш м’яким

Судовий реєстр по справі —751/1866/23

Ухвала від 21.03.2023

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Яременко І. В.

Ухвала від 21.03.2023

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Яременко І. В.

Ухвала від 13.03.2023

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Яременко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні