Рішення
від 22.03.2023 по справі 910/13189/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.uaРІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

22.03.2023Справа № 910/13189/22За позовом Акціонерного товариства "Перший Український міжнародний банк"

до 1) Товариства з обмеженою відповідальністю "Варнет Груп"

2) ОСОБА_1

про стягнення 167861,46 грн.

Суддя Усатенко І.В.

Представники сторін: не викликались

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

До Господарського суду міста Києва надійшла позовна заява Акціонерного товариства "Перший Український Міжнародний Банк" до 1) Товариства з обмеженою відповідальністю "Варнет Груп", 2) ОСОБА_1 про стягнення 167861,46 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем-1 своїх зобов`язань за договором від 16.08.2021 № МБ-КІЕ-Ов-14703, що зумовило виникнення зобов`язань в тому числі у відповідача-2 на підставі договору поруки від 17.08.2021 № МБ-КІЕ-П-14703/1.

Ухвалою суду від 06.12.2022 суд звернувся до Новоукраїнської міської ради з приводу надання інформації про зареєстроване місце проживання (перебування) фізичної особи:- ОСОБА_1 (реєстраційний номер НОМЕР_1 ).

27.12.2022 через канцелярію суду надійшла відповідь на запит.

13.01.2022 через канцелярію суду від відзповідача-1 надійшло заперечення проти розгляду даної справи в порядку господарського судочинства.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 16.01.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі № 910/13189/22, ухвалено розгляд справи здійснювати в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін; встановлено відповідачу строк у п`ятнадцять днів з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позов; зобов`язано позивача надати суду письмові пояснення з приводу заперечень відповідача щодо розгляду справи в порядку господарського судочинства.

24.01.2022 через канцелярію суду від позивача надійшли письмові пояснення, на виконання вимог ухвали суду від 16.01.2023, в яких з посиланням на приписи ст. 20 ГПК України позивач підтверджує підвідомчість даної справи господарському суду.

Ухвала про відкриття провадження у справі була направлена відповідачу-2 за адресою його місця реєстрації, однак повернулась без вручення з відміткою "адресат відсутній за вказаною адресою" - 24.01.2023.

Згідно приписів ч. 7 ст. 120 ГПК України учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи. У разі відсутності заяви про зміну місця проживання ухвала про повідомлення чи виклик надсилається учасникам судового процесу, які не мають офіційної електронної адреси, та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв`язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає.

В п. 5 ч. 6 ст. 242 ГПК України визначено, що днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Виходячи зі змісту статей 120, 242 Господарського процесуального кодексу України, пунктів 11, 17, 99, 116, 117 Правил надання послуг поштового зв`язку, суд дійшов висновку, що у разі якщо ухвалу про вчинення відповідної процесуальної дії або судове рішення направлено судом рекомендованим листом за належною поштовою адресою, яка була надана суду відповідною стороною, і судовий акт повернуто підприємством зв`язку з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то необхідно вважати, що адресат повідомлений про вчинення відповідної процесуальної дії або про прийняття певного судового рішення у справі.

Аналогічна правова позиція викладена у постанові Верховного Суду від 14.08.2020 року у справі № 904/2584/19.

Встановлений порядок надання послуг поштового зв`язку, доставки та вручення рекомендованих поштових відправлень, строк зберігання поштового відправлення забезпечує адресату можливість вжити заходів для отримання такого поштового відправлення та, відповідно, ознайомлення з судовим рішенням.

Враховуючи відсутність в матеріалах справи підтверджень наявності порушень оператором поштового зв`язку вимог Правил надання послуг поштового зв`язку, суд вважає, що факт неотримання відповідачем поштової кореспонденції, якою суд, з додержанням вимог процесуального закону, надсилав ухвалу про відкриття провадження у справі за належною адресою та яка повернулася до суду у зв`язку з її неотриманням адресатом, залежав від волевиявлення самого адресата, тобто мав суб`єктивний характер та є наслідком неотримання адресатом пошти під час доставки за вказаною адресою і незвернення самого одержувача кореспонденції до відділення пошти для отримання рекомендованого поштового відправлення.

Аналогічна правова позиція викладена у постанові Верховного Суду від 28.09.2020 року у справі № 910/9791/18.

Отже, керуючись приписами п. 5 ч. 6 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України, суд дійшов висновку, що днем вручення відповідачу-2 ухвали про відкриття провадження у справі від 16.01.2023 року у справі № 910/13189/22 є 24.01.2023 року.

Відповідач-1 подавав заперечення проти розгляду справи в порядку господарського судочинства та ознайомлювався з матеріалами справи 07.03.2023, що свідчить про його обізнаність про розгляд даної справи.

На адресу суду від відповідачів відзиви на позов не надходили.

Відповідно до ч. 9 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

За таких обставин, приймаючи до уваги, що відповідач так і не скористався наданими йому процесуальними правами, а за висновками суду у матеріалах справи достатньо документів, які мають значення для правильного вирішення спору, внаслідок чого справа може бути розглянута за наявними у ній документами відповідно до ч. 9 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України.

Щодо заперечень відповідача-1 проти розгляду даної справи в порядку господарського судочинства суд зазначає наступне.

Відповідно до ст. 20 ГПК України господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема: 1) справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні правочинів у господарській діяльності, крім правочинів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем, а також у спорах щодо правочинів, укладених для забезпечення виконання зобов`язання, сторонами якого є юридичні особи та (або) фізичні особи - підприємці.

Оскільки сторонами основного зобов`язання (кредитного договору) є юридичні особи, спір щодо правочину, укладеного для його забезпечення, тобто виконання договору поруки (не залежно від суб`єктного складу), також підвідомчим господарському суду. Вказана позиція викладена в тому числі в постанові Великої Палати Верховного Суду від 13.03.2018 № 415/2542/15-ц

З вищезазначених підстав, суд не приймає до уваги заперечення відповідача щодо розгляду даної справи в порядку господарського судочинства.

Розглянувши подані документи і матеріали, з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

16.08.2021 року між Акціонерним товариством "Перший Український Міжнародний Банк" (банк) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Варнет Груп" (клієнт) укладено договір про надання банківської послуги - овердрафт "Легкий" № МБ-КІЕ-Ов-14703, за умовами пункту 1.2. якого банк надає клієнту банківську послугу - овердрафт "Легкий" (надалі - овердрафт), а клієнт приймає банківську послугу та зобов`язується належним чином виконувати зобов`язання, що встановлені в договорі, Правилах, у тому числі своєчасно та у повному обсязі здійснювати оплату банківської послуги.

Пунктом 1.1. договору визначено, що термін "Правила" використовується у договорі у наступному значенні: типові Правила надання АТ "Перший український міжнародний банк" банківської послуги - овердрафту "Легкий" корпоративним клієнтам малого бізнесу, що розміщуються на інтернет-сайті банку (за електронною адресою: https://www.pumb.ua/). Всі інші терміни, що використовуються у договорі, мають значення, наведені у Правилах. Підписаний клієнтом цей договір разом із правилами, які викладені на сайті банку, складає укладений між клієнтом та банком договір, що підтверджується підписом клієнта у цьому договорі.

Положеннями пунктів 1.3. - 1.5. договору передбачено, що банк приймає рішення про надання овердрафту на власний розсуд та відповідно до своїх внутрішніх положень. Надання овердрафту здійснюється в межах розміру ліміту банківської послуги, визначеного в пункті А8 преамбули договору, та строку дії ліміту банківської послуги, визначеного у пункті А10 преамбули договору з урахуванням положень, зазначених в п. 3.8. договору. Інші умови щодо надання та повернення кредиту, його обслуговування, нарахування та сплати процентів, комісійних винагород, тощо, а також відповідні права та обов`язки сторін, їх відповідальність визначаються Правилами.

Так, преамбулою договору визначені наступні умови банківської послуги овердрафту: ліміт банківської послуги - 470000,00 грн. (пункт А8); ліміт овердрафту на перший період дії ліміту овердрафту - 170000,00 грн. (пункт А9); дата закінчення строку дії ліміту банківської послуги - 25.07.2022 року (пункт А10); поточний рахунок клієнта - № НОМЕР_2 у АТ "ПУМБ" (пункт А11); стандартний розмір процентної ставки - 15,9 % річних (пункт А12); розмір процентної ставки на прострочену заборгованість - 35 % річних (пункт А13); к - коефіцієнт перерахунку ліміту: 0,4 % (пункт А15); розмір комісійної винагороди за управління лімітом овердрафту - 0,5% від розміру максимальної заборгованості за основною сумою овердрафту, визначеної на кінець дня в періоді нарахування (п. А16).

Відповідно до пункту 3.8. договору, цей договір, якщо він укладений в письмовій формі у вигляді електронного документа: набирає чинності після його підписання уповноваженими представниками банку та клієнта шляхом накладення кваліфікованих електронних підписів, які базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів, а датою підписання є дата створення останнього з електронних підписів - від банку чи від клієнта.

Відповідно до пункту 2.2. Правил надання АТ "ПУМБ" банківської послуги - овердрафту "Легкий" корпоративним клієнтам малого бізнесу (надалі - Правила) базові умови кредитування зазначаються у договорі про надання банківської послуги. Детальний порядок кредитування, пов`язані з цим права та обов`язки сторін, їх відповідальність, визначаються Правилами.

В пункті 2.3. Правил визначені умови надання банківської послуги - овердрафту "Легкий", що може надаватися в рамках договору про надання банківських послуг, зокрема, відповідно до цієї банківської послуги банк надає клієнту кредит у вигляді овердрафту на поповнення оборотного капіталу в межах статутних цілей діяльності клієнта, у тому числі на придбання сировини та матеріалів, оплату товарів та послуг, виплату заробітної плати, сплату податків, інші поточні потреби, пов`язані з господарською діяльністю клієнта, у тому числі на оплату процентів, комісійних винагород, пені та штрафних санкцій, які клієнт зобов`язаний сплатити банку за договором (підпункт 2.3.1. Правил).

Згідно з підпунктом 2.3.2. Правил надання клієнту овердрафту/ частини овердрафту відбувається шляхом оплати з Поточного рахунку, зазначеного в п. А11 преамбули договору, розрахункових документів клієнта за цільовим призначенням згідно з п. 2.3.1. цих правил на суму, яка перевищує кредитовий залишок на такому рахунку, але в межах ліміту овердрафту, який діє у відповідний період згідно з п. 2.3.7. цих Правил. Датою надання овердрафту вважається день оплати з поточного рахунку розрахункових документів клієнта на суму, що перевищує кредитовий залишок на такому рахунку.

Підпунктами 2.3.3. та 2.3.4. Правил визначено, що проценти за користування овердрафтом нараховуються банком за ставкою, яка визначена в п.А12 преамбули договору про надання банківської послуги. Нараховані проценти за овердрафтом повинні сплачуватися клієнтом у строки, передбачені пунктом 4.3.4. розділу 4 Правил.

Незважаючи на положення пункту А12 преамбули договору, проценти за користування овердрафтом/ частиною овердрафту на розмір, що не повернутий у строки, передбачені договором, нараховуються банком за підвищеною ставкою (процентна ставка на прострочену заборгованість) у розмірі, передбаченому в пункті А13 преамбули договору, з першого дня прострочення повернення кредитних коштів до тієї дати, коли порушене зобов`язання буде виконано (підпункт 2.3.5. Правил).

Відповідно до підпункту 2.3.8. Правил, якщо згідно Правил було визначено розмір ліміту овердрафту, який є меншим, ніж існуюча на такий момент заборгованість за основною сумою овердрафту, то частина заборгованості за основною сумою овердрафту, на яку вона перевищує ліміт овердрафту, має бути погашена клієнтом першочергово не пізніше дня, що передує встановленню нового (зменшеного) ліміту овердрафту. У випадку непогашення клієнтом частини заборгованості за основною сумою овердрафту, на яку вона перевищує ліміт овердрафту, з дати встановлення нового (зменшеного) ліміту овердрафту, така частина заборгованості за основною сумою овердрафту вважається простроченою заборгованістю, на неї нараховуються проценти, розраховані виходячи з розміру процентної ставки на прострочену заборгованість (зазначеного у договорі), а банк першочергово спрямовує кошти клієнта (його поручителів) на погашення частини заборгованості за основною сумою овердрафту, на яку вона перевищує поточний ліміт овердрафту.

Згідно з пунктом 2.3.12. Правил клієнту можуть бути встановлені додаткові обов`язки, зазначені у договорі про надання банківської послуги.

Розділом 4 Правил передбачені умови плати за банківську послугу, а саме: банк здійснює надання банківської послуги за плату, що має сплачуватися клієнтом банку в порядку та на умовах, визначених договором, Правилами, виключно в безготівковій формі. Платою за користування банківською послугою є проценти та комісійна винагорода (пункти 4.1. та 4.2. Правил).

Позивач належним чином виконав свої зобов`язання, надавши позичальнику овердрафт в межах визначеного ліміту, що підтверджується випискою з особового рахунку позичальника за основною сумою кредиту, а також відсутністю з боку відповідачів претензій та повідомлень про порушення позивачем умов договору.

З 12.11.2021 року банком встановлений ліміт овердрафту позичальнику в розмірі 470000,00 грн., про що 08.11.2021 року ТОВ "Варнет Груп" було повідомлено через систему Internet-banking Vеg@Net.

З 13.12.2021 року банком встановлений ліміт овердрафту позичальнику в розмірі 285000,00 грн., про що 08.12.2021 року ТОВ "Варнет Груп" було повідомлено через систему Internet-banking Vеg@Net.

З 12.01.2022 року банком встановлений ліміт овердрафту позичальнику в розмірі 210000,00 грн., про що 10.01.2022 року ТОВ "Варнет Груп" було повідомлено через систему Internet-banking Vеg@Net.

З 14.02.2022 року банком встановлений ліміт овердрафту позичальнику в розмірі 190000,00 грн., про що 08.02.2022 року ТОВ "Варнет Груп" було повідомлено через систему Internet-banking Vеg@Net.

13.04.2022 року позивач повідомив ТОВ "Варнет Груп" через систему Internet-banking Veg@Net, що у зв`язку із введенням воєнного стану на території України, з метою збереження позитивної кредитної історії клієнта в складний період, керуючись п. 2.6. Правил надання AT "ПУМБ" банківської послуги "Овердрафт "Легкий" корпоративним клієнтам малого бізнесу, банком прийнято рішення про призупинення надання банківської послуги за договором в частині позбавлення клієнта можливості здійснювати оплату розрахункових документів за рахунок овердрафту. Окрім того, повідомлено ТОВ "Варнет Груп" про розмір поточної заборгованості станом на 12.04.2022 року в сумі 172277,51 грн. та направлення усіх грошових коштів, що надійдуть на рахунок ТОВ "Варнет Груп" в погашення заборгованості за договором.

18.04.2022 року у зв`язку з негативною динамікою оборотів за рахунком та за наявністю наявної заборгованості, позивач відповідно до умов договору та керуючись п. 2.3.7. Правил АТ "ПУМБ" через систему Internet-banking Vеg@Net надіслав ТОВ "Варнет Груп" повідомлення щодо встановлення ліміту овердрафту у розмірі 0,00 грн.

02.08.2022 року банком направлено на адресу позичальника та поручителя вимоги про погашення заборгованості за договором про надання банківської послуги - овердрафт "Легкий" 16.08.2021 № МБ-КІЕ-Ов-14703 у розмірі 160149,70 грн., з яких: прострочена заборгованість за тілом кредиту - 153939,97 грн., прострочена заборгованість за процентами за користування кредитом - 1948,30 грн. та заборгованість по сплаті комісійної винагороди за управління лімітом овердрафту - 4261,43 грн. за вих. № КНО-61.1.3.3/98 від 01.08.2022 року (позичальнику) та вих. № КНО-61.1.3.3/99 від 01.08.2022 року (поручителю).

Проте, вимоги банку залишені відповідачами без відповіді та задоволення.

Відповідно до довідки №б/н від 23.11.2022 року за рахунком ТОВ "Варнет Груп" об`єм чистих грошових надходжень у банку АТ "ПУМБ" склав: у серпні 2021 року - 0,00 грн; у вересні 2021 року - 797675,95 грн., в жовтні 2021 року - 1829173,24 грн., у листопаді 2021 року - 713737,44 грн., у грудні 2021 року - 239119,08 грн., у січні 2022 року - 480927,84 грн., у лютому 2022 року - 441535,23 грн., у березні - жовтні 2022 року - 0,00 грн.

Враховуючи, що обов`язок з погашення заборгованості за договором 16.08.2021 № МБ-КІЕ-Ов-14703 року не був виконаний позичальником та поручителем, позивач просить стягнути з відповідачів солідарно заборгованість у розмірі 167861,46 грн, що включає тіло кредиту, відсотки за користування кредитом та комісію.

Відповідно до абзацу 2 пункту 1 статті 193 Господарського кодексу України до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим кодексом.

Згідно зі статтею 173 Господарського кодексу України, господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості (частина 1 статті 627 Цивільного кодексу України).

Частиною 1статті 628 Цивільного кодексу України визначено, що зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства

Відповідно до статті 629 Цивільного кодексу України, договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (стаття 525 Цивільного кодексу України).

Згідно зі статтею 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до статті 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Частиною першою статті 193 Господарського кодексу України встановлено, що суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов`язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов`язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином (частина 7 статті 193 Господарського кодексу України).

Частинами першою і другою статті 1054 Цивільного кодексу України передбачено, що за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти.

До відносин за кредитним договором застосовуються положення параграфа 1 цієї глави, якщо інше не встановлено цим параграфом і не випливає із суті кредитного договору.

Відповідно до абзацу першого частини першої статті 1049 Цивільного кодексу України позичальник зобов`язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором.

Судом встановлено, що у відповідача - 1 перед позивачем утворилась заборгованість за Договором про надання банківської послуги - овердрафт "Легкий" 16.08.2021 № МБ-КІЕ-Ов-14703 по поверненню кредитних коштів в розмірі 153939,97 грн, що підтверджується детальним розрахунком заборгованості станом на 17.11.2022 року та банківською випискою, наданими позивачем.

Крім того, позивачем заявлено до стягнення не сплачені відповідачем-1 проценти за користування кредитом в розмірі 9660,06 грн, нараховані з 27.03.2022 року по 17.11.2022 року.

Відповідно до ч. 1 ст. 1048 Цивільного кодексу України, позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. Якщо договором не встановлений розмір процентів, їх розмір визначається на рівні облікової ставки Національного банку України. У разі відсутності іншої домовленості сторін проценти виплачуються щомісяця до дня повернення позики.

Як встановлено вище, згідно з пунктами А12, А13 преамбули Договору проценти за користування овердрафтом нараховуються банком за ставкою 15,9% річних. Розмір процентної ставки на прострочену заборгованість становить 35% річних.

За приписами пунктів 4.3.2, 4.3.3 Правил, проценти за користування Банківською послугою нараховуються у процентах річних із розрахунку 365 днів на рік на підставі процентної ставки, зазначеної у Договорі. Проценти нараховуються щоденно на фактичну суму заборгованості і за весь час фактичного користування кредитними коштами, наданими в рамках Банківської послуги. Період нарахування процентів складає календарне число днів. Якщо інше не передбачено Договором, датою закінчення періоду нарахування процентів є перший Банківський день після 24 (двадцять четвертого) числа місяця (без його урахування або день, що передує даті повернення Кредиту, а початком - дата надання Кредиту та або перший Банківський день після 24 (двадцять четвертого) числа місяця (з його урахуванням). Закінчення зазначеного у Договорі строку надання Банківської послуги - Овердрафту не звільняє Клієнта від обов`язку сплачувати відповідно до умов Договору на користь Банку проценти за користування Кредитом за весь час прострочення Клієнтом погашення заборгованості за Кредитом. Якщо інше не передбачено Договором, нараховані проценти повинні сплачуватися Клієнтом щомісячно не пізніше 1 (одного) Банківського дня, наступного за 24 (двадцять четвертим) числом кожного місяця за відповідний період.

Однак, суд звертає увагу на те, що до матеріалів справи не було додано належних, допустимих та достовірних доказів в розумінні статей 76, 77, 78, 79, 91 Господарського процесуального кодексу України на підтвердження сплати Товариством з обмеженою відповідальністю "Варнет Груп" Акціонерному товариству "ПЕРШИЙ УКРАЇНСЬКИЙ МІЖНАРОДНИЙ БАНК" заборгованості по кредиту за кредитним договором у 153939,97 грн та заборгованості за процентами у розмірі 9660,06 грн.

Окрім того, позивачем заявлено до стягнення комісійну винагороду за управління лімітом овердрафту у розмірі 4261,43 грн, нараховану з 25.01.2022 року по 24.06.2022 року.

Згідно з п. А16 Преамбули Кредитного договору розмір комісійної винагороди за управління лімітом овердрафту становить 0,5% річних від розміру максимальної заборгованості за основною сумою овердрафту в періоді нарахування.

Згідно з пунктами 4.4.1-4.4.3 Правил, Клієнт зобов`язаний щомісячно сплачувати Банку комісійну винагороду за управління Лімітом Овердрафту у розмірі, зазначеному в п. А16 Преамбули Договору. Комісійна винагорода за управління Лімітом Овердрафту нараховується Банком щомісячно, протягом дії Договору. Період нарахування комісійної винагороди складає календарне число днів. Датою закінчення періоду нарахування комісійної винагороди за управління лімітом овердрафту є перший Банківський день після 24 (двадцять четвертого) числа (без його урахування) або день, що передує даті закінчення строку дії ліміту банківської послуги, зазначеній в п. А10 Преамбули Договору, / даті дострокового розірвання Договору, а початком - дата надання Овердрафту та/або перший Банківський день після 24 (двадцять четвертого) числа (з його урахуванням). Нарахована комісія за управління Лімітом Овердрафту повинна сплачуватися Клієнтом щомісячно, не пізніше 1 (одного) Банківського дня, наступного за 24 (двадцять четвертим) числом кожного місяця (включно).

З огляду на матеріали справи, через прострочення виконання відповідачем-1 його зобов`язань з повернення грошових коштів, позовні вимоги позивача в частині стягнення комісійної винагороди за управління лімітом овердрафту є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

З метою забезпечення виконання зобов`язань відповідача-1 перед позивачем за договором, 17.08.2021 року між Акціонерним товариством "Перший Український Міжнародний Банк" (кредитор) та ОСОБА_1 (поручитель) укладено договір поруки № МБ-КІЕ-Ов-14703/1, згідно з умовами якого поручитель поручається перед кредитором за виконання наступних зобов`язань в повному обсязі, включаючи сплату основного боргу, процентів, комісій, неустойки, витрат кредитора тощо, боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "Варнет Груп" за основним зобов`язанням, до складу якого входить: договір про надання банківської послуги - овердрафт "Легкий" 16.08.2021 № МБ-КІЕ-Ов-14703, з лімітом банківської послуги - 470000,00 грн., дата закінчення строку дії ліміту банківської послуги - 25 липня 2022 року, стандартний розмір процентної ставки - 15,9 % річних, розмір процентної ставки на прострочену заборгованість - 35 % річних, з усіма діючими та такими, що можуть бути внесені у майбутньому змінами та доповненнями до нього. У разі порушення боржником основного зобов`язання такий боржник і поручитель відповідають перед Кредитором як солідарні боржники (п. 1.1 договору поруки).

Пунктом 2.1. договору поруки передбачено, що у разі порушення зобов`язання боржником (у тому числі невиконання та/або неналежного виконання боржником основного зобов`язання у строки, визначені договором, з якого випливає основне зобов`язання), поручитель зобов`язаний в перший день порушення боржником основного зобов`язання (або певної його частини) виконати таке основне зобов`язання (або певну його частину) незалежно від факту направлення йому кредитором відповідної вимоги. При цьому кредитор не зобов`язаний підтверджувати буд-яким чином факт порушення основного зобов`язання боржником.

Порука за цим договором припиняється у разі виконання основного зобов`язання в повному обсязі або якщо протягом трьох років з дня настання строку (терміну) виконання основного зобов`язання кредитор не пред`явить позову до поручителя та в інших випадках, передбачених чинним законодавством України (п. 4.1. договору поруки).

Відповідно до статті 553 Цивільного кодексу України за договором поруки поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання ним свого обов`язку. Поручитель відповідає перед кредитором за порушення зобов`язання боржником. Порукою може забезпечуватися виконання зобов`язання частково або у повному обсязі. Поручителем може бути одна особа або кілька осіб.

Згідно зі статтею 554 ЦК України у разі порушення боржником зобов`язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя. Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки. Особи, які за одним чи за декількома договорами поруки поручилися перед кредитором за виконання боржником одного і того самого зобов`язання, є солідарними боржниками і відповідають перед кредитором солідарно, якщо інше не встановлено договором поруки.

Відповідно до статті 543 Цивільного кодексу України у разі солідарного обов`язку боржників (солідарних боржників) кредитор має право вимагати виконання обов`язку частково або в повному обсязі як від усіх боржників разом, так і від будь-кого з них окремо. Кредитор, який одержав виконання обов`язку не в повному обсязі від одного із солідарних боржників, має право вимагати недоодержане від решти солідарних боржників. Солідарні боржники залишаються зобов`язаними доти, доки їхній обов`язок не буде виконаний у повному обсязі. Солідарний боржник не має права висувати проти вимоги кредитора заперечення, що ґрунтуються на таких відносинах решти солідарних боржників з кредитором, у яких цей боржник не бере участі. Виконання солідарного обов`язку у повному обсязі одним із боржників припиняє обов`язок решти солідарних боржників перед кредитором.

Таким чином, при солідарному обов`язку кредиторові надається право за своїм розсудом вимагати виконання зобов`язання в повному обсязі або частково від усіх боржників разом або від кожного окремо. Пред`явивши вимогу до одного із солідарних боржників і не одержавши задоволення, кредитор має право пред`явити вимогу до іншого солідарного боржника.

02.08.2022 року позивач надіслав на адреси Відповідачів вимоги про погашення простроченої заборгованості за кредитним договором, що підтверджується копіями описів вкладення у цінні листи від 02.08.2022 р., накладних.

Суд встановив, що відповідачі, в порушення вищезазначених норм Цивільного кодексу України та умов Договору про надання банківської послуги - овердрафт "Легкий" 16.08.2021 № МБ-КІЕ-Ов-14703, Договору поруки 17.08.2021 № МБ-КІЕ-П-14703/1 не здійснили погашення заборгованості за кредитом у розмірі 153939,97 грн, заборгованості за процентами у розмірі 9660,06 грн та заборгованості за комісійною винагородою у розмірі 4261,43 грн, тобто не виконали свої зобов`язання належним чином, а тому позовні вимоги щодо солідарного стягнення 167861,46 грн. є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідачі не скористались своїм правом на подання відзиву, про наслідки були повідомлені належним чином ухвалою суду про відкриття провадження у справі.

Статтею 86 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Судові витрати позивача по сплаті судового збору в сумі 2517,92 грн. відповідно до положень статті 129 Господарського процесуального кодексу України покладаються на відповідачів порівну.

Керуючись ст. 73, 86, 129, 219, 233, 236, 238, 241 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути солідарно з Товариства з обмеженою відповідальністю "Варнет Груп" (02099, м. Київ, вул. Бориспільська, 7, ідентифікаційний код 38497093) та ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , ідентифікаційний код НОМЕР_1 , дата народження ІНФОРМАЦІЯ_1 ) на користь Акціонерного товариства "Перший український міжнародний банк" (04070, м. Київ, вул. Андріївська, 4 ідентифікаційний код 14282829) заборгованість за кредитом у розмірі 153939 (сто п`ятдесят три тисячі дев`ятсот тридцять дев`ять) грн 97 коп., заборгованість за процентами у розмірі 9660 (дев`ять тисяч шістсот шістдесят) грн 06 коп. та заборгованість за комісійною винагородою у розмірі 4261 (чотири тисячі двісті шістдесят одну) грн 43 коп.

3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Варнет Груп" (02099, м. Київ, вул. Бориспільська, 7, ідентифікаційний код 38497093) на користь Акціонерного товариства "Перший український міжнародний банк" (04070, м. Київ, вул. Андріївська, 4 ідентифікаційний код 14282829) судовий збір у розмірі 1258 (одна тисячі двісті п`ятдесят вісім) грн 96 коп.

4. Стягнути з ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , ідентифікаційний код НОМЕР_1 , дата народження ІНФОРМАЦІЯ_1 ) на користь Акціонерного товариства "Перший український міжнародний банк" (04070, м. Київ, вул. Андріївська, 4 ідентифікаційний код 14282829) судовий збір у розмірі 1258 (одна тисячі двісті п`ятдесят вісім) грн 96 коп.

5. Видати накази після набрання рішенням законної сили.

Відповідно до частини 1 статті 241 Господарського процесуального кодексу України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів, а на ухвалу суду - протягом десяти днів з дня його (її) проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення (частина 1 статті 256 Господарського процесуального кодексу України).

Суддя І.В.Усатенко

Дата ухвалення рішення22.03.2023
Оприлюднено27.03.2023
Номер документу109742567
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 167861,46 грн

Судовий реєстр по справі —910/13189/22

Постанова від 11.09.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Демидова А.М.

Ухвала від 08.05.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Демидова А.М.

Ухвала від 18.04.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Демидова А.М.

Рішення від 22.03.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Усатенко І.В.

Ухвала від 16.01.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Усатенко І.В.

Ухвала від 06.12.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Усатенко І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні