Ухвала
від 23.03.2023 по справі 876/6/23
ЦЕНТРАЛЬНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЦЕНТРАЛЬНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

У Х В А Л А

23.03.2023 року м. Дніпро Справа № 876/6/23

Центральний апеляційний господарський суд у складі

головуючого судді Кощеєва І.М.

секретар судового засідання: Манець О.В.

представники сторін:

від позивача: не з`явився

від відповідача: не з`явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву

Приватного підприємства "ВАКАНТ" про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення Постійно діючого Регіонального Третейського суду України при Асоціації "Регіональна правова група", у сформованому відповідно до Регламенту складі колегії суддів: головуючого третейського судді Терещенко О.В., третейського судді-ддоповідача - Петрової Т.А., третейського судді Палій Є.А. від 27.01.2023р. у справі № 14/22К-22

за позовом Приватного підприємства "ВАКАНТ"

до Приватного акціонерного товариства " Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат"

про стягнення 287 155,68 грн.

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Постійно діючого Регіонального Третейського суду України при Асоціації "Регіональна правова група", у сформованому відповідно до Регламенту складі колегії суддів: у сформованому відповідно до Регламенту складі колегії суддів: головуючого третейського судді Терещенко О.В., третейського судді-ддоповідача - Петрової Т.А., третейського судді Палій Є.А. від 27.01.2023р. у справі № 14/22К-22 позовні вимоги задоволено у повному обсязі - стягнуто з Приватного акціонерного товариства " Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат" на користь Приватного підприємства "ВАКАНТ" 218 196,00 грн. основного боргу з оплати вконаних робіт за Договором підряду № 233-35 від 16.01.2020р., 59 203,63 грн. - інфляційних втрат за прострочення виконання грошового зобов`язання за Договором, 9 756,05 грн. - 3% річних за прострочення виконання грошового зобов`язання за Договором та 2 871,55 грн. - витрат, пов`язаних з вирішенням спору третейським судом.

03.03.2023р. Приватне підприємство "ВАКАНТ" звернулося до Центрального апеляційного господарського суду із заявою, про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення Постійно діючого Регіонального Третейського суду України при Асоціації "Регіональна правова група" від 27.01.2023р. у справі № 14/22К-22

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями у справі №876/6/23 визначено головуючого суддю (суддю - доповідача) Кощеєва І.М.

Ухвалою Центрального апеляційного господарського суду від 06.03.2023р. прийнято до розгляду заяву Приватного підприємства "ВАКАНТ" про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення Постійно діючого Регіонального Третейського суду України при Асоціації "Регіональна правова група", у сформованому відповідно до Регламенту складі колегії суддів: головуючого третейського судді Терещенко О.В., третейського судді-ддоповідача - Петрової Т.А., третейського судді Палій Є.А. від 27.01.2023р. у справі № 14/22К-22. Розгляд заяви призначено в судове засідання на 23.03.2023р. о 14:45 год..

Представники сторін в судове засідання 23.03.2023р. не з`явилися.

Від заявника надійшло клопотання про розгляд справи без участі його представника.

Згідно з ч. 1 ст. 354 ГПК України, заява про видачу наказу на примусове виконання рішення третейського суду розглядається суддею одноособово протягом п`ятнадцяти днів з дня її надходження до суду, в судовому засіданні з повідомленням сторін.

Беручи до уваги, що неявка представника відповідача не перешкоджає розгляду заяви по суті, матеріали справи є достатніми для її розгляду у судовому засіданні, заява розглядалася без участі представника відповідача, за наявними у справі матеріалами.

Відповідно до ч. 2 ст. 354 ГПК України, при розгляді заяви про видачу наказу про примусове виконання рішення третейського суду за клопотанням однієї із сторін господарський суд витребовує справу з постійно діючого третейського суду, в якому вона зберігається.

Оскільки відповідних клопотань від учасників справи не надходило, відповідно, справа Центральним апеляційним господарським судом не витребовувалась.

23.03.2023р. оголошено вступну та резолютивну частину ухвали Центрального апеляційного господарського суду.

Надаючи правову кваліфікацію доказам, які подані Позивачем з урахуванням фактичних та правових підстав заяви про видачу наказу на примусове виконання рішення третейського суду, апеляційний господарський суд дійшов висновку про наявність підстав для видачі наказу на примусове виконання вказаного рішення третейського суду, виходячи з наступного.

Ст. 55 Закону України "Про третейські суди" визначено, що рішення третейського суду виконуються зобов`язаною стороною добровільно, в порядку та строки, що встановлені в рішенні. Якщо в рішенні строк його виконання не встановлений, рішення підлягає негайному виконанню.

Відповідно до ст. 56 названого Закону заява про видачу виконавчого документа може бути подана до компетентного суду протягом трьох років з дня прийняття рішення третейським судом. Компетентним є місцевий загальний суд чи місцевий господарський суд за місцем розгляду справи третейським судом ( ч. 1 ст. 2 цього Закону).

Згідно зі ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року (далі - Конвенція) кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Європейський суд з прав людини у п. 24 рішення від 20.07.2006 р. в справі "Сокуренко і Стригун проти України" зазначив, що фраза "встановлений законом" поширюється не лише на правову основу самого існування "суду", але й дотримання таким судом певних норм, які регулюють його діяльність. Термін "судом, встановленим законом" у п. 1 ст. 6 Конвенції передбачає усю організаційну структуру судів, включно з питаннями, що належать до юрисдикції певних категорій судів.

За правилами п. 11 ч. 1 ст. 20 ГПК України до юрисдикції господарських судів відносяться справи про оскарження рішень третейських судів та про видачу наказу на примусове виконання рішень третейських судів, утворених відповідно до Закону України "Про третейські суди", якщо такі рішення ухвалені в спорах, зазначених у цій статті.

Ч. 2 ст. 24 ГПК України встановлено, що справи щодо оскарження рішень третейських судів, про видачу наказів на примусове виконання рішень третейських судів розглядаються апеляційними господарськими судами, як судами першої інстанції, за місцем розгляду справи третейським судом.

Провадження в таких справах здійснюється в порядку, передбаченому розділом VІІ ГПК України.

У разі, коли рішення третейського суду не виконується добровільно зобов`язаною цим рішенням стороною, інша сторона може подати до компетентного суду заяву про видачу виконавчого документа, яким у господарському судочинстві згідно зі ст. 327 ГПК України та пункту 1-1 ч. 1 ст. 3 Закону України "Про виконавче провадження" є наказ.

Так, відповідно до ч. 2 ст. 352 ГПК України, заява про видачу наказу на примусове виконання рішення третейського суду подається до апеляційного господарського суду за місцем проведення третейського розгляду протягом трьох років з дня ухвалення рішення третейським судом.

Згідно з ч. 3 ст. 354 ГПК України, при розгляді справи в судовому засіданні господарський суд встановлює наявність чи відсутність підстав для відмови у видачі наказу на примусове виконання рішення третейського суду, передбачених ст. 355 цього Кодексу.

У відповідності до ч. 8 ст. 349 ГПК України, до постановлення ухвали за наслідками розгляду заяви про скасування рішення третейського суду будь-яка сторона має право в установлені законом порядку та строки звернутися до цього самого суду із заявою про видачу наказу на примусове виконання цього самого рішення та просити розглянути її спільно із заявою про скасування цього рішення в одному провадженні.

Згідно з ч. 1 ст. 355 ГПК України суд відмовляє у видачі наказу на примусове виконання рішення третейського суду, якщо:

1) на день ухвалення рішення за заявою про видачу наказу рішення третейського суду скасовано судом;

2) справа, у якій прийнято рішення третейського суду, не підвідомча третейському суду відповідно до закону;

3) пропущений встановлений строк для звернення за видачею наказу, а причини його пропуску не визнані господарським судом поважними;

4) рішення третейського суду прийнято у спорі, не передбаченому третейською угодою, або цим рішенням вирішені питання, які виходять за межі третейської угоди. Якщо рішенням третейського суду вирішені питання, які виходять за межі третейської угоди, то скасовано може бути лише ту частину рішення, що стосується питань, які виходять за межі третейської угоди;

5) третейська угода визнана недійсною;

6) склад третейського суду, яким прийнято рішення, не відповідав вимогам закону;

7) рішення третейського суду містить способи захисту прав та охоронюваних інтересів, не передбачені законом;

8) постійно діючий третейський суд не надав на вимогу господарського суду відповідну справу;

9) третейський суд вирішив питання про права та обов`язки осіб, які не брали участі у справі.

Відповідно до ч. 6 ст. 56 Закону України "Про третейські суди" компетентний суд відмовляє в задоволенні заяви про видачу виконавчого документа, якщо:

1) на день прийняття рішення за заявою про видачу виконавчого документа рішення третейського суду скасовано компетентним судом;

2) справа, по якій прийнято рішення третейського суду, не підвідомча третейському суду відповідно до закону;

3) пропущений встановлений цією статтею строк для звернення за видачею виконавчого документа, а причини його пропуску не визнані судом поважними;

4) рішення третейського суду прийнято у спорі, не передбаченому третейською угодою, або цим рішенням вирішені питання, які виходять за межі третейської угоди. Якщо рішенням третейського суду вирішені питання, які виходять за межі третейської угоди, то скасовано може бути лише ту частину рішення, що стосується питань, які виходять за межі третейської угоди;

5) третейська угода визнана недійсною компетентним судом;

6) склад третейського суду, яким прийнято рішення, не відповідав вимогам статей 16 - 19 цього Закону;

7) рішення третейського суду містить способи захисту прав та охоронюваних інтересів, які не передбачені законами України;

8) постійно діючий третейський суд не надав на вимогу компетентного суду відповідну справу;

9) третейський суд вирішив питання про права і обов`язки осіб, які не брали участь у справі.

Отже, у відповідності до норм чинного законодавства при розгляді заяви про видачу виконавчого документа господарський суд не здійснює оцінки законності і обґрунтованості рішення третейського суду в цілому, а лише встановлює відсутність або наявність підстав для відмови в задоволенні заяви про видачу виконавчого документа, визначених ст. 56 Закону України "Про третейські суди" та ст. 355 ГПК України.

Перевіривши вищезазначені обставини, судом апеляційної інстанції встановлено наступне.

Між Приватним акціонерним товариством "Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат" (Замовник) та Приватним підприємством "ВАКАНТ" (Підрядник) укладено договір підряду № 233-35 від 16.01.2020р., за умовами п.1.1. якого Замовник доручив, а Підрядник зобов`язався на свій ризик виконати в порядку та на умовах Договору роботи по ремонту та обслуговуванню обладнання, відновлення матеріальних цінностей, інших послуг ПрАТ "Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат", перелік яких наводиться у відповідних Додатках (Специфікаціях), що є невід`ємними частинами даного Договору.

Відповідно до п.14.2 договору підряду №233-35, копія якого була додана до заяви, сторони погодили, що спори сторін, які виникають у зв`язку з виконанням даного договору або стосуються його укладення, зміни, порушення умов, недійсності, підлягають розгляду (вирішенню) у Постійно діючому Регіональному Третейському суді України при Асоціації Регіональна правова група, відповідно до регламенту зазначеного суду.

Рішенням Постійно діючого Регіонального Третейського суду України при Асоціації "Регіональна правова група", у сформованому відповідно до Регламенту складі колегії суддів: у сформованому відповідно до Регламенту складі колегії суддів: головуючого третейського судді Терещенко О.В., третейського судді-ддоповідача - Петрової Т.А., третейського судді Палій Є.А. від 27.01.2023р. у справі № 14/22К-22 позовні вимоги задоволено у повному обсязі - стягнуто з Приватного акціонерного товариства " Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат" на користь Приватного підприємства "ВАКАНТ" 218 196,00 грн. основного боргу з оплати вконаних робіт за Договором підряду № 233-35 від 16.01.2020р., 59 203,63 грн. - інфляційних втрат за прострочення виконання грошового зобов`язання за Договором, 9 756,05 грн. - 3% річних за прострочення виконання грошового зобов`язання за Договором та 2 871,55 грн. - витрат, пов`язаних з вирішенням спору третейським судом.

03.03.2023р. Приватне підприємство "ВАКАНТ" звернулося до Центрального апеляційного господарського суду із заявою про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення Постійно діючого Регіонального Третейського суду України при Асоціації "Регіональна правова група" від 27.01.2023р. у справі № 14/22К-22

Суд констатує, що дане рішення є чинним. Докази його скасування відсутні. Рішення не містить способів захисту прав, які не передбачені законами України. Суд не вирішував питання про права і обов`язки осіб, які не брали участь у справі.

Справа, у якій прийнято рішення, підвідомча третейському суду. Докази того, що склад третейського суду не відповідав вимогам ст. ст. 16 - 19 Закону України "Про третейські суди" суду не надано.

Таким чином, оскільки відсутні підстави для відмови у видачі наказу на примусове виконання рішення третейського суду, передбачені ст. 355 ГПК України, ч. 6 ст. 56 Закону України "Про третейські суди", та враховуючи, що вказане рішення добровільно не виконано, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення заяви Приватного підприємства "ВАКАНТ" та про видачу наказу на примусове виконання рішення Постійно діючого Регіонального Третейського суду України при Асоціації "Регіональна правова група", у сформованому відповідно до Регламенту складі колегії суддів: у сформованому відповідно до Регламенту складі колегії суддів: головуючого третейського судді Терещенко О.В., третейського судді-ддоповідача - Петрової Т.А., третейського судді Палій Є.А. від 27.01.2023р. у справі № 14/22К-22, про стягнення з Приватного акціонерного товариства " Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат" на користь Приватного підприємства "ВАКАНТ" 218 196,00 грн. основного боргу з оплати вконаних робіт за Договором підряду № 233-35 від 16.01.2020р., 59 203,63 грн. - інфляційних втрат за прострочення виконання грошового зобов`язання за Договором, 9 756,05 грн. - 3% річних за прострочення виконання грошового зобов`язання за Договором та 2 871,55 грн. - витрат, пов`язаних з вирішенням спору третейським судом.

Відповідно ст. 129 ГПК України, сплачена заявником сума судового збору покладається на Приватне акціонерне товариство " Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат".

Враховуючи викладене та керуючись ст. ст. 253, 352, 354, 355, 356 ГПК України, апеляційний суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву Приватного підприємства "ВАКАНТ" про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення Постійно діючого Регіонального Третейського суду України при Асоціації "Регіональна правова група" - задовольнити.

Видати наказ на примусове виконання рішення Постійно діючого Регіонального Третейського суду України при Асоціації "Регіональна правова група", у сформованому відповідно до Регламенту складі колегії суддів: у сформованому відповідно до Регламенту складі колегії суддів: головуючого третейського судді Терещенко О.В., третейського судді-ддоповідача - Петрової Т.А., третейського судді Палій Є.А. від 27.01.2023р. у справі № 14/22К-22, про стягнення з Приватного акціонерного товариства " Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат" на користь Приватного підприємства "ВАКАНТ" 218 196,00 грн. основного боргу з оплати вконаних робіт за Договором підряду № 233-35 від 16.01.2020р., 59 203,63 грн. - інфляційних втрат за прострочення виконання грошового зобов`язання за Договором, 9 756,05 грн. - 3% річних за прострочення виконання грошового зобов`язання за Договором та 2 871,55 грн. - витрат, пов`язаних з вирішенням спору третейським судом.

Стягнути з Приватного акціонерного товариства " Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат" на користь Приватного підприємства "ВАКАНТ" витрати по сплаті судового збору за подання заяви про видачу наказу на примусове виконання рішення в сумі 1342,00 грн., про що видати наказ.

Відповідні накази видати після набрання ухвалою законної сили.

Ухвала апеляційного господарського суду може бути оскаржена в апеляційному порядку до Верховного Суду протягом двадцяти днів з дня складення повного тексту ухвали, та якщо вона не була оскаржена в апеляційному порядку, набирає законної сили після закінчення строку на апеляційне оскарження.

Суддя І.М. Кощеєв

Дата ухвалення рішення23.03.2023
Оприлюднено27.03.2023

Судовий реєстр по справі —876/6/23

Судовий наказ від 07.06.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Кощеєв Ігор Михайлович

Судовий наказ від 07.06.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Кощеєв Ігор Михайлович

Ухвала від 23.03.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Кощеєв Ігор Михайлович

Ухвала від 06.03.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Кощеєв Ігор Михайлович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні