Рішення
від 15.03.2023 по справі 910/12141/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.uaРІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

15.03.2023Справа № 910/12141/22За позовом Приватного акціонерного товариства "Управління виробничо-технологічного комплектування"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Еверест Трейдінг Актив"

про стягнення 1068495,02 грн

Суддя Сташків Р.Б.

Секретар судового засідання Гарашко Т.В.

Представники сторін:

від позивача - Ландишева С.М.; Сергійчук В.В.

від відповідача - не з`явився.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

На розгляд Господарського суду міста Києва передано указаний позов про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Цемторг" на користь Приватного акціонерного товариства "Управління виробничо-технологічного комплектування" (далі - позивач) суми заборгованості та санкцій за договором відповідального зберігання №2 від 15.10.2020 у зв`язку з неналежним виконанням відповідачем свого обов`язку оплатити послуги зі зберігання майна.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 17.11.2022 прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі №910/12141/22, вирішено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження та призначене підготовче засідання на 14.12.2022.

Через загальний відділ діловодства суду 12.12.2022 представником позивача подано клопотання про зміну відомостей про відповідача, в якому позивач повідомив, що 29.11.2022 в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань було проведено державну реєстрацію змін відомостей щодо відповідача, зокрема змінено найменування, місцезнаходження відповідача: з Товариства з обмеженою відповідальністю "Цемторг" (04080, м. Київ, вул. Кирилівська, буд.102) на Товариство з обмеженою відповідальністю "Еверест Трейдінг Актив" (58032, Чернівецька обл, м. Чернівці, вул. Головна, буд. 246) (далі - відповідач).

В ухвалі суду від 14.12.2022 судом було уточнено нову назву та адресу місцезнаходження відповідача, підготовче судове засідання відкладено до 25.01.2023.

Підготовче судове засіданні 25.01.2023 не відбулося, ухвалою суду від 26.01.2023 було призначено іншу дату підготовчого судового засідання на 13.02.2023.

Ухвалою суду від 13.02.2023 підготовче провадження закрито та призначено розгляд справи по суті на 15.03.2023.

Представник відповідача у судові засідання не з`являвся, відзиву на позов чи інших заяв/клопотань до суду не подавав. Ухвали суду, які були направлені на адресу місцезнаходження відповідача, згідно даних з ЄДРЮОФОПГФ, поверталися до суду не врученими із відміткою працівників Укрпошти «адресат відсутній».

Інформації щодо іншого місця перебування відповідача ні суду, ні позивачу не є відомими.

Враховуючи наведене, суд дійшов висновку, що неотримання конверта з ухвалою суду відповідачем та повернення її до суду є наслідками діяння (бездіяльності) самого відповідача щодо його належного отримання, тобто, його власною волею, оскільки відомості, зокрема, про адресу місцезнаходження у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань подає сам відповідач.

У судовому засіданні з розгляду справи по суті 15.03.2023 представники позивача вимоги позову підтримали повністю.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши надані докази та оцінивши їх в сукупності, заслухавши пояснення представника позивача, суд

ВСТАНОВИВ:

15.10.2020 між Приватним акціонерне товариство "Управління виробничо- технологічного комплектування" як зберігачем та Товариством з обмеженою відповідальністю "Цемторг" (нова назва Товариство з обмеженою відповідальністю "Еверест Трейдінг Актив") як поклажодавцем було укладено договір відповідального зберігання №2 (далі - Договір).

За умовами п. 1.1 Договору сторони погодили, що в порядку та на умовах, визначених цим договором поклажодавець передає, а зберігач приймає на відповідальне зберігання мінеральний порошок неактивований МП-1 та «Євро-наповнювач» виробництва ВАТ «Доломіт» (Білорусь) (далі - Майно) та зобов`язується повернути це Майно у схоронності в обумовлений Договором строк відповідно до положень цього Договору.

Майно передається на зберігання партіями. Партією вважається кількість Майна, що передається на зберігання в межах строку зберігання партії та не перевищує обсяг відповідно до пункту 3.1 цього Договору. Конкретний розмір кожної партії Майна, яку планується передати на зберігання, визначається поклажодавцем в Заявці на приймання Майна, яка підлягає підтвердженню Зберігачем. Одночасне зберігання всіх партій Майна понад обсяг можливе лише за згодою зберігача (п. 1.2 Договору).

Відповідно до пункту 1.3 Договору повне найменування, вартість за одиницю Майна та кількість Майна, що передається, вказується станом на дату передачі Майна Зберігачеві в Актах прийому-передачі Майна на відповідальне зберігання за формою, наведеною в додатку 1 до цього Договору (далі - Акт прийому-передачі), який складається на кожну партію Майна.

Майно передається на зберігання в межах строку дії цього Договору, Кожна партія Майна передається на зберігання в межах строку зберігання Майна (п. 1.4 Договору).

Відповідальне зберігання за цим Договором є платним (п. 1.5 Договору).

За Договором, місце зберігання майна знаходиться за адресою: Київська область, м. Біла Церква, вул. Січневого прориву, 41-Г.

Відповідно до п. 1.6 Договору місце зберігання Майна знаходиться за адресою: Київська область, м. Біла Церква, вул. Січневого прориву, 41-Г (далі - Місце зберігання).

Як зазначено у п. 1.10 Договору зберігач зобов`язаний повернути Майно (повністю/частково) за першою вимогою поклажодавця, крім випадків, встановлених цим Договором. Письмова вимога про видачу Майна зі зберігання направляється на електронну адресу зберігача та одночасно надсилається поштою рекомендованим листом з описом вкладення на адресу зберігача, вказану у реквізитах цього Договору.

Також 28.08.2021 на виконання Договору була укладена тристороння заявка (угода) між позивачем, Товариством з обмеженою відповідальністю "Цемторг" та Начальником залізничної станції Біла Церква ПЗЗ, відповідно до якої було погоджено, що вагони, які будуть прибувати протягом 28.08.2021 по 28.02.2022 на адресу підприємства ТОВ "Цемторг" для навантаження/вивантаження вантажу: цемент, мінеральний порошок, доломіт, вапняк молотий, наповнювач і так далі, подати на під`їзну колію ПрАТ "Управління виробничо-технологічного комплектування".

Відповідно до п. 2.1.1 Договору місцем передачі Майна на зберігання є Місце зберігання. Майно повинно бути подане на під`їзну колію Зберігача.

Майно поставляється залізничним транспортом і вважається поставленим поклажодавцем та прийнятим зберігачем з моменту відвантаження Майна в місце зберігання і підписання сторонами Акту прийому-передачі Майна (у двох примірниках, по одному для кожної зі Сторін) (п. 2.1.2 Договору).

Сторонами погоджено у п. 2.1.6 Договору, що прийняття-передача продукції здійснюється сторонами в порядку, встановленому чинним законодавством України для поставок продукції виробничо-технічного призначення з урахуванням положень цього Договору.

У п. 2.1.10 Договору датою передачі партії Майна є дата фактичної передачі партії Майна та підписання сторонами Акта прийому-передачі на відповідну партію Майна.

Відповідно до п. 2.2.1 Договору кожна партія Майна в порядку, передбаченому цим Договором, підлягає поверненню поклажодавцю на письмову вимогу поклажодавця протягом строку дії Договору в межах строку зберігання партії або в дату закінчення зберігання. Повернення Майна поклажодавцю відбувається шляхом підписання сторонами Акта прийому-передачі (повернення) партії Майна із відповідального зберігання за формою, наведеною в додатку 2 до цього Договору (далі - Акт повернення). Сторони у момент підписання цього Договору надають одна одній довіреності на отримання Майна із зазначенням списку осіб, уповноважених підписувати Акти прийому-передачі та Акти повернення.

У п. 4.1 Договору сторони погодили, що загальний строк зберігання за цим Договором становить період з дати підписання цього Договору до « 31» грудня 2023 року.

Згідно з п. 4.2 Договору кожна партія Майна передається на зберігання строком на 30 календарних днів (далі - строк зберігання партії), що розпочинаються з дня поставки Майна зберігачеві (далі - дата поставки), враховуючи день поставки та закінчується тридцятим календарним днем, починаючи з Дати поставки (далі - дата закінчення зберігання).

Відповідно до п. 6.1 Договору за зберігання Майна поклажодавець сплачує зберігачеві 200 (двісті) гривень (з урахуванням ПДВ) за кожну тонну кожної партії Майна за кожен строк зберігання партії Майна.

Відповідно до п. 6.2 Договору за зберігання партії Майна понад строк зберігання партії, поклажодавець сплачує зберігачеві 9 (дев`ять) гривень за кожну тонну Майна за кожен день зберігання понад строк зберігання партії.

Зберігач має право в односторонньому порядку щорічно, починаючи з 1 січня 2022 року, змінювати плату за зберігання, передбачену пунктами 6.1 та 6.2 цього Договору. У разі незгоди поклажодавця з новою платою, він має право розірвати цей Договір, сплативши зберігачеві всі платежі, передбачені цим Договором, які підлягають сплаті до дати фактичного повернення Майна поклажодавцеві.

Цей Договір вважається укладеним і набирає чинності з моменту його підписання уповноваженими представниками сторін, скріплення дійсними печатками сторін та діє до 31 грудня 2023 року, але у будь-якому випадку до повного виконання сторонами прийнятих на себе за даним Договором зобов`язань (п. 10.1 Договору).

Як вбачається із наданих позивачем пояснень та доказів, у період з лютого по жовтень 2021 року відповідно до умов Договору позивачу партіями щомісячно на відповідальне зберігання було передано/повернуто мінеральний порошок неактивований МП-1, цемент ПЦ-1-500-Н, що підтверджується долученими з позовною заявою:

- рахунками-фактурами №СФ-0000012 від 28.02.2021, №СФ-0000033 від 20.04.2021, №СФ-0000044 від 18.05.2021, №СФ-0000055 від 07.06.2021, №СФ-0000056 від 15.06.2021, №СФ-0000057 від 29.06.2021, №СФ-0000069 від 06.07.2021, №СФ-0000071 від 19.07.2021, №СФ-0000084 від 16.08.2021, №СФ-0000085 від 31.08.2021, які відповідно до пункту 6.4 Договору виставлялися відповідачу після передачі мінерального порошку неактивованого МП-1 на зберігання, та містять дані щодо кількості майна, яке передавалося на зберігання та плати за зберігання майна протягом строку зберігання партії (відповідно до Договору - 30 днів);

- актами здачі-прийняття робіт (надання послуг) зі зберігання майна, прийнятого на відповідальне зберігання №№ОУ-0000013, ОУ-0000038, ОУ-0000051, ОУ-0000065, ОУ-0000066, ОУ-0000067, ОУ-0000078, ОУ-0000080, ОУ-0000093, ОУ-0000094, ОУ-0000106, ОУ-0000122 які підтверджують згоду відповідача з платою за зберігання майна протягом строку зберігання партії (відповідно до Договору - 30 днів), вказаною у рахунках-фактурах;

- актами прийому-передачі майна на відповідальне зберігання та Актами прийому - передачі (повернення) майна з відповідального зберігання від 25.02.2021, 31.03.2021, 30.04.2021, 30.04.2021, 31.05.2021, 31.05.2021, 30.06.2021, 30.06.2021, 31.07.2021, 31.07.2021, 31.08.2021, 31.08.2021, 31.08.2021, 31.10.2021.

Станом на 21.10.2021 у позивача на зберіганні перебувало 85,90 тонн залишку мінерального порошку неактивованого МП-1, який виник в результаті того, що до 130,87 тонн мінерального порошку неактивованого МП-1, що вже перебувало на зберіганні станом на 30.09.2021, 19.10.2021 було передано на зберігання ще 138,60 тонн мінерального порошку неактивованого МП-1, а потім повернуто зі зберігання 183,57 тонн мінерального порошку неактивованого МП-1 (130,870+138,60-183,57 = 85,90 тонн).

Вказане вище підтверджується наступними документами:

- Актом звіряння від 31.10.2021 за період з 01.02.2021 по 31.10.2021, в якому зафіксовано залишок мінерального порошку неактивованого МП-1 станом на 30.09.2021 у кількості 130,87 тонн;

- Накладною №БЧ23228406, яка підтверджує поставку позивачу 138,60 тонн мінерального порошку неактивованого МП-1 19.10.2021;

- Рахунком-фактурою №СФ-0000114 від 21.10.2021, який відповідно до пункту 6.4 Договору виставлявся відповідачу після передачі 138,60 тонн мінерального порошку неактивованого МП-1 на зберігання, та містить дані щодо кількості майна - 138,60 тонн та плати за зберігання майна протягом строку зберігання партії (відповідно до Договору - 30 днів);

- Актом №ОУ-0000122 здачі-прийняття робіт (надання послуг) від 21.10.2021, в якому погоджено плату за зберігання майна - 138,60 тонн протягом строку зберігання партії (відповідно до Договору - 30 днів), вказаною у рахунку-фактурі;

- Актом прийому-передачі майна на відповідальне зберігання від 31.10.2021 за формою, наведеною у Додатку 1 Договору, який підтверджує передачу відповідачем на зберігання позивачу 138,60 тонн мінерального порошку неактивованого МП-1;

- Актом прийому-передачі (повернення) майна з відповідального зберігання від 31.10.2021 порошку неактивованого МП-1).

30-денний строк зберігання мінерального порошку неактивованого МП-1 у кількості 85,90 тонн становив з 21.10.2021 по 19.11.2021.

Вказану вище партію мінерального порошку неактивованого МП-1 у кількості 85,90 тонн відповідач у строк до 19.11.2021 не забрав, тому з 20.11.2021 позивач почав нараховувати 9 гривень за кожну тонну за кожен день зберігання 85,90 тонн мінерального порошку неактивованого МП-1.

Відповідно до Накладної №БЧ 23269379 24.11.2021 до залізничної станції Біла Церква прибув вантаж - 210,60 тонн мінерального порошку неактивованого МП-1 для передачі позивачу на зберігання порошок мінеральний для асфальтобетонних сумішей МП-1 неактивований 210,60 тонн.

Позивачем та відповідачем також підписано Акт №ОУ-0000134 здачі-прийняття робіт (надання послуг) від 25.11.2021, в якому погоджено плату за зберігання майна - 210,60 тонн протягом строку зберігання партії (відповідно до Договору 30 днів).

Передачу на зберігання вказаних вище 210,60 тонн мінерального порошку неактивованого МП-1 також було оформлено Актом прийому-передачі майна на відповідальне зберігання від 30.11.2021 за формою, встановленою у Додатку 1 Договору.

30-денний строк зберігання мінерального порошку неактивованого МП-1 у кількості 140,40 тонн становив з 25.11.2021 по 24.12.2021.

Вказану вище партію мінерального порошку неактивованого МП-1 у кількості 140,40 тонн Відповідач у строк до 24.12.2021 року не забрав, тому з 25.12.2021 року Позивач почав нараховувати 9 гривень за кожну тонну за кожен день зберігання 140,4 тонн мінерального порошку неактивованого МП-1 з урахуванням попередньої партії у кількості 85,90 тонн.

Вказану вище партію мінерального порошку неактивованого МП-1 у кількості 70,20 тонн Відповідач у строк до 25.12.2021 року не забрав, тому з 26.12.2021 року Позивач почав нараховувати 9 гривень за кожну тонну за кожен день зберігання 70,20 тонн мінерального порошку неактивованого МП-1 з урахуванням попередніх партій у кількості 85,9 тонн та у кількості 140,40 тонн: 85,90 тонн + 140,40 тонн + 70,20 тонн = 296,50 тонн - загальний залишок мінерального порошку неактивованого МП-1, тридцятиденний строк зберігання якого сплинув станом на 26.12.2021.

За період з 26.12.2021 по 24.02.2022 за зберігання 296,50 тонн мінерального порошку неактивованого МП-1 було нараховано 162778,50 гривень. Таким чином, загальна сума заборгованості за зберігання мінерального порошку неактивованого МП-1 у кількості 296,50 тонн понад тридцятиденний строк станом на 24.02.2022 становила 191873,70 грн.

Відповідно до Накладної №БЧ 23233217 26.11.2021 до залізничної станції Біла Церква прибув вантаж - 69,10 тонн цементу ПЦ-1-500-Н для передачі позивачу на зберігання.

Після фактичної передачі 69,10 тонн цементу ПЦ-1-500-Н на зберігання позивачу, ним було виставлено рахунок-фактуру №СФ-0000126, який містить дані щодо кількості майна, яке передавалося на зберігання - 69,10 тонн, та плати за зберігання майна протягом строку зберігання партії (відповідно до Договору - 30 днів).

Позивачем та відповідачем також підписано Акт №ОУ-0000135 здачі-прийняття робіт (надання послуг) від 26.11.2021, в якому погоджено плату за зберігання майна - 69,10 тонн протягом строку зберігання партії.

Вказана передача 69,10 тонну цементу ПЦ-1-500-Н також була оформлена Актом прийому-передачі майна на відповідальне зберігання від 30.11.2021.

З 69,10 тонн цементу ПЦ-1-500-Н відповідачу було повернуто 23,37 тонн, що оформлено Актом прийому-передачі (повернення) майна з відповідального зберігання від 30.11.2021.

Таким чином, станом на 30.11.2021 у позивача залишилося на зберіганні 45,73 тонн цементу ПЦ-1-500-Н- що вказано в підпункті 6.6 пункту 6 Акту прийому-передачі майна на відповідальне зберігання від 30.11.2021: 69,10 тонн - 23,37 тонн = 45,73 тонн - залишок цієї партії станом на 30.11.2021.

30-денний строк зберігання партії цементу ПЦ-1-500-Н у кількості 45,73 тонн становив з 26.11.2021 по 25.12.2021.

Відповідно до Накладної №БЧ 23233267, 13.12.2021 до залізничної станції Біла Церква прибув вантаж - 70,40 тонн цементу ПЦ-1-500-Н для передачі позивачу на зберігання.

Після фактичної передачі 70,00 тонн цементу ПЦ-1-500-Н на зберігання позивачу, ним було виставлено рахунок-фактуру №СФ-0000138, який містить дані щодо кількості майна, яке передавалося на зберігання - 70,00 тонн, та плати за зберігання майна протягом строку зберігання партії (відповідно до Договору - 30 днів).

Позивачем та відповідачем також підписано Акт №ОУ-0000149 здачі-прийняття робіт (надання послуг) від 14.12.2021, в якому погоджено плату за зберігання майна протягом строку зберігання партії (відповідно до Договору - 30 днів).

Вказана передача 70,00 тонн цементу ПЦ-1-500-Н була оформлена Актом прийому-передачі майна на відповідальне зберігання від 31.12.2021 за формою, встановленою у Додатку 1 Договору.

Таким чином, з 14.12.2021 на зберіганні у позивача стало знаходитися 115,73 тонн цементу ПЦ-1-500-Н, що складалися із залишку попередньої партії 45,37 тонн і нової партії 70.00 тонн: 70,00 тонн + 45,73 тонн = 115,73 тонн цементу ПЦ-1-500-Н.

Згідно Акту прийому-передачі (повернення) майна з відповідального зберігання від 14.01.2022 позивач повернув 50,00 тонн цементу ПЦ-1-500-Н відповідачу.

Таким чином, у позивача залишилося на зберіганні 65,73 тонн цементу ПЦ-1-500-Н: 115,73 тонн - 50,00 тонн = 65,73 тонн - це залишок станом на 14.01.2022, який в цілому необхідно було забрати до 12.01.2022.

Тому позивач з 15.01.2022 почав нараховувати 9 гривень за кожну тонну за кожен день зберігання 65,73 тонн цементу ПЦ-1-500-Н, строк зберігання якого повинен був закінчитися 12.01.2022.

Як вбачається з пояснень позивача 30.03.2022 на свою електронну адресу uvtk65@ukr.net ним було отримано електронний лист від відповідача, направлений з електронної пошти office.sale@ukr.net, який містив, серед іншого, скан-копії всіх розрахунків, та акту наданих послуг від 29.03.2022, підписаних директором відповідача та скріплених печаткою відповідача.

Відповідно до пункту 10.3 Договору будь-які скан-копії документів, які надсилаються однією Стороною іншій на електронні адреси, вказані в пунктах 11.1 та 11.2 цього Договору, мають юридичну силу оригіналу документу.

Відповідно до пункту 11.2 Договору, в якості електронної адреси відповідача зазначена наступна електронна адреса: office.sale@ukr.net, в якості електронної адреси позивача зазначена наступна електронна адреса: uvtk65@ukr.net.

Таким чином, направлення відповідачем скан-копій зазначених вище документів, з електронної адреси office.sale@ukr.net на електронну адресу ІНФОРМАЦІЯ_1 , свідчить про те, що відповідач погодив оплату за зберігання понад строк зберігання:

- 85,90 тонн мінерального порошку неактивованого МП-1 за період з 20.11.2021 по 24.12.2021;

- 226,30 тонн мінерального порошку неактивованого МП-1 за 25.12.2021;

- 296,50 тонн (85,90 тонн + 210,60 тонн) мінерального порошку неактивованого МП-1 за період з 26.12.2021 року по 24.02.2022;

- 65,73 тонн цементу ПЦ-1-500-Н з 15.01.2022 по 24.02.2022.

З наданих позивачем розрахунків, вбачається, що ним було нараховано: за зберігання 85,90 тонн мінерального порошку неактивованого МП-1 за період з 20.11.2021 по 24.12.2021 - 27058,50 грн; за зберігання 226,30 тонн мінерального порошку неактивованого МП-1 за 25.12.2021 - 2036,70 грн; за зберігання 296,50 тонн мінерального порошку неактивованого МП-1 за період з 26.12.2021 по 24.02.2022 - 162778,50 грн; за зберігання 65,73 тонн цементу ПЦ-1-500-Н за період з 15.01.2022 по 24.02.2022 - 24 254,37 грн.

Таким чином, загальна сума нарахованої плати за зберігання Майна у понад встановлений строк, за період до 24.02.2022 становить - 216128,07 грн.

Позивач зазначає, що навіть після початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації на територію України, ним продовжувались надаватися послуги зі зберігання Майна відповідача, та за період з 25.02.2022 по 28.02.2022 ним не виставлявся додатковий рахунок-фактура відповідачу.

З пояснень позивача також вбачається, що станом на 31.10.2022 65,73 тонн цементу ПЦ-1-500-Н та 296,5 тонн мінерального порошку неактивованого МП-1 продовжували зберігатись у Позивача, а тому він продовжував нараховувати плату за зберігання в розмірі 9 гривень за кожен день зберігання за кожну тонну майна за період з 01.03.2022 по 31.10.2022.

Позивач зазначає, що 07.06.2022 ним, з електронної пошти uvtk65.ukr.net було направлено електронний лист на електронну пошту відповідача office.sale@ukr.net, який містив скан-копії наступних документів, підписаних директором позивача та скріплених печаткою позивача:

- Акта наданих послуг від 06.06.2022 за зберігання мінерального порошку неактивованого МП-1 та цементу ПЦ-1-500-Н понад строк зберігання партії за період з 01.03.2022 по 31.05.2022;

- Розрахунку за зберігання партії Майна: мінеральний порошок неактивований МП-1 понад строк зберігання партії з 01.03.2022 по 31.05.2022 (92 календарних днів);

- Розрахунку за зберігання партії Майна: цемент ПЦ-1-500-Н понад строк зберігання партії з 01.03.2022 по 31.05.2022.

05.07.2022 позивач із електронної пошти uvtk65@ukr.net направив електронний лист на електронну пошту відповідача office.sale@ukr.net, який містив, серед іншого, скан-копію Рахунку-фактури №СФ-0000063 від 06.06.2022 щодо зберігання цементу ПЦ-1-500-Н та мінерального порошку неактивованого МП-1 за період з 01.03.2022 по 30.05.2022, підписаного директором позивача та скріпленого печаткою позивача.

04.07.2022 позивач із електронної пошти uvtk65@ukr.net направив електронний лист на електронну пошту відповідача office.sale@ukr.net, який містив скан-копії наступних документів, підписаних директором позивача та скріплених печаткою позивача:

- Акта наданих послуг від 04.07.2022 зберігання мінерального порошку неактивованого МП-1 та цементу ПЦ-1-500-Н понад строк зберігання партії за період з 01.06.2022 по 30.06.2022;

- Розрахунку за зберігання партії Майна: мінеральний порошок неактивований МП-1 понад строк зберігання партії з 01.06.2022 по 30.06.2022;

- Розрахунку за зберігання партії Майна: цемент ПЦ-1-500-Н понад строк зберігання партії з 01.06.2022 по 30.06.2022.

05.07.2022 позивач із електронної пошти uvtk65@ukr.net направив електронний лист на електронну пошту відповідача office.sale@ukr.net, який містив, серед іншого, скан-копію Рахунку-фактури №СФ-0000065 від 04.07.2022 щодо зберігання цементу ПЦ-1-500-Н та мінеральний порошок неактивований МП-1 за період з 01.06.2022 по 30.06.2022, підписаного директором позивача та скріпленого печаткою позивача.

12.08.2022 директор відповідача під час особистої зустрічі з директором позивача отримав особисто оригінали перелічених вище документів під розпис, про що міститься відмітка на описі вкладення (що підтверджується додатком №101 до позову).

12.08.2022 директор відповідача під час особистої зустрічі з директором позивача отримав особисто оригінали наступних документів під розпис (що підтверджується додатком №104 до позову):

- Розрахунку за зберігання партії Майна цемент ПЦ-1-500-Н понад строк зберігання партії з 01.07.2022 по 31.07.2022;

- Розрахунку за зберігання партії Майна мінеральний порошок неактивований МП-1 понад строк зберігання партії з 01.07.2022 по 31.07.2022;

- Акта наданих послуг від 01.08.2022 за період з 01.07.2022 по 31.07.2022.

02.09.2022 позивач із електронної пошти uvtk65@ukr.net направив електронний лист на електронну пошту відповідача office.sale@ukr.net, який містив скан-копії наступних документів, підписаних директором позивача та скріплених печаткою позивача:

- Рахунку-фактури №СФ-0000092 від 01.09.2022 щодо зберігання цементу ПЦ-1-500-Н та мінеральний порошок неактивований МП-1 за період з 01.08.2022 по 31.08.2022;

- Розрахунку за зберігання партії Майна: цемент ПЦ-1-500-Н понад строк зберігання партії з 01.08.2022 по 31.08.2022;

- Розрахунку за зберігання партії Майна: мінеральний порошок неактивований МП-1 понад строк зберігання партії з 01.08.2022 по 31.08.2022;

- Акта наданих послуг від 01.09.2022 за період з 01.08.2022 по 31.08.2022.

30.09.2022 позивач із електронної пошти uvtk65@ukr.net направив електронний лист на електронну пошту відповідача office.sale@ukr.net, який містив скан-копії наступних документів, підписаних директором Позивача та скріплених печаткою Позивача:

- Рахунку-фактури №СФ-0000102 від 30.09.2022 щодо зберігання цементу ПЦ-1-500-Н та мінеральний порошок неактивований МП-1 за період з 01.09.2022 по 30.09.2022;

- Розрахунку за зберігання партії Майна: цемент ПЦ-1-500-Н понад строк зберігання партії з 01.09.2022 по 30.09.2022;

- Розрахунку за зберігання партії Майна: мінеральний порошок неактивований МП-1 понад строк зберігання партії з 01.09.2022 по 30.09.2022.

03.11.2022 позивач із електронної пошти uvtk65@ukr.net направив електронний лист на електронну пошту відповідача office.sale@ukr.net, який містив скан-копії наступних документів, підписаних директором позивача та скріплених печаткою позивача:

- Рахунку-фактури №СФ-0000121 від 01.11.2022 щодо зберігання цементу ПЦ-1-500-Н та мінерального порошку неактивованого МП-1 за період з 01.10.2022 по 31.10.2022.

- Розрахунку за зберігання партії Майна: цемент ПЦ-1-500-Н понад строк зберігання партії 01.10.2022 по 31.10.2022;

- Розрахунку за зберігання партії Майна: мінеральний порошок неактивований МП-1 понад строк зберігання партії з 01.10.2022 по 31.10.2022;

- Акту наданих послуг від 01.11.2022 за період з 01.10.2022 по 31.10.2022.

На підтвердження направлення вказаних документів поштою на адресу відповідача, вказану в Договорі надано відповідні докази (описи вкладення, чеки) та скріншоти з електронної пошти, щодо направлення електронних листів.

Позивач стверджує, що оскільки відповідач не направив зауваження до акту наданих послуг протягом 24 годин, позивач вважає, що відповідач погодив Акти наданих послуг за зберігання мінерального порошку неактивованого МП-1 та цементу ПЦ-1-500-Н з 01.03.2022 по 31.10.2022.

Так, за зберігання 296,50 тонн мінерального порошку неактивованого МП-1 за період з 01.03.2022 по 31.10.2022 понад встановлені строки, позивач нарахував відповідачу 653782,50 грн та за зберігання 65,73 тонн цементу ПЦ-1-500-Н за період з 01.03.2022 по 31.10.2022 понад встановлені строки, позивач нарахував відповідачу 144934,65 грн.

Станом на день подачі позову у відповідача виникла заборгованість перед позивачем у сумі 1014845,22 грн за зберігання порошку неактивованого МП-1 та цементу ПЦ-1-500-Н.

Відповідно до ст. 936 Цивільного кодексу України за договором зберігання одна сторона (зберігач) зобов`язується зберігати річ, яка передана їй другою стороною (поклажодавцем), і повернути її поклажодавцеві у схоронності. Договором зберігання, в якому зберігачем є особа, що здійснює зберігання на засадах підприємницької діяльності (професійний зберігач), може бути встановлений обов`язок зберігача зберігати річ, яка буде передана зберігачеві в майбутньому.

Згідно зі ст. 938 Цивільного кодексу України якщо строк зберігання речі визначений моментом пред`явлення поклажодавцем вимоги про її повернення, зберігач має право зі спливом звичайного за цих обставин строку зберігання вимагати від поклажодавця забрати цю річ в розумний строк.

Відповідно до ст. 946 Цивільного кодексу України якщо поклажодавець після закінчення строку договору зберігання не забрав річ, він зобов`язаний внести плату за весь фактичний час її зберігання.

Матеріали справи не містять доказів того, що відповідач звертався до позивача із вимогою повернути відповідне Майно.

Відповідно до ч. 2 ст. 530 Цивільного кодексу України якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Згідно зі ст. 193 Господарського кодексу України, суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Зазначене також кореспондується зі ст.ст. 525, 526 ЦК України, відповідно до яких зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Доказів оплати відповідачем заборгованості у сумі 1014845,22 грн за Договором не надано, у зв`язку з чим суд дійшов висновку, що протягом лютого 2021 року - жовтня 2022 року надані позивачем послуги зі зберігання наведеного вище Майна були фактично надані відповідачу і останній зобов`язаний їх оплатити.

Оскільки відповідач не надав доказів протилежного вказаному позивачем, суд вважає позовні вимоги про стягнення основної суми боргу обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Частиною 2 статті 625 ЦК України передбачено, що боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Так, на суми боргу позивачем було нараховано відповідачу 45442,80 грн інфляційних втрат та 8207 грн 3% річних. Періоди нарахування наведені позивачем у додатку №3 до позову, по кожному рахунку-фактурі окремо.

Розрахунок інфляційних втрат та 3% річних, доданий позивачем до позову, судом перевірено і визнано обґрунтованим, а їх розмір є доведеним залученими позивачем до справи вищеописаними доказами, а також відсутністю їх спростування з боку відповідача.

У зв`язку із чим, з відповідача підлягає стягненню 45442,80 грн інфляційних втрат та 8207 грн 3% річних.

Відповідно до ст. 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до ст. 86 ГПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також вірогідність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

З вищезазначеного вбачається, що позов підлягає задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до вимог ст. 129 ГПК України судові витрати покладаються на відповідача.

Керуючись ст. 86, 233, 236, 237, 238, 240 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Еверест Трейдінг Актив" (58032, Чернівецька обл, м. Чернівці, вул. Головна, буд. 246; ідентифікаційний код 43091625) на користь Приватного акціонерного товариства "Управління виробничо-технологічного комплектування" (Київська обл., м. Біла Церква, вул. Січневого Прориву, 41-Г; ідентифікаційний код 05408177) 1014845 (один мільйон чотирнадцять тисяч вісімсот сорок п`ять) грн 22 коп. боргу, 45442 (сорок п`ять тисяч чотириста сорок дві) грн. 80 коп інфляційних втрат, 8207 (вісім тисяч двісті сім) грн 3% річних, а також 16027 (шістнадцять тисяч двадцять сім) грн 43 коп. судового збору.

Рішення набирає законної сили відповідно до статті 241 ГПК України, і може бути оскаржено в порядку та строк встановлені статтями 254, 256, 257 ГПК України.

Повний текст підписано 23.03.2023.

Суддя Сташків Р.Б.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення15.03.2023
Оприлюднено27.03.2023
Номер документу109746086
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань зберігання

Судовий реєстр по справі —910/12141/22

Рішення від 15.03.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сташків Р.Б.

Рішення від 15.03.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сташків Р.Б.

Ухвала від 13.02.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сташків Р.Б.

Ухвала від 26.01.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сташків Р.Б.

Ухвала від 02.01.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сташків Р.Б.

Ухвала від 14.12.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сташків Р.Б.

Ухвала від 17.11.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сташків Р.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні