Рішення
від 21.03.2023 по справі 910/13580/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.uaРІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

21.03.2023Справа № 910/13580/22

За позовом ОСОБА_1

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Спільне українсько-узбецьке підприємство "Торговий дім Київ-Ташкент"

за участю третьої особи-1, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю «Євростандарт».

за участю третьої особи-2, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - Державна акціонерна зовнішньоторгівельна компанія «Узинтеримпекс»

про визнання трудових відносин припиненими

Суддя Людмила ШКУРДОВА

Секретар с/з Божко А.І.

Представники сторін: згідно протоколу судового засідання.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

ОСОБА_1 звернувся до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Спільне українсько-узбецьке підприємство "Торговий дім Київ-Ташкент" про визнання трудових відносин припиненими.

Позові вимоги обґрунтовані тим, що з 2017 року відповідач не веде господарську діяльність, не має працівників, у зв`язку з чим позивач, який перебував на посаді директора відповідача, втратив зацікавленість у перебуванні у трудових відносинах з відповідачем. Разом з цим, відповідач не реагує на повідомлення позивача про скликання загальних зборів з приводу його звільнення та на заяву про звільнення. Враховуючи зазначене, позивач вважає, що відповідач своєю бездіяльністю, яка виразилася в не розгляді та невжитті заходів щодо прийняття рішення про звільнення позивача в межах статутної діяльності товариства, грубо порушує його трудові права, зокрема, право бути звільненим із займаної посади за власним бажанням, та право на вільне обрання місця для його реалізації.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 03.01.2023 відкрито провадження у справі; залучено до участі у справі третю особу-1, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю «Євростандарт» та третю особу-2, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - Державну акціонерну зовнішньоторгівельну компанію «Узинтеримпекс».

Про стан розгляду справи № 910/13580/22 сторони були повідомлені відповідно до приписів ст. 120 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 14.02.2023 р. закрито підготовче провадження у справі № 910/13580/22 та призначено розгляд справи по суті на 21.03.2023 р.

Відповідач не подав до суду відзив на позов, а тому суд вважає, що справа може бути розглянута за наявними у ній документами відповідно до частини 9 статті 165 Господарського процесуального кодексу України.

У судовому засіданні 21.03.2023 р. було оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд міста Києва,

ВСТАНОВИВ:

23.07.2001 проведено державну реєстрацію Товариства з обмеженою відповідальністю "Спільне українсько-узбецьке підприємство "Торговий дім Київ-Ташкент" (код 31485170), про що 29.09.2004 до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесено запис № 10741200000001690.

Рішенням загальних зборів учасників ТОВ "Спільне українсько-узбецьке підприємство "Торговий дім Київ-Ташкент", оформленим протоколом від 22.06.2004, зокрема, прийнято рішення про призначення ОСОБА_1 на посаду директора товариства.

22.06.2004 ОСОБА_1 був прийнятий на посаду директора Товариства з обмеженою відповідальністю "Спільне українсько-узбецьке підприємство "Торговий дім Київ-Ташкент" на підставі наказу № 1 від 22.06.2004 р., копія якого додана до позову.

В матеріалах справи наявна копія заяви ОСОБА_1 від 23.06.2022 про звільнення його з посади директора з 10.08.2022 за власним бажанням на підставі ч. 1 ст. 38 КЗпП України.

Вказана заява адресована загальним зборам ТОВ "Спільне українсько-узбецьке підприємство "Торговий дім Київ-Ташкент".

Повідомленням від 23.06.2022 директор ТОВ "Спільне українсько-узбецьке підприємство "Торговий дім Київ-Ташкент" - ОСОБА_1 повідомив про проведення 10.08.2022 о 10-00 годині загальних зборів учасників товариства із зазначенням порядку денного, єдиним пунктом якого є розгляд заяви директора товариства ОСОБА_1 про звільнення з посади за власним бажанням на підставі ч. 1 ст. 38 КЗпП України.

Вказане повідомлення, додатком до якого була заява про звільнення, було надіслано учасникам товариства, а саме: Товариству з обмеженою відповідальністю «Євростандарт» та Державній акціонерній зовнішньоторгівельній компанії «Узинтеримпекс», що підтверджується копіями описів вкладення від 07.07.2022 р. фіскальним чеком та накладною Укрпошти.

Призначені на 10.08.2022 о 10-00 годині загальні збори не відбулись, у зв`язку з неявкою учасників товариства відповідача.

Згідно зі статтею 38 Кодекс законів про працю України працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні. У разі, коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу (переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до навчального закладу; неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною з інвалідністю; догляд за хворим членом сім`ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин), власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник. Якщо працівник після закінчення строку попередження про звільнення не залишив роботи і не вимагає розірвання трудового договору, власник або уповноважений ним орган не вправі звільнити його за поданою раніше заявою, крім випадків, коли на його місце запрошено іншого працівника, якому відповідно до законодавства не може бути відмовлено в укладенні трудового договору. Працівник має право у визначений ним строк розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо власник або уповноважений ним орган не виконує законодавство про працю, умови колективного чи трудового договору.

Частиною першою статті 29 Закону України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю" встановлено, що загальні збори учасників є вищим органом товариства.

Загальні збори учасників можуть вирішувати будь-які питання діяльності товариства (ч. 1 ст. 30 Закону України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю", в редакції станом на дату написання заяви про звільнення).

Відповідно до частин першої, другої, четвертої статті 98 ЦК України загальні збори учасників товариства мають право приймати рішення з усіх питань діяльності товариства, у тому числі і з тих, що належать до компетенції інших органів товариства. Рішення загальних зборів приймаються простою більшістю від числа присутніх учасників, якщо інше не встановлено установчими документами або законом. Порядок скликання загальних зборів визначається в установчих документах товариства.

Відповідно до пункту 5.1 статуту ТОВ "Спільне українсько-узбецьке підприємство "Торговий дім Київ-Ташкент" вищим органом товариства є загальні збори учасників, до компетенції якого відноситься вирішення, зокрема, питання про призначення та відкликання виконавчого органу.

Згідно з п. 7.1 статуту виконавчим органом товариства є директор.

Відповідно до п. 5.2 статуту загальні збори учасників вважаються повноважними, якщо на них присутні усі учасники, або їх представники.

Відповідно до частин першої - третьої статті 99 ЦК України загальні збори товариства своїм рішенням створюють виконавчий орган та встановлюють його компетенцію і склад. Виконавчий орган товариства може складатися з однієї або кількох осіб. Виконавчий орган, що складається з кількох осіб, приймає рішення у порядку, встановленому абзацом першим частини другої статті 98 цього Кодексу. Повноваження члена виконавчого органу можуть бути в будь-який час припинені або він може бути тимчасово відсторонений від виконання своїх повноважень.

Отже, керівник товариства (директор), як будь-який інший працівник, має право звільнитися за власним бажанням, попередивши власника або уповноважений ним орган попередивши власника письмово за два тижні. Разом з тим особливість звільнення директора полягає в тому, що воно відбувається за рішенням загальних зборів учасників товариства (така правова позиція викладена у постанові Верховного Суду від 24.12.2019 у справі №758/1861/18).

Встановлені судами обставини свідчать, що відповідно до статуту відповідача (п. 5.1 статуту) питання щодо звільнення директора вирішується тільки за рішенням загальних зборів, тому позивач, як директор товариства, не має самостійних повноважень щодо вирішення питань про своє звільнення з посади директора.

Відповідно до ч.ч. 2, 3 статті 32 Закону України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю" виконавчий орган товариства скликає загальні збори учасників шляхом надсилання повідомлення про це кожному учаснику товариства. Виконавчий орган товариства зобов`язаний повідомити учасників товариства не менше ніж за 30 днів до запланованої дати проведення загальних зборів учасників, якщо інший строк не встановлений статутом товариства.

Пунктом 5.3 статуту встановлено, що про проведення Загальних зборів учасників сповіщають персонально. Повідомлення повинно бути зроблено не менш ніж за 30 календарних днів до дня скликання Загальних зборів.

Відповідно до статті 43 Конституції України кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Використання примусової праці забороняється.

Незважаючи на те, що право на працю безумовно є правом, а не обов`язком, для належної реалізації свого права на звільнення за власним бажанням керівник (директор) товариства має не тільки написати заяву про звільнення за власним бажанням на підставі статті 38 КЗпП України та подати/надіслати її всім учасникам товариства, а й за власною ініціативою, як виконавчий орган товариства, скликати загальні збори учасників товариства, на вирішення яких і поставити питання щодо свого звільнення.

У випадку відсутності рішення загальних зборів учасників товариства про звільнення керівника, керівнику із метою захисту своїх прав надано можливість звернутися до суду із вимогою про визнання трудових відносин припиненими (правова позиція викладена у постанові Верховного Суду від 24.12.2019 у справі № 758/1861/18).

Судом встановлено, що позивач звертався до вищого органу товариства із заявою про своє звільнення та, відповідно, ініціював проведення загальних зборів для розгляду цього питання, про що учасникам товариства було скеровано відповідне повідомлення.

Однак уповноважений на звільнення директора орган товариства проігнорував повідомлення позивача про його звільнення та не розглянув по суті заяву позивача про звільнення.

Таким чином, позивачем було дотримано порядок повідомлення учасників товариства про свій намір бути звільненим та порядок скликання загальних зборів для вирішення питання про його звільнення.

Не розгляд вищим органом товариства заяви позивача від 23.06.2022 про звільнення за власним бажанням на підставі статті 38 КЗпП України з 10.08.2022 р. позбавляє позивача реалізації права на розірвання трудового договору, укладеного на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні.

Враховуючи викладене, позовна вимога ОСОБА_1 , як керівника Товариства з обмеженою відповідальністю "Спільне українсько-узбецьке підприємство "Торговий дім Київ-Ташкент", про визнання трудових відносин припиненими підлягає задоволенню.

Судовий збір відповідно до ст.ст. 123, 129 ГПК України покладається судом відповідача.

Керуючись ст. ст. 74, 76-80, 129, 236 - 240 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги задовольнити повністю.

2. Визнати припиненими трудові відносини ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , ідент. номер НОМЕР_1 ) та Товариства з обмеженою відповідальністю "Спільне українсько-узбецьке підприємство "Торговий дім Київ-Ташкент" (01054, м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, буд. 57, код ЄДРПОУ 31485170) з 10.08.2022, у зв`язку зі звільненням за власним бажанням на підставі ч. 1 ст. 38 КЗпП України.

3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Спільне українсько-узбецьке підприємство "Торговий дім Київ-Ташкент" (01054, м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, буд. 57, код ЄДРПОУ 31485170) на користь ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , ідент. номер НОМЕР_1 ) 2481 (дві тисячі чотириста вісімдесят одну) грн. 00 коп. витрат по сплаті судового збору.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили через 20 днів з моменту виготовлення повного тексту рішення в разі не оскарження його в установленому порядку. Рішення може бути оскаржене в 20-денний строк до суду апеляційної інстанції.

Суддя Людмила ШКУРДОВА

Дата ухвалення рішення21.03.2023
Оприлюднено27.03.2023
Номер документу109746204
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання трудових відносин припиненими

Судовий реєстр по справі —910/13580/22

Рішення від 21.03.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

Ухвала від 14.02.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

Ухвала від 03.01.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

Ухвала від 08.12.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні