Ухвала
від 21.03.2023 по справі 546/655/22
РЕШЕТИЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

єдиний унікальний номер справи 546/655/22

номер провадження 2/546/50/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 березня 2023 року м. Решетилівка Полтавська область

Решетиліський районний суд Полтавської області у складі:

головуючого судді Сербіненко І.В.,

за участю секретаря судового засідання Невмержицької А.Ю,

представника відповідача Фермерського господарства «Горобець С.Г.» Гирі А.В.,

представника відповідача ОСОБА_1 ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому судовому засіданні в залі суду в м. Решетилівка Полтавської області матеріали цивільної справи за позовною заявою Селянського (фермерського) господарства «С.Г.М.» до Фермерського господарства «Горобець С.Г.», ОСОБА_1 , про визнання угоди чинною та про визнання відсутнім права оренди наступного орендаря, третя особа на стороні відповідача, без самостійних вимог на предмет спору - державний реєстратор Оржицької селищної ради Лубенського району Полтавської області Манькіська Ганна Олегівна,

УСТАНОВИВ:

У провадженні Решетилівського районного суду Полтавської області перебуває цивільна справа за позовною заявою Селянського (фермерського) господарства «С.Г.М.» (далі СФГ "С.Г.М") до Фермерського господарства «Горобець С.Г.» (далі ФГ "Горобець С.Г."), ОСОБА_1 про визнання угоди чинною та про визнання відсутнім права оренди наступного орендаря, третя особа на стороні відповідача, без самостійних вимог на предмет спору - державний реєстратор Оржицької селищної ради Лубенського району Полтавської області Манькіська Г.О.

Ухвалою суду від 09.02.2023 закрито підготовче провадження, призначено справу до судового розгляду на 13год. 00 хв. 21.03.2023.

20.03.2023 від представника позивача СФГ «С.Г.М.» Кабальського Р.О. надійшла заява про залишення вказаної позовної заяви без розгляду в якій зазначає, що учасник справи розпоряджаються своїми правами щодо предмету спору на власний розсуд. Залишення заяви без розгляду с диспозитивним правом позивача, передбаченим нормами ЦПК України. При цьому обґрунтування подання такої заяви нормами ЦПК України не вимагаються. Просить залишити без розгляду позов у справі 546/655/22.

Представник позивача ОСОБА_3 у судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений завчасно та належним чином.До суду від представника позивача ОСОБА_3 надійшла заява, в якій просить позовну заяву залишити без розгляду, розгляд заяви провести без участі представника СФГ «С.Г.М.».

Представник відповідача ФГ «Горобець С.Г.» - Гиря А.В. у судовому засіданні щодо вирішення питання залишення позовної заяви без розгляду покладалась на розсуд суду, зазначила, що у заяві про залишення позову без розгляду не вказані підстави залишення без розгляду. Частина 2 ст. 257 ЦПК України говорить, що позивач має право повторно звернутися до суду з позовом. На разі у суді розглядається п`ять позовів до ФГ «Горобець» та її довіритель не може отримати кредит у зв`язку із наявністю у суді цих справ. Вказані позови були ініційовані у вересні 2022 року, зараз подана заява про залишення позову без розгляду, це являє собою зловживанням позивачем своїми правами. 09.02.2023 нею була подана заяву про стягнення судових витрат, в порядку ч. 8 ст. 141 ЦПК України, просить суд призначити судове засідання в якому буде розглядатися заява про судові витрати, статті 141-142 ЦПК України передбачають їх розгляд.

Представник відповідача ОСОБА_1 ОСОБА_2 у судовому засіданні щодо вирішення питання залишення позовної заяви без розгляду покладалась на розсуд суду, зазначила, що підстави обґрунтування вказаної заяви відсутні, але її поддання є правом позивача. Відповідно до норм ЦПК, а саме ст. 141 ЦПК України сторона яка понесла витрати на правову допомогу, має право після ухвалення рішення на її користь, або після залишення позовної заяви без розгляду впродовж п`яти днів після ухвалення судом такого рішення, надати докази понесених витрат. Нею подано заяву про стягнення витрат, в порядку ч. 8 ст. 141 ЦПК України. Тому після ухвалення рішення по даній справі впродовж п`яти днів будуть подані докази понесених витрат.

Третя особа на стороні відповідача, без самостійних вимог на предмет спору - державний реєстратор Оржицької селищної ради Лубенського району Полтавської області Манькіська Г.О. у судове засідання не з`явилась, повідомлена про час та місце розгляду справи своєчасно та належними чином. Заяв, клопотань до суду не надходило.

Розглянувши матеріали справи, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до ч. 1ст. 4 ЦПК Україникожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно до ч. 1ст. 15 ЦК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Цивільний процесуальний кодекс України в межах заявлених нею вимог і напідставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до п. 5 ч. 1ст. 257 ЦПК України, суд постановляє ухвалу про залишення позову без розгляду, якщо позивач до початку розгляду справи по суті надасть заяву про залишення позову без розгляду.

Враховуючи подану представника позивача ОСОБА_3 заяву про залишення позовної заяви без розгляду, суд вважає за необхідне відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 257 ЦПК України, залишити без розгляду позовну заяву СФГ «С.Г.М.» до ФГ «Горобець С.Г.», ОСОБА_1 про визнання угоди чинною та про визнання відсутнім права оренди наступного орендаря, третя особа на стороні відповідача, без самостійних вимог на предмет спору - державний реєстратор Оржицької селищної ради Лубенського району Полтавської області Манькіська Г.О.

Частиною 9 ст.158ЦПК України встановлено, що у випадку залишення позову без розгляду, закриття провадження у справі або у випадку ухвалення рішення щодо повної відмови у задоволенні позову суд у відповідному судовому рішенні зазначає про скасування заходів забезпечення позову.

Враховуючи наведене, заходи забезпечення позову у вигляді заборонити ОСОБА_1 та ФГ «Горобець С.Г.» вчиняти дії, а саме розпоряджатися шляхом вчинення правочинів щодо земельної ділянки кадастровий № 5324285700:00:007:0046, площею 4, 2101 га, яка розташована на території Шилівської сільської ради Решетилівського району Полтавської області, застосовані на підставі ухвали від 14.09.2022 по справі546/655/22, провадження 2-з/546/29/22, підлягають скасуванню.

Представник відповідача ФГ «Горобець С.Г.» - Гиря А.В. у судовому засіданні просила суд призначити судове засідання для вирішення питання про судові витрати, посилаючись на положення статей 141, 142 ЦПК України.

Відповідно до частин 1, 2 ст. 246 ЦПК України, якщо сторона з поважних причин не може подати докази, що підтверджують розмір понесених нею судових витрат до закінчення судових дебатів у справі, суд за заявою такої сторони, поданою до закінчення судових дебатів у справі, може вирішити питання про судові витрати після ухвалення рішення по суті позовних вимог. Для вирішення питання про судові витрати суд призначає судове засідання, яке проводиться не пізніше двадцяти днів з дня ухвалення рішення по суті позовних вимог.

Суд зауважує, що відповідно до ч. 1 ст. 246 ЦПК України, за заявою сторони поданої до закінчення судових дебатів у справі суд, вирішує питання про судові витрати після ухвалення рішення саме по суті позовних вимог, для чого призначає судове засідання, саме з дня ухвалення рішення по суті позовних вимог.

На підставі викладеного, керуючись ст. 4, 13, 15, 158, 257 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Заявупредставника позивачаСелянського (фермерського) господарства «С.Г.М.»Кабальського Романа Олександровичапро залишення позовної заяви без розгляду задовольнити.

Позовну заяву Селянського (фермерського) господарства «С.Г.М.» до Фермерського господарства «Горобець С.Г.», ОСОБА_1 , про визнання угоди чинною та про визнання відсутнім права оренди наступного орендаря, третя особа на стороні відповідача, без самостійних вимог на предмет спору - державний реєстратор Оржицької селищної ради Лубенського району Полтавської області Манькіська Ганна Олегівна - залишити без розгляду.

Заходи забезпечення позову, застосовані відповідно до ухвали від 14.09.2022 по справі546/655/22, провадження 2-з/546/29/22, у вигляді заборонити ОСОБА_1 та Фермерському господарству «Горобець С.Г.» вчиняти дії, а саме розпоряджатися шляхом вчинення правочинів щодо земельної ділянки кадастровий № 5324285700:00:007:0046, площею 4, 2101 га, яка розташована на території Шилівської сільської ради Решетилівського району Полтавської області скасувати.

У такому разі заходи забезпечення позову зберігають свою дію до набрання законної сили відповідним рішенням або ухвалою суду (ч. 10 ст. 158 ЦПК України).

Роз`яснити Селянському (фермерському) господарству «С.Г.М.», що особа, позов якої залишено без розгляду, після усунення умов, що були підставою для залишення заяви без розгляду, має право звернутися до суду повторно.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Полтавського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її оголошення.

Повний текст ухвали складено 23.03.2023.

Суддя - І.В. Сербіненко

СудРешетилівський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення21.03.2023
Оприлюднено27.03.2023
Номер документу109749261
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —546/655/22

Ухвала від 21.04.2023

Цивільне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Сербіненко І. В.

Ухвала від 31.03.2023

Цивільне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Сербіненко І. В.

Ухвала від 21.03.2023

Цивільне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Сербіненко І. В.

Ухвала від 21.03.2023

Цивільне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Сербіненко І. В.

Ухвала від 09.02.2023

Цивільне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Сербіненко І. В.

Ухвала від 23.09.2022

Цивільне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Сербіненко І. В.

Ухвала від 13.09.2022

Цивільне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Сербіненко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні